Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne orzechów brazylijskich

2
1775
orzechy brazylijskie
Brazylijskie orzechy to wspaniały składnik diety, szczególnie bogaty w cenny selen

Orzechy brazylijskie stają się jednym z najbardziej topowych produktów spożywczych w kontekście naturalnej ochrony zdrowia i gwarancji długowieczności. Niewiele produktów spożywczych jest w stanie równie skutecznie poprawić sprawność seksualną, chronić przed nowotworem i aktywować procesy metaboliczne organizmu. Koniecznie poznajmy ich najważniejsze właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne.

Bertholletia excelsa, czyli orzechy brazylijskie to bardzo smaczne nasiona, pochodzące z drzew z Ameryki Południowej, głównie z rejonów Wenezueli, Kolumbii, Peru i oczywiście Brazylii. W naturalnych warunkach można je często znaleźć przy brzegach dużych rzek. Drzewa na których rosną są dość duże, więc zbiory mogą być dosyć obfite.

Rosnąca popularność orzechów brazylijskich

Wśród wielu osób, które na co dzień interesują się zdrową dietą i stylem życia, powstaje pytanie, dlaczego ten rodzaj orzechów stał się takim fenomenem, praktycznie na całym świecie? Odpowiedź wydaje się dość prosta. Ogromna zawartość składników odżywczych sprawia, że jest bardzo cennym i zdrowym dodatkiem żywieniowym, która pozwala skutecznie poprawiać stan naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych schorzeń. Stanowią one jedne z najzdrowszych i na szczęście dostępnych na naszym rynku orzechów, pomimo wysokiej zawartości tłuszczu.

Łuskane orzechy brazylijskie mogą być spożywane w całości, naturalnej postaci, a także można z nich pozyskiwać olejek, który może stanowić cenny dodatek do wielu potraw. Warto pamiętać, aby łuskane orzechy zostały spożyte dość szybko, ponieważ wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że bardzo szybko jełczeją. Wytwarzany z nich olej może utrzymywać swoje wartości przez wiele miesięcy. Wiele orzechów ma wiele właściwości zdrowotnych, ale orzechy brazylijskie są zdecydowanie na samym szczycie listy.

Wartości odżywcze orzechów brazylijskich

Orzechy brazylijskie mogą być częścią ogólnego planu zdrowej diety, ponieważ zawierają wysokie ilości wielu cennych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem przeciwutleniającej witaminy E, której zapewniają 52% zalecanego dziennej dawki ze 100 g produktu. Pozwala ona m.in. na utrzymanie właściwego funkcjonowania błon komórkowych oraz ochronę zdrowia skóry.

Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem wielu witamin z grupy B, które maja silny wpływ poprawę funkcji mózgu oraz pobudzenia metabolizmu. Znaleźć w nich można również znaczne ilości miedzi, magnezu, potasu, wapnia i cynku.

Bogate źródło selenu

Imponujące ilości składników mineralnych oraz witamin, nie wspominając o podstawowych białkach, tłuszczach, węglowodanach i błonniku sprawiają, że orzechy brazylijskie to dla każdego wspaniała porcja zdrowia, w szczególności jednak ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość selenu. Stanowią one cenne źródło tego pierwiastka, który aktywuje procesy przeciwutleniające i odgrywa wiele ważnych ról w naszym organizmie. Oto krótka lista korzyści z działania selenu:

  • wspomaga działanie tarczycy przez przekształcenie nieaktywnego hormonu T4 do aktywnej formy T3, dzięki czemu poprawia się metabolizm organizmu,
  • właściwości przeciwutleniające selenu usprawniają działanie witaminy E i C, które pomagają spowolnić proces starzenia się komórek skóry,
  • selen zwiększa poziom testosteronu oraz zwiększa produkcję plemników oraz ich naturalną ruchliwość,
  • pierwiastek ten jest bardzo ważny również dla kobiet, jako składnik ochronny przed rozwojem nowotworu piersi,
  • wzmacnia pracę układu odpornościowego i ochronę przed infekcjami bakteryjnymi oraz wirusowymi,
  • selen umożliwia utrzymanie zdrowego stosunku cholesterolu, przyczyniając się do podniesienia poziomu HDL i obniżenia poziomu LDL.

Korzyści zdrowotne orzechów brazylijskich

Niektóre z najbardziej imponujących i ważnych korzyści zdrowotnych, wynikających ze spożywania orzechów brazylijskich obejmują zdolność do stymulowania wzrostu, poprawy procesu trawienia, wsparcia dla prawidłowej pracy serca, równoważenia funkcji hormonalnych organizmu, poprawy działania układu odpornościowego, obniżania ryzyka zachorowania na nowotwory, zwiększania męskiej płodności, pomocy w utracie nadmiernej masy ciała, a także pomocy w utrzymaniu zdrowia skóry i zapobieganie przedwczesnemu starzeniu się. Poznajmy bliżej najważniejsze właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne tych wspaniałych orzechów.

  1. Zdrowie serca

Jednym z najbardziej kontrowersyjnych i korzystnych aspektów orzechów brazylijskich jest ich zaskakująco wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych, znanych jako „dobre” formy cholesterolu. Obejmuje one kwasy tłuszczowe omega-3 takie jak kwas oleinowy i kwas palmitoleinowy, które są często łączone z procesem zrównoważenia profilu cholesterolu w organizmie oraz ogólnym stanem zdrowia serca, zwłaszcza poprzez eliminację niebezpiecznych ilości kwasów nasyconych z organizmu i układu sercowo-naczyniowego. Ta równowaga cholesterolu może pomóc w zapobieganiu rozwoju miażdżycy, zawałom serca i udarom w mózgu. Jednak orzechy brazylijskie nadal zawierają najwyższą zawartość niebezpiecznych tłuszczów nasyconych, więc należy uważać, aby nie jeść produktów przeterminowanych. Orzechy brazylijskie są również bogate w kalorie, dlatego dzienna dawka to jedynie od 2 do maksymalnie 6 średniej wielkości sztuk.

  1. Układ pokarmowy

Odpowiednia zawartość błonnika w orzechach brazylijskich sprawia również, że doskonale nadają się do regulacji pracy układu trawiennego. Działanie perystaltyczne błonnika ułatwia ruch w układzie pokarmowym, przesuwając jedzenie i ekstrahując z niego, tak wiele substancji odżywczych, jak to tylko możliwe. Może to również pomóc w zapobieganiu powstawania wrzodów żołądka, zaparć, wzdęć, skurczów i bardziej poważnych schorzeń, takich jak nowotwór jelita grubego. Błonnik zwiększa także poziom energii i poprawia skuteczność odchudzania, utrzymując czystość i sprawne działanie systemu trawiennego.

  1. Odchudzanie

Wysokie stężenie błonnika, ogólna gęstość składników odżywczych, białka i węglowodanów złożonych, które są w każdym orzechu brazylijskim, sprawiają, że dają one wyraźne poczucie sytości. Warto jednak pamiętać, że 100g orzechów brazylijskich zawiera prawie 600 kalorii, warto uważać na ich odpowiednie spożycie. Umiarkowane ilości mogą rzeczywiście zwiększyć efektywność odchudzania, jednak nigdy nie należy z nimi przesadzać.

  1. Układ immunologiczny

Pożywienie, które jest tak bogate w odpowiednie stężenie składników pokarmowych i składników mineralnych będzie zawsze pomocne dla układu immunologicznego. Przeciwutleniacze, witamina C, odpowiednia zawartość selenu i cynku, pozwala stymulować wytwarzanie białych krwinek i związków antyoksydacyjnych w organizmie, w celu neutralizacji wolnych rodników. Pomagają one tym samym  zapobiegać wielu przewlekłym chorobom, w tym nowotworom i chorobie niedokrwiennej serca. Jak wspomniano wcześniej, glutation aktywowany w obecności selenu jest przeciwutleniaczem enzymatycznym, który eliminuje z organizmu powodujące nowotwory wolne rodniki.

  1. Wydajność metaboliczna

Znajdujący się w orzechach brazylijskich wysoki poziom magnezu przyczynia się również do pobudzenia efektywnego wchłaniania składników odżywczych w układzie pokarmowym, co oznacza, że możemy uzyskać jak najwięcej korzyści z żywności, jak to tylko możliwe. Cynk jest również jednym z najtrudniej wchłanianych z pokarmu pierwiastków, a orzechy brazylijskie naturalnie posiadają jego wysokie poziomy. Ułatwiają one wchłanianie wielu składników odżywczych i pomagają zrównoważyć ich niedobory.

  1. Hormony

Zawarty w orzechach brazylijskich selen odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Jest to bardzo ważny organ, gdzie produkowane są, dystrybuowane i regulowane niektóre z najważniejszych hormonów. Wysokie stężenie selenu reguluje pracę tarczycy i sprawia, że wszystkie procesy są wykonywane poprawniej.

  1. Zdrowie skóry

Zawarty w orzechach brazylijskich kompleksowy profil witamin i składników odżywczych sprawia, że są one szczególnie dobre dla ochrony zdrowia skóry. Wysoka zawartość selenu, który jest często uważany za najcenniejszy argument za stosowaniem tego orzecha, nadaje skórze zdrowy blask i poprawia elastyczność skóry, zapobiegając przedwczesnemu procesowi starzenia. Stymuluje on aktywność glutationu, będącego silnym przeciwutleniaczem, który pomaga naturalizować wolne rodniki z komórek skóry, wywołujące powstawanie zmarszczek, a nawet nowotwory.

  1. Leczenie trądziku

Zawarta w orzechach brazylijskich wysoka zawartość cynku chroni przed trądzikiem lub zmniejsza jego natężenie. Można to osiągnąć poprzez normalne spożywanie orzechów lub przez zastosowanie olejku na obszarze dotkniętym chorobą.

  1. Wzrost i regeneracja komórek

Wiele osób zapomina o prawdziwym znaczeniu białka, szczególnie jeśli są na ścisłej diecie lub są wegetarianami. Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, szczególnie dla wzrostu mięśni, produkcji energii oraz wzrostu i regeneracji komórek. Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem cennego białka, dzięki czemu mogą być pomocne w utrzymaniu odpowiednio wysokich ilości aminokwasów. Z kolei zawarta w nich witamina C zapewnia zachowanie odpowiednich ilości kolagenu, bardzo ważnego dla właściwego wzrostu oraz naprawy naczyń krwionośnych, tkanek i komórek.

O czym warto pamiętać

Pomimo szerokiego zakresu korzyści zdrowotnych, orzechy brazylijskie mają wysoki potencjał kaloryczności i zawartości tłuszczów nasyconych. W przypadku problemów zdrowotnych oraz istotnej nadwagi, przed ich dodaniem do codziennej diety warto skonsultować się z lekarzem specjalistą. Jeśli już cierpisz z powodu problemów z sercem, dodanie tłuszczów nasyconych może być niebezpieczne. Większość badań wykazuje, że orzechy brazylijskie nadają się do zapobiegania problemom z sercem, a nie leczenia. Ponadto, podobnie jak w przypadku wszystkich orzechów, alergie wywołane nimi alergie mogą być bardzo niebezpieczne.

Jak spożywać orzechy brazylijskie

100g orzechów brazylijskich, czyli duża garść, dostarcza około 3485% zalecanej dziennej dawki selenu. Oczywiście nikt nie potrzebuje takiej ilości, a wręcz przeciwnie. Zbyt duże dawki selenu mogą zaszkodzić strukturze DNA, dlatego najlepiej s[pozywać 2 do 4 orzechów dziennie.

Orzechy brazylijskie smakują całkiem dobrze same albo ze szczyptą soli morskiej. Ważne jest, aby pamiętać, że pieczone, gotowane i prażone orzechy zawierają tłuszcze, które mogą być szkodliwe dla naszego organizmu. Przed spożyciem można je rozkruszyć i dodać do swojej ulubionej sałatki lub smoothie, a także do każdego innego zdrowego deseru lub jogurtu.

Co warto wiedzieć przy zakupie orzechów brazylijskich

Ponieważ orzechy brazylijskie składają się głównie z białka i zdrowych tłuszczy, podlegają one procesom jełczenia, dlatego jakikolwiek nieprzyjemny zapach dyskwalifikuje je od zakupu. Wiele sklepów ze zdrową żywnością i sklepy spożywcze mają w asortymencie orzechy brazylijskie, ponieważ jest na nie dość duży popyt. Upewnij się jednak, że są twarde i a nie gumowate. Należy je przechowywać w chłodnym, suchym miejscu i spożyć w stosunkowo krótkim czasie. Dlatego nie poleca się ich kupna z otwartych pojemników zbiorczych.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.