Olej kokosowy rafinowany jest najpowszechniej stosowaną postacią oleju kokosowego na świecie, niewątpliwie najczystszą, a przez wielu uznawaną za najlepszą. Jest on także znany pod angielską nazwą RBD Coconut Oil, co wprost oznacza rafinowany, wybielony i bezwonny olej z kokosa. Poniżej dowiesz się dlaczego ta forma produktu jest najbardziej powszechna i dostępna na rynku.
Nie wszyscy wiedzą, że olej kokosowy, który jest otrzymywany bezpośrednio z kopry nie nadaje się do spożycia, ponieważ zawiera wiele zanieczyszczeń, m.in. cząsteczki pyłu, szczątki owadów, drobnoustrojów, zarodników grzybów oraz wiele innych substancji, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Wielu zada sobie od razu pytanie, jak te obce substancje trafiają do oleju. Odpowiedź leży w procesie przetwarzania, a konkretniej – jak orzechy kokosowe są suszone do postaci kopry.
Czym jest olej kokosowy rafinowany?
W prawie każdym przypadku, orzechy kokosowe są rozłupywane, a następnie wystawione miąższem do góry i suszone na palącym słońcu. Trwa to często wiele dni, tygodni, a nawet miesięcy, dopóki nie wyschną do potrzebnego stanu. W tym czasie nie są one zwykle nawet pokryte siatkami czy innymi osłonami. Można sobie wyobrazić co się dzieje przez ten cały czas. Kurz oraz wiele innych szkodliwych i niejadalnych substancji dostaje się na powierzchnię miąższu, zanieczyszczając surowiec do wyrobu oleju.
Co więcej, suszonym surowcem kokosowym interesują się liczne owady, ptaki, gryzonie oraz inne zwierzęta, które składają regularne wizyty i korzystają z obfitości pożywienia. Z kolei, deszczowa czy pochmurna pogoda sprzyja rozwojowi grzybów w orzechach, które później, przed procesem tłoczenia oleju nie są w żaden sposób usuwane. W praktyce, dla zachowania bezpieczeństwa najczęściej oczyszcza się surowiec płynny i pozyskuje tzw. olej kokosowy rafinowany. Żeby zrozumieć proces wytwarzania produktu finalnego warto wspomnieć o poszczególnych etapach ekstrakcji i oczyszczania.
Proces wytwarzania oleju kokosowego
Nie istnieje specjalna technika ekstrakcji rafinowanego oleju kokosowego. Jest on tłoczony z orzechów, przy użyciu wołów lub maszyn, tak jak każdy inny olej. Proces ten polega na prostej metodzie prasowania i wyciskania oleju z miąższu. W rzeczywistości, w czasie tłoczenia olej nie jest rafinowany, a dopiero na późniejszym etapie przetwarzania.
Proces przetwórczy
Na początku procesu przetwórczego surowy olej jest kilkukrotnie filtrowany, aż do otrzymania czystego filtratu. W trakcie tego procesu olej również wybielany, ponieważ do jego filtracji używa się wapiennej glinki. W następnej kolejności olej jest podgrzewany do bardzo wysokiej temperatury, co służy podwójnemu celowi.
Proces ten również oczyszcza finalny produkt z wszelkich zapachów, równocześnie zabijając bakterie i zarodniki grzybów. Na następnym etapie przetwórczym do oleju dodawany jest wodorotlenek sodu i dalej filtrowany, w celu usunięcia wolnych tłuszczy. Wreszcie, w niektórych przypadkach, jest on również uwodorniany w celu zapewnienia, że nie pozostaną w nim żadne nienasycone kwasy tłuszczowe, co znacznie wydłuża okres jego trwałości.
Różnica pomiędzy olejem kokosowym rafinowanym a olejem virgin
Olej kokosowy rafinowany różni się od czystego oleju kokosowego w wielu aspektach. Po pierwsze, w odróżnieniu do czystego oleju kokosowego nie ma on zapachu i smaku, charakterystycznego dla kokosa. Pozbawienie zapachu jest zamierzone, bo mimo preferencji niektórych ludzi względem kokosowego aromatu w gotowanych potrawach, jest także wielu innych, którzy za nim nie za bardzo przepadają.
Rafinowany olej kokosowy jest na pewno bardziej higieniczny i bezpieczny, niż jego surowy odpowiednik, jednak nie tak korzystny dla zdrowia. Jest on bowiem pozbawiony w procesie przetwarzania prawie wszystkich, cennych protein i minerałów. Jednakże, trwałość rafinowanego oleju w odróżnieniu od czystego jest zdecydowanie dłuższa. Mimo wielu zalet zdrowotnych i pielęgnacyjnych warto również pamiętać możliwych skutkach ubocznych stosowania oleju kokosowego.
Co wpływa na cenę oleju kokosowego?
Olej kokosowy rafinowany jest trochę droższy niż olej surowy, gdyż rafinowanie, wybielanie i inne procesy przetwarzania podbijają cenę ostatecznego produktu. Jednakże, jest tańszy, jeżeli porówna się go do produktu sprzedawanego jako „czysty olej kokosowy”. Także dotyczy to olejów sprzedawanych jako organiczny olej kokosowy, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia czy organiczny olej kokosowy z pierwszego tłoczenia.
Dostępność na rynku
Olej kokosowy rafinowany jest najbardziej dostępną, najpowszechniej sprzedawaną i spożywaną formą oleju kokosowego. W rzeczywistości, prawie wszystkie produkty sprzedawane w butelkach, saszetkach i większych opakowaniach są olejem rafinowanym.