Nasiona i orzechy

Nasiona i orzechy to nie tylko wyjątkowo pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe składniki codziennej diety. Obecnie w nich odżywcze białka, zdrowe tłuszcze oraz bogactwo wielu cennych substancji aktywnych zapewnia silne wzmocnienie dla organizmu i wpływa pozytywnie na dobry nastrój. Bardzo często stosuje się je w formie przekąsek, ale także jako dodatek do licznych dań, deserów oraz zdrowych napojów. Wchodzą także w skład wielu pielęgnacyjnych kosmetyków naturalnych. Nasiona i orzechy świetnie uzupełniają niedobory wielu substancji odżywczych, szczególnie w przypadku stosowania diety wegańskiej i wegetariańskiej. W większości przypadków warto jej jeść na surowo, ponieważ obróbka termiczna zmniejsza ich najcenniejsze właściwości. Z uwagi na znaczne ilości kwasów tłuszczowych, stanowią źródło wielu cennych olejów i olejków roślinnych. Z tego też powodu, nie powinny być spożywane w nadmiarze, ponieważ mogą powodować niekontrolowane przybieranie na wadze. Niektóre z nich, np. nasiona Chia, siemię lniane, migdały, orzechy laskowe czy orzechy włoskie, stały się nieodzownymi składnikami wielu polecanych diet, mających na celu optymalne zbilansowanie ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W tym dziale dowiesz się o nich najważniejszych informacji z zakresu wartości odżywczych, wpływu na zdrowie oraz sposobach wykorzystania w codziennej diecie dla zachowania zdrowia i urody.

orzechy makadamia

7 korzyści oferowanych przez orzechy makadamia

Orzechy makadamia uważane są za jedne najbardziej wartościowych ze wszystkich typów orzechów na świecie. Charakteryzują się niewielkimi rozmiarami i maślanym smakiem, a można je...
migdały

Migdały – Właściwości i wartości odżywcze

Migdały posiadają bardzo szeroki wachlarz zastosowań, a dzięki ich stosowaniu można uzyskać wiele zróżnicowanych korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Oprócz podstawowej postaci często można spotkać...
orzechy włoskie

Orzechy włoskie – Najważniejsze korzyści zdrowotne

Orzechy włoskie to bardzo charakterystyczne i jadalne nasiona, pochodzące z drzew rodzaju Juglans. Znajdują się one w rosnących na drzewach owocach, zamkniętych w grubych...
lniany

Mielone siemię lniane vs olej lniany – Co jest zdrowsze

Zarówno siemię lniane, jak i olej lniany mogą przynosić znaczące korzyści żywieniowe. Ale co jest lepsze dla zdrowia? Rzućmy okiem na ich główne właściwości...
soja

Soja – Główne właściwości odżywcze i zdrowotne

Soja stała się popularna i ważna w ostatnich dziesięcioleciach, ze względu na wzrost popularności mleka sojowego i białek roślinnych. Wysoki poziom białka, czyni ją...
nasiona lniane

Nasiona lniane – Korzyści zdrowotne i pielęgnacyjne

Nasiona lniane są jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 występujących w przyrodzie. Posiada cały szereg korzyści dla zdrowia, a co najważniejsze, korzyści te...
sezam

Sezam – Właściwości, jak jeść, zastosowania

Sezam posiada nie tylko cenne walory kulinarne, ale również stanowi niezwykle skuteczny składnik aktywny, wykorzystywany do pielęgnacji urody. Zawiera on wyjątkową kombinację witamin i...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY