Olejek łopianowy dla zdrowia i urody

0
528
olejek łopianowy
Olej z łopianu to doskonała propozycja do naturalnej pielęgnacji włosów i skóry głowy

W medycynie naturalnej olejek łopianowy od dawna stosowany jest przy rozmaitych infekcjach i uszkodzeniach skóry. Równie doskonale radzić sobie umie z wypadającymi włosami, gdyż skutecznie wzmacnia cebulki, długotrwale odżywia i głęboko nawilża, nie powodując przykrych podrażnień. Często poleca się również stosowanie go do leczenia łupieżu. Sprawdźmy czy warto i w jaki sposób należy go używać?

Wsparcie dla zdrowych włosów i skóry głowy nie musi wiązać się z wykorzystywaniem środków z toksycznymi składnikami, takich jak drogeryjne szampony czy inne kosmetyki do pielęgnacji. Zdrowszą alternatywą jest wspieranie zdrowia skóry głowy i włosów poprzez wykorzystywanie tego, co oferuje nam natura. Jednym z takich produktów jest właśnie olejek łopianowy. W tym miejscu dowiecie się o jego zaletach, zastosowaniu, składzie, a także specyfice jego działania.

Czym jest łopian

Łopian to dość pospolita roślina dwuletnia, należąca do gatunku astrowatych. Powszechnie występuje w Europie, a także w Azji Mniejszej, na Kaukazie, i na Dalekim Wschodzie. W późniejszym czasie zioło to pojawiło się także w Ameryce Północnej i Południowej. Łopian występuje pod wieloma nazwami lokalnymi, m.in. jako łopuch, topień, głowacz, kostropień, czy dziady.

Jeśli chodzi o wygląd łopianu, to ma ona duże liście, purpurowe kwiaty, a także nasiona w postaci małych sferycznych zadziorów, stąd jego nazwa. Posiada również rozłożyste korzenie, które chętnie wykorzystywane są w kosmetyce i medycynie naturalnej. Łopian to wyjątkowa roślina, która już od wieków używana jest w wielu różnych kulturach. Jest on stosowany w napojach, rozmaitych daniach, a także w medycynie ludowej, ziołolecznictwie i kosmetyce naturalnej.

Rdzenni Amerykanie wykopywali korzenie łopianu i wykorzystywali go do wyrobu słodyczy. Po oczyszczeniu gotowali je w syropie klonowym, dzięki czemu uzyskiwały słodki smak. W ziołolecznictwie łopian wykorzystywany jest głównie jako naturalny środek moczopędny, a także napotny i oczyszczający krew.

Olej z łopianu znany jest również jako olej palony oraz jako ekstrakt oleju z korzenia łopianu. Produkt ten pozyskiwany jest z korzeni i liści rośliny, która pochodzi z Europy, ale została również zaadoptowana w Ameryce Północnej. Obecnie na świcie olej z łopianu stosowany jest głównie do zabiegów wspomagających wzrost i zdrową kondycję włosów.

Wyjątkowe cechy fizyczne rośliny

Roślina łopian była znaną na świecie inspiracją dla stworzenia zapięcia na rzep. We wczesnych latach czterdziestych XX wieku, szwajcarski wynalazca George de Mestral zaczął bliżej przyglądać się tej roślinie. Wszystko to po tym, jak na spacerze z psem zauważył, że łopian przyczepił się do jego ubrania i do sierści psa.

Wynalazca dokładnie przyjrzał się pod mikroskopem haczykowatemu układowi, którego nasiona używały do zatrzymania się na sierści i ubraniu. Zdał sobie sprawę z tego, że taka sama zasada może być wykorzystywana do łączenia ze sobą innych materiałów, i tak powstał rzep. Należy jednak pamiętać, że łopian to coś znacznie więcej, niż tylko czepiające się rzepy. Zarówno ekstrakt z samej rośliny, głównie jej korzeni, jak i olejek łopianowy posiadają duży potencjał leczniczy. Z tego powodu te wyjątkowe substancje ziołowe znalazły bardzo szerokie zastosowania.

Wykorzystanie łopianu w celach zdrowotnych i pielęgnacyjnych

Wszystkie części rośliny łopianu mogą być wykorzystywane są do celów leczniczych i praktycznych. Czasami korzeń wykorzystywany jest jako ceniony produkt spożywczy. Nasiona łopianu mogą natomiast służyć do wykonania wywaru obniżającego gorączkę. Nalewka z ziołowej mieszanki z korzeniem łopianu i innymi ziołami to często stosowane lekarstwo na problemy ze stawami.

Okład ze zmiażdżonego korzenia lub liści łopianu używany jest na drobne skaleczenia i siniaki. Natomiast łopianowy napar stosowany jest do mycia twarzy, gdyż skutecznie wspiera walkę z trądzikiem.

Bardzo często podkreśla się, że głównym zastosowaniem olejku łopianowego jest pomoc we wzroście włosów i naturalna pielęgnacja skóry głowy. Olej ten zapewnia bowiem doskonałe nawilżenie i głębokie odżywienie mieszków włosów.

Skład oleju z łopianu

Łopian zawiera liczne składniki aktywne, dlatego w pozyskiwanym z korzeni i liści rośliny oleju można znaleźć m.in.:

  • glikozydy,
  • flawonoidy,
  • garbniki,
  • lotny olej, w tym laktony seskterpenowe,
  • poliakrylany, które skutecznie zwalczające bakterie i grzyby,
  • żywice,
  • śluz,
  • inulina do 45%,
  • alkaloidy,
  • olejki eteryczne,
  • fitosterole,
  • pochodne kwasu kofeinowego,
  • witamina A i B2,
  • niezbędne kwasy tłuszczowe.

Korzyści ze stosowania olejku z łopianu w pielęgnacji włosów

Biorąc pod uwagę zawartość witaminy A oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych, w tym rzadkich dwułańcuchowych EFA, olejek łopianowy może być skuteczną substancją wspomagającą wzrost włosów, również poprzez odżywienie skóry głowy. Zawarte w nim składniki odżywcze są niezbędne do ochrony zdrowej skóry głowy i prawidłowego wzrostu nowych włosów.

Olej z korzenia łopianu sprzedawany jest często jako środek zapobiegający wypadaniu włosów i jest dość łatwo dostępny w sklepach kosmetycznych. W celu uzyskania maksymalnych rezultatów należy go wcierać w skórę głowy trzy razy w tygodniu. Olejek łopianowy pomaga w przywróceniu prawidłowego funkcjonowania mieszków włosów i gruczołów łojowych, przy jednoczesnym zapobieganiu wysuszaniu skóry.

Olej z łopianu może wesprzeć również leczenie infekcji skóry głowy oraz podrażnień spowodowanych łupieżem. Pomaga w zmniejszeniu uczucia swędzenia, zmniejsza zaczerwienienia, a także sprzyja wzrostowi włosów. Zalecane jest regularne stosowanie oleju łopianowego, gdyż przywraca on zdrową kondycje skórze głowy, jak również poprawia wygląd włosów.

W celu użycia na skórę głowy lekko podgrzany olejek należy delikatnie wcierać umytymi pacami lub wacikiem kosmetycznym. Można też nałożyć go na całej długości włosów. Najlepiej stosować olejek na kilka godzin przed planowanym myciem głowy lub przed pójściem spać. Owinięcie głowy folią lub ręcznikiem pozwoli wzmocnić efekty i zabezpieczyć pościel przed zatłuszczeniem.

Olej z łopianu jest szczególnie popularny w Japonii, gdzie wykorzystuje się go nie tylko do pielęgnacji włosów, ale również do pielęgnacji skóry. Jest on bardzo często dodawany do szamponów i kosmetyków do twarzy.

Jak samodzielnie wykonać olejek łopianowy

Oto prosty i szybki przepis na samodzielne wykonanie oleju z łopianu. Pamiętaj jednak, że w zasadzie będzie to macerat i najlepiej wykonać go ze świeżego korzenia łopianu, a nie z suszonego. Potrzebne składniki:

  • dobry olej roślinny,
  • korzeń łopianu,
  • moździerz i tłuczek,
  • szczelny, szklany słoik.

Instrukcja wykonania:

  • Korzeń łopianu pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą moździerza i tłuczka delikatnie go rozbić, by wydostało się wnętrze.
  • Rozbity korzeń odstawić na dobę, by wysechł. Dzięki temu pozbędziemy się wilgoci, a składniki odżywcze skoncentrują się wewnątrz surowca.
  • Korzeń łopianu należy umieścić w czystym, szklanym słoiku. Następnie trzeba zalać go dobrym olejem roślinnym, tak by korzeń był całkowicie przykryty. Sprawdzi się tutaj oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić go do ciemnego pomieszczenia na sześć tygodni. Może okazać się, że konieczne będzie otwieranie słoika co tydzień w celu uwalniania gromadzących się gazów.

Ewentualne skutki uboczne i przeciwwskazania

Zagadnienia związane z bezpieczeństwem stosowania oleju z łopianu są niezwykle rzadko podejmowane, gdyż niewiele jest osób szczególnie zagrożonych. Może on co najwyżej wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych na niektóre kwiaty czy zioła, takie jak szarłat, stokrotki, nagietek i tym podobne rośliny z rodziny astrowatych.

Korzeń łopianu, główny składnik oleju, wykorzystywany jest do leczenia wewnętrznych oraz zewnętrznych problemów zdrowotnych. Łopian w Azji użynany jest również jako bezpieczny i pożywny rodzaj żywności. Przed rozpoczęciem wewnętrznego korzystania z oleju łopianowego warto skonsultować się z lekarzem lub zielarzem.

Kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, a także osoby uczulone na niektóre rośliny powinny zachować ostrożność przy stosowaniu oleju z łopianu. Najlepiej w ogóle unikać korzystania z tego produktu. Stosowany wewnętrznie olejek łopianowy może również zwiększyć ryzyko wystąpienia krwawienia w czasie i po operacji. Dlatego najlepiej zaprzestać stosowania go przynajmniej na dwa tygodnie przed planowanym zabiegiem.

Olejek z łopianu może zarówno podwyższyć, jak i obniżyć poziom cukru we krwi. Dlatego też diabetycy w czasie stosowania tego oleju powinni bacznie obserwować swój poziom cukru, a najlepiej unikać stosowania tego produktu. Olejek łopianowy może również powodować zaburzenia równowagi elektrolitowej i alergie skórne. Dlatego właśnie przed rozpoczęciem korzystania warto skonsultować to lekarzem lub zielarzem.

Lekki przeciwzakrzepowe oraz leki, które spowalniają krzepniecie krwi, mogą wchodzić w interakcję ze związkami łopianu. Dlatego takie połączenie takie zwiększa ryzyko występowania krwotoków. Niektóre z takich leków to aspiryna, klopidogrel, diklofenak, ibuprofen i warfaryna.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here