Olejek cyprysowy – Właściwości i zastosowania

0
642
olejek cyprysowy
Olejek cyprysowy to bardzo skuteczny i naturalny produkt leczniczy

Olejek cyprysowy pochodzi z surowca drzew z rodziny Cupressaceae, powszechnie znanej jako cyprys. Rośliny te są bardzo bogate w olejki eteryczne i wykorzystywane m.in. w produkcji produktów dla poprawy pracy układu krążenia, takich jak hemoroidy czy żylaki. W aromaterapii służyć może zapewnieniu głębi duchowej i zaszczepieniu poczucia bezpieczeństwa emocjonalnego. Olejek cyprysowy znajduje także zastosowanie w rozmaitych przepisach i formułach leczniczych oraz kosmetycznych. Poniżej przedstawiamy jego najważniejsze właściwości i sposoby wykorzystania.

Olejek cyprysowy powstaje poprzez destylację parową kory z drzewa cyprysowego. Najpopularniejszą odmianą rośliny z tej rodziny jest Cupressus Sempervirens, który znany jest również jako cyprys śródziemnomorski lub cyprys wiecznie zielony. To właśnie kora z tego drzewa dostarcza najczęściej wykorzystywane olejki eteryczne. Już w starożytności drzewo kojarzone było z witalnością i długowiecznością. W wielu kulturach drzewo cyprysowe ma znaczenie religijne, tak na przykład w religii tybetańskiej używa się go do przygotowania kadzidła. Niektóre olejki eteryczne wytwarza się także z szyszek drzewa cyprysowego.

Wytwarzanie olejku cyprysowego

Eteryczny olejek cyprysowy wytwarzany jest w procesie destylacji parową wodną, dzięki czemu otrzymuje się produkt czysty i organiczny. Natomiast jeżeli jest ekstrahowany za pomocą ekstrakcji rozpuszczalnikowej lub dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym, nie powstaje produkt w pełni organiczny. Wszystko dlatego, że pozyskane olejki eteryczne są zanieczyszczone rozpuszczalnikami nieorganicznymi, które mogą niekorzystnie wpływać na ogólny stan zdrowia.

Właściwości olejku cyprysowego

Przedstawione poniżej właściwości olejku cyprysowego zapewniają wiele cennych korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych:

  • Działanie ściągające – Zapewnia właściwości ściągające i sprawia, że skóra jest bardziej napięta. Zatrzymuje również krwawienie z otwartych ran, skaleczeń, a także zadrapań. Znany jest również jako środek hemostatyczny.
  • Działanie przeciwzapalnie – Po zastosowaniu miejscowym zmniejsza stan zapalny.
  • Właściwości antyseptyczne – Zmniejsza ryzyko septyczne ran, a jednocześnie zapobiega infekcjom bakteryjnym i innym infekcjom.
  • Zwężanie naczyń krwionośnych – Olejek cyprysowy zmniejsza obrzęk naczyń krwionośnych, w rezultacie pomaga przy hemoroidach oraz obrzękach.
  • Właściwości przeciwutleniające – W porównaniu z innymi olejkami eterycznymi, jest łagodnym przeciwutleniaczem.
  • Zmniejszanie przekrwienia – Zmniejsza przekrwienie w układzie limfatycznym, co ma ogromne korzyści dla zdrowia.
  • Właściwości przeciwskurczowe – W naturalny sposób pozwala zapobiegać skurczom i łagodzi ciężkie miesiączki.
  • Właściwości zapobiegające obrzękom – Powoduje zatrzymanie retencji płynów w organizmie.
  • Właściwości diuretyczne – Powoduje, że nerki wydalają więcej moczu, a tym samym oczyszczają krew.
  • Właściwości uspokajające – Olejek cyprysowy zapewnia łagodne efekty uspokajające.
  • Działanie napotne – Wspiera pocenie się, a tym samym jeszcze skuteczniej odtruwa organizm.
  • Wspomaga działanie układu krwionośnego – Poprawia krążenie krwi, a także tonizuje naczynia krwionośne.
  • Zapewnia właściwości przeciwbólowe – Posiada zdolność do łagodzenia bólu, chociaż czyni to w bardzo delikatny sposób.
  • Działanie wykrztuśne – Sprawia, że flegma jest mniej gęsta, a w połączeniu ze środkiem wykrztuśnym pomaga organizmowi usunąć całą flegmę z oskrzeli.
  • Działanie przeciw wszom – Wykazuje silne właściwości, które zabijają wszy.
  • Właściwości przeciwwirusowe – Jest skuteczny przeciwko niektórym gatunkom wirusów, takim jak wirus opryszczki pospolitej typu 1.
  • Aktywowanie funkcji mózgowych – Wspiera utrzymanie dobrego nastroju, wspomaga pamięć i funkcje myślowe.

Olejek cyprysowy ma bladożółty kolor, który jest ledwo zauważalny. Istnieje kilka gatunków drzew z rodzaju Cupressaceae, które wytwarzają olejki eteryczne w różnych kolorach. Istotny jest olejek eteryczny Blue Cypress, który ma kolor głębokiego lazurowego błękitu. Natomiast jego aromat jest wyraźnie drzewny, ostry i odświeżający, a także delikatnie balsamiczny.

Eteryczny olejek cyprysowy dobrze komponuje się z innymi drzewnymi olejkami takimi jak olejek cedrowy oraz olejek sosnowy. Dobrze sprawdza się również w kompozycjach z olejkiem lawendowym, olejkiem rozmarynowy, jak również olejkiem z cytrusów, takich jak olejek z bergamotki, olejek z limonki, olejek z cytryny, olejek z pomarańczy czy też olejek z grejpfruta.

Olejek cyprysowy – Najważniejsze korzyści zdrowotne

Olejek cyprysowy jest naturalnym produktem, który jest regularnie wykorzystywany w zabiegach aromaterapii. Często łączy się go również z innymi olejkami, a także stosuje w postaci rozcieńczonej. Poniżej wskazujemy na jego najczęściej wykorzystywane zastosowania lecznicze i pielęgnacyjne.

  1. Wspomaganie leczenia hemoroidów oraz żylaków

W tym celu wystarczy zastosować 4-5 kropli olejku cyprysowego i wymieszać go z taką samą ilością wody. Następnie namoczyć w mieszance wacik i smarować hemoroidy. W przypadku żylaków należy je pocierać równymi ruchami w kierunku serca. Zaleca się także pozostawić olejek na skórze, by mógł się dobrze wchłonąć. Olejek cyprysowy obkurcza spuchnięte żyły, a jego właściwości przeciwzapalne zmniejszają miejscowe podrażnienia. W przypadku hemoroidów olejek dość skutecznie zmniejsza ból i swędzenie. Ponieważ jest naturalnym środkiem ściągającym, pozwala redukować rozmaite sączenia oraz zmiany chorobowe. Co więcej, zapewnia również właściwości antyseptyczne oraz zmniejsza ryzyko infekcji.

  1. Naturalny sposób na obrzęki

Opuchlizna oraz zatrzymanie płynu to charakterystyczne objawy dla obrzęków. Ten stan można łagodzić poprzez masowanie olejkiem cyprysowym dotkniętych dolegliwością miejsc. Należy go w tym celu najpierw rozcieńczyć dodanie 10 kropli do 90 ml olejku nośnika, takiego jak chociażby oliwa z oliwek. Powstałą mieszanką należy mocno masować miejsca dotknięte opuchlizną, zawsze w kierunku serca. Można nim masować również dolne partie brzucha, co pobudzi działanie moczopędne. Jak wiadomo, nadmiar wody z organizmu jest wydalany głównie wraz z moczem.

  1. Łagodzenie bólów i urazów

Olejek cyprysowy pomaga organizmowi radzić sobie z obrażeniami, także krwawiącymi. Nie mniej jednak, może być pomocny jedynie przy łagodnym krwawieniu. W związku z tym przy skaleczeniach i drobnych ranach można wykorzystać do oczyszczenia wodny roztwór z olejkiem cyprysowym. Wystarczy dodać 8-10 jego kropli do około 2 łyżek czystej wody. Roztwór nanieść na czysty bawełniany wacik i pocierać nim ranę. Olejek cyprysowy sprawia, że skóra w tym miejscu szybko się kurczy, co przyspiesza krzepnięcie krwi. W ciągu kilku minut krwawienie powinno całkowicie ustąpić. Zabieg taki może być pomocny przy pęknięciach i ranach, a także w chwili, kiedy w ranie znajduje się ciało obce, jak na przykład szkło. Można również wykorzystać olejek cyprysowy do kontrolowania krwawienia z nosa. Jego właściwości łagodzące ból pomagają również przy urazach, które nie krwawią. Dotyczyć to może skręcenia, nadwyrężenia, a także ściągnięcia mięśnia, ból stawów, jak i przewlekłego bólu, takiego jak ból pleców.

  1. Ograniczenie objawów zmęczenia oraz usuwanie toksyn

Jeśli pacjent czuje, że krążenie krwi w jego organizmie cierpi z powodu nagromadzonych toksyn, może uzyskać ulgę poprzez zastosowanie olejku cyprysowego. Wystarczy przygotować kąpiel parową z użyciem kilku jego kropli. Aromat tego cennego olejku eterycznego stymuluje układ limfatyczny, dzięki czemu poprawia się krążenie, a tym samym skuteczniej toksyny są transportowane do miejsca, z którego są wydalane. Układ limfatyczny oraz krążenie krwi są bardzo ważne dla utrzymania zdrowia organizmu. Dzięki nim możliwe jest dostarczanie składników odżywczych komórkom, a jednocześnie usuwanie z nich toksyny.

  1. Łagodzenie niepożądanych stanów emocjonalnych

Wdychanie aromatów olejku cyprysowego pomaga osobom, które są słabe i niestabilne emocjonalnie. Olejek cyprysowy jest wykorzystywany do stabilizowania uczuć i emocji u osób chorych. Dzięki niemu pacjent może łatwiej pogodzić się z zaistniałą sytuacją i szybciej dochodzić do zdrowia. Może być korzystny nawet w bardziej zaawansowanych problemach medycznych, takich jak np. depresja.

  1. Pomoc w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej

Jeśli trądzik jest spowodowany nadmiernie tłustą cerą, olejek cyprysowy może okazać się bardzo pomocny. Wystarczy wymieszać kilka jego kropli z miąższem aloesu i nałożyć na problematyczną skórę. Warto taką maskę pozostawić na skórze przez około 5 minut, po czym zmyć ciepłą, czystą wodą. Olejek cyprysowy nawilża skórę, a jednocześnie usuwa z niej nadmiar sebum, dzięki czemu pomaga zwalczać trądzik. Ze względu na właściwości ściągające służyć może także do usuwania tłustości oraz nadmiaru oleju z włosów, nadając im naturalnego i odświeżonego wyglądu.

  1. Pomoc przy leczeniu zespołu cieśni nadgarstka

Jest to bardzo bolesny stan chorobowy nadgarstka, w którym występuje ostry i palący ból. Spowodowane są naciskiem na nerwy, generowanym w wyniku powtarzających się ruchów nadgarstka oraz jego urazami. W celu poprawy tego stanu warto nałożyć olejek cyprysowy bezpośrednio na nadgarstek. Najczęściej ten obszar skóry nie reaguje alergicznie na olejki eteryczny, dlatego właśnie można stosować nierozcieńczony produkt. Należy stosować go regularnie 2 razy dziennie, co zapewni ulgę od intensywnego bólu.

  1. Wsparcie leczenia choroby Raynauda

Choroba ta charakteryzuje się tym, że dłonie i stopy zaczynają blednąć w skrajnie zimnym klimacie. Miejscowe naczynia włosowate kurczą się zbyt mocno, co doprowadza do zmniejszania przepływu krwi. W celu poprawy tego stanu wystarczy masować dłonie oraz stopy oliwą z oliwek, do której dodano kilka kropli olejku cyprysowego. Dzięki temu wzmacnia się naczynia włosowate w tym rejonie ciała oraz zapobiega występowaniu objawów choroby Raynauda.

  1. Wsparcie leczenia zapalenia kaletki

Zapalenie kaletki to bolesna dolegliwość stawów, która powoduje trudności w poruszaniu oraz ostry i palący ból. Warto w takiej sytuacji stosować rozcieńczony olejek cyprysowy, którym trzeba delikatnie masować miejsca dotknięte problemem. Należy jednak unikać poruszania tą częścią ciała przez kilka godzin. Tego rodzaju zabiegi mogą zapewnić ulgę przy zapaleniu kaletki maziowej.

  1. Pomoc w usunięciu nadmiaru flegmy

W każdym stanie zdrowia, w którym doprowadza się do nagromadzenia flegmy, pacjent odczuwa zatkanie w nosie, zatokach oraz w klatce piersiowej. W celu poprawy tej sytuacji wystarczy inhalować parę wodną z aromatycznym olejkiem cyprysowym oraz olejkiem eukaliptusowym. Kiedy oba te olejki eteryczne są wykorzystywane razem, pozwalają skuteczniej odrywać flegmę i ułatwiać jej wykrztuszanie. Pomaga to w uwolnieniu od kaszlu w takich stanach jak przeziębienie, zapalenie oskrzeli, grypa, a także przy innych infekcjach dróg oddechowych.

  1. Łagodzenie skurczy mięśni

Jeżeli konkretny mięsień jest szczególnie podatny na skurcze, olejek cyprysowy może okazać się bardzo pomocny. Wystarczy przygotować ciepłą kąpiel, do której należy dodać 20 kropli tego wyjątkowego daru natury. Do całości należy także dodać szklankę soli Epsom. Następnie położyć się w kąpieli i masować miejsca, w których występuje skurcz. Zabieg taki jest również pomocny przy ciężkich miesiączkach, a także skurczach menstruacyjnych.

  1. Inne korzyści

Olejek cyprysowy jest również pomocny przy kontuzjach, miejscowym obrzęku, zapaleniu gruczołu krokowego, a także przy zapaleniu opłucnej, zapaleniu stawów oraz przy udarach. Zmniejsza także worki pod oczami, nie mniej jednak w pobliżu oczu należy go używać bardzo ostrożnie.

Olejek cyprysowy jest często wykorzystywany do produkcji środków do aromaterapii, takich jak świece, kadzidła, mydełka i tym podobne produkty. Stosuje się go również w preparatach przeciwbakteryjnych dla organizmu. Znaleźć go można także w składzie ziołowego szamponu przeciwko wszom.

Skład olejku cyprysowego

Olejek cyprysowy zawiera wiele lotnych związków organicznych, które występują w niewielkich ilościach. Co więcej, ich korzyści zdrowotne nie są subtelne, nawet, jeśli ich stężenie w olejku cyprysowym jest niskie. Poniżej można zapoznać się z najważniejszymi związkami obecnymi w tym cennym olejku eterycznym.

  • cedrol – 8,3%,
  • ß-pinen – 2.9%,
  • kamfen – 0,5%,
  • α-pinen – 60,5%,
  • α-thujene – 0,4%,
  • linalol – 0%,
  • borneol – 0%,
  • limonen – 4,6%,
  • mircen – 3,9%,
  • sabinene – 1,3%,
  • cytronelol – 0%,
  • tymol – 0%.

W znacznej mierze cyprysowy olejek eteryczny składa się z alfa-pinenu, który m.in. działa przeciwzapalnie oraz poprawia funkcję pamięci. Jest także naturalnym lekiem rozszerzającym oskrzela oraz zmniejszającym przekrwienie. Z kolei cedrol działa uspokajająco, jak również poprawia sen. Obecny w olejku limonen to rodzaj terpenu, który przyczynia się do powstawania jego aromatu i jest pomocny przy walce ze zgagą. Za właściwości silnie przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także łagodnie uspokajające odpowiedzialny jest mircen.

Olejek cyprysowy ma wartość ORAC wynoszącą 24300μ TE/100 gm. Ponieważ jednorazowo w zabiegach i preparatach leczniczych używa się jedynie jego kilku kropli, faktyczna moc oczyszczania z wolnych rodników może być istotnie mniejsza.

Skutki uboczne, bezpieczne dawkowanie i toksyczność olejku cyprysowego

Nie ma zbyt wielu informacji na temat bezpiecznego stosowania i dawkowania olejku cyprysowego. Nie mniej jednak, w niskim stężeniu nie wydaje się toksyczny, a takie niewielkie dawki wykorzystywane są właśnie w aromaterapii. Mimo to należy uważać, ponieważ olejek cyprysowy może wchodzić w interakcje z lekami. W związku z tym przed rozpoczęciem stosowania olejku cyprysowego w takim przypadku należy to skonsultować ze swoim lekarzem.

Kupowanie i przechowywanie olejku cyprysowego

Olejek cyprysowy najczęściej można kupić w sklepie z olejkami eterycznymi. Nie mniej jednak w chwili zakupu należy się upewnić, że oferowany produkt jest czysty i organiczny. Należy wybierać wyłącznie olejek cyprysowy, który składa się jedynie z pożądanych roślin. Produkt tego rodzaju należy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Poprzedni artykułOlej rycynowy na rzęsy – Porady i wskazówki
Następny artykułInulina – Właściwości i korzyści zdrowotne
Kosmetologią interesuję się od kiedy pamiętam, a zawodowo zajmuję się nią całe swoje dorosłe życie. Staram się stale pogłębiać swoją wiedzę w tym zakresie, poszukując zarówno nowości, jak i tradycyjnych receptur oraz procedur pielęgnacyjnych. Kosmetologia to moja największa pasja, a także szeroka wiedza i doświadczenie, którymi z wielką satysfakcją dzielę się w każdej dostępnej formie. Szczególną uwagę zwracam na naturalne metody pielęgnacji, które wpisują się w niezwykle modny w ostatnich latach trend DIY. W miarę możliwości staram się opisywać najważniejsze i najbardziej popularne składniki kosmetyczne oraz prezentować sprawdzone formuły kosmetyków domowych. Mam głęboką nadzieję, że dzięki zawartych w moich artykułach informacjach oraz wskazówkach, czytelnicy mogą samodzielnie poszukiwać i stosować rozwiązania, odpowiednie dla swoich indywidualnych potrzeb pielęgnacyjnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.