Olej jojoba w pielęgnacji urody

2
8443
olej jojoba
Olejek jojoba to częsty składnik wielu kosmetyków naturalnych

Olej jojoba w rzeczywistości nie jest olejem, lecz ciekłym woskiem o złoto – żółtym zabarwieniu. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości nazywany jest często płynnym złotem. Poznajmy najważniejsze właściwości pielęgnacyjne oleju jojoba.

W swoim składzie olejek jojoba zawiera m.in.: witaminę A, F, E, palmitynian cetylu – substancję o cennych właściwościach odżywczych i natłuszczających, skwalen – o właściwościach bakterio- i grzybobójczych, występujący w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry, chroniąc ją przed utratą wody. Cechuje go wręcz niespotykana odporność na jełczenie – można więc przechowywać go bezpiecznie w stanie niezmienionym przez wiele wiele lat.

Olej jojoba – Charakterystyka

Najbardziej charakterystyczne cechy tego składnika wielu kosmetyków naturalnych to:

  • doskonale absorbowany jest przez skórę, nie zatyka porów działając wręcz przeciwnie – pozwala swobodnie odpływać wydzielinie skórnej, likwidując w ten sposób zaskórniki,
  • bardzo trwały, wmieszany do innych olejów roślinnych przedłuża ich trwałość,
  • naturalny filtr przeciwsłoneczny, wartości faktora ok. 4,
  • posiada ogromne właściwości pielęgnacyjne: wspomaga naturalne funkcjonowanie skóry, przyspiesza jej regenerację, nawilża, natłuszcza, odżywia, spowalnia proces starzenia się, działa immunostymulująco,
  • ponieważ krzewy jojoba uprawiane są z daleka od centrów przemysłowych, olej z jojoby charakteryzuje się idealną wprost czystością, nie zawiera żadnych substancji trujących.

Pod względem właściwości, bywa nieraz porównywany do tranu wielorybiego, gdzie jedyną istotną różnicą jest brak charakterystycznego, przykrego zapachu.

Zaskakujące korzyści z oleju jojoba dla pięknej skóry i włosów

Naturalny olej jojoba swoją budową chemiczną zbliżony jest do wydzielanej przez ludzką skórę substancji, tzw. sebum. Jeśli ilość sebum jest zbyt niska, skóra staje się sucha, pojawiają się zmarszczki, świąt itp. Z kolei przy nadmiernym wydzielaniu sebum skóra staje się nadmiernie tłusta i skłonna do wyprysków.

W każdym przypadku podczas pielęgnacji skóry olej jojoba reguluje ilość wydzielanego sebum, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego, zachowując naturalną, kwaśną warstwę ochronną i przyśpieszając regenerację komórek. Z tego względu olej z jojoby znajduje zastosowanie nie tylko w terapii cery suchej, ale i w terapii trądziku, łuszczycy, łupieżu, i wielu innych dolegliwości. Olej jojoba jest także prawdziwym wybawieniem dla odwodnionej cery tłustej, a ponadto nie powoduje uczucia tłustości, tak jak większość olejów naturalnych.

Olej jojoba w pielęgnacji skóry

1. Doskonałe nawilżanie i ochrona skóry

Mydła i większość innych środków czyszczących oprócz mycia pozbawia skórę sebum. Za każdym razem, kiedy myjesz twarz i ręce, nawet zwykłą wodą, usuwasz warstwę ochronną wraz z kurzem i brudem. Zimne i suche powietrze w zimie i klimatyzowanych wnętrzach wysusza naszą skórę w szybszym tempie, niż nasze gruczoły skórne są w stanie uzupełnić zapas sebum.

Odwodniona skóra jest podatna na podrażnienia, które powodują lokalne zapalenia. Olej jojoba, jako substancja woskowa doskonale uszczelnia skórę przed utratą wilgoci i tworzy skuteczną barierę dla czynników zewnętrznych. Jest ona tak zbliżona swoimi właściwościami do ludzkiego sebum z gruczołów łojowych w skórze, że jest bardzo łatwo przyjmowana i tolerowana.

Można wcierać kilka kropli olejku jojoba na skórę twarzy i innych części ciała, szczególnie narażonych na przesuszenie. Dla głębszego efektu nawilżającego należy wstępnie rozgrzać łyżkę oleju jojoba, a potem wmasować go po umyciu twarzy i pozostawić na noc. Czysty olej jojoba jest całkowicie wchłaniany przez skórę, pozostawiając ją miękką i delikatnie gładką.

2. Pomoc dla tłustej cery

Cera tłusta jest wynikiem nadczynności gruczołów łojowych w skórze, nadmiernie wydzielających sebum, przez co skóra jest bardziej skłonna do wyprysków. Olej jojoba reguluje wydzielane sebum, a także  wyraźnie przyśpiesza regenerację komórek skóry oraz łagodzi wszelkie stany zapalne.

Tłusta skóra może szybko zbierać kurz z otoczenia i wymagać częstszego oczyszczania. Nie wygląda wtedy zbyt estetycznie i może być punktem wyjścia do wielu problemów skórnych, takich jak łojotokowe zapalenie skóry, trądzik i łupież. Przy łupieżu, egzemach i łuszczycy olejek jojoba działa nawilżająco i kojąco, stanowiąc środek bakteriostatyczny.

Jeśli nie znosisz tłustej skóry i starasz się maskować swoje błyszczące czoło i nos pod warstwą makijażu, przecieranie tych obszarów olejkiem jojoba może dawać niesamowite rezultaty. Jest to sprzeczne z intuicją, aby korzystać z oleju przy tłustej skórze, ale zaskakująco olej jojoba może pomóc zmniejszyć przetłuszczenie, poprzez modulowanie produkcji sebum.

Gdy skóra jest dobrze nawodniona warstwą ochronną ciekłego wosku z jojoby, gruczoły łojowe nie reagują i nie wytwarzają nadmiaru sebum. Olej jojoba wykazuje przy tym działanie przeciwzapalne, które może też przeciwdziałać łojotokowemu zapaleniu skóry. Pamiętaj, aby używać tylko czystego oleju, ponieważ wszelkie dodatki mogą przynieść odwrotny skutek.

3. Naturalny sposób na trądzik

Trądzik jest częstym problemem młodzieży, wynikającym ze zwiększonej aktywności gruczołów łojowych w fazie zmian hormonalnych, związanych z okresem dojrzewania. Jednakże problem ten może również utrzymywać się w wieku dorosłym. Rozwija się, kiedy mieszki włosowe są zablokowane przez nagromadzenie łoju, keratyny i innych szczątków komórek, powodując infekcje bakteryjne i reakcje zapalne skóry.

Olej jojoba działa na kilka sposobów. Po pierwsze, działa głęboko oczyszczająco. Jako ciecz, może przenikać w głąb mieszków włosowych, rozpuszczać złogi sebum i pomagać w usunięciu zaskórników zmniejszając w ten sposób powstały zator.

Po drugie, olej jojoba ma właściwości antybakteryjne. Zawiera również jod, który hamuje rozwój szkodliwych bakterii, jakie przyczyniają się do powstawania pryszczy, zaskórniaków i krost. Jest jednym z niewielu olejków naturalnych, które nie zatykają porów skóry i mogą być z powodzeniem stosowane nawet przy cerze problematycznej. Działa jako środek przeciwzapalny oraz skutecznie kojący podrażnioną skórę. Przy regularnym stosowaniu olej jojoba może bardzo dobrze kontrolować powstawanie trądziku. Może być również dobrą i bezpieczniejszą alternatywą dla olejku z drzewa herbacianego, który jest znany ze swojej toksyczności w wyższych stężeniach.

4. Naturalne serum przeciwzmarszczkowe

Olej jojoba zawiera znaczne ilości potężnych i naturalnych przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać powstawaniu linii mimicznych i zmarszczek. Nanieś kilka kropel na wacik i wetrzyj w okolice oczu, ust oraz szyję. Pozwoli to na opóźnienie występowania widocznych efektów starzenia się skóry, takich jak kurze łapki czy zmarszczki na czole.

5. Zmniejszanie skutków poparzenia słonecznego

Już od wielu wieków w medycynie naturalnej olej jojoba stosowany był do leczenia oparzeń słonecznych, potówek oraz innych drobnych podrażnień skóry. Zawarte w nim witamina E i witaminy z grupy B pomagają kontrolować szkody i skutecznie naprawiają skórę. Pod warstwą ochronną tej woskowej substancji skóra może znacznie szybciej wracać do zdrowia.

6. Domowy sposób na spierzchnięte usta

Olej jojoba może z powodzeniem zająć miejsce zwykłego balsamu do ust, który prawdopodobnie ma bazę wazeliny. Woskowata substancja może stanowić barierę, która skutecznie blokuje wilgoć i utrzymuje wargi miękkie i sprężyste.

W celu zastosowania na usta należy stopić 2 łyżeczki wosku pszczelego i dodać 2 łyżeczki oleju jojoba, dobrze wymieszać i ostudzić. Możesz dodać naturalne aromaty przez zmieszanie w nim kilku kropli mięty pieprzowej lub olejku różanego. Pozostaw do ostygnięcia w małym szklanym pojemniku. Jeśli chcesz, aby był całkowicie wegański, można wymieszać 1 łyżeczkę oleju jojoba z 2 łyżeczkami oleju kokosowego, który utrzyma go w półstałej postaci.

7. Sposób na suche skórki

Skórki są bardzo delikatne i podatne na wysuszenie, zwłaszcza jeśli używasz lakierów do paznokci zbyt często. Warto jednak pamiętać, że skórki odgrywają ważną rolę w ochronie paznokci przed infekcjami, więc opłaca się zachować je w dobrym stanie. Gdy skórki wyglądają na suche, olejek jojoba może przyjść ci z pomocą.

Olej jojoba zawiera witaminę E, dlatego wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Raz w tygodniu mocz paznokcie w ciepłej wodzie na 5-10 minut, następnie wcieraj jedną lub dwie krople oleju.

8. Pielęgnacja popękanych stóp i suchych dłoni

Nasze dłonie i stopy są jednymi z najbardziej pracowitych części ciała, ale nie mają gruczołów łojowych, które utrzymują skórę miękką i elastyczną. Popękane stopy są powszechne w okresie zimowym, a także w gorące letnie miesiące. Dodatkowo starzenie się, cukrzyca i zaburzenia tarczycy predysponują ludzi do przesuszonych rąk i nóg. Częste mycie mydłem i innymi chemicznymi środkami czyszczącymi, również wysusza skórę.

Stosowanie oleju jojoba do rąk i stóp może sprawić, że będą miękkie i gładkie. Aby uzyskać maksymalny efekt nawilżenia, mocz dłonie i stopy w ciepłej wodzie przez 5 do 10 minut, osusz ręcznikiem i zastosuj masaż olejkiem jojoba. Olej tworzy cienką warstwę woskową, która utrzymuje wilgotność i zapewnia gładkość skóry. Ten wspaniały składnik wielu kosmetyków naturalnych przywraca nie tylko urodę, ale również zdrowie.

9. Panaceum na egzemę i łuszczycę

Egzema jest reakcją alergiczną skóry na różne czynniki drażniące, takie jak powszechnie stosowane barwniki i środki chemiczne zawarte w mydłach. Łuszczyca jest chorobą autoimmunologiczną, która charakteryzuje się osadzaniem martwych komórek na skórze, powodując stan zapalny. Oba zaburzenia charakteryzują się suchą, swędzącą skórą, podatną na wtórne infekcje bakteryjne i grzybicze. Przez wielu specjalistów medycyny naturalnej olej jojoba został uznany za skuteczny, dając znaczną ulgę osobom z tymi chorobami.

Olej jojoba działa jak naturalny balsam, gdyż doskonale łagodzi świąd i suchość. Tworzy także warstwę ochronną skóry, budując barierę dla substancji drażniących. Zmniejsza również ryzyko infekcji wtórnych i zapobiega dostawaniu się bakterii przez podrażnioną i popękaną skórę, poza tym zapewnia dodatkową ochronę przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą. Ryzyko zapalenia skóry jest znacznie obniżone poprzez właściwości przeciwzapalne oleju.

10. Naturalny krem przeciwgrzybiczy

Niezależnie od tego, czy twoim problemem jest grzybica międzypalcowa, grzybica paznokci, czy kurzajki, nie przetrwają one kontaktu z owym olejem o naturalnych właściwościach przeciwgrzybicznych i przeciwzapalnych. Regularne stosowanie jojoby zapewni doskonałą ochronę przeciw infekcjom grzybiczym, jak i wspomoże sam proces leczenia.

 

Olejek jojoba w pielęgnacji włosów

11. Kontrola wypadania włosów

Każdy włos na naszej głowie wypada na końcu swojego cyklu życia, ale nadal utrzymywana jest całkowita ich objętość, ponieważ powstają nowe w ich miejscu. To normalne, że człowiek traci od 50 do 100 włosów dziennie, ale jeśli stracimy więcej lub nie regenerują się nowe włosy w tym samym tempie, przerzedzenie może zacząć być zauważalne.

Brak właściwego odżywiania, różne nietypowe choroby skóry i starzenie się może powodować wypadanie włosów. Uszkodzeniom i zatorom mieszków włosowych można jednak zapobiec w zupełnie naturalny sposób. Stosowany w kosmetyce olej jojoba łatwo przenika do mieszków i rozpuszcza gromadzące się sebum, kontrolując wypadanie i ułatwiając wzrost nowych włosów. Zawarte w nim witaminy i minerały skutecznie odżywiają i poprawiają ogólny stan zdrowia skóry głowy.

12. Skuteczne zwalczanie łupieżu

Łupież jest bardzo częstą przypadłością i prawie każdy przeżywa to irytujące schorzenie skóry głowy na pewnym etapie życia. Stan ten jest wynikiem umierających komórek skóry głowy na wyższym, niż normalnie poziomie. Suchość skóry głowy i infekcje grzybicze są najczęstszą przyczyną łupieżu, dlatego zastosowanie oleju jojoba może być bardzo skutecznym sposobem na jego zwalczenie.

Powszechnie stosowane w leczeniu łupieżu są szampony zawierające cynk i selen. Należy zauważyć, że olej jojoba jest naturalnie bogaty w te minerały oraz posiada właściwości przeciwgrzybiczne. Właśnie dlatego poleca się jego regularne używanie do olejowania skóry głowy przed każdym myciem włosów.

13. Remedium na włosy suche i splątane

Stosowanie oleju jojoba na suche i splątane włosy, może pomóc w nawilżaniu i poprawia ogólny stan oraz wygląd włosów. Przed lub wraz z myciem zastosuj olej jojoba, co pozwoli zapobiegnąć usunięciu naturalnego sebum z włosów przez użyty szampon. Ten naturalny olej tworzy cienką powłokę woskową na każdym włosie, efektywnie chroniąc je przed zanieczyszczeniami i przesuszeniem.

14. Łagodzenie łuszczycy skóry głowy

Łuszczyca charakteryzuje się tym, że skóra na głowie złuszcza się w srebrne płatki przypominające łupież. Ze względu na włosy stosowanie leczniczych kremów na skórę głowy może być mało skuteczne.

Olej jojoba jest łatwy do zastosowania i nałożenia na skórę głowy, ponieważ wosk jest w stanie naturalnym w postaci ciekłej. Oczyszcza skórę z resztek sebum i martwych komórek naskórka, wnikając do mieszków włosowych, a co ważne łatwo się zmywa. Olej jest przeciwzapalny, łagodzi skórę i zmniejsza zaczerwienienie i świąd. Zawarte w oleju witamina E i przeciwutleniacze pomagają doprowadzić w skórze głowy do korzystnych zmian immunologicznych.

15. Aromaterapia

Olej jojoba bywa także stosowany w aromaterapii. Jego zupełnie czysta postać wprawdzie nie posiada zapachu, jednak wspaniałe właściwości umożliwiają wykorzystanie go jako substancji wydłużającej okres przydatności olejków eterycznych.

Brak przebijającego zapachu oraz inne cechy spowodowały, że zaczęto go również stosować jako nośnik w produkcji perfum. Perfumy uzyskane w ten sposób są znacznie trwalsze i mniej lotne, niż te powstałe na bazie alkoholu. Jest częstym dodatkiem olejków do masażu oraz do kąpieli.

 

Gdzie kupić olej jojoba?

Olej jojoba jest łatwo dostępne w Internecie, szczególnie w drogeriach z kosmetykami naturalnymi. Tłoczony na zimno olej jojoba nieczyszczony jest powszechnie uważany za najlepszy i najbardziej popularny.

Poprzedni artykułOlej z ostropestu – Właściwości i zastosowania
Następny artykułOlej z aronii – Właściwości i zastosowania
Kosmetologią interesuję się od kiedy pamiętam, a zawodowo zajmuję się nią całe swoje dorosłe życie. Staram się stale pogłębiać swoją wiedzę w tym zakresie, poszukując zarówno nowości, jak i tradycyjnych receptur oraz procedur pielęgnacyjnych. Kosmetologia to moja największa pasja, a także szeroka wiedza i doświadczenie, którymi z wielką satysfakcją dzielę się w każdej dostępnej formie. Szczególną uwagę zwracam na naturalne metody pielęgnacji, które wpisują się w niezwykle modny w ostatnich latach trend DIY. W miarę możliwości staram się opisywać najważniejsze i najbardziej popularne składniki kosmetyczne oraz prezentować sprawdzone formuły kosmetyków domowych. Mam głęboką nadzieję, że dzięki zawartych w moich artykułach informacjach oraz wskazówkach, czytelnicy mogą samodzielnie poszukiwać i stosować rozwiązania, odpowiednie dla swoich indywidualnych potrzeb pielęgnacyjnych.

2 KOMENTARZE

  1. Olej z jojoby (a właściwie płynny wosk) pozyskiwany jest z nasion, wielkości orzeszków arachidowych, wiecznie zielonej pustynnej rośliny Simmondsica chinensis. Zastosowanie oleju z jojoby Europejczycy poznali od Azteków i Indian meksykańskich, dla których był on olejem świętym. Olej z jojoby odznacza się swoimi szczególnymi właściwościami w działaniu na skórę, jest bogaty w witaminę F (nienasycone kwasy tłuszczowe), która działa ochronnie na skórę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.