Olej rycynowy na rozstępy – Właściwości i wskazówki

0
6930
olej rycynowy na rozstępy
Olej rycynowy często stosowany jest do zapobiegania i ograniczenia widoczności rozstępów

Olej rycynowy na rozstępy to tylko jedna z wielu funkcjonalności tego niezwykłego produktu naturalnego, stosowanego w medycynie naturalnej i kosmetyce już od starożytności. Jego działanie w tym zakresie nie zostało dotychczas dobrze udokumentowane, jednak posiada on właściwości, które mogą wspomóc walkę z rozstępami. Koniecznie przeczytaj jak stosować olejek rycynowy w tym zakresie i jakich efektów można się spodziewać.

Jak wyliczono, olej rycynowy ma ponad 700 zastosowań zdrowotnych, kosmetycznych i przemysłowych. Ten wyjątkowy olej roślinny jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych, jednak jeszcze większym zainteresowaniem cieszy się jego wykorzystanie w czystej postaci, także w leczeniu chorób skóry, m.in. rozstępów.

Wiele na to wskazuje, że olej rycynowy może pomóc w zmniejszeniu widoczności świeżych rozstępów i powodować, że z czasem będą one blednąć i blaknąć. Brakuje jednak dotychczas wiarygodnych wyników badań jednoznacznie potwierdzających tę tezę. Warto również pamiętać, że rozstępy są dość często występującym zjawiskiem i nie są traktowane jako objaw chorobowy. Przede wszystkim są naturalnym następstwem procesu nadmiernego rozciągania skóry, który może wynikać z różnych czynników. Rozważając zastosowanie oleju rycynowego na rozstępy warto w pierwszej kolejności poznać fakty na temat tych nieestetycznych zmian skórnych.

Co warto wiedzieć o rozstępach?

Rozstępy są często występującym problemem dermatologicznym, który może pojawić się od okresu dojrzewania do wieku dorosłego. Technicznie są one bliznami, które tworzą się po wewnętrznym rozerwaniu tkanek skóry i ich zroście. Pojawiają się, gdy skóra jest bardzo rozciągnięta w krótkim czasie, a w następstwie tego procesu kolagen w skórze pęka, czemu towarzyszy pojawienie się widocznych na skórze prążków.

Nowe rozstępy mogą mieć kolor różowy, czerwony lub fioletowy, ale ostatecznie stają się białe lub brązowe. Rozstępy często rozwijają się w okolicach brzucha, ramion i bioder, ale mogą wystąpić wszędzie tam, gdzie skóra będzie szczególnie narażoną na napięcie.

Głównymi czynnikami bezpośrednimi powstawania rozstępów są prawdopodobnie hormony i tendencje genetyczne. Pośrednio na ich pojawienie wpływają głównie:

  • przyspieszenie wzrostu, szczególnie w okresie dojrzewania,
  • znaczny wzrost mięśni po treningu siłowym,
  • ciąża,
  • znaczna utrata lub przyrost masy ciała.

Rozstępy są trwałe, ale z czasem mogą stawać się mniej widoczne. Im wcześniej zacznie się je leczyć, tym mogą być mniej zauważalne w późniejszym czasie. W zasadzie w niektórych przypadkach nie ma sposobu, by całkowicie zapobiec rozstępom, choć można je istotnie minimalizować. Przede wszystkim sprawdza się stałe nawilżanie i masowanie skóry. Czy zatem olej rycynowy na rozstępy może być skuteczny?

Co to jest olej rycynowy?

Olej rycynowy jest rodzajem oleju roślinnego wytwarzanego z rośliny o nazwie Ricinus communis. Produkt ten jest ekstrahowany z nasion, a następnie podgrzewany i przetwarzany dla użytku komercyjnego. Olej rycynowy jest stosowany w wielu różnych kosmetykach ze względu na działanie przeciwzbrylające, oczyszczające i emulgujące. Jest również popularny ze względu na silne działanie nawilżające.

Zalety oleju rycynowego dla skóry

Olej rycynowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe, które są rodzajem „zdrowego” tłuszczu, który możemy jeść. W 90 %-ach składa się z jednonienasyconego tłuszczu zwanego kwasem rycynolowym. Kwas ten pomaga skórze zrównoważyć nawilżenie, jednocześnie oferując dodatkowe efekty kondycjonujące. Stosując olej rycynowy na rozstępy można zapobiegać ich wysychaniu i przyspieszyć proces regeneracji. Ponadto, posiada on cenne właściwości przeciwutleniające, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom skóry przez wolne rodniki.

Inne zastosowania oleju rycynowego w leczeniu skóry obejmują takie problemy jak:

Jak stosować olej rycynowy na rozstępy?

Najczęściej olej rycynowy na rozstępy poleca się stosować rano i wieczorem. Należy delikatnie wmasowywać dużą jego w najbardziej problematycznych miejscach. Podstawową zaletą tego zabiegu jest głębokie nawilżenie olejkiem, który łagodzi swędzenie i zapobiega wysychaniu rozstępów. Utrzymanie nawilżenia tego rodzaju blizn sprawi, że z czasem staną się mniej widoczne.

Można zwiększyć skuteczność jego działania, dokładnie wmasowując go w skórę, zamiast tylko rozsmarowywać. Często poleca się również stosowanie oleju rycynowego w okresie przed spodziewanym wystąpieniem rozstępów, np. przy intensywnych ćwiczeniach siłowych, czy ciąży.

Czy istnieją badania potwierdzające skuteczność działania oleju rycynowego?

Masaż jako element leczenia rozstępów jest bardzo popularny, jednak brakuje wyników badań potwierdzających jego skuteczność. Nie oznacza to jednak, że nie warto go wykonywać.

Naukowcy w jednym z artykułów na temat oleju rycynowego, opublikowanym w International Journal of Science and Research opisują ten olej jako skuteczny w leczeniu problemów skórnych, w tym rozstępów. Jednak autorzy nie opisują szczegółowo zasad jego działania. Zakłada się, że gojenie rozstępów może być skuteczniejsze dzięki działaniu środków głęboko nawilżających. Trudno jednak ocenić jego skuteczność w procesie zapobiegania.

Masowanie blizn, takich jak rozstępy, pozwala zmiękczać i spłaszczać tkanki, jednocześnie zwiększając nawilżenie ich powierzchni. Tego rodzaju masowanie blizn jest najskuteczniejsze w ciągu pierwszych dwóch lat, kiedy tkanki bliznowe wciąż się rozwijają.

Inne badanie wykazało, że krem ​​złożony z kombinacji wody i oleju arganowego u 22 uczestników klinicznych pomógł zwiększyć elastyczność skóry w zakresie lepszym niż w przypadku zastosowania ultradźwięków. Takie wyniki mogą wskazywać na potencjał innych olejów, m.in. takich jak olej rycynowy.

Badania nad wieloma popularnymi olejkami, maściami i kremami, zwanymi także miejscowymi, wykazały, że w tym momencie żaden środek miejscowy nie jest lepszy niż inny w zapobieganiu lub zmniejszaniu rozstępów.

Co należy wiedzieć przed użyciem oleju rycynowego na rozstępy?

Nasiona rącznika zawierają naturalnie toksyczną substancję zwaną rycyną, która może być szkodliwa dla ludzi. Jednak sam olej po przetworzeniu, a następnie w sprzedaży nie zawiera rycyny, więc ogólnie uważa się go za bezpieczny.

Niektóre osoby mogą zacząć się wahać się przed użyciem oleju rycynowego ze strachu, że będzie zatykał pory. Jednak w przeciwieństwie do olejów mineralnych i innych produktów pochodnych, raczej nie powinien doprowadzić do pojawienia się wyprysków. Ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, faktycznie powinien zapobiegać trądzikowi.

Olejek rycynowy jest uważany za bezpieczny dla większości ludzi. Istnieje jednak niewielkie ryzyko na pojawienie się wrażliwości lub reakcji alergicznej, szczególnie jeśli ma się wrażliwą skórę lub pewne problemy dermatologiczne. Przed nałożeniem oleju rycynowego na duży obszar rozstępów poleca się najpierw wykonać test alergiczny. Nakłada się go w tym celu na mniejszym obszarze skóry, np. na wewnętrznej stronie przedramienia. Jeśli obszar testowy nie zareaguje w ciągu jednego lub dwóch dni, można bezpiecznie użyć oleju rycynowego na większej powierzchni.

Jak można jeszcze leczyć rozstępy?

Olej rycynowy to tylko jedna z dostępnych opcji leczenia rozstępów. Inne możliwe zabiegi obejmują:

  • olejek arganowy,
  • peeling chemiczny,
  • masło kakaowe,
  • olej kokosowy,
  • kwas hialuronowy,
  • laseroterapia od dermatologa,
  • mikrodermabrazja,
  • retinole (uwaga – nie należy używać ich, jeśli jest się w ciąży lub karmi piersią),
  • olej z witaminą E.

Wskazówki końcowe

Olej rycynowy daje szansę leczenia rozstępów w pewnym zakresie, ale nie jest niezawodny. Podobnie jak inne domowe środki, olej ten jest prawdopodobnie bardziej skuteczny w przypadku nowo pojawiających się rozstępów. Nie należy również spodziewać wielkich wyników po kilku dniach, gdyż na efekt zwykle trzeba poczekać co najmniej kilka tygodni przy regularnym stosowaniu. Olejek rycynowy na rozstępy prawdopodobnie działa najlepiej profilaktycznie, dlatego należy go stosować jak najwcześniej.

 

Źródła

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

 

Castor oil and its chemistry. (n.d.). chem.uwec.edu/chem491_w01/%20Pharmacognosy%20491/castor%20bean%20chemistry.pdf

Ambros-Rudolph C.M., Müllegger R.R., Vaughan-Jones S., Kerl H., Black M.M.: The specific dermatoses of pregnancy revisited and reclassified: results of a retrospective two-center study on 505 pregnant patients. J Am Acad Dermatol 2006

Bogdan C, et al. (2016). Preliminary study on the development of an antistretch marks water-in-oil cream: Ultrasound assessment, texture analysis, and sensory analysis. DOI: 10.2147/CCID.S107298

Du Vivier A.: Ciąża i choroby skóry spotykane u kobiet. [w:] Atlas dermatologii klinicznej. S. Majewski (red.) Urban i Partner, Wrocław 2005

Iqbal J, et al. (2012). Antioxidant, antimicrobial, and free radical scavenging potential of aerial parts of Periploca aphylla and Ricinus communis. DOI: 10.5402/2012/563267

Managing your scar. (2011). moffitt.org/media/1086/managing_your_scar.pdf

Ricinus communis (castor) seed oil. (n.d.). cosmeticsinfo.org/ingredient/ricinus-communis-castor-seed-oil

Salihu BZ, et al. (2012). Castor oil plant (Ricinus communis L.): Botany, ecology, and uses. ijsr.net/archive/v3i5/MDIwMTMyMDY1.pdf

Stretch marks: Why they appear and how to get rid of them. (n.d.). aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/stretch-marks

Ud-Din S, et al. 2016. Topical management of striae distensae (stretch marks): Prevention and therapy of striae rubrae and albae [Abstract]. DOI: 10.1111/jdv.13223

Bataille V., Snieder H., MacGregor A.J., Sasieni P., Spector T.D.: The influence of genetic and environmental factors in the pathogenesis of acne: a twin study of acne in women. J Invest Dermatol 2002

Poprzedni artykułCynamon cejloński – Właściwości i zastosowania
Następny artykułOlejek z drzewa herbacianego na hemoroidy
Kosmetologią interesuję się od kiedy pamiętam, a zawodowo zajmuję się nią całe swoje dorosłe życie. Staram się stale pogłębiać swoją wiedzę w tym zakresie, poszukując zarówno nowości, jak i tradycyjnych receptur oraz procedur pielęgnacyjnych. Kosmetologia to moja największa pasja, a także szeroka wiedza i doświadczenie, którymi z wielką satysfakcją dzielę się w każdej dostępnej formie. Szczególną uwagę zwracam na naturalne metody pielęgnacji, które wpisują się w niezwykle modny w ostatnich latach trend DIY. W miarę możliwości staram się opisywać najważniejsze i najbardziej popularne składniki kosmetyczne oraz prezentować sprawdzone formuły kosmetyków domowych. Mam głęboką nadzieję, że dzięki zawartych w moich artykułach informacjach oraz wskazówkach, czytelnicy mogą samodzielnie poszukiwać i stosować rozwiązania, odpowiednie dla swoich indywidualnych potrzeb pielęgnacyjnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.