Oleje i tłuszcze roślinne

Oleje i tłuszcze roślinne pozyskiwane są z różnych części roślin, czyli nasion i pestek, całych owoców, kiełków, korzeni oraz całych liści i łodyg. Pozyskuje się je nie tylko z tradycyjnie uznawanych za oleistych gatunków, ale także wielu innych, nawet mało oczywistych i egzotycznych. W przeważającej większości są to produkty jadalne, które jednak znajdują dużo szersze zastosowanie, m.in. w kosmetyce czy ochronie zdrowia. Niektóre z nich mają także szerokie zastosowanie w przemyśle, także jako ekologiczne paliwa płynne. Z najbardziej cenne dla naturalnej pielęgnacji zdrowia i urody uważa się oleje i tłuszcze roślinne pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno. Niemniej jednak, do smażenia czy pieczenia można jedynie wykorzystywać produkty oczyszczone i rafinowane, które charakteryzują się znacznie wyższymi temperaturami spalania. Z kolei w zabiegach aromaterapii, a także w kosmetologii i fitoterapii w największym zakresie wykorzystuje się wspaniałe właściwości olejków eterycznych. W niniejszym dziale znaleźć można opisy i wskazówki na temat stosowania produktów tłuszczowych, zarówno w diecie, jaki w zakresie ochrony zdrowia i urody.

olejek jaśminowy

Olejek jaśminowy i jego właściwości zdrowotne

Olejek jaśminowy posiada szereg właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych, które w wielu regionach świata docenia się już od wielu setek lat. Kwiat jaśminu to z...
olej sojowy

Olej sojowy w kontekście właściwości zdrowotnych

Olej sojowy jest olejem roślinnym, pozyskiwanym z rośliny o botanicznej nazwie Glycine Max. Jest oto jeden z najpopularniejszych olejów naturalnych na świecie, być może...
olej lniany budwigowy

Olej lniany budwigowy – Właściwości zdrowotne

Olej lniany to jeden z najbardziej hołubionych składników naturalnych, zarówno zalecanych w codziennej diecie, jak i pielęgnacji ciała. Jest również głównym składnikiem jednej z...
olejek z limonki

Olejek z limonki dla zdrowia i urody

Olejek z limonki pozyskiwany jest w procesie tłoczenia skórki na zimno lub w procesie destylacji parą wodną. Pochodzi z owoców z gatunku Citrus aurantifolia,...
olejek lawendowy

Olejek lawendowy – Właściwości, zastosowania, przepisy

Liczne korzyści zdrowotne, wynikające ze stosowania olejku lawendowego są następstwem działania biologicznie czynnych składników aktywnych, o wyjątkowej zdolności do łagodzenia napięcia nerwowego i bólu,...
masło kakaowe

Masło kakaowe – Właściwości i zastosowanie

Masło kakaowe, znane również jako olej kakaowy i tłuszcz kakaowy (łac. oleum cacao, oleum theobromatis, butyrum cacao) jest rodzajem stałego tłuszczu roślinnego, pozyskiwanego z...
olej kokosowy na włosy

Olej kokosowy na włosy – Zastosowanie i efekty

Olej kokosowy jest niezwykle popularnym i często preferowanym do pielęgnacji włosów składnikiem kosmetycznym. Zanim zaczniesz go używać, dla bardzo wielu korzyści zdrowotnych, warto poznać...
olejek bazyliowy

Olejek bazyliowy – Właściwości i korzyści zdrowotne

Prozdrowotne właściwości, jakie wykazuje naturalny olejek bazyliowy, obejmuje zdolność do leczenia: nudności, choroby lokomocyjnej, niestrawności, zatwardzeń, problemów z oddychaniem oraz cukrzycy. Olejek ten jest...
olejek rumiankowy

Olejek rumiankowy – Główne korzyści zdrowotne

Olejki eteryczne zaskakują mnogością korzyści, które mogą przynieść naszemu zdrowiu. Olejek rumiankowy jest jednym z najlepszych rozwiązań, gdy chcesz poprawić ogólną kondycję swojego organizmu....
olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy – Właściwości, zastosowanie, skład

Większość najważniejszych właściwości zdrowotnych, jakie wykazuje olej słonecznikowy zawiera się w zdolności do zapewnienia sercu lepszego zdrowia, wzmocnieniu układu odpornościowego organizmu, zwiększeniu zasobów energii,...
olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy nierafinowany

Możesz zapytać, po co ktoś ma kupować olej kokosowy nierafinowany gdy na rynku są dostępne bardziej czyste i higieniczne rodzaje oleju kokosowego rafinowanego. Odpowiedź...
drzewa herbacianego

Zastosowanie olejku z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego (Melaleuca alternifolia) jest naturalnym środkiem dezynfekującym o właściwościach antybakteryjnych, który jest używany przez plemiona Aborygenów od tysięcy lat. Współczesna nauka...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY