Olej z żurawiny – cenny składnik kosmetyczny

0
1408
olej z żurawiny
Olej z żurawiny to wspaniały kosmetyk naturalny, szczególnie przydatny w pielęgnacji cery dojrzałej i zmęczonej

Olej z żurawiny zawiera jeden z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy i fitosteroli, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem w produktach naturalnych do ochrony przed promieniowaniem słonecznym oraz kosmetykach przeciwzmarszczkowych typu Anti-Age. Przedstawiamy najważniejsze właściwości i zastosowania tego wyjątkowego produktu.

Żurawina to stosunkowo niskie krzewy, które dorastają do wysokości od 50-250 cm. Posiadają małe i wąskie liście oraz żylaste łodygi. Roślina lubi zarówno piaszczyste gleby, najlepiej wzdłuż brzegów strumieni, a także bagnistą ziemię, zazwyczaj w pobliżu mokradeł. Zazwyczaj owocuje od połowy września do połowy listopada, kiedy owoce żurawiny są zwykle zbierane. Z kolei olej z żurawiny (vaccinum macrocarpon) wytwarza się z jej nasion, najczęściej w procesie tłoczenia na zimno.

Olej z żurawiny

Ta pochodząca z Ameryki Północnej wyjątkowa roślina jest krewniaczką borówek. Jest uważana za jeden z najlepszych owoców, które są szczególnie bogate w przeciwutleniacze, co może być kluczowe w ochronie organizmu przed wieloma chorobami, ale także przynosi wspaniałe korzyści dla naszej urody. Zawarte w żurawinie antyoksydanty, kiedy docierają do skóry, neutralizują szkodliwe działanie  wolnych rodników, które w największym stopniu przyczyniają się do prawie wszystkich oznak starzenia. Oprócz jedzenia owoców można także stosować ją miejscowo, najczęściej w postaci olejku z nasion.

Korzyści zdrowotne ze stosowania żurawiny

Rdzenni Amerykanie od dawna stosowali żurawinę jako barwnika żywności, tkanin, a także jako naturalny środek leczniczy. Wielorybnicy i marynarze wykorzystywali ją również podczas rejsów, aby zapobiec szkorbutowi. Naukowcy są szczególnie zainteresowani żurawiną, głównie ze względu na bogatą zawartość antyoksydantów. Badania wykazują, że żurawina zawiera więcej przeciwutleniaczy niż większość dostępnych produktów żywieniowych.

Dotychczasowe badania wykazały, że picie soku z żurawiny może blokować infekcje dróg moczowych, poprzez wiązanie bakterii w taki sposób, że nie mogą one przywierać do ścian komórkowych pęcherza. Związek żurawiny zwany proanthocyanidiną zapobiega z kolei powstawaniu płytki nazębnej, a regularne spożywanie tych owoców może unieszkodliwiać bakterie H. pylori, które powodują wrzody i raka żołądka.

Wczesne badania pokazują również, że picie soku z żurawiny może pomóc zwiększyć poziom HDL – czyli “dobrego” cholesterolu i zmniejszyć poziom LDL, znanego jako “zły” cholesterol. Żurawina może posiadać także pewien potencjał przeciwnowotworowy, jest pomocna przy zespole przewlekłego zmęczenia, cukrzycy typu 2 oraz w przypadku stanów zapalnych.

Właściwości oleju z nasion żurawiny

Tłoczony na zimno olej z żurawiny należy do grupy produktów nielotnych i zawiera znaczne ilości cennych kwasów tłuszczowych, a także innych substancji aktywnych, takich jak tokoferole,  tokotrienole, czy fitosterole. Cechuje się także niemal taką samą ilością kwasów omega 3 co kwasów omega 6, zapewniając doskonały potencjał w zakresie pielęgnacji skóry.

  1. Olej z żurawiny zawiera cenne tokotrienole i tokoferole

Związki te stanowią formy witaminy E, które działają silne przeciwutleniająco. Pozwalają chronić skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, a także stanowią często wykorzystywany składnik kosmetyków naturalnych do pielęgnacji skóry. Wykazują one także naturalne właściwości konserwujące.

  1. Olej z żurawiny to ważne kwasy tłuszczowe

Żurawina zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, w bardzo dobrych wzajemnych proporcjach. Dzięki temu wytwarzany z niej olej bardzo dobrze wchłania się w skórę, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego nawilżenia. Wzmacnia także i regeneruje naturalną barierę ochronną naskórka. Olej z żurawiny jest szczególnie polecany w przypadku pielęgnacji skóry starzejącej się, szorstkiej, suchej i łuszczącej.

  1. Olej żurawinowy zawiera cenne przeciwutleniacze

Zawarte w olejku żurawinowym silne przeciwutleniacze podczas pielęgnacji skóry w naturalny sposób chronią przed wolnymi rodnikami oraz uszkodzeniami słonecznymi. Ponieważ są one dobrze wchłaniane ich skuteczność jest większa niż w przypadku większości innych olejków naturalnych. Te unikalne składniki odżywcze pomagają chronić skórę przed wieloma czynnikami zewnętrznymi, które bardzo niekorzystnie wpływają na kondycję skóry. Mają też działanie nawilżające i wzmacniające, co pomaga poprawić elastyczność i jędrność skóry. Innymi słowy, jeśli masz matową, suchą, zwiotczałą skórę, ten wyjątkowy olej jest doskonałym lekarstwem.

Korzyści kosmetyczne ze stosowania oleju z żurawiny

Nasiona żurawiny przez wiele lat były usuwane i wyrzucane po uzyskaniu miąższu owocowego. Obecnie wykorzystuje się je przy produkcji mydła i produktów do oczyszczania twarzy, ponieważ posiadają one łagodne działanie złuszczające. Nasiona służą także jako cenne źródło oleju z żurawiny.

Olej z żurawiny zawiera wiele wspaniałych substancji odżywczych oraz związków aktywnych, które zapewniają skórze wiele cennych właściwości pielęgnacyjnych. Główną korzyścią tego oleju, jest jego znakomita zdolność do absorpcji. Zawarte w nim prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy, witaminy E oraz kwasów tłuszczowych sprawia, że stanowi on wspaniały kosmetyk naturalny do pielęgnacji skóry, szczególnie w przypadku cery dojrzałej, zmęczonej, zniszczonej i wrażliwej.

Obecne w oleju żurawinowym związki pozwalają chronić skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się, powodując zmarszczki i utratę elastyczności. Olej z żurawiny posiada doskonały stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do kwasów tłuszczowych omega-6, dzięki czemu bardzo dobrze wchłania w skórę, zapewniając wspaniałą ochronę i nawilżenie. Dzięki temu dostarcza skórze także silnych przeciwutleniaczy, witaminy E i innych składników odżywczych.

Olej z nasion żurawiny jest wspaniałym emolientem, dlatego jest często doskonałym wyborem do kąpieli i pielęgnacji niemowląt. Również kosmetyki z zawartością tego oleju zapewniają doskonałą ochronę skóry najmłodszych, a także przyczyniają się do stabilizacji i poprawy aktywności przeciwutleniającej.

Olejek żurawinowy zawiera bogactwo cennych minerałów i mikroelementów, niezwykle korzystnych w pielęgnacji skóry i włosów. Znajdziemy w nim m.in. wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas, sód, miedź, selen i mangan. W wielu przypadkach przynosi ulgę przy swędzącej, łuszczącej się i podrażnionej skórze, gdyż naturalnie reguluje wydzielani się sebum. Może być także bardzo przydatny w trakcie leczenia łuszczycy i wyprysków.

Charakterystyka olejku z żurawiny:

  • Wygląd: złota lub jasnozielona i lepka ciecz.
  • Zapach: charakterystyczny, lekko owocowy, oleisty.
  • Rozpuszczalność: rozpuszczalny w tłuszczach.
  • Wchłanianie: średnie / pełne.
  • Przechowywanie: z dala od źródeł ciepła, światła i wilgoci.
  • Trwałość: 24 miesiące.

Olej z żurawiny w zastosowaniu kosmetycznym

Olej z żurawiny to doskonały kosmetyk organiczny, przeznaczony do naturalnej pielęgnacji skóry i włosów. Można go również spotkać w wielu gotowych produktach pielęgnacyjnych, w których stanowi on jeden z podstawowych składników INCI. Najczęściej występuje w kosmetykach przeciwzmarszczowych, kremach, balsamach, peelingach i środkach do kąpieli. Znaleźć go można również w produktach ochronnych dla skóry przeciw uszkodzeniom słonecznym, a także kosmetykach do ust oraz do włosów, głównie w naturalnych szamponach, odżywkach i produktach do stylizacji.

Zawartość w kosmetykach:

  • kosmetyki pielęgnacyjne – do 60%,
  • kosmetyki do pielęgnacji twarzy – 2 do 9%,
  • kosmetyki do pielęgnacja skóry ciała – 2 do 15%,
  • mieszanki olejków i balsamy do ciała – 5 do 60%,
  • balsamy do pielęgnacji ust – 5 do 10%,
  • szampony i produkty czyszczące – 2 do 5%,
  • kosmetyki do stylizacji włosów – od 2 do 5%.

Wykorzystywany w kosmetyce olej z żurawiny dość szybko się wchłania i ma lekką konsystencję, a po nałożeniu na skórę nie pozostawia tłustego filmu. Charakteryzuje się także lekko orzechowym aromatem oraz nieco zielonkawą barwą. Najczęściej poleca się go stosować jako składnik produktów kosmetycznych w ilości ok. 10-20% końcowego produktu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.