Olej rycynowy – 16 zastosowań zdrowotnych i pielęgnacyjnych

58
86272
olej rycynowy
Olej rycynowy posiada wiele właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych

Nasze babcie polecały olej rycynowy jako remedium na niemal każdy problem. Był on uważany za uniwersalne domowe lekarstwo. Dziś wciąż w powiązaniu z owym olejem wymieniane są liczne korzyści zdrowotne. Zanim jednak zagłębisz się w szczegóły, warto poznać jego pochodzenie.

Olej rycynowy wytłacza się z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis). Jest to olej roślinny, sama zaś roślina w naturze występuje w Afryce oraz Indiach. Olej rycynowy znany jest na świecie od wieków ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jego medyczne i terapeutyczne właściwości czynią go popularnym w różnych branżach.

Olej rycynowy może być wykorzystany na wiele sposobów w pielęgnacji skóry, włosów oraz zdrowia. Jest również jedną z najszerzej stosowanych substancji: w rozmaitych kosmetykach, mydłach, tkaninach, olejkach do masażu oraz lekach.

Korzyści ze stosowania oleju rycynowego w życiu codziennym: Olej rycynowy jest jedną z naturalnych substancji, które leczą liczne choroby. Oto 16 wspaniałych zastosowań i korzyści, jakie może on nam dać w życiu codziennym.

Olej rycynowy w pielęgnacji skóry:

 

  1. Problemy skórne: Olej rycynowy jest dobrodziejstwem, jeśli chodzi o problemy skórne takie jak: oparzenia słoneczne, trądzik, sucha skóra i rozstępy. Pomaga również na takie przypadłości, jak: kurzajki, czyraki, grzybica międzypalcowa oraz chroniczne swędzenie. Aby zaradzić problemom takim jak: oparzenia słoneczne, kurzajki, infekcje grzybicze, zakażenia drożdżakami czy trądzik, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:
  • Weź wacik
  • Zanurz go w oleju rycynowym
  • Nakładaj bezpośrednio na problematyczne rejony skóry
  • Pozostaw na godzinę
  • Po tym czasie dokładnie spłucz
  • Powtarzaj czynność rano i wieczorem dla szybszych efektów
  • Jeżeli problematyczny obszar jest mały, zamocz opatrunek w oleju rycynowym i nałóż na owo miejsce, a następnie przykryj czystym opatrunkiem.

Jeżeli obszar ten jest duży – namocz szmatkę w oleju rycynowym i nałóż na to miejsce. Pozostaw na godzinę, a następnie spłucz.

 

  1. Liszaj: Olej rycynowy skutecznie leczy liszaj, problem skórny oporny i powszechny wśród wszystkich grup wiekowych. Jego składnik czynny, zwany kwasem undecylenowym, jest bardzo efektywny. Oto instrukcja postępowania krok po kroku:
  • Rozcieńcz 2 łyżki stołowe oleju rycynowego 4 łyżkami oleju kokosowego
  • Alternatywnie możesz umyć liście rącznika pod wodą i namaczać je w oleju kokosowym przez kilka godzin, a następnie delikatnie podgrzać
  • Nakładaj miksturę na problematyczne miejsce, a następnie przykryj je bawełnianą ściereczką
  • Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pozostaw na noc

Powtarzaj procedurę do całkowitego wyleczenia.

 

  1. Zmarszczki i linie mimiczne: Olej rycynowy, nałożony na skórę, wnika głęboko i stymuluje produkcję kolagenu oraz elastyny. To z kolei pomaga zmiękczać i nawilżać skórę. Ponadto opóźnia pojawianie się zmarszczek oraz linii mimicznych, wygładzając, zmiękczając i odmładzając skórę. Linie wokół oczu mogą zostać zredukowane dzięki aplikacji owego oleju. Aby wyciągnąć jak najwięcej korzyści, nakładaj olej codziennie po umyciu twarzy na zmarszczki oraz linie mimiczne. Możesz również smarować nim skórę codziennie przed pójściem do łóżka.

 

  1. Trądzik: Olej rycynowy obfituje w kwas rycynolowy, który zwalcza bakterie wywołujące trądzik. Skutecznie przenika on poprzez warstwy skóry. Jak aplikować olej na cerę:
  • Umyj twarz ciepłą wodą, co pomoże otworzyć pory
  • Wmasuj olej w twarz okrężnymi ruchami
  • Pozostaw na noc
  • Rano opłucz twarz zimną wodą

 

  1. Nawilżanie: Olej rycynowy to wspaniały środek nawilżający. Kwasy tłuszczowe w dużym stężeniu łatwo przenikają przez skórę. Pomaga to usuwać płaty suchej skóry i przywraca odpowiednie nawilżenie. W tym celu wystarczy niewielka ilość oleju. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe wyróżniają go spośród innych olejów roślinnych. Olej rycynowy znajduje zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, lecz najbardziej ceniony jest w dziedzinie pielęgnacji skóry ze względu na swoją zdolność do szybkiego nawilżania. Jeśli zatem szukasz niedrogiego środka nawilżającego, jest on odpowiednim wyborem dla ciebie.

Szybka porada:

  • Nałóż kilka kropli oleju na twarz
  • Wmasowuj starannie w skórę co wieczór

Podążaj za powyższymi wskazówkami, aby budzić się każdego ranka z gładką, jędrną i odżywiona cerą.

 

  1. Usuwanie blizn: Olej rycynowy jest stosowany do redukcji blizn. Choć używany w tym celu działa powoli (i musi być aplikowany regularnie dla zauważalnych efektów), jest naturalnym i trwałym rozwiązaniem. Znów na ratunek przybywają kwasy tłuszczowe. Wnikają głęboko w tkankę blizny i wypychają ją, jednocześnie stymulując wzrost zdrowej skóry. Dzięki temu blizny powoli zanikają.

 

  1. Rozstępy: Olej rycynowy jest doskonałym środkiem na rozstępy. Oto wskazówki użycia:
  • Wetrzyj olej w rozstępy na brzuchu oraz udach (wywołane ciążą i/lub znacznym przyrostem wagi)
  • Stosuj regularnie, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty

Olej rycynowy stosowany jest również w celu wywołania porodu.

 

  1. Działanie antybakteryjne: Olej rycynowy sprawdza się jako wspaniały środek dezynfekujący na otwarte rany. Jego właściwości antybakteryjne czynią zeń również skuteczne remedium na infekcje grzybicze skóry, takie jak liszaj, a także na skaleczenia i zadrapania. Może być używany jako lek pierwszej pomocy ze względu na to, iż koi ból oraz swędzenie. Owe właściwości pomagają także w leczeniu i łagodzeniu objawów drobnych infekcji skórnych.

 

Polecamy kosmetyczny olej rycynowy nierafinowany

olej rycynowy nierafinowany

 

Olej rycynowy w pielęgnacji włosów:

  1. Stymulacja porostu włosów: Olej rycynowy jest najlepszym lekarstwem na porost włosów. Często zaleca się jego zewnętrzne stosowanie na skórę głowy, aby wzmocnić włosy. Możesz wymieszać go z olejem kokosowym lub migdałowym. Olej rycynowy pobudza krążenie krwi i jej dopływ do mieszków włosowych, przyspieszając wzrost włosów. Zawiera również kwasy tłuszczowe omega-6, odpowiedzialne za zdrowe włosy. Aby uzyskać możliwie najlepsze rezultaty, nałóż olej i pozostaw go na noc po przykryciu czepkiem, aby mógł wniknąć głęboko. Następnego dnia dokładnie spłucz olej. Pomaga on również na rozdwajające się końcówki oraz łamliwe włosy, a oprócz tego odżywia je i nawilża.

 

  1. Pogrubianie brwi: Olej rycynowy wspomaga porost włosów i dzięki temu wzmacnia również brwi oraz rzęsy. Niepowtarzalny skład chemiczny owego oleju chroni brwi oraz rzęsy przed łamaniem się. Oto wskazówki użycia:
  • Wetrzyj olej rycynowy w rzęsy oraz brwi przed udaniem się do łóżka
  • Powtarzaj procedurę każdego wieczora aż do uzyskania pożądanych rezultatów
  • Alternatywny sposób to delikatny masaż brwi z użyciem oleju przez kilka minut
  • Pozostaw olej na pół godziny
  • Użyj letniej wody oraz łagodnego środka oczyszczającego do spłukania oleju

Aby uzyskać pożądane rezultaty, czynność musisz powtarzać codziennie.

 

  1. Leczenie infekcji skóry głowy: Infekcje skóry głowy wywołują poważne problemy z włosami, jak łyse placki oraz swędzenie. Olej rycynowy ze swoimi właściwościami przeciwgrzybiczymi, antybakteryjnymi oraz antywirusowymi zwalcza patogeny i mikroorganizmy, które odpowiadają za wspomniane problemy. Regularne stosowanie pozwoli zachować skórę głowy wolną od infekcji.

 

  1. Przyciemnianie włosów: Olej rycynowy skutecznie przyciemnia włosy. Jego właściwości nawilżające w połączeniu z zawartymi w nim substancjami odżywczymi pomagają zatrzymywać wilgoć w obrębie włosa. Dzięki temu staje się on ciemniejszy. Wskazówki użycia:
  • Weź ilość oleju rycynowego odpowiadającą ziarnku grochu
  • Wymieszaj go z odżywką bez spłukiwania lub pianką do włosów
  • Za każdym razem, gdy będziesz go używać, nakładaj olej równomiernie i rozprowadzaj po całej powierzchni włosów

Zawarta w oleju witamina E sprawdza się również wspaniale w leczeniu rozdwajających się paznokci oraz obdartych skórek. Wmasowuj niewielką ilość oleju przez 2-3 miesiące i sprawdź, jakie będą efekty.

 

Olej rycynowy dla zdrowia:

 

  1. Zaparcia: Olej rycynowy jest silnym środkiem przeczyszczającym. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przyjmuj po jednej łyżeczce czystego, tłoczonego na zimno oleju przez trzy dni pod rząd.

 

  1. Artretyzm i bóle stawów: Olej rycynowy to wspaniałe lekarstwo na artretyzm. Jego właściwości przeciwzapalne czynią zeń idealny olej do masażu leczniczego w celu uśmierzania bólu stawów, zapalenia nerwów oraz bólów mięśniowych. Oto wskazówki, jak krok po kroku stosować olej rycynowy na bolące stawy:
  • Weź kawałek flaneli lub miękkiego bawełnianego płótna i złóż je w kwadrat
  • Namocz w oleju rycynowym
  • Odciśnij nadmiar oleju i nałóż tkaninę na bolący staw, a następnie owiń ją plastikową folią
  • Umieść na tym termofor lub poduszkę elektryczną – plastik ochroni je przed natłuszczeniem
  • Pozostaw na godzinę
  • Włóż nasączoną tkaninę do strunówki i przechowuj w lodówce – może być użyta ponownie

Zabieg powinien być powtarzany dwa razy w tygodniu dla uzyskania pozytywnego wyniku.

 

  1. Zaburzenia pracy układu limfatycznego oraz wątroby: Powtórz wymienione wyżej kroki, tylko z wykorzystaniem większego kawałka tkaniny, aby pozbyć się nadmiaru płynów z układu limfatycznego oraz wątroby. Połóż nasączoną tkaninę na brzuchu i przykryj plastikową folią oraz starym ręcznikiem. Podłóż pod kolana poduszkę i połóż się płasko na plecach na co najmniej godzinę, aby odczuć ulgę.

 

  1. Łagodne guzy powierzchniowe: Dowiedziono naukowo, iż olej rycynowy zwiększa produkcję limfocytów T w ludzkim organizmie. Warto wspomnieć, że został on zarekomendowany przez Edgara Cayce, amerykańskiego uzdrowiciela, jako lekarstwo na łagodne guzy powierzchniowe.

 

Pozostałe zalety oleju rycynowego: Oprócz wspomnianych wyżej zastosowań, olej rycynowy może być również stosowany do leczenia problemów jak: stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, porażenie mózgowe, bóle reumatyczne, schorzenia układu pokarmowego, zaburzenia miesiączkowania, migreny, plamy starcze, otarcia skóry oraz zapalenia.

Olej rycynowy jako taki nie wywołuje skutków ubocznych. Jeśli jednak zamierzasz stosować go wewnętrznie, na przykład na zaparcia, upewnij się co do odpowiedniego dawkowania. Zawsze lepiej skonsultować się z lekarzem, aby uniknąć potencjalnych komplikacji. Przed użyciem przeczytaj dokładnie wskazówki na etykiecie.

 

Uwaga: Olej rycynowy wydatnie pomaga na problemy skórne, nie należy jednak stosować go w zbyt dużych dawkach na twarz. Jest to spowodowane jego silnym nasyceniem – zbyt duża ilość może zatykać pory, prowadząc do podrażnień skóry i wyprysków.

Porada: Kobiety w ciąży oraz karmiące, osoby chorujące na niedrożność jelit, a także na zapalenie wyrostka robaczkowego, nie powinny spożywać oleju rycynowego. Jeśli chcesz go użyć, skonsultuj się z lekarzem.

 

Wartość odżywcza oleju rycynowego: Duże stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, białek oraz minerałów w owym oleju czyni zeń niezwykle dobroczynną substancję.

 

Jeżeli posiadacie jakieś doświadczenia w zakresie stosowania oleju rycynowego chętnie o nich przeczytamy, w poniższym polu komentarza. Serdecznie zachęcamy do dyskusji! 😉

UDOSTĘPNIJ

58 KOMENTARZE

  1. Olejek rycynowy jest też polecany w przypadku, kiedy trzeba zrobić urografię (badanie polega na podaniu kontrastu i zrobieniu zdjęcia RTG, w celu sprawdzenia drożności ukł. moczowego). Zalecane jest spożycie 1-2 łyżek stołowych przeddzień badania, ja przed badaniem zaczęłam w piątek a badanie miałam we wtorek i szczerze lepszy efekt.

  2. Ja kupiłem olejek rycynowy i używam go do smarowania skóry głowy. Po upływie 1,5 miesiąca sama skóra jest wyraźnie bardziej odżywiona i ma lepszy kolor – to ważne ponieważ jestem łysy 😉

  3. rewelacyjny lek- jak mnie bolą krzyże i sie nie mogę wyprostować to tylko smarowanie olejem mi pomaga- na różne boleści narządów wewnętrznych kobiecych , na noc posmarować olejem, dolałam go do szamponu- włosy sa grubsze , lepsze, , masuję nim buzie- skóra jest ładniejsza, opłukam nim usta- zabija bakterie w buzi- najlepiej, na chore dziąsła idealny- ssanie tego oleju .

  4. Na paznokcie działa rewelacyjnie. Moje rozdwajały się. Po dwutygodniowej kuracji są moce i gładkie. Ważna jest regularność. Codziennie moczyłam je w podgrzanym oleju następnie wmasowywałam go w paznokcie.

  5. Na paznokcie jest super.Stosuję go od kilku dni a płytka paznokcia się poprawiła ,mniej się rozdwaja i jest twarda no i ,ku mojej uciesze przestały mi pękać.:) Nakładam na noc na całą dłoń,wmasowuję w paznokcie i zakładam rękawiczki bawełniane.

  6. Tego olejku na włosy nakładajcie bardzo, bardzo mało! Ja nałożyłam malutko i zostawiłam na dosłownie minutę po czym dokładnie spłukałam, a rano wstałam ze strasznie tłustymi włosami… nie dało sie ich wyprostować, wysuszuć ani nic. Masakra ;-;

    • olejek rycynowy należy zmywać czy to z włosów ; czy skóry ; albo sprać z ubrania , wodą gorącą jeśli to możliwe albo letnią koniecznie z dodatkiem sody oczyszczonej.

    • Nie jestem pewna, czy istnieje jakikolwiek olejek, który po zmyciu tylko wodą, nie zostawi tłustych włosów. Zwłaszcza rycynowy, bo jest bardzo gęsty.
      Nie rezygnuj za to z olejów w pielęgnacji włosów, po prostu lepiej zmywać je szamponem (albo tą sodą oczyszczoną).

  7. Ok na włosy, na skórę tak ale na litość nie na przeczyszczenie, może tylko zaszkodzić, co więcej wywołać poronienie jeśli sięgnie po niego kobieta w ciąży.

  8. To jest nieprawda ze olejek rycynowy pomaga na tradzik. Ostatnio bylam w aptece i spytalam sie czy olejek rycynowy pomoze mi na tradzik odpowiedziala zdecydowanie nie poniewaz zatyka pory i powoduje ze gruczoly produkuja wiecej tradziku . Tak na marginesie

    • Proszę czytaj dokładnie. W artykule jest napisane, że ZBYT DUŻA ILOŚĆ olejku na twarz bardziej zaszkodzi nić pomoże, bo zatka pory. Pozdrawiam 🙂

      • Olej to olej, mała ilość też może zaszkodzić. Tak jak w przypadku oleju kokosowego, który jest komedogenny. Moim zdaniem, czytanie ze zrozumieniem w tym przypadku nic nie da, każdy ma inną postać trądziku, czy też zwykłych wągrów – należy indywidualnie obserwować reakcję skóry. Uwielbiam olej rycynowy i stosuje go praktycznie na wszystko ale wystarczy, że pod wpływem ciepła delikatnie przemieści się z brwi na skórę a mam wągry jakich świat nie widział – a stosuję go w minimalnej ilości.

  9. Piszę pracę licencjacką i potrzebuję do bibliografii wiarygodnego źródła o oleju rycynowym. Mogę wiedzieć z czego korzystałaś przy pisaniu i nim? 🙂

  10. Dziewczyny kochane,
    olej rycynowy jest znakomity na rzesy i brwi. Mialam dawno temu zapalenie spojowek, ropne. Rzesy wypadaly bardzo, mama mi powiedziala o tym, zeby to lekko natluszczac, tak aby nie wprowadzic do oka( nawet jesli, to nic takiego sie nie stanie, tylko widzi sie przez mgle), rzesy, ktorych juz prawie nie mialam odrosly piekne. Mialam wtedy ok.19-20 lat. Polecam.
    Moja mama stosuje tez na hemoroidy. Mowi, ze przestaly ja swedzic i gdzies sie schowaly, a byly takie juz do operacji. Stosowala rano i na noc. Po prostu wcierala palcem w te bolesne miejsca. Leczmy sie sposobami naszych babc, bo ta chemia nas zabije.
    Pozdrawiam.

  11. Polecam!!! od kilku miesiecy stal sie moim ulubionym remedium na rzesy. W przerwach pomiedzy zakladaniem sztucznych, stosuje go przez 3-4 tygodnie jako odzywke i nakladm 3xdziennie ( no dobra 🙂 jeden raz w nocy tez 🙂 i nie dosc, ze wzmacnia rzesy, to nagle wszystkie zmarszcki wokol oczu i powiek zniknely! Zadna Helena Rubenstain nie dala takiego efektu jak to tanie cudenko 🙂

  12. Mam kilka pytań, jeżeli ktoś byłby w stanie odpowiedzieć było by świetnie. Mianowicie, skoro olej rycynowy przyciemnia włosy to jak działa na siwe?
    Czy olej rycynowy przyciemnia włosy na stałe? Czy jestem w stanie to zmyć? Bardzo lubię swój naturalny brązowy odcień. I jak szybko je przyciemnia na głowie i na brwiach?
    I jeszcze jedno pytanie, czy barwi kolor tylko w miejscu nałożenia? Czy jak będę go nakładać tylko na końce włosów to tylko w tym miejscu będzie przyciemniał stopniowo włosy? Mam nadzieje,że jest tu ktoś kto w przeciwieństwie do mnie zna odpowiedzi na te pytania. pozdrawiam 🙂

    • Litości
      Jest wyraźnie napisane, ze nawilża włosy i przez to wydają się ciemniejsze – bo są odżywione. Logiczne, że słabe włosy są wypłowiałe i bez “życia”, a nawilżone mają głęboki kolor.

      Olejek nie zawiera pigmentu wiec czym ma Ci niby te włosy zabarwić?

      Czytanie ze zrozumieniem wystarczy…

  13. Trądzik jest paskudny – wiadomo. Tej wiosny walczę z nim na wszelkie możliwe sposoby i podczas buszowania po poradach trafiłam tutaj. Świetny post, polecam go innym!

    Pozdrawiam 🙂

  14. Kupilem dzis w aptece olej rycynowy do wcierania w skore glowy, gdyz odczuwam swedzenie. Zobacze jakie beda efekty. O nich bede informowal.

  15. witam,wlasnie zapominamy o babcinych starych formulach,kiedy byly tylko proste naturalne produkty,dlatego wacam biegiem do stosowania oleju i wody utlenionej na piekny wyglad,najlepsze,gdyz sprawdzone przez lata.

    pozdrawiam Jolanta.

  16. Bardzo dobry artykuł 😉 super opisane każde zastosowanie. Dowiedziałam się o nim od koleżanki z pracy i juz jest zakupiony od jutra zaczynam kuracje na rzęsy a zapewne skorzystam jeszcze na rozstępy, włosy i brwi 😉 a wszystko dzięki temu portalowi 🙂 dzieki bardzo pozdrawiam i polecam

  17. Właśnie zamówiłam na waptece olejek rycynowy. Zapomniałam o tej starej domowej metodzie na urode, ale juz nadrabiam zaległości, będę go stosować na włosy 🙂

  18. Witam
    Nie należy nakładać oleju rycynowego bezpośrednio na twarz. Jeśli ktoś chce stosować ten olej to tylko i wyłącznie z innym olejem bądź mieszaniną kilku. Nałożenie go samego spowodowałoby totalny kataklizm na twarzy. Nieco, że potwornie zapycha pory to jeszcze wysusza skórę.
    Stosuje się go w metodzie OCM, w stosunku najwyżej 3:10 (3 miarki olejku rycynowego, 7 innego/innych) to przy tłustej cerze.

    • To wszystko zalezy od rodzaju skory. Ja nakładam czysty olej rycynowy na twarz i nic mi się nie zatyka. Twarz gładka jak pupa niemowlaka. Oczywiście małe ilości. Najpierw rozcieram go w palcach a potem delikatnie wklepuje w twarz. Pod oczy, czoło. Doskonały rownież na piety.

  19. Najłatwiej w internecie. Ja od dłuższego już czasu kupuje oleje i inne produkty. Zamówienie zwykle wysyłają już następnego dnia. Mają różne oleje tłoczone na zimno (włącznie z rycynowym), na pewno coś znajdziesz. 😉

  20. Witam,
    Dziekuje bardzo za bardzo pouczajacy artykul. Probuje zdobyc olejek rycynowy z pierwszego tloczenia, tloczony na zimno ale na razie bez sukcesow. W aptece mozna dostac jedynie ten podstawowy olejek rycynowy (bez opisu jego tloczenia). Czy moglibyscie panstwo podac jakies namiary na sprawdzone zrodlo takiego pelnowartosciowego olejku? Wolalabym nie eksperymentowac na swojej skorze (doslownie). Od lat zmagam sie z problemem ostudy – bezskutecznie i moze to wlasnie jest rozwiazanie?
    Bardzo serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
    Agnieszka

    • Olej rycynowy, olej rącznikowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) – produkt roślinny, otrzymywany z nasion byliny (w Polsce roślina roczna) – rącznika pospolitego przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Takie postępowanie pozwala na rozkład toksycznej toksoalbuminy – rycyny, której obecność w nasionach sprawia, że ich zażycie może wywołać śmiertelne zatrucie. Olej zawwiera: kwas rycynolowy 89,5%, kwas dihydroksystearynowy 0,7%, kwas palmitynowy 1,0%,Kwas stearynowy 1,0%, Kwas oleinowy 3,0%, kwas linolowy 4,2%, kwas linolenowy 0,3%, kwas aarachidiwy 0,3%. Pozdrawiam. Jerzy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here