Olej z otrębów ryżowych – Właściwości zdrowotne

0
5658
olej z otrębów ryżowych
Olej z otrębów ryżowych posiada wspaniałe właściwości zdrowotne

Olej z otrębów ryżowych to coraz bardziej popularny olej roślinny, który oferuje wiele zalet najlepszych olejów roślinnych. Ryż jest jednym z najszerzej dostępnym i popularnym produktem spożywczym na świecie, dlatego wytwarzany z niego olej jest w niektórych rejonach świata bardzo popularny. W niniejszym artykule przedstawiamy najważniejsze zalety z jego stosowania.

Olej z otrębów ryżowych jest najczęściej stosowany w kulturach azjatyckich, w tym Japonii i Chinach, przede wszystkim, dlatego, że ryż to absolutna podstawa diety w tamtym regionie. Jednakże, olej ryżowy staje się coraz bardziej popularny również w innych częściach świata, ze względu na jego stosunkowo niską cenę oraz wiele korzyści zdrowotnych. Coraz częściej porównuje się go z innymi tłuszczami roślinnymi i bywa polecany przy różnych problemach dietetycznych. Poznajmy zatem jego najważniejsze właściwości i zastosowania.

Olej z otrębów ryżowych

Naturalny olej z otrębów ryżowych jest tłoczony z kiełków oraz łusek ziaren ryżu. Cechuje się bardzo wysoką temperaturą spalania, dlatego jest on powszechnie stosowany do gotowania w wysokich temperaturach oraz do głębokiego smażenia. Posiada skład podobny do oleju z orzeszków ziemnych, jednak wykazuje się większą ilość zalet.

Ten mało jeszcze znany w Polsce składnik diety jest w Azji powszechnie chwalony za dużą zawartość witaminy E, idealną równowagę kwasów tłuszczowych, znaczną ilość antyoksydantów, a także wspaniałą zdolność wpływania na obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Poza zdolnością do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, pozwala na wzmocnienie układu odpornościowego, skuteczną pielęgnację skóry, jest pomocny podczas odchudzania, zwiększa naturalną ochronę serca, łagodzi objawy alergii, zapobiega rozwojowi nowotworów oraz skutecznie łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy.

Przyjrzyjmy się nieco bliżej niektórym z korzyści zdrowotnych, które można uzyskać stosując olej ryżowy.

Podstawowe właściwości zdrowotne oleju z otrębów ryżowych

Olej z otrębów ryżowych posiada wspaniałe właściwości odżywcze i pielęgnacyjne, które doskonale wspomagają ochronę zdrowia i urody. Poznajmy najważniejsze z nich.

  1. Profilaktyka nowotworowa

Olej ryżowy jest bogatym źródłem cennych przeciwutleniaczy, zarówno w formie witaminy E, jak i związków, takich jak oryzanol. Posiada więcej tokoferoli i tokotrienoli, niż większość olejów roślinnych.

Zawarta w oleju witamina E to wspaniały i zupełnie naturalny antyoksydant, dzięki któremu działanie ​​wolnych rodników w organizmie ulega skutecznej neutralizacji. Wolne rodniki są bowiem bardzo niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które mogą powodować mutację zdrowych komórek w komórki nowotworowe. W związku z tym, utrzymywanie stałego dopływu przyswajalnych przeciwutleniaczy jest niezbędne dla zmniejszania ryzyka rozwoju różnych rodzajów nowotworów.

  1. Kontrola cholesterolu

Światowa Organizacja Zdrowia potwierdza, że olej z otrębów ryżowych posiada najlepsze możliwe proporcje składu jednonienasyconych, wielonienasyconych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do innych olejów roślinnych.

Oznacza to, że zawarte w oleju ryżowym substancje aktywne skutecznie podnoszą we krwi poziom dobrego cholesterolu, który z kolei obniża poziom jego złej odmiany. Można zatem zauważyć, że spożywanie oleju z otrębów ryżowych pomaga w profilaktyce ochronnej przed chorobami serca, miażdżycy oraz udarów.

  1. Przedwczesne starzenie się

Witamina E, znana również jako tokoferol, wykazuje bezpośredni wpływ na poprawę zdrowia i dobrą kondycję skóry. Dzięki niej, wolne rodniki nie mają możliwości skutecznego atakowania komórek skóry i powodowania efektów przedwczesnego starzenia oraz powstawania zmarszczek. Tokoferol to również jeden z nieodzownych składników INCI większości kosmetyków pielęgnacyjnych do wszystkich typów skóry.

Olej z otrębów ryżowych pomaga organizmowi zwiększyć poziom witaminy E, która przyspiesza gojenie się ran, zwiększa regenerację komórek, wygładza zmarszczki oraz zapewnia ochronę przed poparzeniem słonecznym. Witamina E pozwala także zwiększyć jakość ochrony komórek skóry, sprawiając, że toksyny patogenne nie wnikają w jej głąb. Olej ryżowy może być zarówno stosowany wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

  1. Problemy z menopauzą

Zawarte w oleju ryżowym składniki pozytywnie wpływają na utrzymanie równowagi hormonalnej organizmu. Liczne badania potwierdzają, że ok. 90% kobiet spożywających regularnie olej ryżowy odczuwa mniejszą intensywność uderzeń gorąca, jak i innych drażniących objawów menopauzy.

  1. Wspomaganie odchudzania

Chociaż olej z otrębów ryżowych ma wysoką, potencjalną zawartość kalorii to podczas jedzenia absorbowanych jest jedynie około 20%. Dzięki jego stosowaniu jedzenie nadal zachowuje swój smak, dodatkowo uzyskuje się korzyści zdrowotne.

Olej z otrębów ryżowych posiada generalnie niższą podaż kalorii, niż w przypadku wielu innych olejów roślinnych. Wydaje się być on doskonałym wyborem podczas stosowania diety, zarówno ukierunkowanej na ładny wygląd, jak i zachowanie zdrowia.

  1. Reakcje alergiczne

Olej ryżowy ma właściwości hipoalergiczne i nie tylko nie wywołuje uczuleń, ale również pomaga zahamować rozwój reakcji alergicznych w organizmie. Zapobiega także rozwojowi nadwrażliwości na wiele niekorzystnych warunków zewnętrznych i dietetycznych.

Olej  z otrębów ryżowych – Informacje uzupełniające

Nierafinowany i dobrej jakości olej z otrębów ryżowych jest bogaty w błonnik, którego spożywanie może pozytywnie wpłynąć na poprawę trawienia. Ważne jest jednak, by nie stosować go nadmiernie w przypadku przewlekłych i uciążliwych chorób układu trawiennego. Olej ryżowy warto zawsze stosować z umiarem, jedynie jako uzupełniający składnik zbilansowanej diety, oraz podczas gotowania i smażenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.