Olejek z mango w ochronie zdrowia i urody

0
1527
olejek z mango
Olejek pozyskiwany z nasion mango znajduje szerokie zastosowania kosmetyczne

Olejek z mango to wyjątkowy produkt naturalny, pozyskiwany z pestek owoców rośliny o nazwie Magniferia indica. Charakteryzuje się ciepłym, żółtym kolorem, a w temperaturze pokojowej staje się półstały. Olejek z mango jest szeroko stosowany w balsamach do opalania, kremach dla dzieci, produktach nawilżających i produktach do pielęgnacji włosów. W zastosowaniach zdrowotnych pomaga regulować poziom cholesterolu, obniżać poziom cukru we krwi, zmniejszać efekty trądziku, kontrolować wagę ciała i zapobiegać łupieżowi.

Drzewo mango pochodzi z Azji Południowej, należy do rodziny Anacardiaceae i jest spokrewnione z drzewami nerkowca i pistacjami. Nasiona mango od niepamiętnych czasów były przewożone przez perskich kupców na Bliski Wschód, ale także do a następnie do większej części Azji, Afryki Wschodniej i Europy. Na początku XIX wieku uprawy mango zaczęły powstawać w ​​Meksyku, a w ok. 1860 roku trafiły do Stanów Zjednoczonych.

O wyjątkowości owoców nie trzeba wiele przekonywać, bo są one obecnie znane i lubiane praktycznie na całym świecie. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, jak cenne są ich nasiona, z których wytwarza się m.in. wiele różnych produktów zdrowotnych i pielęgnacyjny. Niezwykle cenny jest przede wszystkim olejek z mango, którego temperatura topnienia wynosi ok 90-108°C. Można go samodzielnie przygotować w domu, usuwając łupinę z nasion i mieszając z oliwą z oliwek i olejem kokosowym. Mieszaninę tę szczelnie zamkniętą w szklanym słoju można przechowywać przez około 7 do 10 dni.

Olej z nasion mango szeroko wykorzystywany jest w produktach kosmetycznych, takich jak szampony, mydła, peelingi i lotiony. Często wykorzystuje się go jako jeden z głównych składników w balsamach do opalania, kremach dla dzieci, produktach nawilżających i produktach do pielęgnacji włosów. Szczególnie dotyczy to kosmetyków naturalnych. W temperaturze pokojowej posiada półstałą konsystencję, dlatego bywa nazywany masłem mango.

Olejek z mango – Korzyści zdrowotne i pielęgnacyjne

Mango to powszechnie znany na świecie owoc, który jest przede wszystkim popularny ze względu na charakterystyczny i bardzo smaczny miąższ. Ich nasiona mają jednak również wiele różnych właściwości, które coraz częściej docenia się w zakresie ochrony zdrowia i urody. Dostępny na rynku olejek ekstrahuje się z nasion mango, które oferują niżej wymienione korzyści zdrowotne:

  1. Regulacja cholesterolu

Nasiona mango stymulują krążenie krwi w organizmie, które pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ludzie o wysokim poziomie cholesterolu powinni dodawać olejek z mango do swojej diety, najlepiej do zimnych potraw.

  1. Obniżanie poziomu cukru we krwi

Ekstrakty z nasion mango mogą być pomocne dla pacjentów z cukrzycą, ponieważ pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, utrzymując odpowiedni poziom energii. Zawarte w nich składniki spowalniają również wchłanianie glukozy w organizmie.

  1. Zmniejszanie objawów trądziku

Olejek z mango, dzięki swojej lekkości i zawartości cennych przeciwutleniaczy, zmniejsza widoczność trądziku. Niezwykle użyteczne w tym zakresie może być regularne stosowanie delikatnego peelingu z jego zastosowaniem.

  1. Skuteczniejsza kontrola wagi ciała

Owoce i nasiona mango pomagają skutecznie zarządzać wagą ciała. Przede wszystkim skutecznie stymulują krążenie krwi i metabolizm organizmu, ponieważ są pełne różnych witamin i składników odżywczych. W tym zakresie sprawdza się także spożywczy olejek z mango.

  1. Zapobieganie łupieżowi

Olej z mango jest również stosowany w leczeniu łupieżu. W tym celu zaleca się jego wmasowywanie w skórę głowy i odczekanie około minuty. Po tym czasie całość można delikatnie zmyć naturalnym szamponem. Olejek doskonale odżywia skórę głowy.

  1. Utrzymanie zdrowia włosów

Olejek mango jest wypełniony kwasami tłuszczowymi, witaminami i minerałami, które pomagają zapewnić zdrowe i lśniące włosy.

Tradycyjne zastosowania olejku z nasion mango

  • Bardzo często stosowany jest w balsamach, aby w naturalny sposób nawilżyć i odżywić skórę.
  • Doskonale zapobiega wysuszeniu skóry.
  • Skutecznie przeciwdziała stanom zapalnym skóry i leczy problemy dermatologiczne, takie jak łuszczyca i wyprysk.
  • Może być z powodzeniem używany codziennie, aby skuteczniej zapobiegać wypadaniu i siwieniu włosów.
  • Regularne stosowanie powoduje, że włosy stają się czarne, długie i lśniące.
  • Ze względu na wysoką zawartość witaminy D, A, i innych antyoksydantów i fitochemikaliów, skutecznie usuwa zaskórniki, ciemne plamy na skórze i leczy niedoskonałości dermatologiczne.
  • Wspomaga leczenie rozstępów, blizn i wysypki, a także trądziku i zapalenia skóry.
  • Zapewnia ulgę po ukąszeńach owadów i łagodzi swędzenie, stany zapalne i łuszczenie skóry.
  • Posiada właściwości przeciwstarzeniowe, które przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek i utracie jędrności skóry.
  • Wspomaga zwalczanie łupieżu.

Zalecane środki ostrożności

  • Osoby uczulone na mango powinny unikać używania wytwarzanego z jego nasion oleju.
  • Olejek z mango powinien być stosowany w umiarkowanych ilościach.
  • Przed pierwszym zastosowaniem na skórze należy wykonać alergiczny test płatkowy.
  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny przed jego zastosowaniem skonsultować się z lekarzem.
Poprzedni artykułOlejek tymiankowy – Działanie i właściwości
Następny artykułOlej kokosowy na 101 sposobów
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.