Dlaczego warto stosować olej migdałowy w kuchni

1
3829
olej migdałowy w kuchni
Olej migdałowy to wspaniała alternatywa dla wielu olejów jadalnych

Olejek migdałowy nie tylko jest bardzo dobry do pielęgnacji skóry, paznokci i włosów, ale również stanowi jadalną i zdrową alternatywę dla wielu innych olejów spożywczych. Rzeczywiście, ten lekki olej oferuje mnóstwo korzyści zdrowotnych i może być dodawany do wielu produktów spożywczych, najczęściej takich jak sałatki i dipy. Chociaż odpowiedniej jakości spożywczej olej migdałowy może być nieco drogi, jest on zwykle wart swojej ceny.

Wynikające ze spożywania olejku migdałowego korzyści zdrowotne obejmują m.in. poprawę pracy układu krążenia, zwiększenie poziomu witaminy E, jak również pozytywne efekty kosmetyczne i zdrowotne, głównie związane z wysokimi poziomami jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poniżej szczegółowo wyjaśniamy dlaczego olej migdałowy w kuchni to dobry wybór oraz jak czerpać z niego maksymalne korzyści dla zdrowia i urody.

  1. Olej migdałowy w kuchni zapewnia zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Lepsza praca układu sercowo-naczyniowego to jedna z głównych korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania całych migdałów. Wiele źródeł wskazuje, że olej migdałowy w kuchni również może zapewnić znacznie lepszą ochronę przed groźnymi chorobami układu krążenia.

Przełomowe badania amerykańskie z początku wieku wskazały, że nie tylko całe migdały, ale także olej migdałowy w codziennej diecie może zmniejszyć we krwi stężenie cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL. Wyniki dotyczyły sporej grupy zdrowych mężczyzn i kobiet. Przedmiotowe badania zostały opublikowane w 2002 roku w Journal of Nutrition.

  1. Olej migdałowy w kuchni zapewnia wspaniałe źródło witaminy E

Olejek migdałowy jest jednym z najlepszych źródeł witaminy E, dlatego można go spotkać w wielu kosmetykach naturalnych do pielęgnacji skóry, paznokci i włosów. W bogactwie tego ważnego związku organicznego mogą z nim konkurować jedynie olej ze słonecznika i kiełków pszenicy.

Dodając tylko jedną łyżkę olejku migdałowego do sałatki będziesz dodawać do swojej diety 5 miligramów witaminy E, co odpowiada aż 26% średniego dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, niestabilnych cząsteczek, które przyśpieszają procesy starzenia, a także powodują wiele przewlekłych chorób. Właśnie dlatego olej migdałowy w kuchni to wspaniały sposób na lepsze samopoczucie i skuteczniejszą ochronę organizmu przed wieloma dolegliwościami.

  1. Olej migdałowy w kuchni to niska zawartość tłuszczów nasyconych i bogactwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych

Jeśli korzyści zdrowotne oleju migdałowego wymienione powyżej nie są wystarczające, aby przekonać się do jego stosowania, rozważ to: tylko 8% kwasów tłuszczowych w oleju migdałowym to tłuszcze nasycone. Dla celów porównawczych olej z awokado, olej słonecznikowy, olej z oliwek, zawierają odpowiednio 12%, 11% i 14% nasyconych kwasów tłuszczowych. Niektórzy być może pamiętają, że występujące w diecie tłuszcze nasycone w dużych ilościach uważa się za zjawisko wyraźnie negatywne dla zdrowia. Wiąże się je często ze zwiększonym ryzykiem występowania chorób serca, niektórych typów nowotworów, a także negatywnym wpływem na zdrowie kości.

Ponadto, oprócz niewątpliwych korzyści dla sprawnego działania układu krążenia, jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą również pomóc utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Co więcej, jednonienasycone kwasy tłuszczowe z pokarmów takich jak olej migdałowy mogą pomóc utrzymać młody wygląd skóry i wpływać od wewnątrz na jej właściwe nawilżanie. Jak widać olej migdałowy w kuchni to również bardzo przydatny produkt kosmetyczny, zapewniający młody i świeży wygląd ciała.

Jak stosować zdrowy olej migdałowy w kuchni

Jeśli chcesz rozpocząć stosowanie oleju migdałowego w kuchni, jako zdrowego źródła tłuszczu i witaminy E, pierwszą rzeczą jest kupno produktu, który jest odpowiedni do użytku spożywczego. Poszukuj produktów oznaczonych jako „jakość spożywcza” lub „do użytku dietetycznego”. Jeśli nie masz pewności czy dany olej migdałowy jest jadalny, koniecznie zwrócić się do producenta. Na rynku istnieje bowiem wiele typów tego oleju, jednak większość nie nadaje się do jedzenia i stosuje się je jedynie do celów kosmetycznych.

Po drugie, olej migdałowy zawsze należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, w celu ochrony jego wartości odżywczych, najdłużej jak to możliwe. Olej, który nie był odpowiednio przechowywany, osiągnął swój termin przydatności do spożycia, albo ma zjełczały posmak, nie powinien być stosowany w kuchni, ponieważ może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Ponadto, stosując olej migdałowy w kuchni zawsze należy postępować zgodnie z instrukcjami gotowania opisanymi na opakowaniu. Podczas gdy rafinowany olej migdałowy zwykle nadaje się do smażenia, niektóre oleje tłoczone na zimno mogą być odpowiednie tylko do zastosowań na zimno.

1 KOMENTARZ

  1. Jak to jest w końcu z tymi olejami, który jest najlepszy? Slyszalam że kokosowy jest bardzo zdrowy, a o migdałowym pierwszy raz czytam. Muszę spróbować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.