Nalewka żurawinowa – Przepis i stosowanie

0
99
nalewka żurawinowa
Żurawina w postaci nalewki to prawdziwe źródło zdrowia

Nalewka żurawinowa przede wszystkim działa rozgrzewająco i ma niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Może skutecznie pomagać leczyć z przeziębienia, grypy i wielu innych schorzeń. Do jej przygotowania nie potrzeba wielkich umiejętności, a poświęcenie minimalnego wysiłku zapewni wspaniałe doznania smakowe i korzyści lecznicze. Nalewka z żurawiny to domowy wyrób, który zawsze warto mieć pod ręką, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Koniecznie poznaj przepis na jej przygotowanie oraz właściwości jakie zapewnić może naszemu zdrowiu.

Żurawina, znana również jako borówka żurawina, klukwa, czy polska cytryna, to niezwykle zdrowe owoce jagodowe, które stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Nie jada się ich na surowo, jednak stanowią wspaniały surowiec do różnego rodzaju przetworów. Do najpopularniejszych należy zapewne sok żurawinowy, syrop, dżem czy właśnie nalewka. Żurawina jest również niezwykle cenionym surowcem zielarskim, a wykorzystuje się jej owoce oraz liście, pozyskiwane głównie ze stanu naturalnego. Do celów przemysłowych wykorzystuje się jednak owoce pochodzące z upraw.

Żurawina cennym surowcem zielarskim

Owoce żurawiny zawierają przede wszystkim cenne kwasy orga­niczne, m.in. benzoesowy, cytrynowy, galuso­wy i chinowy. Ponadto, są prawdziwą skarbnicą witaminy C, a także B1, B2 i prowitaminy A, a także antocyjanów, pektyn, karotenoidów, garbników katechinowych oraz cukrów, takich jak fruktoza, galaktoza, czy sacharoza. Dostarczają również wielu ważnych dla zdrowia soli mineralnych, m.in. miedzi, wapnia, żelaza, molibde­nu, manganu, glinu, a także cynku, srebra, jodu i kobaltu. Z kolei w liściach rośliny obecny jest glikozyd fenolowy – arbutyna. W porównaniu do odmiany błotnej to żurawina wielkoowocowa posiada większą zawartość substancji czynnych.

Zawarte w żurawinie składniki aktywne wykazują wiele cennych właściwości, przede wszystkim jednak:

  • wzmacniających,
  • witaminizujących,
  • obniżających ciśnienie krwi,
  • remineralizujących,
  • przeciwzakrzepowych,
  • odtruwających,
  • przeciwzapalnych,
  • przeciwbakteryjnych,
  • przeciwgrzybicznych,
  • przeciwwirusowych,
  • pobudzających trawienie,
  • rozszerzających naczynia krwionośne,
  • przeciwutleniających,
  • przeciw­gorączkowych.

Dzięki tym właściwościom produkty żurawinowe, m.in. nalewka czy sok, mogą skutecznie zwiększać odporność organizmu na rozmaite choroby, w których występuje gorączka, w grypie i dolegliwościach grypopodobnych.

Żurawina w ostatnim czasie zyskuje coraz większe uznanie, praktycznie na całym świecie. Wiele nowych badań potwierdza jej skuteczność działania m.in. w zakresie łagodzenia stanów zapalnych dróg moczo­wych. Jest to oczywiście jedna z najbardziej znanych właściwości leczniczych tej rośliny. Jest to możliwe dzięki temu, że zawarte w nich składniki znacznie utrudniają przyleganie bakterii do ścian komórek układu moczowego. Ponadto, żurawina jest jednym z najbogatszych i najcenniejszych źródeł polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, uznawanych za skuteczne w ochronie organizmu przed nowotworami oraz infek­cjami układu moczowego. Wszystkie te właściwości w znacznym stopniu może także zapewnić domowa nalewka żurawinowa.

Owoce żurawiny na nalewkę leczniczą

Najlepszym sposo­bem na pozyskanie dobrej jakości surowca do przygotowania nalewki z żurawiny jest zdobycie owoców pochodzących ze stanowisk naturalnych. Wykonana z takich owoców nalewka żurawinowa, a także soki czy inne przetwory, będą zapewniać więcej korzyści zdrowotnych. Niestety, często nie jest to zadanie łatwe, ponieważ trzeba orientować się nieco więcej na temat jej występowania. Owoce żurawiny powinny być zbierane ręcznie w okresie jesiennym, gdy są już w pełni dojrza­łe i pięknie zabarwione.

O niezwykłej wprost trwałości owoców po zebraniu decyduje warstwa soczysta wosku powlekającego skórkę, a także obecność kwasu cytrynowego i benzoesowego, które zapewniają naturalne właściwości konserwujące. Dzięki temu można je przechowy­wać w stanie świeżym przez wiele miesięcy, także na sucho lub po zalaniu czystą wodą. Dzięki temu zabiegowi nie będą więdnąć i nie utracą wody. Najczęściej wybieranym sposobem zdobycia świeżej żurawiny jest zakup w sklepie warzywniczym lub na targu. Najczęściej dostępne są owoce odmiany wielkoowocowej. Warto jednak upewnić się przed ich zakupem czy pochodzą z uprawy ekologicznej i nie są skażone środkami chemicznymi.

Nalewka żurawinowa – Przepis i wskazówki

Do przygotowania nalewki żurawinowej potrzeba:

  • 100 g świeżych owoców żurawiny po umyciu i osuszeniu lub 50 g owoców wysuszonych,
  • 0,5 l 40%-owej czystej wódki,
  • 100 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • 2-3 goździki.

Owoce po umyciu należy umieścić w dużym słoju i zalać wódką, a następnie dodać goździki. Po dokładnym zamknięciu słój umieścić w ciepłym i zaciemnionym miejscu, na 2-3 tygodnie. Po upływie tego czasu całość owoców należy dokładnie wycisnąć do płynu. W małym garnku podgrzewamy 100 ml wody z rozpuszczamy w niej 100 g cukru. Następnie uzyskany syrop łączymy dokładnie z nalewką i całość filtrujemy przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną. Po przestudzeniu prze­lewamy nalewkę do butelek z ciemnego szkła z dobrym zamknięciem. Po opisaniu butelek odstawiamy je do późniejszego stosowania.

Działanie i stosowanie nalewki z żurawiny

Najczęściej zaleca się pić nalewkę w ilości po ok. 10-15 ml, 1-2 razy dziennie. Stanowi ona naturalny środek wzmacniający, witaminizujący i zapobiegający infekcjom układu moczowego. Nalewa żurawinowa wykazuje cenne właściwości od­truwające, ściągające i dezynfekujące. Doskonale pobudza trawienie i wzmacnia odporność organizmu, m.in. działając przeciwbakteryjnie. Skutecznie zapobiega i leczy infekcje układu moczowego.

Stosowanie nalewki zaleca się często do leczenia stanów zapalnych nerek, pęcherza i moczowodów. Może służyć również jako naturalny środek profilaktyczny. Sprawdza się ponadto w chorobie wrzodowej żołądka, blo­kując rozwój bakterii helicobakter pylori, odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołąd­ka i dwunastnicy. Zawarte w niej składniki pozwalają skutecznie zapobiegać osadzaniu się bakterii na ścianach jelit. Dostarcza również organizmowi mnóstwo cennych mikroelementów i witamin, wspomagając go przy przeziębieniach i grypie, a także chorobach gorączkowych oraz nieżytach jamy ustnej i gar­dła. Czasami nalewka żurawinowa zalecana jest do stosowania pomocniczego w przypadku anemii, nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.