15 Korzyści zdrowotnych nasion Sacha Inchi

0
5358
nasiona Sacha Inchi
Nasiona Sacha Inchi stają się coraz bardziej popularnym składnikiem diety na świecie

Nasiona Sacha Inchi (łac. Plukenetia Volubilis) są stosunkowo mało znane w Polsce, a pochodzą z Ameryki Południowej. Wykazują świetne właściwości zdrowotne dla układu sercowo-naczyniowego, a także wykorzystuje się je do pielęgnacji skóry i włosów. Coraz częściej wymienia się je także w kontekście odchudzania, poprawy nastroju i obniżania poziomu cholesterolu. Są silnym środkiem przeciwzapalnym … no i smakują wyśmienicie!

Sahca Inchi rosną w lasach deszczowych w Peru, Boliwii, Ekwadorze, Kolumbii, Wenezueli, Brazylii i Surinamie. Nasiona tej rośliny już od ponad 3000 lat były wykorzystywane jako doskonałe źródło pożywienia. Owoc z drzewa Sacha Inchi nie jest jadalny, jednak zawarte w nich nasiona są bardzo smaczne i przynoszą wiele korzyści dla zdrowia.

Nasiona Sacha Inchi – Najważniejsze korzyści zdrowotne i pielęgnacyjne z ich stosowania

  • Zwiększenie poziomu serotoniny – nasiona Sacha Inchi są doskonałym źródłem tryptofanu – białka, które wspomaga mózg w wytwarzaniu większej ilości serotoniny, zapewniającej dobre samopoczucie i leczenie bezsenności.
  • Utrata masy ciała – ponieważ Sacha Inchi pomagają wytworzyć więcej serotoniny, również przyczyniają się do tłumienia apetytu i obniżają poczucie głodu.
  • Obniżanie poziom cholesterolu i trójglicerydów – jedzenie nasion Sacha Inchi to wspaniały sposób, aby obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL, a także przyczyniania się do zwiększenia poziomu cholesterolu HDL. Dodatkowo obniża poziom trójglicerydów.
  • Obniżanie ciśnienia krwi – Sacha Inchi obniżają ciśnienie krwi, dzięki czemu doskonale nadaje się do jedzenia w dobie nagminnego problemu z nadciśnieniem.
  • Lepsze zdrowie oczu – nasiona Sacha Inchi i wytwarzany z nich olej świetnie nadają się do wspomagania zdrowia oczu i zapobiegania zwyrodnieniu plamki żółtej.
  • Lepsza kondycja skóry – Sacha Inchi pomaga zapobiegać i spowolnić procesy starzenia się skóry.
  • Zapewnienie dużych białka – nasiona Sacha Inchi zawierają 9% białka roślinnego, a taka ilość jest bardzo wysoka dla żywności pochodzenia roślinnego. Dzięki czemu ten wyjątkowy składnik diety może być bardzo ważny i przydatny szczególnie dla wegetarian i wegan.
  • Łagodzenie stanów zapalnych – nasiona Sacha Inchi zawierają również substancje roślinne, które pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie, aby w ten sposób pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia, udarom mózgu, zapaleniu stawów i nowotworom. A także przyczyniają się do obniżenia zapalenia mózgu, które może być powodowane problemami z pamięcią, zmęczeniem i depresją.
  • Zapewnienie zdrowego błonnika – nasiona Sacha Inchi zawierają 5 % błonnika, a 100 g to aż 20% naszego codziennego zapotrzebowania na ten składnik diety. Pomagają w ten sposób zapewnić dobre warunki dla rozwoju bakterii probiotycznych w naszych jelitach, wzmacniając tym samym nasz układ odpornościowy. Zawierają one dwukrotnie większą ilość błonnika niż inne orzechy.
  • Mnóstwo Omega 3, 6 i 9 – olej Sacha Inchi zawiera wiele wspaniałych kwasów tłuszczowych, m.in. omega-3, 6 i 9, pomagając w ten sposób zmniejszyć stany zapalne i wspomagając zdrowie układu sercowo-naczyniowego. W rzeczywistości nasiona zawierają ponad 17 razy większą ilość oleju omega-3 niż łosoś o tej samej wadze.
  • Obniżenie poziomu cukru we krwi – pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, także dzięki znacznej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Zapewnienie niepowtarzalnego smaku – nasiona mogą być lekko prażone, a wtedy są chrupiące i mają orzechowy smak. Gdy są lekko solone stanowią wspaniałą przekąskę, dodatek do sałatek i gotowania.
  • Wspaniała mąka – nasiona mogą być zmielone do wysokowęglowodanowej mączki, która może być stosowana m.in. do produkcji chleba i innego pieczywa.
  • Wspaniały tłuszcz roślinny – olej Sacha Inchi jest lekki, orzechowy i działa podobnie jak oliwa z oliwek, dzięki czemu stosuje się ją do gotowania i przyrządzania sałatek.
  • Inne sposoby wykorzystania – surowe lub prażone nasiona to coraz częściej spotykana na rynku przekąska. Wytwarzany z nich olej można znaleźć w kremach, maściach i innych pielęgnacyjnych kosmetykach naturalnych.

Dodatkowo, nasiona Sacha Inchi pochodzą z naturalnym upraw, czyli z lasów tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Pomagają one zachować lasy deszczowe, które tworzą w ten sposób więcej tlenu na naszej planecie, a dodatkowo stanowią źródło dochodów dla ludności plemiennej.

Spróbuj nasion Sacha Inchi dla siebie i ratowania planety! Zapewne niedługo staną się równie popularne co nasiona szałwii hiszpańskiej, bardziej znane jako Chia.

Poprzedni artykułOlejek migdałowy – Liczne korzyści dla zdrowia i urody
Następny artykułNajważniejsze właściwości oleju z pestek granatu
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.