Olejek kadzidłowy – Król wśród olejków

0
6727
olejek kadzidłowy
Olejek kadzidłowy pochodzi z żywicy drzewa

Olejek kadzidłowy posiada delikatnie drzewny, ciepły, korzenny i żywiczny aromat. Wykazuje naturalne właściwości ściągające i przeciwzmarszczkowe, a także przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. W aromaterapii stosuje się go w celu redukcji stresu, zmniejszenia napięcia nerwowego i uspokojenia. Poniżej przedstawiamy jego ogólną charakterystykę i zastosowania.

Kadzidło ma istotne znaczenie w Chrześcijaństwie i uważany jest za jeden z prezentów oferowanych przez trzech mędrców dla nowonarodzonego Jezusa. Dziś ten pachnący żywicą olejek jest ceniony nie tylko w praktykach religijnych, ale również w aromaterapii i naturalnej pielęgnacji urody. Z uwagi na rosnące nim zainteresowanie z pewnością warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej. 

Czym jest olejek kadzidłowy?

Olejek kadzidłowy pozyskuje się z drzew Boswellia, znanych również jako olibanum, pochodzących z rodziny genustrees Boswellia, zwłaszcza Boswellia sacra i Boswellia carteri. Wyekstrahowany z kory drzew mlecznobiały sok pozostawia się do utwardzenia do konsystencji gumy przez kilka dni. to właśnie w niej znajduje się cenny i bardzo aromatyczny olej kadzidłowy.

Drzewa Boswellia rosną w afrykańskich i arabskich regionach, głównie Jemenie, Omanie, Somalii i Etiopii. Oman jest najbardziej znanym i najbardziej starożytnym źródłem kadzidła, które jest przedmiotem obrotu handlowego od wielu setek lat. Z tego regionu jest ono eksportowane do innych miejsc, takich jak kraje Basenu Morza Śródziemnego, Indie i Chiny.

Najwyższej jakości kadzidło jest jasne i srebrne, ale z lekkim zielonym odcieniem. Brązowo-żółte odmiany są najtańsze i najbardziej dostępne. Tradycyjnie w Omanie najlepsze kadzidło jest zazwyczaj zarezerwowane dla władców i rzadko jest eksportowane.

Od wieków kadzidło było zwęglane i mielone na proszek w celu produkcji ciężkiego eyeliner’a używanego już przez egipskie kobiety. Obecnie, żywica ta jest destylowana parą wodną, w celu wytworzenia aromatycznego olejku z wieloma korzyściami zdrowotnymi i pielęgnacyjnymi. Olej kadzidłowy ma bowiem przyjemnie leśny, lekko ziemisty, korzenny, a także owocowy aromat, który doskonale uspokaja i relaksuje. 

Używanie olejku kadzidłowego

Olej kadzidłowy jest szczególnie czczony na Bliskim Wschodzie, gdzie od tysięcy lat używa się go w ceremoniach religijnych, jako oleju do namaszczenia. Jest również popularnym składnikiem wielu kosmetyków. Stanowi jeden z najlepszych olejków eterycznych, którego można wykorzystać także w profilaktyce zdrowotnej. Pomaga także przezwyciężyć stres i smutek.

W aromaterapii, olejek kadzidłowy jest inhalowany lub rozpraszany, gdyż stanowi  Jest to bardzo skuteczny środek uspokajający, który wywołuje uczucie spokoju psychicznego, relaksu i zadowolenia, oraz pomaga zmniejszyć lęk, gniew i stres.

Ponadto, olej kadzidłowy stymuluje zdrową regenerację komórek i wspiera ochronę istniejących komórek i tkanek. Funkcje te są przydatne dla zdrowia skóry i mogą być pomocne w leczeniu suchości, odwrócić oznaki starzenia i zmniejszyć widoczność rozstępów i blizn.

Właściwości ściągające olejku kadzidłowego pomagają m.in. we:

  • wzmocnieniu dziąseł i korzeni włosów,
  • wstrzymaniu krwawienia,
  • przyspieszaniu procesów gojenia skaleczeń, trądziku, łagodzenia ukąszenia owadów i oparzeń.

Skład olejku kadzidłowego

Głównymi składnikami oleju kadzidłowego są: alkohol ketonowy (olibanol), substancje żywiczne (30 do 60 %) oraz terpeny, takie jak o-i p-pinen, kamfen, dipenten i phellandren. Zawiera on również alfa-pinen, actanol, octan bornylu, linalol, octan oktylu, incensole, octan incensylu.

Monoterpeny i seskwiterpeny to najbardziej wartościowe składniki oleju kadzidłowego. Monoterpeny zapobiegają zbieraniu się toksyn i usuwają je z wątroby oraz nerek, wykazują także właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, pobudzające, lekko przeciwbólowe i mają delikatne właściwości wykrztuśne. Tymczasem seskwiterpeny mogą przeniknąć przez barierę krew-mózg i stymulują układ limbiczny mózgu, a także podwzgórza, przysadki i szyszynki. 

Korzyści ze stosowania olejku kadzidłowego

Korzyści zdrowotne ze stosowania oleju kadzidłowego są głównie przypisywane jego działaniom przeciwzapalnym, ściągającym, antyseptycznym, dezynfekującym, moczopędnym i wykrztuśnym. Olejek z kadzidłowca jest uważany za doskonały tonik, ponieważ wspomaga wszystkie systemy operacyjne w organizmie, w tym układ wydalniczy, pokarmowy, oddechowy i nerwowy. Wzmaga także wchłanianie składników odżywczych i wzmacnia układ odpornościowy.

Olej kadzidłowy okazał się być skuteczny w leczeniu takich schorzeń jak:

  • Zapalenie stawów i reumatoidalne zapalenie stawów (RA) – Badania przeprowadzone przez naukowców Cardiff University stwierdziły, że kadzidłowce mogą hamować wytwarzanie kluczowych cząsteczek zapalnych, zapobiegając rozpadowi tkanki chrzęstnej, który powoduje te dolegliwości. Dodatkowo, działa jako naturalny środek przeciwbólowy przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
  • Przeziębienia i choroby układu oddechowego – olejek kadzidłowy udrażnia drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie.
  • Zdrowie jamy ustnej – antyseptyczne właściwości tego oleju mogą zapobiec nieświeżemu oddechowi, ubytkom, bólom zębów, owrzodzeniom jamy ustnej i innym infekcjom.
  • Zaburzenia trawienia – olej kadzidłowy przyspiesza wydzielanie soków żołądkowych, żółci, kwasów i pobudza perystaltykę jelit, aby umożliwić prawidłowe trawienie.
  • Zdrowie kobiet – olejek kadzidłowy reguluje produkcję estrogenów u kobiet i zmniejsza ryzyko rozwoju guzów post-menopauzalnych lub tworzeniu się torbieli w macicy. Reguluje również cykl menstruacyjny kobiet przed menopauzą.
  • Kadzidłowce są również badane pod kątem potencjału do leczenia raka. Naukowcy zaobserwowali, że posiadają one frakcje kwasów tłuszczowych, które nie tylko zatrzymują rozwój nowotworów, ale także skłaniają komórki rakowe do śmierci.

Jak jest tworzony olejek z kadzidłowca?

Olej kadzidłowy jest wytwarzany przez destylację surowej żywicy. Przy zakupie oleju z kadzidła upewnij się, że wybierasz tylko 100 %-owy i czysty olejek, który jest najwyższej jakości.

Nie należy również mylić olejku kadzidłowego z olejkiem zapachowym. Olejki eteryczne pochodzą z natury, podczas gdy olejki zapachowe są zazwyczaj sztucznie stworzone i często zawierają syntetyczne substancje chemiczne. Mimo, że ładnie pachną i są zwykle mniej kosztowne, olejki zapachowe nie dają korzyści terapeutycznych. 

Jak działa olejek kadzidłowy?

Efekty i korzyści ze stosowania oleju kadzidłowego mogą być uzyskiwane przez zastosowanie go miejscowo, wdychając go z użyciem dyfuzora lub parownika, a nawet spożywanie go w bardzo małych ilościach. W zwalczaniu bólu pomaga miejscowy masaż olejem. Tymczasem z użyciem dyfuzora lub inhalatora działa w leczeniu przeziębienia i usuwaniu blokad dróg oddechowych. Można również nalać kilka kropel na czystą ściereczkę i wdychać jego zapach lub dodać go do odmładzającej kąpieli.

Olejek olibanowy może być bezpośrednio stosowany na skórę lub mieszany z innymi olejami, takimi jak olejek jojoba, olej ze słodkich migdałów, awokado, paczuli, rozmaryn, szałwii, cytrusów i bazylii.

Czy olej kadzidłowy jest bezpieczny?

Tak, jest on na ogół bezpieczny. Jednak radzi się często wykonać punktowy test na skórze przed jego pierwszym zastosowaniem.

Przy stosowaniu oleju kadzidłowego wewnętrznie, najlepiej rozcieńczyć go w jadalnym oleju, np. w oleju kokosowym. Jednak do spożycia, olej ten nie jest zalecany dla dzieci w wieku sześciu lat i poniżej. Starsze dzieci i młodzież mogą także wymagać większych rozcieńczeń.

Należy również pamiętać, że nie wszystkie marki oleju kadzidłowego nadają się do użytku wewnętrznego, więc pamiętaj, aby sprawdzić etykietę przed jego zastosowaniem. 

Ewentualne niepożądane działania olejku kadzidłowego

Generalnie brak jest zgłaszanych efektów ubocznych podczas korzystania z tego oleju. Jednak w niektórych rzadkich przypadkach, olejek kadzidłowy może powodować wysypki skórne i niepokój żołądkowo-jelitowy, taki jak nudności, ból żołądka i nadkwaśność. Ma również wpływ na rozrzedzenie krwi i może zwiększać ryzyko krwawień u osób z zaburzeniami krzepnięcia lub biorących leki przeciwzakrzepowe.

Olejek kadzidłowy również nie jest zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących mam.  Może wywołać miesiączkę, która może być niebezpieczna dla nienarodzonego płodu.

Poprzedni artykułKrwawnik pospolity – Właściwości i zastosowania
Następny artykułSłonecznik – Właściwości zdrowotne ziarna
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.