Nasiona i orzechy

Nasiona i orzechy to nie tylko wyjątkowo pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe składniki codziennej diety. Obecnie w nich odżywcze białka, zdrowe tłuszcze oraz bogactwo wielu cennych substancji aktywnych zapewnia silne wzmocnienie dla organizmu i wpływa pozytywnie na dobry nastrój. Bardzo często stosuje się je w formie przekąsek, ale także jako dodatek do licznych dań, deserów oraz zdrowych napojów. Wchodzą także w skład wielu pielęgnacyjnych kosmetyków naturalnych. Nasiona i orzechy świetnie uzupełniają niedobory wielu substancji odżywczych, szczególnie w przypadku stosowania diety wegańskiej i wegetariańskiej. W większości przypadków warto jej jeść na surowo, ponieważ obróbka termiczna zmniejsza ich najcenniejsze właściwości. Z uwagi na znaczne ilości kwasów tłuszczowych, stanowią źródło wielu cennych olejów i olejków roślinnych. Z tego też powodu, nie powinny być spożywane w nadmiarze, ponieważ mogą powodować niekontrolowane przybieranie na wadze. Niektóre z nich, np. nasiona Chia, siemię lniane, migdały, orzechy laskowe czy orzechy włoskie, stały się nieodzownymi składnikami wielu polecanych diet, mających na celu optymalne zbilansowanie ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W tym dziale dowiesz się o nich najważniejszych informacji z zakresu wartości odżywczych, wpływu na zdrowie oraz sposobach wykorzystania w codziennej diecie dla zachowania zdrowia i urody.

nasiona Chia

Nasiona Chia – Doskonałość prosto z natury

Nasiona Chia, znane również jako szałwia hiszpańska, stanowią wspaniały składnik zdrowej diety, który w ostatnim czasie cieszy się ogromnym zainteresowaniem prawie na całym świecie....
orzechy włoskie

Orzechy włoskie – Najważniejsze korzyści zdrowotne

Orzechy włoskie to bardzo charakterystyczne i jadalne nasiona, pochodzące z drzew rodzaju Juglans. Znajdują się one w rosnących na drzewach owocach, zamkniętych w grubych...
jęczmień

Jęczmień – Właściwości odżywcze i zdrowotne

Jęczmień to bardzo odżywczy i zdrowy rodzaj zboża, które doskonale uzupełniać może właściwie zbilansowaną dietę. W niniejszym artykule skupiamy się nad jego właściwościami odżywczymi,...
pestki dyni

Pestki dyni – Właściwości i korzyści zdrowotne

Pestki dyni to płaskie, ciemnozielone nasiona, otoczone jasną łuską ochronną. Cechują się subtelnie słodkim i orzechowym smakiem, jednak oprócz niewątpliwych walorów smakowych wykazują liczne...
nasiona czarnuszki

Nasiona czarnuszki dla naturalnej ochrony zdrowia

Dotychczas przeprowadzono ponad 650 poważnych badań, które ukazały liczne korzyści ze stosowania nasion czarnuszki, które pochodzą z rośliny zwanej Nigella Sativa. Cieszą się one...
proso zwyczajne

Proso zwyczajne – Korzyści odżywcze i właściwości zdrowotne

Naukowa nazwa prosta zwyczajnego to Panicummiliaceum. Roślina ta jest członkiem rodziny Poaceae i stanowi rodzaj trawy, która została wyhodowana w cieplejszych regionach świata. Jest...
kasza jaglana

Kasza jaglana – Właściwości odżywcze, dieta i przepisy

Kasza jaglana to nic innego jak łuskane proso, które ostatnio wzbudza zainteresowanie nie tylko dietetyków, ale i smakoszy na całym świcie. Uznawana jest za...
orzechy makadamia

7 korzyści oferowanych przez orzechy makadamia

Orzechy makadamia uważane są za jedne najbardziej wartościowych ze wszystkich typów orzechów na świecie. Charakteryzują się niewielkimi rozmiarami i maślanym smakiem, a można je...
orkisz i mąka orkiszowa

Orkisz i mąka orkiszowa – Właściwości, skład i cena

Uważa się, że orkisz po raz pierwszy został wykorzystany ok. 7-8 tys. lat temu, co sprawia, że jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Mąka...
orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne – Podstawowe fakty żywieniowe

Pyszne, chrupiące orzeszki ziemne Arachis hypogaea są jednymi z najpopularniejszych nasion oleistych znanych ludzkości od wieków. Mają wiele znaczących składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia...
nasiona chia przepisy

Nasiona Chia – Przepisy na każdą okazję

Nasiona Chia to prawdziwy hit wśród tzw. "superfood", gdyż posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Można je także z łatwością dodawać do wielu...
uczulenie na orzechy

Uczulenie na orzechy – Porady i wskazówki

Orzechy zaliczane są do grupy typowych pokarmów alergennych, powodujących nawet ponad 90% reakcji uczuleniowych na produkty spożywcze. Uczulenie na orzechy stanowi nadmierną odpowiedź układu...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY