Olej Monoi de Thaiti dla zdrowej skóry i włosów

0
2189
olej Monoi
Olej Monoi de Thaiti to wspaniały kosmetyk naturalny do pielęgnacji skóry i włosów

Olej Monoi de Thaiti jest wyjątkowym produktem kosmetycznym, wytwarzanym jedynie na obszarze Polinezji. Ten tahitański sekret zachowania piękna zachwyca swoimi właściwościami już od wieków. Jego regularne stosowanie ma bardzo korzystny wpływ dla zachowania zdrowej kondycji skóry i włosów, głównie dzięki wyjątkowym właściwościom nawilżającym i łagodzącym.

Olejek Monoi de Thaiti doskonale wspomaga leczenie wszelkich uszkodzeń skóry, a także skutecznie chroni ją przed szkodliwym działaniem warunków zewnętrznych, zapobiegając uszkodzeniom mechanicznym, chemicznym lub środowiskowym. Jego regularne stosowanie przywraca skórze świeżego wyglądu, elastyczności i jędrności.

Olej Monoi de Thaiti

Chroni również przed zbyt szybkim przesuszeniem, a także wspomaga w walce z różnego typu problemami dermatologicznymi. Olej Monoi najczęściej stosowany jest jako jeden z kluczowych składników kosmetyków naturalnych, szczególnie polecanych do pielęgnacji skóry suchej i pękającej. Poleca się go również stosować do cery dojrzałej i zmęczonej.

Wytwarzanie oleju Monoi de Tahiti

W rzeczywistości, Olej Monoi produkowany jest tylko na Tahiti, a dokładniej w Polinezji Francuskiej. Nie zawiera siarczanów, parabenów, silikonów, ftalanów, ani żadnych innych syntetycznych substancji chemicznych. Stanowi czystą kombinację oleju kokosowego oraz wyciągu z kwiatów gardenii (Tahitian Gardenie).

Olej Monoi tworzony jest przy zastosowaniu tylko czystego i nierafinowanego oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia, pozyskiwanego z opadłych kokosów, zbieranych tylko i wyłącznie z naturalnie rosnących drzew. Następnie zbierane przed pełnym rozkwitem kwiaty Tiare moczy się w tym oleju przez okres około miesiąca, aby wydobyć ich najbardziej cudowne właściwości. Dzięki temu również zapach gotowego olejku kosmetycznego jest bardzo delikatny i nie przytłacza. Ekstrakt z kwiatów gardenii nadaje olejowi również cennych właściwości łagodzących i przeciwzapalnych.

Jak działa olej Monoi de Thaiti

Podczas pielęgnacji włosów, podobnie jak olej kokosowy, Monoi może pomóc powstrzymać utratę białek z ich struktury. Dzięki temu włosy stają się zdrowsze, mocniejsze i piękniejsze. Pomaga również znacznie zmniejszyć elektryzowanie się włosów oraz ich splątywanie. Dzięki temu, że olej Monoi posiada wysokie stężenie witaminy E, jego stosowanie zapewnia włosom odpowiednią sprężystość i siłę. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy pozwala z kolei zabezpieczyć skórę głowy przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

W warunkach doświadczalnych potwierdzono, że olej Monoi de Tahiti przyczynia się do poprawy połysku i ogólnego wyglądu włosów. Wyraźnie poprawia również ogólny wygląd włosów, poprzez zapewnienie ochrony i silne wzmocnienie poszczególnych kosmyków.

Monoi de Tahiti potwierdza również swoją skuteczność działania w ochronie skóry i bardzo korzystnie wypada w porównaniu z olejem jojoba i masło shea. Badania kliniczne wykazały, że przynosi on większe korzyści nawilżające od swoich konkurentów, gdyż jego działanie było bardziej stopniowe i trwalsze.

Wykorzystanie oleju Monoi de Thaiti

  • pomaga skutecznie chronić skórę przed czynnikami zewnętrznymi,
  • doskonale uelastycznia i zmiękcza cerę,
  • na powierzchni skóry pozostawia delikatny, jedwabisty film,
  • zapewnia odpowiednie nawilżenie skóry, zarówno bezpośrednio po zastosowaniu, jak i w dłuższej perspektywie,
  • jest dobrze tolerowany przez skórę, dzięki czemu nie wywołuje podrażnień lub reakcji alergicznych,
  • może być stosowany do wspomagania leczenia egzemy lub wysypek skórnych,
  • doskonale spisuje się w regeneracji suchych włosów z rozdwajającymi się końcami – odbudowuje ich strukturę, wygładzając i zapobiegając zniszczeniu, a także skutecznie chroni przed działaniem detergentów oraz słonej lub chlorowanej wody,
  • pomaga uzdrowić skórę po oparzeniach słonecznych,
  • może pomóc złagodzić suchą i swędzącą skórę,
  • wykazuje właściwości przeciwłupieżowe oraz niweluje uczucie swędzenia oraz podrażnień skóry głowy.

Skład i właściwości fizyczne oleju

Olej Monoi de Thaiti charakteryzuje się zawartością głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, w ok 50% stanowi kwas laurynowy. Można w nim również znaleźć olejki eteryczne, m.in. salicylan metylu i sterole. Jest również bogaty w witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także wapń, potas, żelazo, magnez, cynk i fosfor.

W temperaturze poniżej 25oC  zachowuje postać kremowego masła, natomiast powyżej tej temperatury staje się płynny. Jego zabarwienie jest lekko żółte, a zapach wyraźnie egzotyczny, wyraźnie kojarzony z zapachem kwiatów taitańskiej gardenii. Jego koncentracja w produktach kosmetycznych dochodzi nawet do 95%. Często zaleca się zmieszać olej Monoi z innymi olejami naturalnymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.