Nasiona i orzechy

Nasiona i orzechy to nie tylko wyjątkowo pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe składniki codziennej diety. Obecnie w nich odżywcze białka, zdrowe tłuszcze oraz bogactwo wielu cennych substancji aktywnych zapewnia silne wzmocnienie dla organizmu i wpływa pozytywnie na dobry nastrój. Bardzo często stosuje się je w formie przekąsek, ale także jako dodatek do licznych dań, deserów oraz zdrowych napojów. Wchodzą także w skład wielu pielęgnacyjnych kosmetyków naturalnych. Nasiona i orzechy świetnie uzupełniają niedobory wielu substancji odżywczych, szczególnie w przypadku stosowania diety wegańskiej i wegetariańskiej. W większości przypadków warto jej jeść na surowo, ponieważ obróbka termiczna zmniejsza ich najcenniejsze właściwości. Z uwagi na znaczne ilości kwasów tłuszczowych, stanowią źródło wielu cennych olejów i olejków roślinnych. Z tego też powodu, nie powinny być spożywane w nadmiarze, ponieważ mogą powodować niekontrolowane przybieranie na wadze. Niektóre z nich, np. nasiona Chia, siemię lniane, migdały, orzechy laskowe czy orzechy włoskie, stały się nieodzownymi składnikami wielu polecanych diet, mających na celu optymalne zbilansowanie ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W tym dziale dowiesz się o nich najważniejszych informacji z zakresu wartości odżywczych, wpływu na zdrowie oraz sposobach wykorzystania w codziennej diecie dla zachowania zdrowia i urody.

orzechy makadamia

Orzechy makadamia źródłem zdrowia i urody

Orzechy makadamia (macadamia) uważane są za jedne z najwartościowszych, ze wszystkich typów orzechów występujących na świecie. Mają niewielkie rozmiary i delikatny, maślany smak. Mogą...
nasiona kakao

Nasiona kakao w kontekście ochrony zdrowia i urody

Dla wielu osób nie ma lepszych chwil, niż wieczorne picie kakao przy gorącym kominku. Posiada ono jednak nie tylko wspaniałe i wyjątkowe walory smakowe,...
soja

Soja – Główne właściwości odżywcze i zdrowotne

Soja stała się popularna i ważna w ostatnich dziesięcioleciach, ze względu na wzrost popularności mleka sojowego i białek roślinnych. Wysoki poziom białka, czyni ją...
nasiona Sacha Inchi

15 Korzyści zdrowotnych nasion Sacha Inchi

Nasiona Sacha Inchi (łac. Plukenetia Volubilis) są stosunkowo mało znane w Polsce, a pochodzą z Ameryki Południowej. Wykazują świetne właściwości zdrowotne dla układu sercowo-naczyniowego,...
orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie – Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne

Orzechy brazylijskie stają się jednym z najbardziej topowych produktów spożywczych w kontekście naturalnej ochrony zdrowia i gwarancji długowieczności. Niewiele produktów spożywczych jest w stanie...
pestki słonecznika

Pestki słonecznika – Właściwości odżywcze

Pestki słonecznika to wspaniałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, minerałów, witamin oraz cennych fitoskładników. Ta wyjątkowa przekąska może doskonale wzbogacić codzienną dietę i przyczynić się...
komosa ryżowa

Komosa ryżowa – Wartości, właściwości, przepisy

Komosa ryżowa to popularna w świecie quinoa, czyli roślina nasienna rodem z Ameryki Południowej. O jej niezwykle rosnącym w ostatnim czasie zainteresowaniu decyduje kilka...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY