Olejek lawendowy – Właściwości, zastosowania, przepisy

0
8392
olejek lawendowy
Olejek lawendowy to doskonały składnik wielu kosmetyków naturalnych

Liczne korzyści zdrowotne, wynikające ze stosowania olejku lawendowego są następstwem działania biologicznie czynnych składników aktywnych, o wyjątkowej zdolności do łagodzenia napięcia nerwowego i bólu, odkażania skóry ciała i głowy, poprawie krążenia krwi, a także leczenia zaburzeń układu oddechowego. Z tego względu jest on uważany za jeden z najważniejszych w ochronie zdrowia i pielęgnacji urody składników naturalnych. Sprawdźmy zatem dlaczego i kiedy warto stosować olejek lawendowy.

Nazwa lawendy pochodzi z łacińskiego lavare, co oznacza myć, a ze względu na jej wyjątkowy zapach kojarzona jest ze szczególną czystością i zwiewnością. Sam olejek lawendowy w głównej mierze pozyskiwany jest z pięknych kwiatów charakterystycznej i drobne rośliny, poprzez proces destylacji z użyciem pary wodnej.

Olejek lawendowy

Kwiaty lawendy mają również charakterystyczny aromat i od wieków były dość szeroko wykorzystywane w pielęgnacji urody. Tradycyjnie, olejek lawendowy miał szerokie zastosowanie w wytwarzaniu perfum i aromaterapii, już od bardzo dawnych czasów. Do dzisiaj można spotkać na rynku bardzo wiele produktów i preparatów z zawartością olejku lawendowego, przeznaczonych do rozmaitych zastosowań zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Jego charakterystyczny zamach można rozpoznać również w wielu kosmetykach naturalnych, odświeżaczach, detergentach, a nawet w produktach do odstraszania owadów.

Olejek lawendowy dobrze łączy się z wieloma innymi olejkami eterycznymi, a w szczególności z olejkiem z drewna cedrowego, sosny, szałwii, geranium i gałki muszkatołowej. Często również w celach leczniczych dodawany jest do olejku kamforowego.

Olejek lawendowy a korzyści zdrowotne

Poniżej przedstawiamy rozmaite korzyści zdrowotne i pielęgnacyjne, wynikające ze stosowania olejku lawendowego.

  1. Zapewnia naturalne uspokojenie i przywołanie senności

Olejek lawendowy pozwala indukować sen i jest często polecany jako naturalna alternatywa do leczenia bezsenności. Niektóre badania, dotyczące pacjentów w podeszłym wieku wykazały wyraźny wzrost senności i wydłużenie spokojnego odpoczynku, dzięki regularnemu używaniu lawendy.

W niektórych przypadkach mogła ona nawet z powodzeniem zastępować silne środki farmakologiczne. Olejek lawendowy posiada także naturalne właściwości relaksacyjne, pozytywnie wpływające na organizm w przypadku nadmiernego stresu, napięcia i zmęczenia.

  1. Usprawniania działanie układu nerwowego

Wyjątkowy zapach olejku lawendowego posiada działanie uspokajające, dzięki czemu stanowi ​​doskonały składnik preparatów zdrowotnych na zszargane nerwy i problemy lękowe. Dzięki tym wyjątkowym właściwościom może być także pomocny w leczeniu migreny, bólów głowy, depresji, napięcia nerwowego i stresu emocjonalnego.

Orzeźwiający aromat tego wyjątkowego składnika aktywnego pozwala zwalczać wyczerpanie nerwowe i niepokój, a jednocześnie zwiększać aktywność umysłową. Aromat lawendy wywiera pozytywny wpływ na autonomiczny układ nerwowy, dlatego sprawdza się często podczas leczenia bezsenności, a także regulowania pracy serca. Jedno z badań wykazało, że ludzie stosujący olejek lawendowy zaobserwowali u siebie znaczący spadek stresu psychicznego i niepokoju, jak również zwiększyli własne funkcje poznawcze. Właściwości te można wykorzystywać również okresowo, np. poleca się wdychanie aromatu olejku lawendowego i olejku rozmarynowego przed planowanym egzaminem lub innym ważnym przedsięwzięciem tego typu.

  1. Wspomaga leczenie trądziku i zmian dermatologicznych

Według licznych dermatologów i aromaterapeutów olejek lawendowy jest jednym z najbardziej korzystnych olejów naturalnych podczas leczenia trądziku, stanowiącego bardzo krępujący problem dermatologiczny. Dotyka on głównie ludzi młodych, podczas trudnego okresu dojrzewania, jednak może również dotyczyć osób dorosłych. Charakteryzują go zaognione i wypukłe rany na twarzy i skórze ciała, które rozwijają się w pobliżu gruczołu łojowych w wyniku infekcji bakteryjnej. Gdy skóra nie radzi sobie z regulacją wydzielania łoju bakterie zaczynają tworzyć swoje ogniska, odpowiadając za błędne koło podrażnień, zakażeń i powstawanie widocznych ran, które mogą spowodować widoczne blizny.

Olejek eteryczny z lawendy pozwala hamować rozwój bakterii, odpowiedzialnych za początkowe zakażenia. Pomaga również regulować poziom nadmiernego wydzielania sebum, wynikającego z okresowej destabilizacji hormonalnej, a tym samym pozwala zmniejszyć objawy trądziku i powstawania blizn. Dodanie niewielkiej ilości olejku lawendowego do codziennych kremów do skóry, balsamów lub maści może znacznie zwiększyć ich potencjał łagodzenia oraz zwalczania infekcji bakteryjnych skóry.

  1. Przynosi ulgę podMoże poprawić wydajność oddawania moczu

Olejek lawendowy jest polecany podczas problemów z zapaleniem dróg moczowych, ponieważ posiada stymulujący wpływ na produkcję moczu. Ponadto, pomaga w przywróceniu równowagi hormonalnej, zmniejszając objawy zapalenia pęcherza moczowego. Niweluje również wszelkie dolegliwości bólowe, związane z tymi nieprzyjemnymi problemami.

  1. Zapewnia wspomaganie leczenia chorób układu oddechowego

Olejek lawendowy jest chętnie stosowany przy różnego rodzaju problemach z oddychaniem, w szczególności przy infekcjach gardła, grypie, kaszlu, astmie, przeziębieniu, przeziębieniu zatok, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu krtani oraz migdałków. Ten wspaniały olej naturalny stosuje się w postaci inhalacji z parą wodną lub bezpośrednio na skórę szyi, piersi i pleców.

Olejek lawendowy jest również dodawany do wielu inhalatorów oraz nawilżaczy, które są powszechnie stosowane podczas leczenia przeziębienia i kaszlu. Stymulujący charakter działania olejku może również pomóc rozluźnić flegmę i zwolnić powstałe zatory, związane z chorobami dróg oddechowych. Przyspiesza również proces naturalnego oczyszczania organizmu z zalegającego śluzu. Właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne pomagają w walce z infekcjami, a silny aromat doskonale udrażnia i pomaga w oddychaniu.

  1. Stanowi naturalną pomoc w pielęgnacji włosów

Naturalny olejek lawendowy jest niezwykle użyteczny podczas specjalnej pielęgnacji włosów. Okazuje się bardzo przydatny w leczeniu nadmiernej utraty włosów, szczególnie u pacjentów cierpiących na choroby autoimmunologiczne, gdy skóra odrzuca własne cebulki włosowe. Niektóre badania wskazują, że olejek lawendowy dzięki regularnemu wcieraniu w skórę głowy pomógł we wzroście włosów ponad 40% osób. Stanowi on jednak nie tylko naturalny środek przeciw łysieniu, ale również skutecznie chroni fryzurę przed zarażeniem się wszawicą.

  1. Zapewnia poprawianie krążenia krwi

Olejek lawendowy jest niezwykle popularnym składnikiem organicznym, wpływającym pozytywnie na prawidłowe krążenie krwi w organizmie. Pozwala obniżyć ciśnienie krwi przy nadciśnieniu tętniczym i może być z powodzeniem stosowany z innymi środkami leczniczymi. Dzięki niemu poszczególne organy ciała zyskują zwiększony poziom natlenienia, a tym samym zwiększa się ogólna kondycja zdrowotna i siła mięśni. Zauważyć można również polepszoną aktywność mózgu, skutkującą lepszym zapamiętywaniem i bardziej kreatywnym myśleniem.

Olejek eteryczny z lawendy może dawać wspaniały impuls, poprawiający krążenie w zmarzniętych kończynach, a także chronić organizm przed miażdżycą tętnic i zawałem serca. Sprawdza się również u osób cierpiących na chorobę cukrzycową. Dzięki regularnemu wdychaniu aromatu lawendowego można zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia wielu powikłań i zagrożeń, a nawet śmierci.

  1. Sprawdza się doskonale w pielęgnacji skóry

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania olejku lawendowego do pielęgnacji skóry skupiają się głównie wokół właściwości antyseptycznych i przeciwgrzybiczych. Może służyć on jako naturalny preparat zdrowotny, skuteczny w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości dermatologicznych, takich jak trądzik, łuszczyca, zmarszczki mimiczne oraz miejscowe stany zapalne skóry. Olejek lawendowy może być z powodzeniem stosowany w celu przyspieszenia procesu gojenia ran, skaleczeń, oparzeń oraz stanów zapalnych, przyczyniając się do poprawy procesu odbudowy tkanki oraz tworzenia się blizny. Olejek lawendowy, w połączeniu z olejkiem rumiankowym wykazuje doskonale właściwości zdrowotne, wykorzystywane w leczeniu egzemy.

Sprawdza się on również jako jeden z głównych składników roślinnych wielu kosmetyków naturalnych i organicznych do pielęgnacji skóry. Wzbogaca swoją obecnością wiele kremów i balsamów do ciała, serów przeciwzmarszczkowych, mydeł detoksykacyjnych i peelingów oczyszczających skórę. Można go również samodzielnie dodawać do wielu produktów kosmetycznych codziennego użytku, takich jak szampony, żele pod prysznic czy olejek do ciała.

  1. Wpływa na poprawianie trawienia

Olejek lawendowy jest naturalnym środkiem pobudzającym trawienie, gdyż doskonale przyśpiesza przemieszczanie pożywienia w jelicie. Stymuluje również produkcję żołądkowych soków trawiennych i żółci, a tym samym pomagać w leczeniu niestrawności, bólu brzucha, kolek, wzdęć, wymiotów oraz biegunki.

  1. Doskonale oddziałuje na podniesienie odporności

Regularne stosowanie olejku lawendowego zapewnia wyraźne podniesienie odporności na bardzo wiele chorób. Powszechnie wiadomo, że lawenda posiada naturalne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które czynią ją idealnym składnikiem zdrowotnym, chroniącym przed zapadaniem na wiele rzadkich chorób, takich jak gruźlica, tyfus i błonica. Wskazują na to liczne badanie przeprowadzane już na początku ubiegłego wieku.

  1. Zapewnia odstraszanie insektów

Charakterystyczny zapach eterycznego olejku lawendowego jest silnie odstraszający dla wielu typów owadów, takich jak komary, muszki czy ćmy. Można go z powodzeniem stosować bezpośrednio na gołej skórze, w celu uniknięcia drażniących ukąszeń oraz związanego z nim bólu lub swędzenia.

Ponadto, jeśli zdarzy się być już pokąsanym przez jakieś owady, olejek lawendowy poprzez swoje wyjątkowe właściwości przeciwzapalne i łagodzące, pozwala zmniejszać podrażnienia skórne oraz związany z nimi dolegliwości.

  1. Wspomaga walkę z nowotworem

Co prawda nie ma dotychczas wiarygodnych badań na ludziach, istnieje wiele przesłanek wskazujących na pozytywny wpływ lawendy w ochronie nowotworowej. Najważniejsza z nich to obserwacje myszy, którym aplikowano olejek lawendowy z innymi olejkami eterycznymi. Dzięki temu zabiegowi zanotowano zmniejszenie aktywności rozwojowych raka piersi. Można zatem mieć nadzieję, że ten wspaniały składnik organiczny potwierdzi w przyszłości swoją skuteczność w walce z wieloma groźnymi chorobami.

Przeciwwskazania i zagrożenia w stosowaniu olejku lawendowego

Jak w przypadku wielu innych olejków eterycznych, olejku lawendowego powinny przede wszystkim unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Zaleca się również ostrożność u pacjentów z cukrzycą i innymi, poważnymi problemami zdrowotnymi.

Należy zawsze pamiętać, że olejek lawendowy może powodować reakcje alergiczne, szczególnie u osób, które mają niezwykle wrażliwą skórę. Niektórzy ludzie mogą również doświadczać nudności, wymiotów i bólu głowy, zwłaszcza z powodu przedawkowania lub nieprawidłowego połączenia z innymi olejkami eterycznymi.

Olejek lawendowy nigdy nie powinien być bezpośrednio spożywany, tylko stosowany miejscowo na skórę lub wdychany, jako środek aromaterapii. Spożycie olejku może spowodować poważne komplikacje zdrowotne, charakteryzujące się zaburzeniami widzenia, trudnościami w oddychaniu, przekrwieniem oczu, wymiotami i biegunką.

W celu uniknięcia efektów ubocznych, przed samodzielnym zastosowaniem olejku lawendowego zawsze zaleca się konsultację ze specjalistą lub lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.