Olej kokosowy nierafinowany

0
9426
olej kokosowy nierafinowany
Nierafinowany olej kokosowy to samo zdrowie

Możesz zapytać, po co ktoś ma kupować olej kokosowy nierafinowany gdy na rynku są dostępne bardziej czyste i higieniczne rodzaje oleju kokosowego rafinowanego. Odpowiedź jest dość prosta – olej ten ma swoje wyjątkowe zastosowania i korzyści, które wymagają pewnego zrozumienia. Surowy lub inaczej nierafinowany olej kokosowy uznawany jest powszechnie za bardzo niezwykły, dlatego dowiedzmy się z jakiego powodu.

Jak sugeruje nazwa, olej kokosowy nierafinowany to zupełnie surowy olej, który został uzyskany bezpośrednio z tłoczenia kokosowego miąższu i nie był poddany licznym obróbkom przetwórczym. Nie podlega on procesowi rafinacji, filtrowania i nie zawiera żadnych dodatków. Czasami jest także nazywany „czystym olejem kokosowym”, by podkreślić różnicę od rafinowanego, wybielonego, bezzapachowego oleju kokosowego, powszechnie nazywanego olejem kokosowym rafinowanym.

Olej kokosowy nierafinowany

Warto jednak pamiętać, że olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, organiczny olej kokosowy i organiczny olej kokosowy z pierwszego tłoczenia mogą również być nierafinowane.

Jakie są zalety oleju kokosowego nierafinowanego w porównaniu do rafinowanego?

Smak: Olej kokosowy nierafinowany posiada intensywniejszy smak i przez wielu uznawany jest jako zdecydowanie lepszy, niż rafinowany. Ponieważ nie został wybielony ani poddany licznym obróbkom przetwórczym zachowuje swój naturalny i bardzo charakterystyczny smak.

Zapach: Z tych samych powodów, co w przypadku smaku, nierafinowany olej kokosowy posiada piękny zapach świeżych kokosów. Jest on nieobecny w rafinowanym oleju kokosowym, ponieważ został przetworzony i pozbawiony wielu substancji lotnych.

Składniki odżywcze: Jest on bogaty w liczne i cenne składniki odżywcze, ponieważ nie został przetworzony, ani nie został poddany obróbce termicznej. Olej kokosowy nierafinowany jest również bardziej bogaty w proteiny, a także witaminy i przeciwutleniacze, których praktycznie nie ma w rafinowanym oleju.

Naturalność: Olej kokosowy nierafinowany nie podlega żadnemu chemicznemu przetwarzaniu, w szczególności z użyciem wodorotlenku sodu oraz wybielania. Z tego powodu jest uważane za zdecydowanie bardziej naturalne, szczególnie dla ludzi troszczących się o swoje zdrowie oraz o to, co trafia na ich ciało i wnętrza organizmu.

Jakie są wady stosowania oleju kokosowego nierafinowanego?

Jak powszechnie wiadomo każda moneta ma dwie strony i to samo dotyczy nierafinowanego oleju kokosowego. Poniżej przedstawiamy najważniejsze niedogodności przy jego stosowaniu, które mogą wystąpić niezależnie od ogólnych efektów ubocznych stosowania oleju kokosowego.

Higiena: Olej kokosowy nierafinowany jest znacznie mniej higieniczny niż rafinowany, ponieważ nie jest poddawany wszystkim procesom oczyszczania. Tym samym może on zawierać cząstki kurzu i innych niechcianych substancji, które nie były usunięte podczas procesu tłoczenia i wstępnego przetwarzania.

Zastosowanie terapeutyczne: Nierafinowany olej kokosowy może nie nadawać się do tak wielu zastosowań terapeutycznych, do których z powodzeniem używa się jego rafinowaną odmianę. Ze względu na zawartość białek i innych substancji odżywczych może on również zawierać niechciane związki biologiczne, takie jak grzyby i bakterie.

Niska dostępność: Olej kokosowy nierafinowany jest mniej dostępny od rafinowanego, więc możesz trochę się namęczyć by go znaleźć. Wynika to głównie z jego mniejszej trwałości oraz trudności z spełnieniu norm fito-sanitarnych, ograniczających możliwość importu.

Stosowanie wewnętrzne: Rafinowany olej kokosowy jest lepszy do zastosowań wewnętrznych, ponieważ jest bardziej czysty i higieniczny, a tym samym zapewnia większe bezpieczeństwo. Wynika to jednak z faktu, że nie wiemy kto wytwarzał dany olej i w jakich warunkach sanitarnych.

Koszt: Pomimo tego, że jest mniej przetworzony, olej kokosowy nierafinowany jest zwykle trochę droższy niż rafinowany. Wynika to z prostych zasad popytu i sprzedaży, na rynku jest znacznie mniej surowego nierafinowanego oleju, ponieważ jest on mniej używany, co z kolei czyni go rzadkim i droższym.

Gdzie i w jaki sposób powinien być stosowany olej kokosowy nierafinowany?

Jeżeli olej kokosowy nierafinowany ma być zastosowany jako jadalny składnik diety powinien być dobrze podgrzany, w celu wyeliminowania ewentualnych zanieczyszczeń. Nie należy jednak podnosić jego temperatury z byt wysoko i na zbyt długo, gdyż podobnie jak masło zacznie się palić. Surowego spożywania raczej powinno się unikać. Najlepiej jednak nadaje się on do stosowania zewnętrznego, głównie do masażu ciała oraz do zastosowania na włosy. Olej kokosowy nierafinowany jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym oraz do produkcji mydła. Można go spotkać w wielu kosmetykach naturalnych, takich jak masła do ciała, terapie do włosów, peelingi i kremy.

Gdzie go można znaleźć?

Jak wspomniano wcześniej, olej kokosowy nierafinowany trudniej znaleźć w porównaniu z rafinowanym, ponieważ jest on stosunkowo rzadko kupowany i używany. Mimo to, można go spotkać, głównie w specjalistycznych sklepach z produktami naturalnymi oraz sklepach internetowych.

Co jeszcze warto wiedzieć o nierafinowanym oleju kokosowym?

Olej kokosowy nierafinowany jest od stuleci używany jako olej jadalny, jak również posiada liczne inne zastosowania. W Indiach i w takich państwach jak Filipiny, Birma i Sri Lanka przez setki lat ludzie nie korzystali z procesów rafinowania, a jego dzisiejsza dostępność praktycznie nie wniosła większej zmiany. Nie istnieją żadne przekonujące i powszechne informacje o szkodliwym wpływie spożywania nierafinowanego oleju kokosowego. Być może z powodu jego antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych właściwości. Warto jednak pamiętać, że osoby mieszkające w Azji mogą być przyzwyczajone do niektórych drobnoustrojów, a także mogą korzystać ze świeższych produktów.

W wielu krajach azjatyckich powszechnie uważa się, że osoby które stale używają nierafinowanego oleju kokosowego wyglądają znacznie młodziej i zdrowiej, zarówno jeżeli chodzi o wygląd skóry, jak i włosów. Jednak decyzja o tym jaki typ oleju kokosowego wybrać do codziennej pielęgnacji i diety należy, jak zawsze, tylko do Ciebie!

Poprzedni artykułZastosowanie olejku z drzewa herbacianego
Następny artykułOlej słonecznikowy – Właściwości, zastosowanie, skład
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.