Olej z nasion marchwi – Korzyści dla zdrowia i urody

3
24134
olej z nasion marchwi

Olej z nasion marchwi jest uznanym środkiem terapeutycznym i kosmetykiem naturalnym, który skutecznie wspomaga leczenie infekcji wewnętrznych, takich jak zapalenie gardła, oraz zewnętrznych, np. przyspieszając gojenie się ran. Stanowi on także ceniony kosmetyk naturalny, który pozwala spowolnić procesy starzenia oraz lepiej chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Dostępny na rynku olej z nasion marchwi stanowi zazwyczaj macerat, oparty na bazie oleju słonecznikowego, który także zapewnia liczne korzyści zdrowotne. Poniżej wskazujemy na najważniejsze korzyści i mozliwości stosowania tego rodzaju produktu.

Olej z nasion marchwi to jasnożółty lub pomarańczowo-brązowy olejek eteryczny lub macerat. Może być pozyskiwany jest drogą destylacji parowej z suszonych nasion marchwi zwyczajnej (łac. Daucus carota) lub też w wyniku połączenia z olejem bazowym, najczęściej słonecznikowym. Roślina z której pozyskiwany jest surowiec zwana bywa również dziką marchwią. Jakie właściwości posiada i co może wnieść dla poprawy naszego zdrowia i urody? W niniejszym artykule staramy się to przybliżyć. Poznajmy zatem dlaczego i kiedy warto stosować olej z nasion marchwi.

Czym jest olej z nasion marchwi?

Olej z nasion marchwi to zazwyczaj rodzaj maceratu, uzyskiwanego na bazie tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego. Cechuje się on pomarańczową barwą, wskazująca na znaczne ilości beta-karotenu. Ponadto jest on bogaty w cenne kwasy tłuszczowe, m.in. kwas stearynowy, linolowy oraz palmitynowy.

Wśród substancji aktywnych, zawartych we wspomnianym olejku o ziemistym aromacie, znajdują się: karotol, karoten, luteolina, 3-O-β-D-glukopiranozyd luteoliny, 4-O-β-D-glukopiranozyd luteoliny, limonen, α- i ß-pinen, ß-bisabolen, γ-terpinen, kamfen, mircen, sabinen, octan geranylu, itd. Oprócz tego charakteryzuje się on wysoką zawartością przeciwutleniaczy oraz witaminy A.

Olej z nasion marchwi znany jest od bardzo dawna ze względu na swoje naturalne właściwości lecznicze. Dobrze komponuje się z wieloma olejkami, m.in. z olejkiem kadzidłowca, geraniowym, a także innymi olejkami korzennymi i cytrusowymi. Na problemy skórne może wykazywać działanie synergiczne z olejkiem różanym, a także olejkiem z kocanki włoskiej, czy rozmarynowym. Pomaga na wiele przypadłości – od problemów gastrycznych po ochronę przed nowotworami. Współczesna nauka odkryła również jego skuteczność działania na polu pielęgnacji urody. Poznajmy zatem dlaczego warto częściej korzystać z tego nieco mniej znanego produktu roślinnego.

Olej z nasion marchwi  – Najważniejsze właściwości i korzyści dla zdrowia i urody

Olej z nasion marchwi to jeden z coraz bardziej popularnych kosmetyków naturalnych, które znajdują szerokie zastosowania pielęgnacyjne. Stanowi on również skuteczny produkt terapeutyczny, pozwalający redukować wiele problemów zdrowotnych. Poniżej wskazujemy na najważniejsze z nich.

  1. Pozwala opóźniać procesy starzenia

Przeciwutleniacze, zawarte w oleju z nasion marchwi, pomagają w naprawie uszkodzonych tkanek i zapobiegają dalszym zniszczeniom, wywołanym przez stres oksydacyjny. Oddalają wiele problemów zdrowotnych, związanych z procesem starzenia. Olej może posłużyć jako lekarstwo na:

  • problemy trawienne,
  • słaby wzrok,
  • zwyrodnienie plamki żółtej,
  • osłabienie mięśni,
  • zaburzenia funkcji seksualnych,
  • sztywnienie stawów,
  • niektóre rodzaje raka.

Poza tym opóźnia pojawianie się zauważalnych oznak starzenia, jak zmarszczki, linie mimiczne, plamy starcze, itp. Przeciwutleniające właściwości oleju zapewniają skórze ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Krótko mówiąc, olej z nasion marchwi pozwala na dłużej zachować młody i świeży wygląd.

  1. Pomaga leczyć infekcje

Omawiany olej, stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, jest w stanie zapobiegać oraz leczyć infekcje, co zawdzięcza swoim właściwościom przeciwwirusowym i dezynfekującym. Aplikowany miejscowo na skórę, olej ten leczy otwarte rany, natomiast doustnie – jest środkiem na infekcje wewnętrzne, rozwijające się w jamie ustnej, gardle, żołądku, jelitach, drogach moczowych oraz okrężnicy. Olej z nasion marchwi leczy ponadto: kaszel, przeziębienie, grypę, zapalenie oskrzeli, świnkę, odrę, wysypki, owrzodzenia, wrzody, łuszczycę, czyraki, gangrenę, itd.

  1. Doskonale oczyszcza organizm

Jest to kolejna z zalet, jakimi poszczycić się może olej z nasion marchwi. Jest on w stanie usuwać wszelkie rodzaje toksyn z tkanek, włókien mięśniowych, krwiobiegu, stawów i narządów wewnętrznych, zapobiegając takim chorobom jak: żółtaczka, podagra, obrzęki, zapalenia stawów, itp.

  1. Wykazuje działanie moczopędnie

Badania wykazały, iż olej z nasion marchwi jest silnym środkiem moczopędnym. Wzmaga wydzielanie moczu, dzięki czemu pomaga pozbywać się nawet do 4% tkanki tłuszczowej. Usuwa ponadto nadmiar żółci oraz kwasu moczowego, obniża ciśnienie krwi, likwiduje kamienie nerkowe, eliminuje mikroby wywołujące infekcje i dba o czystość nerek.

  1. Dobrze reguluje cykl miesiączkowy

Omawiany olej ma możliwość regulacji cyklu miesiączkowego. Niezależnie od tego, czy cierpisz na nieregularne cykle, czy też bolesne miesiączki, regularne stosowanie oleju z marchwi uwolni cię od tego problemu.

  1. Pozwala poprawiać wzrok

Witamina A, zawarta w oleju z nasion marchwi, pomaga na wzrok. Regeneruje uszkodzenia tkanek w obrębie oczu i zapobiega powstawaniu kolejnych. Poleca się jego stosowanie również starszym osobom, które są narażone na zwyrodnienie plamki żółtej.

  1. Pozwala skuteczniej zapobiegać rakowi

Omawiany olej znany jest ze swoich antynowotworowych właściwości, które zawdzięcza głównie zawartości przeciwutleniaczy. Redukuje ryzyko rozwoju raka żołądka, nerek, prostaty, jamy ustnej, gardła, itd.

  1. Pomaga usuwać gazy

Wiatropędne właściwości oleju z nasion marchwi pomagają eliminować gazy nagromadzone w żołądku oraz jelitach, przynosząc wyraźną ulgę.

  1. Chroni przed szkodami powodowanymi słońcem

Specyfik ten obfituje w rozpuszczalne w oleju karotenoidy, zapewniając skuteczną ochronę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych (UV). Sprzyja w ten sposób zapobieganiu raka skóry. Poprawia ponadto odporność organizmu, dzięki czemu skóra nie doznaje uszkodzeń, wystawiona na wielogodzinne działanie słońca. Dodatkowo olej z nasion marchwi zawiera witaminę E oraz inny potężny przeciwutleniacz, zwany tokoferolem, który skutecznie leczy oparzenia słoneczne.

  1. Skutecznie odmładza skórę

Jeśli masz suchą lub dojrzałą cerę, olej z nasion marchwi może ci wydatnie pomóc. Zawarte w nim witaminy C oraz E współdziałają na rzecz poprawy stanu komórek skóry i zapewniają im odpowiednie nawodnienie. Dzięki temu skóra jest nawilżona, wydzielanie łoju zachowane w równowadze, jednocześnie pory nie ulegają zatkaniu. Olej z nasion marchwi pobudza również wzrost nowych komórek skóry, w efekcie dając cerze świeży i odmłodzony wygląd.

Wiele źródeł wskazuje, ze jest on przede wszystkim idealny do pielęgnacji jasnej cery, a także skóry po intensywnym opalaniu. Poleca się go także stosować cery wysuszonej, dojrzałej i spękanej. Może również być wykorzystywany do wspomagania leczenia łuszczycy, blizn, oparzeń oraz pęcherzy.

Polecamy kosmetyczny olej z nasion marchwi nierafinowany

olej rycynowy nierafinowany

Jak stosować olej z nasion marchwi?

Olej marchwowy można z powodzeniem stosować na wiele różnych sposobów, zarówno w czystej postaci, jak również jako dodatek do innych olejków i produktów kosmetycznych. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek na ten temat.

  • bezpośrednia aplikacja na skórę ciała, również do masażu,
  • aplikacja na twarz, najlepiej w stężeniu 10-15 % wraz z innym olejem bazowym, np. olejem z gorzkich migdałów, jojoba czy arganowym – idealnie sprawdza się w przypadku szczególnie jasnej cery,
  • naturalny dodatek do domowych kremów, odżywek do włosów, szamponów oraz balsamów do ciała,
  • olej bazowy do mieszanek z innymi olejkami, np. olejkiem z czystka, zielonej herbaty, pestek malin czy mango – doskonałe właściwości przeciw starzeniu skóry,
  • regeneracja i ukojenie skóry po intensywnym opalaniu, także w solarium,
  • olejowanie włosów i skóry głowy, także w połączeniu z innymi olejami, np. olejem z wiesiołka czy lnianym.

Olejek z marchwi sprawdza się doskonale jako dodatek do wielu różnych olejków oraz codziennie stosowanych kosmetyków pielęgnacyjnych. Połączony z masłem lub balsamem do ciała umożliwia uzyskanie większej jędrności i poprawy ogólnej kondycji skóry.

 

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

 

Poprzedni artykułOlej musztardowy – Przeciwwskazania i skutki uboczne
Następny artykułOlej lniany – Jak pić i dawkowanie
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

3 KOMENTARZE

  1. W każdym przypadku należy zacząć stosowanie od 1 kropli, pamiętajmy napis PURE gwarantuje 100% czysty i tylko taki należy stosować przynajmniej wewnętrznie, aczkolwiek przez skórę też wnika wszystko do organizmu.

  2. No własnie, jak go używać. Wszystko tu jest napisanie, oprócz tego, ile go wypijać, jak często i jak długo. Może ktoś zna odpowiedź. Szukałam wszędzie. Nigdzie nie ma. Pomocy!!!!!)

  3. Witam, świetna strona! Proszę o więcej informacji na temat oleju z nasion marchwi, typu jak się go tosuje na poszczególne dolegliwości. Mam przeczucie, że on jest moim ratunkiem w męczącym mnie od lat problemie. Pozdrawiam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.