Olej z nasion bawełny – Najważniejsze informacje

1
13403
olej z nasion bawełny
Regularne spożywanie oleju z nasion bawełny przynosi bardzo dużo korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych

Oleje naturalne różnią się często między sobą bardzo wieloma atrybutami, natury zdrowotnej i pielęgnacyjnej. Niektóre z nich nie nadają się do celów spożywczych, a inne cenione są za wyjątkowe walory smakowe i dietetyczne. Poniżej prezentujemy jakie korzyści przynieść nam może popularny w Azji olej z nasion bawełny.

Historia oleju z nasion bawełny jest równie odległa jak samej bawełny, która była wykorzystywana już w starożytności. Wiadomo, że już około roku 3500 p.n.e. z rośliny tej pozyskiwano włókna i tkano z niej płótno. Wskazują na to liczne odkrycia archeologiczne fragmentów tkanin z kręgu cywilizacji doliny Indusu. Wraz z upływem stuleci coraz więcej dowiadywano się na temat wykorzystania owego surowca, również w celach spożywczych.

Dzięki odkryciu, iż olej wytłaczany z nasion bawełny może być używany do gotowania, rozpoczęto sprawdzanie jego wpływu na zdrowie. Przeprowadzone dotychczas badania wskazują na to, iż składnik ten oferuje całkiem sporo korzyści. Poniżej przedstawiono najważniejsze z nich.

Olej z nasion bawełny – Właściwości i zastosowania

bawełnaProdukt ten zaliczany jest do kategorii olejów roślinnych. Należy do najpopularniejszych olejów stosowanych w kuchniach całego świata. W kontekście kulinarnym można go używać na różne sposoby – od dressingu do sałat po smażenie na głębokim tłuszczu.

Oto 10 głównych powodów, dla których olej z nasion bawełny jest tak popularny:

1. Olejek bawełniany posiada dużą zawartość przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia i ogólnej kondycji fizycznej.

2. Olej z nasion bawełny obfituje w witaminę E, która – podobnie jak przeciwutleniacze – odgrywa ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników.

3. Olejek z bawełny posiada niską zawartość cholesterolu, co czyni zeń dobry wybór dla osób, które chcą obniżyć poziom owego związku w organizmie.

4. Olejek z nasion bawełny znakomicie nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu, gdyż – w przeciwieństwie do wielu innych olejów – wzmacnia smak świeżych pokarmów zamiast go tłumić.

5. Olejek bawełniany doskonale nadaje się do pieczenia, gdyż nie jest tak ciężki jak inne spożywcze oleje naturalne.

6. Olej z nasion bawełny ma wysoką odporność na utlenianie, dzięki czemu jest idealny do sporządzania dressingów do sałatek.

7. Olejek bawełniany ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i stanowi doskonały zamiennik masła kakaowego w wyrobach cukierniczych.

8. W ramach zdrowej diety może być używany zamiennie z innymi tłuszczami roślinnymi, takimi jak olej rzepakowy, arachidowy, itp.

9. Lekka konsystencja oleju z nasion bawełny sprawia, iż wspaniale sprawdza się w produktach pielęgnacyjnych, będąc popularnym składnikiem rozmaitych kremów, balsamów innych kosmetyków naturalnych. Nie zapycha porów skóry i nie powoduje zaskórników.

10. Olejek z nasion bawełny ma delikatny, neutralny smak, ceniony przez osoby, które nie lubią olejów o bardziej wyrazistym smaku.

Skład oraz wartości odżywcze oleju z nasion bawełny

Duży procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawartych w oleju z nasion bawełny, stanowi kwas linolowy. W porównaniu z innymi olejami naturalnymi oraz tłuszczami powszechnie wykorzystywanymi w kuchni, olej ten posiada średnią zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ten fakt sprawia właśnie, że jest on bardziej stabilny niż inne oleje powszechnie używane przy gotowaniu.

Mimo wysokiego stopnia nasycenia, olej z nasion bawełny wciąż nie dorównuje niektórym tłuszczom stałym. Wiele olejów roślinnych, aby mogły uzyskać postać stałą, musi zostać poddanych uwodornieniu, będącego procesem w którym wykształcają się tłuszcze trans. Dzięki swojej naturalnej stabilności olej z nasion bawełny tego nie wymaga.

W składzie oleju z nasion bawełny znajdują się:
Kwas linolowy: 49-58%.
Kwas oleinowy: 15-20%.
• Kwas palmitynowy: 22-26%.
• Kwas behenowy i lignocerynowy/ Kwas arachidowy: 10%.

Olej z nasion bawełny obfituje w tokoferole, które są znakomitym źródłem witaminy E, a także naturalnymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu korzystnie wpływają na utrzymanie zdrowia i młodego wyglądu. Jak już zostało wspomniane wyżej, pomagają one zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób, a także obniżenie efektywności działania wielu organów.

Ze względu na proporcje nienasyconych do nasyconych kwasów tłuszczowych, wynoszące 3:1, wielu ekspertów z dziedziny zdrowia na całym świecie uważa olej z bawełny za bardzo zdrowy. Z tego względu może on stać się elementem tak współcześnie cenionej zdrowej diety!

Olej z nasion bawełny w kosmetyce

Pozyskiwany z bawełny tłuszcz wykazuje cenne właściwości zarówno odżywcze, jak i pielęgnacyjne. Można go spotkać w wielu produktach kosmetycznych, a także jako samodzielny kosmetyk naturalny. Dzięki swojemu składowi oraz właściwościom doskonale sprawdza się jako skuteczny preparat ochronny i regeneracyjny dla skory i włosów. Obecne w nim NNKT wykazują szczególnie korzystne działanie na skórę, a także dobrze się wchłaniają i wspomagają eliminować szkodliwe działanie wolnych rodników.

  1. Olejek bawełniany w pielęgnacji skóry ciała i twarzy

Chociaż olejek może być stosowany przy wszystkich typach cery, to najczęściej poleca się go stosować przy problemach z nadmierną suchością, trądzikiem, nadwrażliwością oraz z podrażnieniami. Wykazuje wiele cennych właściwości, a w szczególności:

  • produkt wykazuje naturalne działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, a także wzmacnia odporność na rozmaite infekcje,
  • poprawia krążenie w skórze ciała i głowy, a tym samym doskonale stymuluje proces regeneracji nabłonków oraz tkanki łącznej,
  • wspomaga regenerację i odbudowę skóry suchej i podrażnionej,
  • często jest polecany do pielęgnacji skóry wrażliwej i skłonnej do alergii,
  • wspomaga proces przywracania elastyczności i jędrności skóry, dlatego stanowi doskonałe wsparcie pielęgnacyjne przy pierwszych oznakach starzenia,
  • dobrze się wchłania i wnika w głąb skóry, doskonale nawilżając i odżywiając cerę.

Olejek bawełniany poleca się nanosić bezpośrednio na oczyszczoną skórę twarzy i ciała. Można go również stosować dodając do ulubionego kremu lub balsamu do ciała. Zalecany jest także wykonywania masażu, również w połączeniu z innymi olejkami.

  1. Olej z bawełny w pielęgnacji włosów i skóry głowy

Olejek doskonale wspomaga codzienną pielęgnację włosów suchych i łamliwych, cienkich i osłabionych zabiegami, a także z tendencją do wypadania. Dzięki swojemu wyjątkowemu składowi zapewnia:

  • doskonałe nawilżenie i odżywienie włosów i skóry głowy,
  • przywracanie włosom naturalnego blasku oraz pozostawianie ich miękkimi i delikatnymi,
  • przyspieszanie regeneracji włosów zniszczonych zabiegami chemicznymi i termicznymi,
  • skuteczniejsze zapobieganie łamliwości włosów i rozdwajaniu się końcówek,
  • wzmacnianie ochrony i eliminację przykrych objawów łupieżu i łuszczycy.

Olejek z nasion bawełny poleca się wmasowywać bezpośrednio w skórę głowy i włosy, na całej ich długości. Można go stosować jako składnik maseczek lub dodatek do ulubionego szamponu. W zabiegu olejowania należy pozostawić go na głowie na co najmniej 30 min., a następnie umyć włosy delikatnym szamponem bez sls. Sprawdza się także jako składnik mieszanek z olejem kokosowym, jojobą, czy rycynowym.

Olej z nasion bawełny – Opinie

W Polce olej ten nie jest wciąż zbyt popularny i zazwyczaj stosowany jest jedynie do celów pielęgnacyjnych. Przez większość użytkowników jest on chwalony, głównie za łatwość zastosowania, wydajność, szybkie efekty i dostępną cenę. Kobiety chętnie stosują go do pielęgnacji skóry po kąpieli oraz łagodzenia podrażnień po depilacji. Sprawdza się także w pielęgnacji włosów, nadając im przyjemnej faktury, blasku i świeżości. Dużym atutem olejku bawełnianego jest niewątpliwe jego lekka konsystencja, brak aromatu oraz wszechstronność działania. Świetnie sprawdza się w domowych zabiegach pielęgnacyjnych, a także regeneracyjnych kompozycjach kosmetycznych, takich jak maseczki, kremy, balsamy czy olejki do masażu.

Mniej znane fakty na temat oleju z nasion bawełny

  • Olejek bawełniany jest wykorzystywany jako wzorzec w kontekście oceny właściwości smakowych oraz zapachowych innych spożywczych olejów naturalnych.
  • W przeciwieństwie do wielu innych olejów nie zmienia on gwałtownie smaku nawet pod wpływem bardzo wysokich temperatur.
  • Ten wyjątkowy tłuszcz roślinny jest jednym z głównych składników wielu dań orientalnych.

1 KOMENTARZ

  1. Witam,

    Naczytałam sę o właściwościach oleju z bawełny ale problem tkwi w tym,
    że wszędzie w sklepach jest dostępny olej do zastosowań kosmetycznych a nie spożywczych.
    Chyba, że nie ma tu jakiejś różnicy.
    A jeśli jest, to czy istnieje jakiś sklep, gdzie mogę go kupić?:) Szukam bez rezultatu…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.