Sok z granatu w ochronie zdrowia i urody

0
5673
sok z granatu
Sok z granatu posiada wspaniałe walory smakowe i zdrowotne

Sok z granatu stał się ostatnio w Polsce łatwo dostępy, gdyż można go kupić w większości sklepów wielkopowierzchniowych. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych posiada także wspaniałe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Poniżej w artykule przedstawiamy najważniejsze z nich.

Granat to owoc o grubej skórce, a także czerwonym i soczystym wnętrzu. Obecnie jest on bardzo promowany przez naukowców, ze względu na swoje liczne właściwości. Uważa się, że owoc ten pochodzi z Iranu, skąd ok. 1600 lat p.n.e. został sprowadzony do Egiptu, w którym był niezwykle czczony. Nie tylko jako smaczne pożywienie, ale także jako niezbędny element leczenia wielu chorób.Najlepszym sposobem jego stosowania jest sok z granatu, który pozyskuje się z dojrzałych i świeżych owoców.

Nawet jak na tamte czasy, granat był wykorzystywany na wiele różnych sposobów. Dowody tego można oglądać na starych malowidłach i w egipskich grobowcach. W niektórych kulturach granat uznawany jest za symbol płodności i dobrobytu. Symbolikę tą zawdzięcza swoim nasionom, które schowane są w jasnoczerwonej skórce.

Sok z granatu – Wartości odżywcze

Granat jest dobrym doskonałym źródłem cennych przeciwutleniaczy, kwasu elagowego i kwasu punicynowego, a także omega-5 i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one bardzo korzystne dla regeneracji i proliferacji komórek, a tym samym pełnią funkcje ochronne i odbudowujące.

Sok granatowy jest ponadto doskonałym źródłem witaminy A, witaminy E, witaminy C, a także wielu cennych związków i minerałów. Zaliczyć do nich można m.in. wapń, fosfor, potas, żelazo, a także kwas foliowy, niacynę, tiaminę oraz ryboflawinę i foliany.

Granaty są cennym źródłem wielu korzyści zdrowotnych

Od tysięcy lat na Bliskim i Dalekim Wschodzie granat wykorzystywany jest do celów leczniczych. Był on powszechnie stosowany do leczenia takich schorzeń jak wrzody czy biegunka. Swoje właściwości zawdzięcza przeciwutleniaczom, takim jak kwas elagowy i antocyjany, a także związkom takim jak kwas galusowy i flawonoidy. Sok z granatu zawiera również kwercetynę, która zapewnia ochronę przed cukrzycą, chorobami serca, zapaleniem kości i stawów, a także kilku rodzajów chorób nowotworowych.

Sok z granatu jako naturalny środek dla zdrowia skóry i włosów

Spożywanie soku z granatu ma niezliczone korzyści dla zdrowia skóry i włosów. Jest to jeden z kilku owoców, w których korzyści znajdują się wewnątrz całego owocu. To dlatego, że granat posiada maksymalną liczbę przeciwutleniaczy, które znajdują się w skórce owocu. Są one uwalniane w chwili, kiedy owoc jest ściskany w celu wydobycia soku. Z tego powodu granat jest obecnie bardzo wysoko w rankingu najlepszych dostarczycieli przeciwutleniaczy, zaraz przy zielonej herbacie i jagodach.

Niektórzy uważają, że owoc ten jest trochę kłopotliwy, ze względu na swoje niewielkie nasiona. Dlatego też najlepszym sposobem na jego spożywanie jest właśnie wyciśnięty sok. Picie soku z granatu sprawia, że przyswojenie przez organizm wszystkich składników odżywczych jest bardzo szybkie.

Jedna szklanka soku z tych wyjątkowych owoców może dostarczyć do organizmu 40% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, witaminę A, E i C. Świeżo wyciśnięty sok z granatu jest nieporównywanie lepszy i zdrowszy od przetworzonych soków.

  1. Sok z granatu poprawia kondycję serca

Sok z granatu ma ogromny wpływ na zdrowie, zwłaszcza serca. Utrzymuje elastyczność tętnic oraz zmniejsza stany zapalne w ściankach układu krwionośnego. Wiadomo, że przyczynia się do zmniejszenia miażdżycy tętnic, co jest główną przyczyną chorób serca. Zmniejsza również ryzyko zwężania się tętnic, co mogłoby doprowadzić do przepływu mniejszej ilości krwi do serca i mózgu. Innymi słowy, sok z granatu ma przeciwmiażdżycowy wpływ na serce, a także zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL we krwi, przy jednoczesnym utrzymaniu odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu HDL.

  1. Sok z granatu utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi

Granat może być również wykorzystywany w celu obniżenia ciśnienia krwi. Pozyskiwany z niego sok wpływa na zmniejszenie uszkodzeń i zapaleń naczyń krwionośnych u osób chorych cierpiących na dolegliwości serca. Działa jak naturalna aspiryna, która utrzymuje krzepnięcie krwi i powstawanie zakrzepów. Wpływa również rozrzedzająco na krew, dzięki temu umożliwia jej swobodny przepływ przez organizm.

  1. Granaty utrzymują prawidłową ilość cukru we krwi

Chociaż granaty zawierają fruktozę, to jednak nie podnoszą one poziomu cukru we krwi, jak czynią to inne owoce. Badania wykazały, że pacjenci z cukrzycą, którzy codziennie przez dwa tygodnie pili sok z owoców granatu, nie mieli z tego powodu zwiększonego poziomu cukru we krwi.

  1. Sok z granatu zwiększa odporność

Granat posiada silne właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego też pomaga walczyć z bakteriami i wirusami, zwiększając skuteczność funkcjonowania naszego systemu odpornościowego. Oznacza to, że wpływa na zmniejszenie ilości mikroorganizmów znajdujących się w jamie ustnej, które najczęściej przyczyniają się do infekcji gronkowcem. Niektóre źródła podają, że przeciwwirusowe właściwości sprawiają, że pomaga on opóźniać destrukcyjny rozwój HIV. Granat to wyjątkowy owoc, który może posiadać najwyższą zdolność hamowania tej infekcji.

  1. Sok z granatu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory

Sok z granatu pozwala eliminować wolne rodniki w organizmie, a także hamować wzrost i rozwój nowotworów oraz wielu innych chorób. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy stymuluje białe krwinki w zakresie neutralizacji toksyn w organizmie, a tym samym wspomaga działanie układu odpornościowego. Ponadto, granat prawdopodobnie wywołuje proces, polegający na niszczeniu niektórych komórek. Badania donoszą również, że dzienne spożywanie szklanki soku może spowolnić wzrost komórek nowotworowych raka prostaty.

  1. Sok granatowy pomaga w trawieniu

Sok granatowy pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu żołądka, serca i wątroby. Sok ten wywołuje głód i kontroluje pragnienie. Dlatego też stanowi doskonały wybór, zwłaszcza w lecie. Wpływa korzystnie na układ moczowy, łagodząc infekcje i zapalenia, a także kontroluje prawidłowy przepływ moczu. Wysoka zawartość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego przyczynia się do poprawy trawienia, a także do regulowania ruchu jelit. Ponieważ nie zawiera cholesterolu i tłuszczów nasyconych polecany jest szczególnie tym, którzy muszą dbać o utrzymanie wagi ciała.

  1. Granaty są korzystne przy opiece prenatalnej

sok z granatu w ciążySok granatowy jest bardzo korzystny dla kobiet w ciąży, gdyż jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym kwasu foliowego, który jest kluczowym elementem diety w okresie prenatalnym. Właściwości przeciwzapalne grantu zapewniają zdrowy przepływ krwi, co ma wpływ na ogólny stan zdrowia płodu. Zawarty w soku potas może pomóc w zapobieganiu skurczy nóg, czyli schorzeniu występującym bardzo często u kobiet w ciąży. Kiedy sok z owoców granatu spożywany jest przez cały okres trwania ciąży, to zmniejsza się ryzyko wcześniejszego porodu i urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową.

  1. Sok z granatów zapobiega niedokrwistości

Niedokrwistość związana jest niedoborem czerwonych krwinek w organizmie. Ponieważ sok z granatu zawiera duże ilości żelaza, pomaga w zwalczeniu niedoboru czerwonych krwinek w organizmie. Wymieszanie go z kandyzowanym cukrem i zaaplikowanie kilku kropel do nosa pozwala na szybkie zwalczenie krwawienia. Jest to również bardzo dobre lekarstwo na ból i zaczerwienienie oczu, a także na wypadające rzęsy.

  1. Sok z granatu pomaga w regeneracji chrząstek stawów

Granat działa hamująco na enzymy przyczyniające się do uszkodzenia chrząstek. Dlatego też polecany jest dla pacjentów cierpiących na zwyrodnienie stawów, a także przewlekłą chorobę, charakteryzującą się podziałem degeneracją chrząstek. Badania naukowe potwierdziły, że niesłodzony sok z granatu może łagodzić objawy zapalenia stawów i zapalenia kości. Regularne jego spożywanie może także ograniczyć występowanie problemów neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera. Granat znany jest również z właściwości, które korzystnie wpływają na zaburzenia erekcji u mężczyzn i rozpuszczanie kamieni nerkowych.

  1. Sok z granatu pomaga w leczeniu czerwonki i biegunki

W niektórych rejonach świata wciąż sok z granatu stosuje się przy leczeniu biegunki i czerwonki. Wszystko to dlatego, że bierze on aktywny udział w wydzielaniu enzymów odpowiedzialnych za prawidłowe trawienie. Szklanka soku z granatu wymieszana z łyżeczką miodu z pewnością wspomaga leczenie niestrawności.

Korzyści z picia soku granatowego dla skóry i włosów

Sok z owoców granatu może okazać się eliksirem dla zdrowia skóry, który również sprawia, że wygląda ona młodziej i żywiej. Pozwala także utrzymać lepszą i zdrowszą kondycję włosów. Z tego względu coraz częściej ekstrakty granatu pojawiają się w dobrej jakości kosmetykach naturalnych i organicznych.

  1. Sok granatowy to doskonały składnik Anti-Age

Dieta bogata w sok z granatu może spowolnić proces starzenia. Dzieje się to przez zmniejszenie zmarszczek, a także małych defektów skóry, wynikających z częstego narażania jej na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Zawarte w granacie związki przyczyniają się również do regeneracji komórek skóry, a także do zapobiegania powstawaniu przebarwień i ciemnych plam.

  1. Sok z granatu pomaga w gojeniu blizn

Granat ułatwia regenerację komórek naskórka i skóry. Posiada on również zdolność do przyspieszania procesu gojenia się ran. Nawet olej z nasion grantu jest wypełniony składnikami odżywczymi, które mają korzystny wpływ dla wzmocnienia i regeneracji naskórka. Chroni również skórę przed oparzeniami słonecznymi, a także wspomaga proces gojenia uszkodzeń i ran wywołanych nadmierną ekspozycją na słońce.

  1. Granaty poprawiają jędrność skóry

Granat znany jest również jako środek przedłużający żywotność fibroblastów. To one odpowiedzialne są za produkcję kolagenu i elastyny, czyli składników odpowiedzialnych za jędrność skóry i zapobieganie powstawaniu zmarszczek. Kiedy włókna kolagenu i elastyny ulegają zniszczeniu, skóra staje się wiotka, to z kolei prowadzi do powstawania zmarszczek i bruzd. Zawarte w granacie związki aktywne są również bardzo przydatne dla rozjaśnienia i odświeżenia kolorytu skóry. Codziennie spożywanie szklanki soku z granatu gwarantuje, że skóra będzie bardziej rozjaśniona i elastyczna.

  1. Granaty są korzystne dla wszystkich rodzajów skóry

Sok z granatu może zdziałać cuda w przypadku suchej skóry. Niewielkie struktury molekularne wnikają w jej głąb, a tym samym zapewniają odpowiednie nawilżenie i odżywienie. W ten sposób łagodzi się suchość i podrażniania. Zawarty w soku z granatu kwas punicynowy, a także kwas tłuszczowy omega-3 sprawiają, że skóra jest cały czas odpowiednio nawodniona, również dzięki zapewnieniu właściwej szczelności. Ponadto, sok z granatu jest korzystny również dla cery tłustej i trądzikowej. Zawarte w tym owocu składniki silnie wspierają proces zapobiegania powstawaniu trądziku, a także pomagają w regulowaniu produkcji sebum.

  1. Sok granatowy pomaga zapobiegać rakowi skóry

Owoc granatu zawiera antocyjany i garbniki ulegające hydrolizie. Posiadają one silne właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Gdy sok z granatu stosuje się bezpośrednio na skórę, to kwas elagowy, czyli przeciwutleniacz polifenoli granatu, pozwala hamować wzrost komórek nowotworowych skóry.

  1. Granat jako maska na świecącą skórę

Sok granatowy może stanowić doskonały składnik domowej maseczki, pozwalającej eliminować efekt przetłuszczenia. W tym celu należy wymieszać po łyżeczce ekstraktu z zielonej papai, 2 łyżeczek soku z granatu oraz oleju z pestek winogron lub innego olejku naturalnego. Po dokładnym wymieszaniu całość nałożyć na twarz. Po ok. godzinie twarz należy zmyć letnią wodą. Można również bezpośrednio w oczyszczoną twarz wetrzeć sok z granatu wacikiem.

  1. Sok z granatu zapobiega wypadaniu włosów

Regularne picie soku z granatu sprawia, że mieszki włosów stają się mocniejsze. Dzięki temu włosy nie wypadają, a także stają się silniejsze, zdrowsze i bardziej lśniące.

Jak zrobić sok z granatu

Poniżej przedstawiamy najprostszy sposób na przygotowanie soku z granatu:

  • obierz owoce granatu ze skórek i wydobądź nasiona,
  • część nasion wrzuć do foliowej i zamykanej torebki,
  • rozłóż torebkę równomiernie na desce do krojenia lub blacie,
  • dokładnie rozwałkuj nasiona w foliowej torebce,
  • całość przecedź i przelej do jakiegoś pojemnika.

Jak pić sok z granatu

Jedyne co trzeba zrobić, by czerpać wszystkie korzyści z soku z granatu, to regularne spożywanie jednej szklanki soku dziennie. Nigdy nie jest zbyt późno by zacząć go pić. Warto jednak sięgać po sok bez żadnych dodatków, rozcieńczaczy i cukru. A jak wiadomo najlepszym wyborem będzie świeżo wyciśnięty przed spożyciem sok.

Zalecane środki ostrożności

  • sok z granatu nie jest zalecany dla osób chorych na kaszel, grypę i zaparcia,
  • sok z granatu ma pewne przeciwutleniacze, które obniżają ciśnienie krwi, dlatego nie należy spożywać go wraz z lekami, które mają za zadanie obniżyć ciśnienie krwi. Takie połączenie mogłoby doprowadzić do zbyt dużego obniżenia ciśnienia krwi,
  • alergicy i osoby chore na astmę objęci są większym ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznych na ten owoc. Najczęściej należeć do nich mogą wymioty, czerwone swędzące oczy, a także pokrzywka i trudności z oddychaniem,
  • granat, podobnie jak grejpfrut, posiada możliwość wpływania na działanie niektórych leków, przede wszystkim tych na obniżenie poziomu cholesterolu. Może również wpływać na leki przeciwdepresyjne, leki na AIDS, a także na narkotyczne leki przeciwbólowe.
Poprzedni artykułJagody Goji – Działanie, właściwości i opinie
Następny artykułOlej z orzechów laskowych – Zastosowania i właściwości
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.