Olejek lubczykowy wytarzany jest z korzeni lub liści rośliny o botanicznej nazwie Levisticum officinale. Lubczyk stanowi gatunek wieloletni, pochodzącego stricte z Europy i może dorastać do dwóch metrów wysokości. Porównując z innymi ziołami przypomina nieco koper, kolendrę i pietruszkę.
W zależności od tego czy w czasie destylacji korzenie są świeże, czy suszone, olejek z lubczyku może być żółty lub ciemno brązowy. Olej z korzenia jest dość ciężki i ma silny kwiatowy zapach, z lekką goryczką i odrobiną nuty selera w smaku. Z kolei olejek pochodzący z liści wręcz przeciwnie, jest dość lekki i ma ciepły, świeży, lekko słodkawy i korzenny aromat.
Olejek z liści lubczyku zawiera octan alfa-terpinylu, alfa-phellandrene i alfaterpinol, natomiast olej z korzenia butyliden, dihydrobutyliden, butylphthalid, ligustylid, senkyunolide oraz szereg innych ftalidów. Można również w nim odkryć obecność terpenów i kumaryny.
Lubczyk i olejek lubczykowy w zastosowaniu
Świeże i suszone liście lubczyku, a także nasiona i korzenie są często wykorzystywane w kuchni, nie tylko wegetariańskiej. Zwykle dodaje się go do zup, zapiekanek, sałatek, oraz jako dodatek do mięsa.
Łodygi lubczyku mogą być blanszowane i spożywane jako deser albo jako warzywo zanurzone w serowym sosie. Suszone nasiona, najczęściej miażdżone z wykorzystaniem moździerza są chętnie stosowane jako aromatyczna przyprawa do różnych rodzajów wypieków.
Olejek lubczykowy jest głównie stosowany, jako:
- składnik zapachowy w mydłach, produktach kosmetycznych, perfumach i innych kosmetykach naturalnych,
- dodatek smakowy w likierach, napojach bezalkoholowych i innych produktach spożywczych,
- przyprawa w typie kostki rosołowej,
- w medycynie ludowej jako baza do wielu różnych preparatów zdrowotnych,
- naturalny afrodyzjak.
Olej z lubczyku może być zarówno spożywany bezpośrednio, jak i stosowany zewnętrznie. Zwykle podczas pielęgnacji skóry rozcieńcza się go do pożądanego stężenia z innymi olejkami naturalnymi, takimi jak olejek cedrowy czy olejek kokosowy.
Olejek lubczykowy wytwarzany z korzeni może być również wykorzystywany do przygotowywania okładów rehabilitacyjnych. Aby uzyskać najważniejsze korzyści lecznicze można dodać kilka kropel do kąpieli, inhalacji, a także podczas masażu ciała.
Korzyści zdrowotne olejku z lubczyku
Lubczyk jest pomocny w leczeniu żółtaczki, przewlekłego zaparcia, chorób skóry i zapaleń w obrębie oczu. W średniowieczu zioło to było bardzo popularne podczas leczenia reumatyzmu, malarii, bólu gardła i kamieni nerkowych.
Tymczasem, olej z lubczyku udowodnił swoją skuteczność przy schorzeniach mięśni, stawów i układu nerwowego, dlatego pod tym kontem stosowany jest w aromaterapii. Stwierdzono również, że działa jako silny środek moczopędny, który może leczyć kolki i cały szereg problemów żołądkowych.
Olejek lubczykowy może także pozytywnie wpływać na stan zdrowia, ze względu na dobrze udokumentowane właściwości lecznicze:
- przeciwbakteryjne,
- przeciwbólowe,
- przeciwskurczowe,
- przeciwgrzybicze,
- antyseptyczne,
- wykrztuśne,
- uspokajające.
Czy olej z lubczyku jest bezpieczny?
Pozyskiwany z lubczyku olejek eteryczny jest znanym fotosensybilizatorem, który powoduje, że skóra jest bardziej wrażliwa na światło ultrafioletowe UV. W przypadku stosowania na skórę, która będzie narażona na działanie światła słonecznego w ciągu 48 godzin, rozcieńczaj olejek do jednego procenta, lub nawet mniej. Warto również przed zastosowaniem wykonać test alergiczny na niewielkiej części skóry.
Zdecydowanie odradza się stosowanie oleju lubczykowego lub jakikolwiek innego olejku eterycznego podczas ciąży lub karmienia piersią. Ponadto, nie należy go stosować bez zgody lekarza, jeśli cierpi się na alergie lub przyjmuje leki przeciwzakrzepowe.
Jak pozyskuje się olejek z lubczyku
Aby wydobyć olejek roślinny z korzenia lub liści, należy je zmielić i połączyć z wodą, a następnie poddać destylacji parą wodną. Proces destylacji jest najbardziej popularną i najstarszą metodą ekstrakcji, stosowaną do pozyskiwania olejków eterycznych od ponad 5000 lat.