Oleje i tłuszcze roślinne

Oleje i tłuszcze roślinne pozyskiwane są z różnych części roślin, czyli nasion i pestek, całych owoców, kiełków, korzeni oraz całych liści i łodyg. Pozyskuje się je nie tylko z tradycyjnie uznawanych za oleistych gatunków, ale także wielu innych, nawet mało oczywistych i egzotycznych. W przeważającej większości są to produkty jadalne, które jednak znajdują dużo szersze zastosowanie, m.in. w kosmetyce czy ochronie zdrowia. Niektóre z nich mają także szerokie zastosowanie w przemyśle, także jako ekologiczne paliwa płynne. Z najbardziej cenne dla naturalnej pielęgnacji zdrowia i urody uważa się oleje i tłuszcze roślinne pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno. Niemniej jednak, do smażenia czy pieczenia można jedynie wykorzystywać produkty oczyszczone i rafinowane, które charakteryzują się znacznie wyższymi temperaturami spalania. Z kolei w zabiegach aromaterapii, a także w kosmetologii i fitoterapii w największym zakresie wykorzystuje się wspaniałe właściwości olejków eterycznych. W niniejszym dziale znaleźć można opisy i wskazówki na temat stosowania produktów tłuszczowych, zarówno w diecie, jaki w zakresie ochrony zdrowia i urody.

olej Monoi

Olej Monoi de Thaiti dla zdrowej skóry i włosów

Olej Monoi de Thaiti jest wyjątkowym produktem kosmetycznym, wytwarzanym jedynie na obszarze Polinezji. Ten tahitański sekret zachowania piękna zachwyca swoimi właściwościami już od wieków....
olej z aronii

Olej z aronii – Właściwości i zastosowania

Olej z aronii to coraz popularniejszy kosmetyk naturalny, cechujący się znaczną zawartością przeciwutleniaczy. Najczęściej polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, ale także jako...
olejek jojoba

Olejek jojoba – Właściwości i zastosowania

Olejek jojoba (wymawiany jako ho-ho-ba) jest bezwonnym, złotym i płynnym woskiem, wytwarzanym z nasion rośliny jojoba. Można go stosować samodzielnie lub w połączeniu z...
olejek z mango

Olejek z mango w ochronie zdrowia i urody

Olejek z mango to wyjątkowy produkt naturalny, pozyskiwany z pestek owoców rośliny o nazwie Magniferia indica. Charakteryzuje się ciepłym, żółtym kolorem, a w temperaturze...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY