Niesamowite korzyści ze stosowania olejku z krwawnika

0
2120
olejek z krwawnika
Olejek z krwawnika ma szerokie zastosowanie w kosmetyce

Coraz częściej olejki roślinne wybierane są zamiast tradycyjnych kosmetyków pielęgnacyjnych. Warto zwrócić uwagę że, są one przede wszystkim tańsze, aniżeli większość gotowych produktów. Największą zaletą takich olejków jest to, że są to produkty roślinne, a przy tym niezwykle skuteczne. Jednym z takich olejków jest właśnie olejek z krwawnika.

Krwawnik pospolity (INCI: Achillea Millefolium) to rodzaj byliny kosmatej, cechującej się charakterystycznymi pierzastymi liśćmi oraz drobnymi, białymi kwiatkami. Dość powszechnie występuje m.in. w Azji, Europie, a także Ameryce Północnej. Bylina ta występuje także w Polsce i rośnie dziko na polach, łąkach oraz wzdłuż dróg. Należy do rodziny roślin astrowatych, podobnie jak rumianek, łopian, słonecznik czy kocanka. Właśnie z tak pospolitej rośliny uzyskuje się cenny składnik kosmetyczny, jakim jest niewątpliwie olejek z krwawnika. Ekstrahuje się go parą wodną z kwiatostanu rośliny.

Właściwości krwawnika pospolitego

Ziele krwawnika pospolitego posiada w swoim składzie wiele cennych substancji, m.in. olejek eteryczny, flawonoidy, achilleinę, millefolinę, stachydrynę, borneol, cyneol, kariofilen, cholinę, luteoliny, a także kwas salicylowy, glikolowy i askorbinowy. Znajdują się w nim również witaminy z grupy A, C i K, a także przydatne garbniki i liczne sole mineralne, m.in. cynku i magnezu. Zawarty w zielu chamazulen nadaje temu olejkowi intensywnie niebieską barwę. Odpowiedzialny jest on również za właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Wśród tradycyjnie wykorzystywanych właściwości krwawnika należy wymienić:

  • regeneracja uszkodzonego naskórka,
  • działanie uspokajające,
  • likwidacja uczucia świądu,
  • łagodzenie podrażnień skóry,
  • ściąganie porów i wygładzanie zmarszczek,
  • wyrównuje wahania ciśnienia krwi,
  • przyspieszanie gojenia ran,
  • działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwzapalnie,
  • niwelowanie łupieżu,
  • działanie żółciopędne, ściągające i rozkurczowe.

Olejek z krwawnika polecany jest często do pielęgnacji cery problematycznej, mieszanej tłustej, trądzikowej oraz naczynkowej. Pozwala skutecznie niwelować takie problemy jak nadmiernie rozszerzone pory skóry, drobne zmarszczki mimiczne, podrażnienia, stany zapalne czy zaczerwienienia.

Olejek z krwawnika – Właściwości i zastosowania

Dostępne na rynku środki kosmetyczne cechują się bardzo zróżnicowanymi skutkami działania, a także mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i budżet. Obecnie coraz częściej na świecie ludzie starają się ograniczać ilość stosowanych kosmetyków drogeryjnych i innych produktów chemicznych, zastępując je produktami naturalnymi. Jeśli zatem jesteś w gronie osób, które szukają zmiany swojego stylu życia, by osiągać lepsze efekty dla zdrowia, to koniecznie musisz poznać możliwości wykorzystania krwawnika i wytwarzanych z niego produktów.

  1. Pomaga w leczeniu ran

Łacińska nazwa krwawnika to Achillea Millefolium. Jeśli uwierzyć mitom, to centaur Chiron podarował tę właśnie roślinę Achillesowi, aby ten wyleczył rany, które ten poniósł na polu bitwy. Również obecnie nie ma wątpliwości, że krwawnik posiada właściwości lecznicze. Roślina ta jest od dawna przetwarzana i wykonuje się z niej olejek roślinny. Kiedy olejek z krwawnika zostanie zastosowany na ranę, tworzy na niej powłokę ochronną, która zapobiega jej powiększaniu i rozwojowi infekcji. W ten sposób działa jako środek antyseptyczny i wspiera gojenie się rany.

  1. Działa jako naturalny środek trawienny

Osoby cierpiące z powodu zaburzeń trawienia znajdą spore ukojenie w krwawniku. Olej z krwawnika, jeśli jest stosowany w zalecanych dawkach, może okazać się bardzo pomocny przy wsparciu prawidłowego trawienia, a także zapewnić lepsze zdrowie jelit. Dzięki temu polepszy się także ogólne samopoczucie.

  1. Wykazuje działanie napotne

Wszyscy czasami cierpimy z powodu retencji wody w organizmie, a proces ten sabotuje utratę wagi ciała. Przy pomocy olejku z krwawnika można pozbyć się z organizmu nadmiaru toksyn, soli, a także wody. Dzięki jego użyciu możemy zapewnić sobie utratę nadmiernej ilości wody, a tym samym doprowadzić do zmniejszenia nadmiernej masy ciała.

  1. Pomaga w problemach z drogami oddechowymi

Olejek z krwawnika wykazuje naturalne właściwości wykrztuśne, a tym samym pomaga w pozbywaniu się flegmy. Kilka kropli olejku podczas inhalacji pomaga w skutecznym oczyszczeniu dróg oddechowych.

Od dawna olejek z krwawnika wykorzystywany jest do leczenia najróżniejszych schorzeń. Jednakże dopiero kilka lat temu przeprowadzone badania potwierdziły właściwości lecznicze tego wspaniałego daru natury. Jeśli poszukujesz olejku naturalnego, którego mógłbyś użyć od czasu do czasu na przykład na ból brzucha czy do złagodzenia nerwów, to właśnie olejek z krwawnika może być najwłaściwszym rozwiązaniem.

  1. Działa jako naturalny środek zmiękczający skórę

Olejek z krwawnika może sprawić, że skóra będzie wyglądała młodziej, piękniej oraz zdrowiej. Co więcej, może pomóc w zwalczaniu trądziku i innych niedoskonałości skórnych. Niewiele innych kosmetyków nie zapewni tylu korzyści dla skóry twarzy.

  1. Leczy bezsenność

W tym przypadku ponownie skorzystamy z właściwości uspakajającej, którą posiada właśnie olejek z krwawnika. Ten wyjątkowy dar natury działa łagodząco na mózg oraz nerwy, a także mięśnie ludzkiego ciała. Z olejku z krwawnika mogą korzystać nawet osoby z depresją i wahaniami nastroju.

  1. Wycisza całe ciało

Olejek eteryczny z krwawnika pomaga w optymalizacji funkcji metabolicznych organizmu, takich jak wchłanianie niezbędnych składników odżywczych oraz rozkład żywności. Kiedy zwiększy się metabolizm, łatwiej można stonować ciało. Poprawia się również ogólne samopoczucie.

  1. Wspomaga leczenie nadciśnienie tętnicze

Uważa się, że delikatna dawka olejku z krwawnika i pomarańczy może pomóc w przypadku nadciśnienia tętniczego. Olejek z krwawnika posiada bowiem wyjątkowe właściwości, które skutecznie obniżają poziom ciśnienia krwi. Co najważniejsze, nie powoduje przy tym żadnych efektów ubocznych.

  1. Działa na blizny i niedoskonałości skóry

Olejek z krwawnika wykazuje bardzo pozytywne działanie przy leczeniu blizn i szram na skórze. Można go wykorzystać do redukcji widoczności rozstępów, a także blizn potrądzikowych. Najczęściej pierwsze efekty można uzyskać już po kilku tygodniach terapii.

  1. Działa antystresowo

Przeprowadzone badania sugerują, że krwawnik może być pomocny przy napadach rozpaczy, a nawet spazmów. Dzięki temu daje również sporo wytchnienia osobom, które mają regularne napady złości i bolesne skurcze ciała.

Najczęstsze wykorzystanie krwawnika i wytwarzanego z niego olejku

Napar z krwawnika pospolitego pozwala skutecznie zwalczać m.in. stany zapalne jamy ustnej i gardła, lepiej regulować zaburzenia krążenia oraz cykle menstruacyjne. Wspomaga również łagodzenie typowo kobiecych bóli menstruacyjnych. Zioło to może być niezwykle pomocne w przypadku potrzeby redukcji wzdęć, kolek, a także podczas leczenia rozwolnienia, chorób wrzodowych oraz infekcji zapalnych jelit i żołądka. Krwawnik pospolity stosowany jest także środek wspomagający leczenie stanów zapalnych sromu i pochwy.

Wyciąg z krwawnika w kosmetyce wykorzystywany jest w wielu produktach pielęgnacyjnych, m.in. w kremach i maściach, serach przeciwzmarszczkowych, a także dedykowanych preparatach do pielęgnacji cery tłustej i mieszanej, a także problematycznej. Można go także spotkać w tonikach i płynach do demakijażu, naturalnych szamponach, czy maseczkach regeneracyjnych do skóry i włosów. Na rynku coraz częściej spotyka się także hydrolat z krwawnika pospolitego.

Od dawna olejek z krwawnika pospolitego wykorzystywany jest do leczenia najróżniejszych schorzeń. Jednakże dopiero kilka lat temu przeprowadzone badania potwierdziły właściwości lecznicze tego wspaniałego daru natury. Jeśli poszukujesz olejku naturalnego, którego mógłbyś użyć od czasu do czasu na przykład na ból brzucha czy do złagodzenia nerwów, to właśnie olejek z krwawnika może być najwłaściwszym rozwiązaniem.

Jeśli spodobał się Wam nasz artykuł koniecznie zostawcie nam swój komentarz i podzielcie się nim w swoich społecznościach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.