Olej pistacjowy – Najważniejsze informacje i wskazówki

0
3717
olej pistacjowy
Olej z pistacji sprawdza się doskonale jako składnik zdrowej diety oraz wielu kosmetyków pielęgnacyjnych

Zapewne ciężko dziś znaleźć osoby, które nie słyszały o orzechach pistacjowych, jednak mało kto wie, że wytwarza się z nich także bardzo cenny tłuszcz. Olej pistacjowy znajduje zastosowanie zarówno w przepisach dietetycznych, jak i recepturach kosmetycznych. W niniejszym artykule przedstawiamy najważniejsze informacje na temat tego wspaniałego produktu, który zapewnić może wiele ważnych korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych.

Pistacje to jedne z najpopularniejszych i najbardziej cenionych orzechów, wykorzystywanych obecnie praktycznie na całym świecie. Te wyjątkowo smaczne i pożywne orzechy pochodzą z Azji, a konkretnie z Iranu i Iraku, i uznawane są za jedne z najstarszych gatunków wykorzystywanych przez człowieka. Obecnie najczęściej uprawiane są w Iranie, Iraku, Turcji oraz w Syrii. Ze względu na rosnące zainteresowanie pistacjami coraz częściej pojawiają się także w innych zakątkach świata, m.in. w Kalifornii. W tym wyjątkowo sprzyjającym dla ich wzrostu regionie USA produkuje się obecnie największą ich ilość, która w znacznej mierze trafia na światowy rynek. Wytwarza się tam również duże ilości oleju pistacjowego, który coraz częściej wykorzystuje się w rozmaitych przepisach kulinarnych i kosmetycznych.

Do uprawy drzewa pistacjowego potrzebna jest przede wszystkim odpowiednia temperatura oraz klimat, dlatego nie mogą być uprawiane wszędzie. Jeśli chodzi o glebę, to roślina ta nie jest już tak wymagająca, ponieważ pistacja rośnie w praktycznie każdym jej rodzaju. Drzewo to cechuje się długowiecznością, a orzechy pistacjowe mogą być występować przez cały rok. Wytwarzany z nich olej pistacjowy jest nie tylko bardzo smaczny, ale również wykazuje wiele korzyści dla zdrowia. Poniżej szczegółowo opisane zostały najważniejsze korzyści, jakie może nieść za sobą stosowanie tego wyjątkowego tłuszczu roślinnego.

Olej pistacjowy – Cechy charakterystyczne

Orzechy pistacji cechują się niepowtarzalnym smakiem i bardzo przyjemnym aromatem. W większości składają się z kwasów tłuszczowych, których zawartość wynosi nawet ok. 70%. Ponadto, znaleźć w nich można znaczne ilości aminokwasów, m.in. walinę, izoleucynę, leucynę, a także tryptofan, treoninę czy fenyloalaninę. Orzechy pistacjowe to także bogate źródło pektyn, karotenu, celulozy, a także witamin z grupy B, E, A oraz C. Wśród pierwiastków śladowych najczęściej wymienia się wapń, potas, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, czy magnez.

Tłoczony na zimno olej pistacjowy cechuje się specyficzną teksturą i dość głębokim zielonkawą barwą. W wyniku procesu rafinacji staje się bardziej żółty i traci walory zapachowe. W jego składzie znaleźć można przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy w ok. 51-54%-ach, kwas linolowy ok. 31-35%-ach, a także kwas linolenowy w ok. 2%-ach oraz kwas oleopalmitynowy w ok 2%-ach. Nie zawiera natomiast cholesterolu. Dzięki swoim szczególnym właściwościom olej pistacjowy dość często wykorzystywany jest jako baza maści leczniczych oraz rozpuszczalnik wielu cennych substancji czynnych. We współczesnej medycynie, olej pistacjowy jest wykorzystywany jako podstawa maści i rozpuszczalnik różnych leków.

Korzyści płynące ze stosowania oleju pistacjowego 

Choć nie jest tak popularny jak wiele innych produktów tego typu, olej pistacjowy znajdować może dość szerokie zastosowanie dietetyczne, ale i pielęgnacyjne. Poniżej przedstawiamy jego najważniejsze właściwości zdrowotne.

  1. Bogactwo w witaminę E

Orzechy pistacjowe są bardzo bogate w witaminę E, dzięki czemu mogą skutecznie pobudzać utrzymanie integralności skóry, a także pomagać chronić komórki w organizmie. Poza tym, korzyści ze stosowania produktów bogatych w witaminę E obejmują również zwiększenie produkcji białych krwinek, dzięki czemu wzmacnia się system immunologiczny organizmu.

  1. Utrzymanie zdrowia skóry

Bogaty w witaminę E olej pistacjowy może skutecznie pomagać w zachowaniu zdrowia skóry, a także zapewniać jej naturalna gładkość i jedwabistość. Poza tym, pomagać może również w eliminowaniu takich problemów, jak wypryski oraz trądzik. Witamina E jest niezbędna dla produkcji zdrowych komórek, dlatego właśnie optymalizuje metabolizm w organizmie. W tym zakresie olej pistacjowy przynosi takie same korzyści jak olejek lawendowy, gdyż przyczynia się także do utrzymania zdrowej oraz gładkiej skóry.

  1. Utrzymanie zdrowia włosów

Od dość dawna wiadomo, że witamina E zapewnia wiele korzyści dla utrzymania zdrowia skóry głowy i włosów. Przede wszystkim stymuluje ich wzrost, zapewnia zdrowy wygląd i skutecznie wzmacnia. Poza tym, witamina E zapobiega wypadaniu włosów, a także zwiększa ich elastyczność i utrzymuje delikatną gładkość. Z tego względu, olej pistacjowy warto stosować zarówno jako dodatek do codziennych potraw, a także jeden ze składników domowych kosmetyków naturalnych.

  1. Utrzymanie właściwego poziomu czerwonych krwinek

Zawarta w pistacjach i wytwarzanym z nich oleju witamina B6 odgrywa bardzo ważną rolę w dystrybucji tlenu podczas cyrkulacji krwi w organizmie, przyczyniając się m.in. do produkcji nowych komórek. Dzięki przemieszczaniu się komórek między czerwonymi i białymi krwinkami możliwe jest utrzymanie właściwego metabolizmu i wzmocnienie układu odpornościowego. Poza tym, właściwa dystrybucja tlenu w organizmie zapewnia właściwe funkcjonowanie wszystkim organom i wpływa pozytywnie na ogólny stan zdrowia oraz samopoczucia. Z tego względu olej z pistacji może doskonale wspomagać wiele ważnych funkcji życiowych organizmu.

  1. Kontrola poziomu cukru we krwi

Olej pistacjowy może pomaga w kontrolowaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, co ma bardzo istotny wpływ na ogólny stan zdrowia i redukcję wielu poważnych zagrożeń. Stymuluje produkcję insuliny, a tym samym przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi. Główną zaletą kontrolowania poziomu cukru we krwi jest zapobieganie cukrzycy. Poza tym, olej pistacjowy pomaga rozbijać białka na aminokwasy, co z kolei powoduje lepszą tolerancję glukozy.

  1. Zmniejszanie poziomu cholesterolu

Olej pistacjowy pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL oraz trój glicerydów, dlatego doskonale wspomaga utrzymanie cholesterolu na odpowiednim poziomie. Ma to ogromne znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, gdyż pozwala zapobiegać wielu poważnym dolegliwościom jak miażdżyca, zawały serca czy niedotlenienie organów.

  1. Wspieranie utraty nadmiernej wagi ciała

Korzyści płynące ze stosowania oleju pistacjowego obejmują również wsparcie utraty nadmiernej wagi ciała. Ten wyjątkowy tłuszcz roślinny pomaga organizmowi we wchłonięciu dobrych składników odżywczych z pożywienia, a także zwiększa ogólny metabolizm organizmu. Dzięki temu, regularne spożywanie oleju pistacjowego może pomóc w utracie zbędnych kilogramów, oczywiście stosowane w odpowiednich proporcjach oraz w zestawieniu z innymi składnikami odżywczymi.

  1. Poprawa funkcjonowania systemu odpornościowego

Jak powszechnie wiadomo, witamina C pomaga poprawić potencjał energetyczny organizmu oraz wspiera działanie jego układu odpornościowego. W ten sposób olej pistacjowy może skutecznie pomagać organizmowi uniknąć wielu infekcji i chorób, a także utrzymuje ciało w należytej kondycji i zdrowiu. Podobne korzyści otrzymuje się np. z cytryn czy pomarańczy, które również są bogate w witaminę C.

  1. Utrzymanie systemu nerwowego w dobrej kondycji

Zawarte w oleju pistacjowym witaminy z grupy B odgrywają bardzo ważną rolę dla utrzymania prawidłowych funkcji układu nerwowego. Poza tym, pomagają w stymulowaniu jego komórek i zwiększają skuteczność komunikacji w ramach jego systemu połączeń. Właściwość ta ma ogromne znaczenie dla wielu ważnych dla zdrowia funkcji, a także pozytywnie wpływa na sferę świadomości.

  1. Wspieranie dobrego funkcjonowania mózgu

Olej pistacjowy jest bogaty w witaminę B6, dlatego jak już wcześniej wspomniano może dodatkowo stymulować krążenie krwi w organizmie. Poza tym, wspomaga krążenie tlenu oraz składników odżywczych w mózgu, a także stymuluje układ nerwowy do lepszej pracy. Dlatego właśnie może przynosić wiele korzyści dla poprawy funkcjonowania mózgu, przekładające się na usprawnienie funkcji poznawczych.

  1. Zapobieganie zawałom serca

Wpływ oleju pistacjowego na odpowiedni poziom cholesterolu pomaga również w zapobieganiu zawałowi serca. Olej pistacjowy stymuluje również utrzymanie zdrowia tętnic i redukuje ryzyko zablokowania ich przez tłuszcze. W ten sposób utrzymuje dopływ tlenu do wszystkich organów, dzięki czemu można m.in. dostarczyć do serca wystarczającą ilość tlenu. W efekcie tego zwiększa się szansa na optymalne funkcjonowanie serca, a tym zmniejsza się ryzyko rozwoju jego chorób i dolegliwości.

  1. Poprawa funkcji trawienia

Zawarte w oleju pistacjowym składniki odżywcze pomagają w zoptymalizowaniu działania enzymów trawiennych, dzięki czemu zwiększa się metabolizm organizmu i następuje szybsze trawienie pokarmów. Z kolei błonnik pokarmowy pomaga zoptymalizować perystaltyczną prace jelit, dlatego pistacje mogą przyczyniać się do poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego. 

  1. Wspomaganie właściwościami antyoksydacyjnymi

Olej pistacjowy zawiera witaminę E oraz witaminę C, które pomagają w zaleczeniu wolnych rodników, a także przyczyniają się optymalizacji procesów przemiany materii. Co więcej, ten wyjątkowy rodzaj tłuszczu pomaga również w odtruwaniu organizmu. Zawarte w nim przeciwutleniacze pomagają bowiem zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników, co sprawia, że organizm czuje się świeżo i zdrowo.

  1. Zapobieganie zaparciom i zgadze

Dzięki temu, że olej pistacjowy stymuluje system trawienny, może pomóc w zapobieganiu występowania zaparć. Co więcej, zmniejsza również ilość kwasu w żołądku, a to z kolei zapobiega zgadze, która jest efektem problemów w pracy układu trawiennego.

  1. Zapewnienie właściwości afrodyzjaku

Niektóre badania pokazują, że olej pistacjowy może być wykorzystany jako naturalny afrodyzjak. Może być przede wszystkim wykorzystywany w aromaterapii, by zapewnić spokojne oraz przyjemne odczucia. Specjaliści z tego zakresu medycyny naturalnej wskazują, że olejek eteryczny z pistacji wpływa korzystnie na witalność seksualną kobiet oraz mężczyzn. Co więcej, pomaga również w utrzymaniu odpowiedniego krążenia krwi, co ma duże znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji seksualnych.

  1. Zapobieganie zwyrodnieniu plamki żółtej

Jedną z chorób związanych ze starzeniem się jest zwyrodnienie plamki żółtej. Jest to choroba, która powoli zmniejsza pole widzenia, a to sprawia, że osoby starsze mają problemy z dostrzeganiem i interpretacją obrazu. Witaminy zawarte w oleju pistacjowym mogą to zmienić, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Poza tym, olej pistacjowy dostarcza do organizmu witaminę A, która również ma duże znaczenie dla utrzymania zdrowia wzroku.

  1. Działanie przeciw starzeniu

Zawarte w oleju z pistacji przeciwutleniacze pomagają w uniknięciu efektów przedwczesnego starzenia się skóry. Pomaga on w utrzymaniu młodszego wyglądu i zapobiega utracie jędrności. Przeciwutleniacze przyczyniają się także do zmniejszenia widoczności zmarszczek na skórze twarzy, jak również pomagają w uniknięciu chorób związanych z dojrzałym wiekiem.

Zastosowanie oleju pistacjowego w kosmetyce

Olej pistacjowy można z powodzeniem stosować bezpośrednio na skórę, paznokcie lub włosy, chyba że istnieją inne przeciwwskazania, takie jak alergie. Ze względu na swoje wszechstronne działanie regenerujące, często zaleca się jego stosowanie szczególnie podczas pielęgnacji skóry suchej, zmęczonej, a także skłonnej do podrażnień i rozwoju stanów zapalnych. W kosmetyce można z niego korzystać w samodzielnej postaci lub jako składnik rozmaitych produktów pielęgnacyjnych. Wśród jego najczęstszych zastosowań można wymienić:

  • olejowanie całych włosów lub jego końcówek, przed myciem lub jako składnik odżywki po myciu,
  • olejowanie skóry głowy, pomagające zwalczyć łupież i nadmierne łuszczenie – często poleca się łączenie go z olejkiem herbacianym,
  • relaksacyjny lub leczniczy masaż dla poprawy krążenia krwi oraz utrzymania lepszej kondycji skóry – doskonale komponuje się z innymi olejami i olejkami eterycznymi, m.in. olejkiem migdałowym, brzoskwiniowym, morelowym czy z nasion winogron,
  • naturalna odżywka do paznokci lub składnik balsamu do dłoni i skórek – w tym celu często miesza się go z olejem jojoba, olejkiem z drzewa herbacianego lub olejkiem lawendowym,
  • dodatek do kąpieli dla zmiękczenia i odżywienia skóry,
  • dodatek do domowych kremów, najczęściej dodawany tuż przed użyciem – można także stosować razem z olejkiem paczuli, lawendowym lub olejkiem z czystka,
  • regeneracyjne i odżywcze serum na popękaną skórę stóp – świetnie sprawdza się w połączeniu z olejem kokosowym lub oliwą z oliwek.

Działanie pielęgnacyjne oleju pistacjowego wynika przede wszystkim z jego wyjątkowych właściwości odżywczych, ochronnych, zmiękczających, przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Dzięki temu może on skutecznie łagodzić wszelkie stany zapalne i zaczerwienienia, redukować irytujące swędzenie i łuszczenie skóry, dodatkowo chronić przed groźnym działaniem promieniowania UV, a także długotrwale odżywiać skórę i wzmacniać włosy.

Zastosowanie oleju pistacjowego w kuchni

Olej pistacjowy w kuchni można stosować na wiele różnych sposobów, a poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich:

  • sos do sałatki – nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu, lekko orzechowego i słodkiego,
  • dania z makaronu – szczególnie popularne w Włoszech,
  • marynowanie potraw z mięsa, kurczaka lub ryb – zapewnia większy bukiet smaków i aromatów,
  • dodatek do chleba – wspaniale komponuje się ze smakiem pieczywa,
  • dodatek do octu winnego lub sosu winegret.

Ewentualne skutki uboczne stosowania oleju pistacjowego

Podobnie jak inne olejki eteryczne, tak i olej pistacjowy może przywoływać pewne skutki uboczne. Mimo tego, że posiada potencjał tak wielu korzyści dla zdrowia, może także wywołać pewne niepożądane efekty.

  • Stosowanie oleju pistacjowego w czasie ciąży zaleca się poprzedzić konsultacją z lekarzem. Nie ma bowiem dostatecznych danych oraz wyników badań potwierdzających jego pełne bezpieczeństwo. Dlatego też warto w tym przypadku stosować się ściśle do zaleceń lekarza.
  • Alergicy, w szczególności osoby z alergią na orzechy, powinni unikać spożywania oleju pistacjowego. Mogą u nich wystąpić niepożądane skutki, takie jak obrzęk, wypryski, czy też swędzenie, nudności, a nawet zawroty głowy.
  • Najlepiej używać oleju pistacjowego w zalecanej dawce. W przeciwnym wypadku mogą pojawić się nudności oraz zawroty głowy. Co prawda nie ma wielu badań, które by pokazały więcej skutków ubocznych, mimo to nie zaleca się przekraczania wskazanej dawki.
  • Stosowanie oleju pistacjowego może zakłócić działanie niektórych leków na receptę. Dlatego właśnie, jeśli przyjmuje się takiego rodzaju medykamenty i chce się zacząć stosować olej pistacjowy, to najpierw należy to skonsultować z lekarzem.
Poprzedni artykułSałatka z selera naciowego, jabłek i orzechów włoskich
Następny artykułDezodorant z kwiatów czarnego bzu i cytryny
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.