Olej z orzechów włoskich różni się swoimi właściwościami w zależności od konkretnej odmiany. Generalnie jednak jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędnymi dla organizmu nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Poniżej przedstawiamy jego najważniejsze właściwości i zastosowania.
Olej z orzechów włoskich ma charakterystyczny i dobrze rozpoznawalny smak i lekki orzechowy aromat. Uznawany jest za bardzo dobry olejek bazowy do masażu i aromaterapii. Z powodzeniem stosowany jako składnik aktywny wielu produktów kosmetycznych do pielęgnacji skóry. Posiada również ogromną wartość odżywczą i praktycznie jest zupełnie bezpieczny. Naturalny olej z orzechów włoskich wytwarzany jest z owoców rośliny z gatunku Juglans Regia, która szerzej znana jest jako orzech włoski. Wytwarza się go zarówno poprzez ekstrakcję z roztworu lub w procesie tłoczenia na zimno.
Olej z orzechów włoskich
Tłoczony na zimno organiczny olej z orzechów włoskich jest zdecydowanie najlepszy i najbardziej korzystny dla zdrowia. W ostatnim czasie popyt na ten produkt dość istotnie spadł, co doprowadziło do wyraźnego zmniejszenia produkcji, jednak większość tego składnika diety pochodzi z Francji.
Olej z orzechów włoskich zawiera bardzo mało witamin i minerałów. Zawiera jednak wiele mikroskładników pokarmowych o małych stężeniach, które przynoszą istotne korzyści zdrowotne.
Kompletny profil odżywczy oleju z orzechów włoskich w 100g
Składniki odżywcze:
- Kalorie: 884
- Witamina E: 0,4 mg
- Witamina K: 15 µg
- Fitosterole: 176 mg
Zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych:
- Kwas linolowy – 52,9 %
- Kwas oleinowy – 22,1 %
- Kwas alfa-linolenowy – 10,4 %
- Kwas palmitynowy – 7,0 %
- Kwas stearynowy – 2,0 %
- Kwas gadoleinowy – 0,4 %
- Kwas palmitoleinowy – 0,1 %
- Kwas eikozenowy – śladowe
- Kwas behenowy – śladowe
- Kwas erukowy – śladowe
Innym rodzajem oleju jest produkt pozyskiwany z rośliny z gatunku Juglans Nigra. Czarny olej z orzechów włoskich posiada własne i zupełnie unikalne połączenie korzyści zdrowotnych, które są zupełnie inne od najbardziej powszechnego w użyciu oleju z orzechów włoskich. Czarny orzech porównywany jest często do ziół leczniczych, gdyż posiada równie wiele właściwości zdrowotnych. Jego pochodzenie przypisuje się obszarowi Himalajów, jednak obecnie można go spotkać w Azji Centralnej, głównie w Kirgistanie.
Główne właściwości oleju z orzechów włoskich
Organiczny olej z orzechów włoskich wykazuje wielość właściwości terapeutycznych i zdrowotnych, które sprawiają, że jest on niezwykle przydatny w codziennym użytku domowym jako składnik wielu naturalnych produktów leczniczych i pielęgnacyjnych:
- Antynowotworowe – naturalny olej z orzechów włoskich posiada potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, skuteczne względem szerokiego zakresu problemów.
- Przeciwzapalne – zawarte oleju w orzechów włoskich kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują doskonałe właściwości łagodzące i ograniczające rozwój stanów zapalnych.
- Antybakteryjne – zawarte w oleju składniki czynne nie pozwalają na rozwój wielu szczepów bakterii.
- Antyseptyczne – bezpośrednie zastosowanie zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji ran.
- Anti-Aging – dostarcza cennych wartości odżywczych i antyoksydacyjnych spowalniających procesy starzenia.
- Antygrzybicze – olej z orzechów włoskich zapewnia silną ochron przeciwgrzybiczą, szczególnie skuteczną wobec szczepu Candida.
- Wyszczuplające – regularne stosowanie oleju z orzechów włoskich jako dodatku do diety pozwala stymulować utratę wagi, podobnie do zielonej herbaty.
- Przeczyszczające – stosowany doustnie pomaga w regularnym i sprawnym opróżnianiu jelit.
- Przeciwbólowe – zastosowanie podczas masażu traktowany jest jako naturalny środek przeciwbólowy.
- Przeciwcholesterolowe – wyraźnie zmniejsza ryzyko rozwoju wysokiego stężenia trójglicerydów we krwi.
- Regeneracyjne – doskonale wspiera regenerację komórek skóry oraz odbudowuje jej naturalną barierę ochroną.
- Zmiękczające – jako dodatek do kosmetyków naturalnych bardzo dobrze nawilża skórę i zabezpiecza przed wysychaniem.
- Przeciwutleniające – neutralizuje działanie wolnych rodników zanim spowodują one uszkodzenie DNA i mitochondriów.
- Rozcieńczające – skutecznie usuwa farbę z pędzli, często lepiej niż jakikolwiek inny środek.
- Ochronne – bardzo skutecznie utrzymuje drewno i chroni przed zniszczeniem przez warunki zewnętrzne.
Olej z orzechów włoskich – Zastosowania pielęgnacyjne
Olej z orzechów włoskich może pomóc w zredukowaniu i ukojeniu większości stanów zapalnych na ciele. Posiada również liczne właściwości ochronne i regeneracyjne. Poniżej wymieniamy najważniejsze z nich.
Olej z orzechów włoskich stosowany dla ochrony skóry
Naturalny olej z orzechów włoskich można stosować bezpośrednio na skórę, w nierozcieńczonej postaci. Jego regularne stosowanie już w niewielkiej ilości może przynieść skórze następujące korzyści:
- Redukcję przedwczesnych oznak starzenia – regularnie stosowany na skórę dojrzałą i ze skłonnością do zmarszczek przynosi bardzo dobre efekty odmładzające. Jest Idealny do pielęgnacji obszarów, gdzie skóra jest bardzo cienka i podatna na powstawanie drobnych bruzd i zmarszczek.
- Łagodzenie infekcji grzybiczej skóry – stosowany do leczenia zakażeń grzybiczych i problemów dermatologicznych, takich jak grzybica stóp czy kandydoza pozwala na szybsze dojście do zdrowia i zapobieganie nawrotom problemów. Olej z orzechów włoskich przed zastosowaniem można z powodzeniem mieszać z olejem kokosowym lub olejkiem oregano, które również są silnymi i naturalnymi środkami przeciwgrzybicznymi.
- Chronienie skóry przed niszczącym i chorobotwórczym działaniem wolnych rodników – systematyczne stosowanie oleju z orzechów włoskich na skórę pozwala ochronić organizm przed związkami oksydacyjnymi znajdującymi się w podskórnej warstwie tłuszczu.
Pielęgnacja włosów i skóry głowy
Naturalny olej z orzechów włoskich może być bezpośrednio stosowany na włosy, aby nadać im przyjemnej gładkości i naturalnego połysk. Sporo większe korzyści dla własnego wyglądu można uzyskać poprzez zastosowanie oleju z orzechów włoskich w diecie. Głównie z powodu zawartych w nim wysokich poziomów kwasu linolowego omega-6. Kwas tłuszczowy omega – 6 działa jako naturalny i skuteczny czynnik wspomagający wzrost włosów. Z kolei jego niedobór może prowadzić do zahamowania i wolniejszej odbudowy struktury. Regularne stosowanie oleju z orzechów włoskich w dawce około 1-3 g dziennie może większości ludzi przynosić bardzo pozytywne efekty.
Aby stworzyć bogatą maskę do włosów warto dodawać do niego żółtka jaja. Składniki odżywcze pochodzące z kurzych jaj będą lepiej wchłaniane w skórę głowy w obecności zdrowych kwasów tłuszczowych pochodzących z oleju z orzechów włoskich. Ten z kolei wnika głęboko w mieszki włosowe i zwiększa zawartość białka. Jako że nasze włosy przede wszystkim składają się z białek i wody, taka kuracja bardzo im pomaga.
Orzechowy olej do masażu
Prosty masaż olejem z orzechów włoskich łagodzi wszelkie bóle artretyczne i bóle mięśni. Olejek ten jest naturalnym środkiem przeciwbólowym do stosowania miejscowego. Dość dobrze się wchłania i ma przyjemny zapach dlatego może myć stosowany bezpośrednio na ciało.
Zastosowania dietetyczne i zdrowotne
Spożycie oleju w diecie pomaga radzić sobie lepiej ze stresem, a także pozwala w naturalny sposób poprawić zdolności umysłowe. Można go dodawać do bardzo wielu potraw doskonale wzbogacając ich smak, aromat oraz właściwości odżywcze.
Olej z orzechów włoskich w przepisach kulinarnych
Naturalny olej orzechowy jest stosowany w dość wielu recepturach, pochodzących głównie z obszaru Morza Śródziemnego oraz Azji Środkowej. Często znajduje zastosowanie w wyrobach cukierniczych, a także jako cenny dodatek do sosów sałatkowych lub jako aromat do chleba domowej roboty. Dzięki jego obecności w potrawie mamy możliwość dostarczyć organizmowi przede wszystkim wysokiej jakości kwasów tłuszczowych omega-6.
Olej z orzechów włoskich poprawia zdrowie wątroby
Organiczny olej z orzechów włoskich może skutecznie pomagać stłuszczonej wątrobie, zatrzymując w niej lipidy. Akumulacja tłuszczu w komórkach wątroby pozwala ją odciążyć, jednak nie powinna być zbyt duża. Ludzie zmagający się z poważną chorobą, jaką niewątpliwie jest zapalenie wątroby, powinni jednak unikać stosowania oleju wewnętrznie. Szczególnie, kiedy wątroba jest słaba i ma wyraźne problemy z przetwarzaniem substancji odżywczych z pożywienia.
Olej z orzechów włoskich obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu
W wyniku badań ustalono, że zastosowanie oleju z orzechów włoskich i podawanie go w formie kapsułek 3 g dziennie przez 45 dni, pozwoliło zmniejszyć poziom trójglicerydów (TG) we krwi aż o 33%, co należy uznać za bardzo znaczącą poprawę. Można korzystać z jego dobrodziejstw również poprzez regularne stosowanie oleju z orzechów włoskich w zimnych daniach. Należy bowiem pamiętać, że gdy będzie on podgrzewany, straci wiele ze swojej wartości odżywczej oraz wspaniałej mocy antyoksydacyjnej. Olej z orzechów włoskiego pomaga również pozbyć się nadmiaru cholesterolu.
Olej z orzechów włoskich – Inne zastosowania
Organiczny olej z orzechów włoskich to naturalny i zupełnie nietoksyczny środek, który może być wykorzystywany przy wielu pracach domowych.Często stosuje się go jako nie emitujący szkodliwych oparów i skuteczny rozcieńczalnik, który pozwala oczyszczać z wielu typów farb. Substytutem oleju orzechowego do tego zastosowania jest lniany olej, który jest relatywnie tańszym olejem.
Oleju z orzechów włoskich można również użyć do zabezpieczenia drewnianych powierzchni. W tym celu należy wymieszać 1/3 oleju z orzechów włoskich z 2/3 wosku pszczelego. Zastosowanie tej mieszanki do polerowania drewnianych elementów, takich jak blaty, zabawki, uchwyty, meble, czy deski do krojenia, pozwoli nadać im pięknego i naturalnie błyszczącego wykończenia.
Kupiłam ostatnio taki olej i jestem bardzo zadowolona. Ma świetny aromat i doskonale nadaje się do różnego typu sałatek.
Pierwszy raz słyszę o takim oleju. Będę musiała wypróbować!
olej orzechowy – czy sie starzeje i czy mozna taki stary (kilkuletni) uzyc do pieczenia ciast?