Olejek brzozowy – Wykorzystanie dla zdrowia i urody

0
737
olejek brzozowy
Olejowe ekstrakty brzozowe zapewnić mogą wiele cennych właściwości pielęgnacyjnych i zdrowotnych

Olejek brzozowy posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i powstaje z szeroko dostępnego oraz względnie taniego surowca. Z tego powodu może stanowić atrakcyjną alternatywę dla wielu innych produktów tego typu. Znajduje dość szerokie zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, drogeryjnym i medycznym, ale może być również wspaniałym składnikiem domowych kuracji terapeutycznych. Poznajmy jego najważniejsze właściwości i możliwe zastosowania.

Brzoza jest niezwykle popularnym i często występującym w Polsce drzewem liściastym, które można spotkać praktycznie wszędzie. Znajduje zarówno zastosowanie gospodarcze, jak i estetyczne, zdobiąc liczne parki, aleje i ogrody. Posiada także niezwykły potencjał leczniczy i pielęgnacyjny, z którego niewiele osób zdaje sobie w pełni sprawę. W wielu innych krajach, głównie na wschodzie, znacznie częściej wykorzystuje się jej walory zdrowotne. Najczęściej korzysta się ze wspaniałych właściwości odżywczych soku z brzozy, który pozyskuje się w okresie wiosennym, kiedy drzewa wykazują najwięcej wigoru. Zawarta w brzozie betulina to z kolei wspaniały składnik aktywny wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, głównie naturalnych i organicznych. Z kolei ksylitol stanowi coraz bardziej popularną substancję słodzącą, będącą w istocie cukrem brzozowym, cieszącym się dużym uznaniem licznych dietetyków i wielbicieli zdrowego stylu życia.

Rodzaje olejków brzozowych

Z brzozy pozyskuje się także ekstrakty olejowe, zarówno w postaci olejków eterycznych jak i maceratów. Eteryczny olejek brzozowy wytwarzany jest metodą destylacji z parą wodną, najczęściej z kory brzozy cukrowej (Betula lenta) lub też z pączków liści brzozy omszonej (Betula pubescens) lub brodawkowatej (Betula pendula). Maceraty olejowe powstają głównie z rozdrabnianej kory drzewa, z wykorzystaniem wody podestylacyjnej. Z kolei olejek brzozowy z pączków najczęściej wytwarza się ze świeżo zerwanego surowca. Poszczególne produkty różnią się nieco właściwościami, ponieważ zawierają różne składniki.

Największą zawartość związków salicylowych posiada olejek z kory drzewa i ma on największe zastosowanie przemysłowe. Często występuje w postaci różnych maści i roztworów, które zastosowane na skórę powodują efekt przekrwienia problematycznych tkanek i łagodzenie bólu. Zawarte w olejku estry są przez skórę wchłaniane do krwiobiegu, a następnie wydalane wraz z moczem. Związki te wykazują cenne działanie bakteriobójcze, chętnie wykorzystywane w leczeniu zakażeń dróg moczowych i układu trawiennego.

Olej brzozowy – Najważniejsze właściwości

Korzyści zdrowotne oleju brzozowego można przypisać jego szczególnym właściwościom, dlatego często wymieniany jest jak skuteczny i naturalny środek:

  • tonizujący,
  • dezynfekujący,
  • stymulujący,
  • woda brzozowaprzeciwdepresyjny,
  • przeciwbólowy,
  • detoksykujący,
  • przeciwreumatyczny,
  • przeciwartretyczny,
  • moczopędny,
  • antyseptyczny,
  • ściągający,
  • przeciwgorączkowy,
  • bakteriobójczy,
  • owadobójczy,
  • oczyszczający.

Olejek brzozowy polecany jest przy wielu rożnych dolegliwościach zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Sprawdza się przede wszystkich przy wspomaganiu leczenia dermatologicznego, m.in owrzodzeń, czyraków, egzemy, łojotokowego zapalenia skóry, trądziku, czy łuszczycy. Czasami w kosmetyce stosowany jest do niwelowania zmian pigmentowych i łagodzenia widoczności wybielania piegów. Wspomaga ponadto leczenie łupieżu, nadaje włosom świeżości i wspiera ich porost. Zastosowany doustnie, wspaniale pobudza apetyt i wpiera leczenie infekcji bakteryjnych, a także obniża gorączkę.

Olejek brzozowy – Korzyści i zastosowania zdrowotne 

Właściwości olejowych ekstraktów brzozowych są niezwykle szerokie, dlatego znajdują one szerokie zastosowanie w tradycyjnym lecznictwie ziołowym, a także w zakresie pielęgnacji urody. Z tego powodu stanowią często jeden z podstawowych składników rozmaitych preparatów i produktów kosmetycznych. Poniżej przedstawiamy najważniejsze ich zastosowania.

  1. Pomoc w zapobieganiu infekcjom bakteryjnym i grzybiczym

Działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne są jednymi z najważniejszych właściwości oleju brzozowego. Składniki odpowiedzialne za obie te właściwości to głównie kwas salicylowy oraz salicylan metylu. Oba te związki dobrze znane są w medycynie, jako skuteczne środki lecznicze, wykorzystywane w wielu preparatach leczniczych. Zastosowanie oleju z brzozy w środkach pielęgnacyjnych pozwala lepiej chronić skórę przed infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. Można go także łączyć z innymi olejkami, np. olejkiem z drzewa herbacianego, rycynowym czy lawendowym.

  1. Wspomaganie kontrolowania cukrzycy

Olejek brzozowy jest naturalnym środkiem stymulującym, który pobudza układ nerwowy, krążenie krwi, a także układ trawienny oraz układ wydalniczy. Doskonale stymuluje również gruczoły dokrewne, które dzięki niemu generują więcej wydzielin enzymów oraz niezbędnych hormonów. Dzięki temu właśnie, może odgrywać korzystną rolę leczniczą przy chorobach związanych z niewłaściwym wydzielaniem hormonów. Zalicza się do nich między innymi cukrzycę, ponieważ zwiększona produkcja insuliny wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi.

  1. Wpływanie na obniżenie gorączki

Ten niezwykły produkt naturalny pomaga w obniżeniu zbyt wysokiej temperatury ciała i wspomaga wydzielanie potu. Dzięki temu toksyny są szybciej usuwane z organizmu i istnieje możliwość szybszego wyzdrowienia. W tym zakresie można go zastosować wraz z olejkiem z oregano, zapewniając silny efekt synergii obu produktów.

  1. Naturalne zmniejszanie bólu

Olejowe ekstrakty brzozowe pomagać mogą w zmniejszeniu bólu mięśni oraz stawów, jak również dyskomfortu związanego z bólem zębów i głowy. Co więcej, olejek brzozowy wykazuje cenne działanie przeciwskurczowe, które może pomóc w złagodzeniu wielu różnych dolegliwości.

Olejek można zastosować jako naturalny środek łagodzący bóle głowy. W tym celu wystarczy 1 kroplę olejku dodać do niewielkiej ilości oleju bazowego, a po zmieszaniu w dłoniach, delikatnie wmasować w skronie. Olejek może także stanowić podstawowy składnik naturalnego płynu do płukania jamy ustnej. Po dodaniu 1 – 2 kropli olejku do ok. 100ml wody, może stanowić doskonałą alternatywę do produktów drogeryjnych. Dla lepszego efektu odświeżenia poleca się czasem dodanie olejku oregano, eukaliptusowego lub olejku miętowego.

  1. Łagodzenie objawów zapalenia stawów

Ponieważ olej brzozowy stymuluje układ krwionośny i poprawia krążenie krwi, może przynosić ulgę w chorobach związanych z niewłaściwym krążeniem. Zalicza się do nich różnego rodzaju obrzęki, a także reumatyzm oraz artretyzm. Pomaga również poprzez właściwości odtruwające, ponieważ przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, które są podstawową przyczyną wielu chorób.

Olejek można zastosować w postaci gorącego kompresu. Wystarczy do szklanki ciepłej wody dolać kilka kropli olejku, a po wymieszaniu, zwilżyć nim ręcznik lub bawełnianą ścierkę i przyłożyć do obolałych stawów i mięśni. W niektórych przypadkach nie poleca się ciepłych zabiegów na stawy.

  1. Działanie tonizujące na skórę

Przez wieki olejek brzozowy wykorzystywany był jako naturalny tonik dla skóry. Regularne zewnętrzne stosowanie skutecznie wspomaga zmniejszanie widoczności zmarszczek oraz zwiotczenie skóry i mięśni. Właściwości ściągające oleju doskonale wzmacniają dziąsła, włosy i napinają mięśnie. Dzięki niemu skóra wygląda znacznie młodziej, świeżo i naturalnie. W zależności od potrzeb, warto go zastosować razem z olejkiem z czystka lub olejkiem jaśminowym.

Olejek świetnie nadaje się jako dodatek do stosowanych na co dzień kosmetyków. Można zastosować 1 – 2 krople do każdorazowej porcji kremu lub balsamu do ciała, a następnie wklepać w skórę. Zabieg taki jest szczególnie polecany w przypadku cery dojrzałej i zmęczonej.

  1. Naturalna detoksykacja organizmu

Olejek brzozowy pomagać może w wyeliminowaniu toksyn z krwi, takich jak kwas moczowy. Usuwa je poprzez zwiększenie ilości i intensywności oddawania moczu oraz pocenie. Tym samym, może być bardzo użyteczny w przypadku terapii odchudzających i leczniczych.

  1. Łagodzenie dolegliwości dermatologicznych

Jak wcześniej wspomniano, olej brzozowy posiada właściwości bakteriobójcze oraz owadobójcze, a głównymi składnikami przyczyniającymi się do tego są kwas salicylowy oraz salicylanu metylu. Oba te składniki są doskonałym lekarstwem na egzemę, grzybicę oraz inne choroby oraz infekcje skóry. Całkiem możliwe, że niektórzy spotkali się już z preparatami leczniczymi, balsamami lub kremami na grzybicę i egzemę, które zawierały właśnie te składniki. Olejek brzozowy jest naturalnym źródłem tych korzystnych związków, które można z łatwością wykorzystać w domowych zabiegach. W celu łagodzenia podrażnień skórnych poleca się często połączenie go z olejkiem rumiankowym.

  1. Wspieranie oddawania moczu

Olejek brzozowy wspomaga oddawanie moczu, za które głównie odpowiedzialne są dwa związki aktywne, a mianowicie betulenol oraz butylen. Bardzo często, wzmożone oddawanie moczu pomaga organizmowi na wiele sposobów. Może m.in. skutecznie pomagać w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Swoją skuteczność w tym zakresie zawdzięcza możliwości szybszego usuwania toksyn z organizmu, a także wsparcie procesu trawienia. Tym samym, pomaga leczyć infekcje układu moczowego, oczyszczać nerki, jak również obniżać ciśnienie krwi. Oddawanie moczu pomaga ponad to zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych, a także zmniejsza ryzyko występowania takich stanów chorobowych, jak dna moczanowa czy też zapalenie stawów.

  1. Wzmacnianie organizmu i przywracanie wigoru

Dzięki swoim składnikom aktywnym olej brzozowy zapewniać może uczucie siły, witalności oraz ciepła. Dlatego właśnie jest idealny do wykorzystania przy niskich temperaturach i kiedy jest nam po prostu zimno. W tym celu warto go stosować jako wspaniały dodatek do kąpieli.

Przeciwwskazania do stosowania

Przed wewnętrznym użyciem olejku należy upewnić się, że nie jest to produkt przeznaczony jedynie do użytku zewnętrznego.

Eteryczny olejek brzozowy wykazuje dość silne oddziaływanie na skórę i może powodować jej podrażnienia. Z tego powodu zaleca się jego stosowanie w rozcieńczonej postaci, np. wraz z olejem bazowym. W zależności od potrzeb, do tego celu można zastosować olej słonecznikowy, kokosowy, lub jojoba.

Z uwagi na brak badań w tym zakresie, olejku powinny unikać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią, małe dzieci i osoby przewlekle chore. Zwłaszcza bez konsultacji lekarskiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.