Olej z ostropestu plamistego

0
8136
olej z ostropestu plamistego
Ostropest plamisty coraz częściej stosowany jest w postaci oleju

Olej z ostropestu jest wyjątkową i antyalergiczną substancją naturalną, przynoszącą niezliczoną ilość korzyści zdrowotnych i powszechnie stosowaną, zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Ze względu na swoje właściwości można go spotkać chociażby w niektórych produktach pielęgnacyjnych, a także jako codzienny, wzbogacający dietę suplement. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości i zastosowania pozyskiwanego z ostropestu plamistego oleju naturalnego.

Olej z ostropestu otrzymuje się w wyniku mechanicznej obróbki nasion ostropestu plamistego. Jego ekstrakcja odbywa się w drodze mechanicznego tłoczenia, więc produkt finalny nie zawiera żadnych dodatkowych substancji sztucznych. Z powodu dość tradycyjnych sposobów jego otrzymywania, zawartość naturalnych substancji aktywnych utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie.

Czym jest ostropest plamisty

Ostropest plamisty używany jest dość powszechnie od ponad 2000 lat, głównie jako naturalny sposób leczenia chorób wątroby. W kręgach naukowych znany pod nazwą Marianum Silybum (L.) stanowi obiekt rozlicznych badań i eksperymentów. Ostropest plamisty stosuje się na wiele różnych sposobów, głównie jednak jako ziołowy suplement diety, pozwalający oczyszczać, chronić i regenerować wątrobę, stanowiącą niezwykle ważny organ każdego organizmu.

Ostropest to roślina zielna, jednoroczna lub dwuletnia, należąca do rodziny astrowatych, która może osiągać nawet 2,5 metra wysokości. Posiada czerwono-fioletowe kwiaty i pochodzi z południowej Europy, południowej Rosji, Azji Mniejszej i Afryki Północnej. Obecnie występuje również w Ameryce Północnej i Południowej.

Wielowiekowe tradycje stosowania ostropestu

Europejczycy byli jednymi z pierwszych ludzi używających ostropestu jako ziołowego leku głównie na choroby wątroby, a możliwości regenerujące tej wyjątkowej rośliny znane są już od czasów starożytnych. Został on wymieniony przez Teofrasta już w 4 wieku p.n.e. pod nazwą “Pternix” i był również opisany przez Pliniusza Starszego w 1 w n.e. jako “Silybum“. W 1744 roku w “Medizinischen Lexicon” udokumentowano szczególne zastosowanie ostropestu w zakresie leczenia zaburzeń czynności wątroby. W ostatnich latach wielu badaczy potwierdza skuteczne działanie ostropestu, nie tylko w leczeniu chorób wątroby, ale także w zwalczaniu zaburzeń przewodu żółciowego i śledziony.

Główne zastosowania oleju z ostropestu plamistego

Olej z ostropestu plamistego posiada liczne zastosowania lecznicze i pielęgnacyjne, wykorzystywane coraz częściej w wielu produktach, głównie jednak w:

  • przemyśle kosmetycznym,
  • suplementach diety oraz jako żywność funkcjonalna,
  • dodatki do pasz dla zwierząt.

Olej z ostropestu może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie:

  1. Zastosowania wewnętrzne

  • leczenie zaburzeń funkcji wątroby i jej regeneracja, w szczególności: zapobieganie marskości wątroby, zapaleniu wątroby, leczenie stłuszczeń wewnętrznych, leczenie alkoholowego zapalenia wątroby,
  • zwalczanie zaburzeń pracy dróg żółciowych,
  • obniżanie ryzyka rozwoju chorób serca i naczyń krwionośnych,
  • leczenie zapalenia jamy ustnej,
  • zwalczanie zapalenia dziąseł,
  • wzmacnianie systemu odpornościowego organizmu,
  • wzmacnianie i uelastycznianie naczyń włosowatych,
  • łagodzenie zapalenia krtani i gardła,
  • wspomaganie wydalania substancji toksycznych z organizmu,
  • wpływanie na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
  • normalizacja procesów trawienia,
  • wpływanie na polepszenie wzroku.

Przeglądając zalecenia odnośnie spożywania oleju z ostropestu najczęściej proponowaną dawką są ok 4 gramy czyli 1 mała łyżeczka 3 razy dziennie, najlepiej przed jedzeniem. Stosowany wg tych zaleceń nie powinno powodować żadnych skutków ubocznych.

  1. Zastosowania zewnętrzne

  • wspomaganie leczenia oparzeń,
  • przyśpieszanie leczenia trudno gojących się ran,
  • zwalczanie stanów ropnych skóry,
  • wspomaganie leczenia egzemy,
  • zapobieganie nadmiernemu rogowaceniu skóry,
  • pomoc w świerzbiączce oraz objawach alergii atopowej.

Jak działa olej z ostropestu plamistego

Głównym składnikiem oleju z ostropestu plamistego jest kwas linolowy, znany również jako niezbędny wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Z drugiej strony jego zawartość jest niższa w porównaniu do wielu innych olejów roślinnych. Szczególna kompozycja składu oleju z ostropestu jest bardzo ważna, nie tylko jednak w odniesieniu do jego klasyfikacji jako cennego źródła kwasu linolowego, ale także w odniesieniu do jego właściwości fizykochemicznych.

W oleju z ostropestu plamistego z pierwszego tłoczenia obok trójglicerydów można znaleźć znaczne ilości mono i diglicerydów, wynoszących ok. 5%, które zwiększają jego całkowitą polarność. Ta właściwość jest bardzo ważna podczas rozprowadzania preparatów wykonanych z użyciem oleju z ostropestu plamistego, należącego do substancji silnie polarnych, podobnie jak olej z awokado.

Zdolność rozprowadzania oleju z ostropestu jest porównywalna z estrami kwasów tłuszczowych i alkoholi o średnim łańcuchu, np. decylu. Oleje polarne generalnie wykazują znacznie lepszą zdolność do działania, szczególnie jako nośniki innych substancji biologicznie czynnych. Ich zachowanie na skórze jest bliższe właściwościom naturalnego łoju, niż olejów parafinowanych. Ze względu na te właściwości olej z ostropestu polecany jest jako doskonały składnik licznych preparatów dermatologicznych.

Olej z ostropestu źródłem licznych substancji czynnych

Naturalny olej z ostropestu uważany jest za jedno z najbogatszych źródeł dobrze przyswajalnej witaminy E i jej pochodnych. Oprócz niej zawiera również specjalny rodzaj flawonoidów – flawonolignanów, które znacznie podwyższają potencjał antyoksydacyjny oleju, a tym samym w zastosowaniu pielęgnacyjnym umożliwiają skuteczną ochronę i regenerację skóry. Z tego powodu olej z ostropestu plamistego doskonale nadaje się do tworzenia kosmetyków naturalnych i dermatologicznych preparatów farmaceutycznych, przeznaczonych do skóry wrażliwej i podrażnionej, a także dla noworodków, osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry, łuszczycę oraz chorych na cukrzycę, itp.

W przypadku wewnętrznych zastosowań oleju z ostropestu szczególnie istotnym czynnikiem jest dostarczanie niezbędnego kwasu linolowego. Jest on kluczowym składnikiem biosyntezy innych biologicznie czynnych substancji, takich jak prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany itp., które odpowiedzialne są za prawidłową regulację metabolizmu w ludzkim organizmie.

Z drugiej strony kwas linolowy posiada zdolność bezpośredniego łączenia się z błonami komórek i może być uważany za jeden z podstawowych składników budulcowych organizmu. Kwas linolowy jest również składnikiem wielu innych aktywnych struktur biologicznych, określanych jako liposomy, a zwłaszcza związków metabolizmu lipidów i cholesterolu.

Ochronne właściwości oleju z ostropestu plamistego

Zawarty w oleju z ostropestu kwas linolowy jest silnym i skutecznym przeciwutleniaczem, tworzącym naturalną tarczę ochronną ludzkiego organizmu, pozwalającą chronić go przed negatywnym wpływem wolnych rodników i innych agresywnych związków niszczących komórki. Wolne rodniki powstają wskutek naturalnych procesów metabolicznych, jednak są odpowiedzialne za szybkie starzenie się organizmu i mogą być przyczyną powstawania wielu poważnych chorób, powszechnie znanych jako “choroby cywilizacyjne”.

Systematyczne spożywanie odpowiedniej ilości kwasu linolowego, również w postaci oleju z ostropestu plamistego, pozwala również poprawić funkcje wątroby, metabolizm tłuszczów oraz może pomóc w leczeniu takich poważnych chorób jak cukrzyca.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here