Olejek z drzewa sandałowego – Właściwości i zastosowania

8
29568
olejek z drzewa sandałowego
Olejek z drzewa sandałowego występuje w licznych kosmetykach naturalnych i organicznych

Olejek z drzewa sandałowego jest niezwykle popularnym dodatkiem wielu kosmetyków organicznych oraz preparatów medycyny naturalnej. Posiada bardzo charakterystyczny i przyjemny aromat, niezwykle ceniony we wszelkich produktach pielęgnacyjnych. Olejek sandałowy posiada jednak również szereg właściwości leczniczych.

Olejek sandałowy wytwarza się w procesie destylacji parą wodną kawałków drewna drzewa sandałowego. Najlepsze do tego są minimum 40 letnie fragmenty drzewa. Im starsze rośliny, tym więcej zawierają olejku, a jego aromat jest intensywniejszy.

Olejek z drzewa sandałowego

Najlepszej jakości olejek uzyskuje się z indyjskiej odmiany drzewa sandałowego (Santalum Album). Istnieją jeszcze dwie odmiany, hawajska (Santalum Ellipticum), która jest bardzo kosztowna, oraz australijska (Santalum Spicatum), która nie wykazuje już tak dobrych właściwości. W aromaterapii dobrze współdziała z olejkami z bergamotki, mirry, geranium, lawendy, czy jagodlinu.

Niestety, ta trzecia odmiana jest najpopularniejsza na rynku, ze względu na jej częstotliwość występowania. Dwie pierwsze odmiany są już bardzo rzadkie, a wręcz na skraju wyginięcia. Podstawowymi składnikami olejku z drzewa sandałowego są: beta-Santalol, Santyl Acetate i Santalene.

Drzewo sandałowe, samo w sobie, już od tysiącleci otaczane jest czcią w wielu kulturach. W hinduizmie jest uważane za święte i stosowane niemal we wszystkich rytuałach religijnych i społecznych. W obrządkach Indii drzewo sandałowe jest wykorzystywane na każdym kroku, jako dekoracja podczas uroczystości urodzin, czy ślubów, jako część ofiary dla bogów, a także w rytuałach narodzin i śmierci.

Olejek z drzewa sandałowego to niezwykłe bogactwo zastosowań, powodowane całym wachlarzem właściwości i bardzo przyjemnym aromatem. W śród nich warto wymienić działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające, przeciwskurczowe, wykrztuśne, wiatropędne, moczopędne, obniżające ciśnienie krwi, zmiękczające, wspomagające pamięć, oczyszczające i uspokajające.

Najważniejsze właściwości lecznicze olejku sandałowego

Olejek z drzewa sandałowego ma ogromne zastosowanie w naturalnych preparatach leczniczych, wielu zabiegach kosmetycznych, przemyśle spożywczych, kosmetykach organicznych i wielu innych. Jest również cenionym składnikiem kadzidełek, odświeżaczy powietrza, dezodorantów i perfum, a także wszelkiego rodzaju mydeł, płynów i kremów. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z jego właściwości:

  1. Olejek sandałowy wykazuje działanie antyseptyczne

Olejek sandałowy wykazuje silne działanie antyseptyczne, zarówno podczas stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Po spożyciu, wykazuje działanie lecznicze, zwalczające wszelkie infekcje i mikro urazy narządów wewnętrznych. Stosowany na skórę, doskonale regeneruje i wspomaga leczenie ran, wrzodów, czyraków, wyprysków oraz innych problemów dermatologicznych.

  1. Olejek z drzewa sandałowego działa przeciwzapalnie

Zarówno pasta, jak i olejek z drzewa sandałowego stanowią w pełni naturalne i bardzo skuteczne środki przeciwzapalne. Wykazują także łagodny i bardzo przyjemny efekt chłodzenia, a także silnie wspomagają leczenie zapalenia układów: pokarmowego, krążenia, wydalniczego oraz nerwowego. Składniki aktywne z drzewa sandałowego niwelują negatywne skutki kuracji antybiotykowej, wszelkich zatruć, ukąszeń owadów, a nawet zapalenia mózgu.

  1. Olejek sandałowy działa przeciwskurczowo

Olejek sandałowy działa rozkurczająco i uspokajająco. Pozwala rozluźniać mięśnie i naczynia krwionośne. W związku z tymi właściwościami może być z powodzeniem stosowany podczas leczenia wielu chorób, w tym związanych z napadami skurczy, nerwobóli oraz dokuczliwego kaszlu.

  1. Wykrztuśne działanie olejku sandałowego

Olejek z drzewa sandałowego doskonale nadaje się do aromaterapii, najlepiej w połączeniu z innymi olejkami eterycznymi, takimi jak olejek lawendowy czy sosnowy. Dzięki działaniu rozkurczowemu, a także antywirusowemu, pozwala zwalczać zakażenia powodujące kaszel, szczególnie takie jak przeziębienie, grypa czy świnka. Ułatwia odkrztuszanie i poprawia wentylację płuc.

  1. Przeciwgorączkowe działanie olejku z drzewa sandałowego

Naturalny olejek sandałowy, dzięki działaniu przeciwzapalnemu, zapewnia ulgę podczas gorączki w infekcjach wirusowych i grypie. Doskonale wspomaga leczenie i poprawia samopoczucie.

  1. Olejek sandałowy działa moczopędnie

Ze względu na działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, a także rozluźniające, olejek z drzewa sandałowego łagodzi również stany zapalne układu moczowego. Wspomaga tym samym procesy leczenia infekcji, szczególnie zapalenia pęcherza. Działa detoksykująco na drogi moczowe i wspomaga tradycyjne metody leczenia.

  1. Wiatropędne działanie olejku z drzewa sandałowego

Wykazując naturalne działanie przeciwskurczowe, olejek z drzewa sandałowego pozwala na rozluźnienie mięśni brzucha i jelit. Dzięki temu doskonale wspomaga usuwanie gazów z organizmu i dodatkowo chroni przed tworzeniem się ich w nadmiarze. Właściwości te są niezwykle istotne szczególnie dla osób w podeszłym wieku, kiedy aktywność ruchowa znacznie się zmniejsza, a samoczynna zdolność metaboliczna organizmu nie jest już wystarczająca.

  1. Olejek sandałowy działa dezynfekująco

Znany ze swoich naturalnych właściwości, zapobiegających rozwojowi drobnoustrojów, olejek sandałowy może być stosowany jako składnik nawilżaczy i parowników do dezynfekcji. Działa także odstraszająco na różnego rodzaju insekty. Dodawany do kąpieli pozwala zwiększyć ochronę delikatnej skóry, również szczególnie narażonej na infekcje bakteryjne. Olejek z drzewa sandałowego doskonale sprawdza się również w przypadku leczenia gardła, przełyku, a także jelit, żołądka i narządów rodnych.

  1. Hipotensyjne działanie olejku sandałowego

Olejek sandałowy wykazuje również dobroczynne działanie w przypadku podwyższonego ciśnienia krwi, które może być śmiertelnie niebezpieczne. Składnik ten może być podawany doustnie z wodą lub mlekiem, a także stosowany zewnętrznie, w formie olejku do ciała lub pasty.

  1. Ściągające działanie olejku sandałowego

Olejek sandałowy w wielu rejonach świata doskonale sprawdza się jako naturalny środek leczniczy i ochronny. Wykazuje delikatne właściwości ściągające, w szczególności na mięśnie i skórę ciała. Stosowany na dziąsła chroni przed paradontozą, a także doskonale wzmacnia pielęgnowane tkanki.

  1. Ziarninujące właściwości olejku z drzewa sandałowego

Olejek z drzewa sandałowego pozwala łagodzić wszelkie stany zapalne skóry, leczy rany oraz pomaga w redukowaniu blizn, rozstępów oraz plam skórnych. Pasta na bazie olejku z drzewa sandałowego jest od wieków stosowana, jako doskonała ochrona skóry przed zmianami struktury i kolorytu. Olejek wykazuje takie same właściwości, dzięki którym stanowi cenny składnik wielu kosmetyków naturalnych i organicznych, w tym mydeł, płynów czy kremów pielęgnacyjnych.

  1. Pielęgnacyjne działanie olejku sandałowego

Olejek z drzewa sandałowego wspaniale łagodzi i koi stany zapalne oraz podrażnienia skóry, leczy różnego rodzaju infekcje, przyjemnie zmiękcza i odświeża skórę. Zapewnia uczucie chłodu i odświeżenia. Istotną wartością tego składnika jest bardzo przyjemny aromat, doceniany jako charakterystyczna nuta zapachowa wielu perfum.

  1. Olejek z drzewa sandałowego wspomaga pamięć

Aromatyczne właściwości olejku sandałowego pozytywnie wpływają na poprawę pamięci i wspomaganie koncentracji. Przyczynia się on również do łatwiejszego wprowadzenia w stan relaksu i odprężenia.

  1. Aromat olejku sandałowego poprawia koncentrację

Podobnie jak w przypadku wspomagania pamięci, właściwości aromatyczne olejku z drzewa sandałowego pozwalają zmniejszyć uczucie stresu, lęku i uciążliwego niepokoju. Jego zapach doskonale nastraja i znacznie poprawia koncentrację. Wywołuje również poczucie obowiązku i wzmacnia chęć do działania.

  1. Olejek z drzewa sandałowego wspomaga odporność

Olejek sandałowy z reguły może być stosowany nawet u dzieci. Działa oczyszczająco i wspomagająco na układ odpornościowy, a także wzmacnia układ krążenia, trawienia oraz nerwowy.

  1. Aromatyzujące działanie olejku sandałowego

Aromatyczne właściwości olejku z drzewa sandałowego znane są od setek lat, dlatego wykorzystuje się go w wielu perfumach, wodach toaletowych i środkach zapachowych. Doskonale neutralizuje nieprzyjemny zapach potu, dlatego doskonale nadaje się do odświeżania ciała oraz naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych.

Stosowanie olejku sandałowego

Olejek z drzewa sandałowego zasadniczo może być stosowany bez żadnego ryzyka uczuleń czy alergii, zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Jednak stosując go do pielęgnacji skóry, należy raczej unikać stosowania bezpośredniego. Najlepszym rozwiązaniem jest dodawanie go do innej bazy olejowej, np. oleju kokosowego lub olejku arganowego.

8 KOMENTARZE

  1. To jeden z moich najlepszych olejków. dodaję go do wielu receptur na kosmetyki domowe. Świetnie sprawdza się w kremach i maseczkach.

  2. Ojczyzną wielu przyjemnych zapachów jest Daleki Wschód, ale główne funkcje użytkowe aromatów, używanych do celów religijnych, jako przypraw, leków, afrodyzjaków i kosmetyków, są identyczne zarówno dla Wschodu, jak i Zachodu. Dziedziny, w których stosowano aromaty, niekoniecznie musiały się od siebie różnić, często przenikały się wzajemnie, działając zgodnie ze swoją naturą. Pachnące drewno sandałowe, z którego pozyskiwany jest olejek, było bardzo drogie. W Indiach używano go do prac snycerskich przeznaczonych dla świątyń i w stolarstwie, w Persji – do wyrobu kosztowności dla meczetów. Było ulubionym surowcem do intarsjowania i zdobienia cennych mebli. Kawałków drewna sandałowego używano do czyszczenia miejsc świętych. Rozrzucano je na podłodze, a następnie zamiatano. Drewnu sandałowemu przypisywano właściwości ochronne i konserwujące oraz dezynfekujące i oczyszczające. Sprzątanie świątyń drewnem sandałowym miało zatrzymać ducha bóstwa i skłonić je do pozostania.

  3. Olejek z drewna sandałowego dzięki właściwościom antyseptycznym znany jest przede wszystkim w ziołolecznictwie ajurwedyjskim. Wyrabiano z niego woski do nacierania ciała dla ochrony przed gorączką, której można było nabawić się w dżungli, a także przed pasożytami i bakteriami.
    W sferze duchowej olejek miał pobudzać wyższą inteligencję, pomagać w otwarciu „trzeciego oka”, sprzyjać religijnemu skupieniu i medytacjom. Hindusi powiadają, że drewno sandałowe pomaga przekształcić energię seksualną w energię duchową.
    W medycynie tybetańskiej drewno sandałowe uważane jest za lek obniżający gorączkę, a także za lek stosowany w leukemii. Przypisuje mu się zdolność zwiększania liczby czerwonych ciałek krwi i hamowania nadmiernego przyrostu białych. Antyseptyczne właściwości olejku sandałowego i jego przyjemny zapach sprawiają, że chętnie jest używany do aromatyzowania kosmetyków. Dawniej sporządzano z niego wonne pomady do włosów, które miały przytłumić przykrą woń pozostawioną na nich np. po dymie tabaki. Woda po goleniu z olejkiem sandałowym ma bardzo przyjemny zapach. Dzięki antyseptycznym, lekko ściągającym właściwościom działa leczniczo na tłustą, zanieczyszczoną skórę.

  4. Mieszkańcy wysp Oceanu Indyjskiego używali drewna sandałowego do wykańczania paleniska, układając kawałeczki kory wokół ognia, by płonął równomiernie i nie rozchodził się na wszystkie strony. Egipcjanie używali dymu z drewna sandałowego do balsamowania wewnętrznych organów zmarłego, wierząc, że dym nie naruszy jego ducha. Unoszący się dym owiewał ich ręce, a przechodząc między palcami, obmywał je. A gdy ich ręce zajęte były preparowaniem zwłok, duch i bóstwa, rządzące poszczególnymi organami, miały pozostać w zmarłym. Kosmetyk zawiera składniki nawilżająϲe, dzięki czemu doskonale nawilżа skórę, przywraca jej odpowiednią kondycję. Preparat znajduje ѕię w butelce z pompką і jest bardzo wydajny. Ⲛіe zawiera SLS,silikonów, alkoholu, barwników.

    Żеl dο twarzy z ceramidami marki Dermaflora ɡłęboko nawilża skórę i
    nie pozostawia tłustego filmu. Przewjrzysty żеl ekspresowo ѕіę wchłania і niе klei się.
    Jego formułɑ zawiera kwas hialuronowy, który pomaga utrzymać
    wilgoć ᴡ skórze, w efekcie codziennego używania, kosmetyk poprawia
    јędrność i sprężystość skóry. Zmniejsza widoczność zmarszczek.
    Również naturalne ceramidy wzmacniają nawilżenie skóry oraz jej funkcje ochronne.

    Kosmetyk niе zawiera: parabenóᴡ, wazeliny, silikonu, aluminium, alergenóᴡ, alkoholu, perfum.

  5. Z powodu przyjemnego zapachu i swego działania dezynfekującego olejek z drewna sandałowego nadaje się do aromatyzowania potpourri do łazienek i toalet oraz saszetek wieszanych w szafach i komórkach. Dobrą kompozycję tworzy z olejkiem lemongrasowym, cytrynowym, rozmarynowym, goździkowym i jałowcowym.
    Olejek sandałowy jest nieprzydatny w lampkach zapachowych, nie zaleca się go również do wdychania z parą w czasie kąpieli. Jego zapach, unoszący się podczas świąt w pomieszczeniu, może na krótki czas sprzyjać atmosferze jowialności, istnieje jednak niebezpieczeństwo, że goście opuszczą dom z uczuciem niesmaku, jakby zniewoleni. Istnieje duży wybór zapachów nadających się do lampek, które tworzą pogodny, lekki, świąteczny nastrój i dobry klimat.

  6. Kupiłam olejek w ogrodzie ajurweda na Sri Lance, żałuję że tylko jedną butelkę (aczkolwiek jest bardzo wydajny, więc powinien wystarczyć na około jeden rok, do następnej wycieczki :P). Rewelacyjny olejek, pięknie pachnie i chyba po raz pierwszy do pielęgnacji skóry twarzy użyłam czegoś co dało widoczne efekty już po pierwszym użyciu. Goi małe ranki, wyrównuje koloryt, spłyca zmarszczki. Prawdą jest że lepiej używać go w mieszance, bo raz nałożyłam sam olejek sandałowy i raz że jest gęsty i trudno go rozsmarować, a dwa następnego dnia moja skóra była lekko zaczerwieniona.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.