Nasiona Chia, podobnie jak wszystkie produkty spożywcze, mogą w określonych warunkach powodować pewne skutki uboczne. Nie są one częstym i groźnym zjawiskiem, jednak warto mieć świadomość o ich istnieniu. Przedstawiamy możliwe niepożądane skutki działania niezwykle popularnych nasion szałwii hiszpańskiej.
Niewielkie i owalne nasiona z rośliny Chia stanowiły wraz z kukurydzą oraz fasolą podstawę diety starożytnych Majów oraz Azteków. W ostatnich latach te pożywne nasiona wracają do łask w wielu miejscach na świecie i można je obecnie już kupić niemalże w każdym sklepie ze zdrową żywnością, a nawet w popularnych supermarketach. Gwałtowny wzrost popularności nasion Chia jako zdrowej żywności nasuwa automatycznie pytania dotyczące bezpieczeństwa ich stosowania i ewentualnych skutków ubocznych ich spożywania. Oczywiście niniejszy artykuł nie ma na celu wywoływania paniki czy też krytykowania tych popularnych nasion, a jedynie zwrócenie uwagi na niezwykle rzadkie, jednak możliwe, niepożądane skutki uboczne.
Krwawienie i spadek ciśnienia krwi
Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, nasiona Chia mogą działać jako środek rozrzedzający krew. Dlatego właśnie osoby przewlekle chore i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, a także osoby, które mają zaplanowany zabieg chirurgiczny, powinny unikać spożywania nasion Chia. W takiej sytuacji ich spożywanie powinno być poprzedzone konsultacją z lekarzem. Przedawkowanie tego naturalnego rozcieńczacza krwi może doprowadzić do krwotoku, który z kolei może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.
Również osoby z bardzo niskim ciśnieniem krwi koniecznie powinny skonsultować z lekarzem wprowadzenie nasion Chia do swojej diety. Wszystko dlatego, że zawarte w nich składniki wykazują zdolność do obniżania rozkurczowego ciśnienia krwi. W efekcie tego, w niektórych przypadkach nasiona Chia mogą wpływać na osłabienie samopoczucia i osłabienie organizmu. Na szczęście dotyczy do dużych dawek i nie jest zbyt częstym zjawiskiem.
Reakcja alergiczna
Chociaż nietypowa, to jednak możliwa jest reakcja alergiczna na nasiona Chia. Objawy, które sugerują wystąpienie reakcji alergicznej po spożyciu nasion szałwii hiszpańskiej to przede wszystkim: wysypka, pokrzywka oraz wodniste oczy. Znacznie rzadziej mogą również wystąpić cięższe objawy związane z alergią pokarmową. W takiej sytuacji może pojawić się trudność z oddychaniem, wymioty, a także biegunka oraz obrzęk języka.
Pewne dowody wskazują na to, że istnieje pewna relatywność krzyżowa pomiędzy nasionami Chia a innymi pokarmami, które są do nich taksonomicznie zbliżone. Chodzi między innymi o oregano i tymianek, które podobnie jak szałwia hiszpańska należą do rodziny roślin z grupy Labiatae.
Działanie niepożądane w przewodzie pokarmowym
Problemy z przewodem pokarmowym są jednym z najczęściej występujących skutków ubocznych po spożyciu nasion Chia. Zakres potencjalnych problemów żołądkowo-jelitowych wynikających z ich spożywania jest dość szeroki. Począwszy od zaparć i twardego stolca po biegunkę, wzdęcia oraz nadmierne gazy jelitowe.
Dobra wiadomość jest taka, że większości tych skutków ubocznych można dość łatwo zapobiec. Wystarczy stosować się do kilku wskazówek w czasie przygotowywania potraw z wykorzystaniem Chia, które są bogatym źródłem błonnika.
Nieznane efekty uboczne u kobiet w ciąży
Dotychczas przeprowadzono dość niewiele badań, które miały sprawdzić wpływ szałwii hiszpańskiej na kobiety w ciąży oraz na rozwój płodu. Dlatego właśnie większość lekarzy zaleca ciężarnym kobietom oraz karmiącym matkom, by unikały spożywania nasion szałwii hiszpańskiej. Na ten temat konieczne jest przeprowadzenie większej ilości obserwacji, w celu wykluczenia niepotrzebnego ryzyka.
Wzrost ryzyka występowania raka gruczołu krokowego
Przeprowadzone badania kontrolne oraz metaanaliza badań obserwacyjnych wykazały związek pomiędzy kwasem alfa-linolenowym, dominującym tłuszczem nasion Chia, a zwiększonym ryzykiem występowania raka prostaty. Badania te zostały opublikowane na początku XXI wieku.
Niedawna metaanaliza wykryła jednak pewien błąd w naukowej publikacji dotyczącej kwasu alfa-linolenowego i jego wpływu na rozwój raka prostaty. Wykazano bowiem, iż nawet jeśli istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworu gruczołu krokowego w wyniku większej ilości kwasu alfa-linolenowego w diecie, to jest ono stosunkowo niewielkie. Jej wyniki zostały opublikowane w 2009 roku w American Journal of Clinical Nutrition.
Nasiona Chia – Skutki uboczne
Powyżej przedstawiono najczęściej występujące skutki uboczne spożywania nasion Chia. Należy jednak uznać je za rzadko występujące i raczej w nieprzychylnych warunkach osobniczych. Niewątpliwie dotyczy to również sytuacji regularnego i nadmiernego spożycia, a nie umiarkowanego suplementowania codziennej diety. Z tego powodu nie należy się bać tego wspaniałego produktu spożywczego.
Tak, wprowadzają zakazy i limity na nasiona chia, apelują że nie zdrowe ale pozwalają na GMO, na hormony w drobiu, na pakowanie wszystkiego w plastik, a reklam leków dosłownie na wszystko nie ma końca w TV – szczególnie to powinno być zabronione. Jak można nakłaniać ludzi do samoleczenia się czyt. samootruwania się chemią, tabletkami przeciwbólowymi. Krew normalnie zalewa
Widać trzeba uważać, jak ze wszystkim.
nasionami Chia jest jak ze wszystkim. Warto stosować z głową i umiarem.
Jak wiadomo wszystko co dostarczamy organizmowi w większych niż zalecane – dawkach może wywoływać różne skutki uboczne, wiec dla mnie to żadne odkrycie… po prostu zachowajmy umiar i nie będzie problemu! Sama przetestowałam na sobie dawkowanie i rzeczywiście raczej nie polecam dodawać więcej niż 3 łyżek dziennie bo u mnie skończyło się zaparciami… ale to tez nie odstraszyło mnie od chii – zwyczajnie wypiłam roztwór z dicopeg 10g i po problemie. Te nasionka są cudowne! Na pewno z nich nie zrezygnuje.