30 cudownych właściwości orzechów laskowych

4
38462
orzechy laskowe
Stosowanie orzechów laskowych może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i urody

Orzechy laskowe są pełne zdrowych substancji odżywczych, dlatego bardzo często warto włączać je do codziennej diety. Pozwalają na skorzystanie z wielu właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych, nawet już przy niewielkich ilościach. Przedstawiamy najważniejsze korzyści, jakie mogą nam zapewnić.

Popularność orzechów laskowych, szczególnie w Polsce, wydaje się dość duża, jednak głównie jako smaczna przekąska lub dodatek do słodkości. Coraz częściej jednak zauważa się ich walory zdrowotne i pielęgnacyjne, a nie tylko smakowe. Dlatego właśnie można je coraz częściej spotkać w różnych kremach i balsamach do ciała, a nie tylko w słodyczach, kremach spożywczych, likierach i mieszankach kawowych.

Warto wspomnieć, że wiedza na temat zdrowotnych korzyści zdrowotnych ze stosowania orzechów laskowych sięga czasów starożytnych. Dawniej jednak były zarówno cenione jako składnik spożywczy, ale także były popularnym środkiem zapachowym.

Orzechy laskowe i ich profil odżywczy

100 g orzechów dostarcza ok 628 kcal, co stanowi aż 31% dziennego zapotrzebowania.

Składnik odżywczyIlość w 100 gDzienne zapotrzebowanie
Węglowodany16,7 g13 %
Błonnik pokarmowy9,7 g25,5 %
Białko14,95 g26,5 %
Tłuszcz całkowity60,75 g202 %
Foliany113 ug28 %
Niacyna1,8 mg11 %
Kwas pantotenowy0,918 mg18 %
Pirydoksyny0,563 mg43 %
Ryboflawina0,113 mg9 %
Tiamina0,643 mg53,5 %
Witamina A20 IU<1%
Witamina C6,3 mg10,5 %
Witamina E15 mg100 %
Witamina K14,2 ug12 %
Potas680 mg14 %
Wapń114 mg11 %
Miedź1,725 mg192 %
Magnez163 mg41 %
Fosfor290 mg41 %
Żelazo4,7 mg59 %
Mangan6,17 mg268 %
Cynk2,45 mg22 %

 

Ponadto, 100 g orzechów laskowych zawiera 3 µg karotenu, 11 µg karotenu-SS i 92 µg luteiny. Nie zawierają przy tym cholesterolu i sodu.

Korzyści zdrowotne ze spożywania orzechów laskowych

  1. Dobre dla zdrowia serca

Orzechy laskowe są dobrym źródłem nienasyconych tłuszczów i nie zawierają cholesterolu. Kwasy tłuszczowe, szczególnie kwas oleinowy, ma naturalny potencjał zmniejszania poziomów LDL, jak również zwiększania poziomów HDL. Tylko jedna filiżanka tych orzechów zapewnia 50% wymaganej dziennej dawki magnezu. Pierwiastek ten odgrywa bardzo ważną rolę m.in. w regulowaniu właściwego poziomu wapnia, którego zbyt duży poziom może być szkodliwy dla zdrowia serca.

  1. Moc zapobiegania nowotworom

Pochodzące z leszczyny orzechy są cennym źródłem alfa-tokoferolu, będącego rodzajem witaminy E, która posiada moc ograniczenia ryzyka wystąpienia nowotworu pęcherza, nawet o więcej niż 50 %. Orzechy laskowe to również bogate źródło manganu, który jest znanym pierwiastkiem przeciwutleniającym enzymy w mitochondriach, a tym samym odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych.

  1. Przekąska podczas odchudzania

Jedynie 30 g orzechów laskowych zapewnia 176 kalorii, ok. 3 g błonnika i 17 g tłuszczu. Najlepiej spożywać je przed posiłkiem, ponieważ wypełniają żołądek i zapobiegają przejadaniu się. W niewielkich ilościach warto je również dodawać do ulubionych sałatek i przekąsek.

  1. Pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji mięśni

Jak dość powszechnie wiadomo, magnez odgrywa istotną rolę w utrzymaniu poziomu wapnia w organizmie. Umożliwia również prawidłowy proces skurczenia się mięśni, zapobiegając ich przeciążeniu. Pozwala tym samym na zmniejszenie napięcia mięśniowego i przeciwdziałanie przedwczesnemu, skurczom i bolesności. Niektóre badania sugerują nawet, że odpowiednia dawka magnezu może pomagać we wzmocnieniu siły i wytrzymałości mięśni.

  1. Pomagają przy zaparciach

Dzięki temu, że orzechy laskowe są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, warto je dodawać do codziennej diety, w celu utrzymania odpowiedniej perystaltyki jelit. Zapewnią one także lepsze samopoczucie i więcej energii.

  1. Korzystne dla zdrowia stawów i kości

Jak wiadomo, magnez i wapń mają zasadnicze znaczenie dla utrzymania zdrowia kości i stawów, ale również zawarty w orzechach laskowych mangan wpływa na wzrost wytrzymałości układu kostno-szkieletowego. Dzięki swoim właściwościom odżywczym są doskonałą opcją przekąski w okresie menopauzy oraz w podeszłym wieku kobiet, gdyż zabezpieczają przed rozwojem osteoporozy.

  1. Poprawia zdrowie układu nerwowego

Witamina B6 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania aminokwasów. Odgrywają one z kolei również ważną rolę jako regulatora w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Niedobór witaminy B6 może z kolei hamować syntezę mieliny, która jest niezbędna do optymalnego funkcjonowania układu nerwowego. Witamina B6 jest także niezbędna do prawidłowego działania różnych neuroprzekaźników, w tym melatoniny, adrenaliny i serotoniny.

  1. Zwalczają stres i depresję

Leszczynowe orzechy zapewniają również odpowiednią dawkę kwasu alfa-linolenowego, a także kwasów tłuszczowych omega-3. Te cenne składniki odżywcze, wraz z witaminami z grupy B, odgrywają bardzo ważną rolę w zapobieganiu i łagodzeniu różnych zaburzeń psychicznych, w tym lęku, stresu, depresji, a nawet schizofrenii. Pozwalają także zwiększać zdolności pamięciowe i odgrywają ważną rolę w syntezie neuroprzekaźników, takich jak serotonina.

  1. Dobre źródło białka

Jedynie mała filiżanka orzechów laskowych w codziennej diecie zapewnia ok. 17 g białka, a także całkiem sporą dawkę błonnika. Stanowi ona bardzo dobre uzupełnienie diety wegetarian, a także pozwalającą zwiększyć zdolność spalania tłuszczu i utrzymania właściwej masy mięśniowej.

  1. Podnoszą odporność

Orzechy laskowe są bogate w wiele różnych składników odżywczych, w tym minerałów takich jak wapń, potas, mangan i magnez. Wszystkie one są niezbędne, aby zapewnić niezakłócony przepływ krwi w ciele. Gdy krew przepływa przez ciało nieskrępowana, układ odpornościowy dostaje właściwy impuls, jest lepiej odżywiony i dotleniony, co z kolei zapobiega powstawaniu niedogodnych warunków zdrowotnych.

  1. Zdrowie układu pokarmowego

Mangan to jeden z kluczowych minerałów, które odgrywają ważną rolę w syntezie cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Jest również istotnym elementem metabolizmu węglowodanów i białka. Czynnik ten wpływa z kolei na utrzymanie zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawarty w orzechach laskowych błonnik zapewnia także prawidłowe przyswajanie składników odżywczych, przy jednoczesnym zapewnieniu, że odpady i toksyny są sprawnie usuwane z organizmu wraz z kałem.

  1. Odgrywają rolę w poprawie poziomu płodności

Wiele dawnych opracowań wskazuje, że drzewa orzechowe były przez Celtów uważane za symbol płodności. Współczesne badania sugerują, że te orzechy laskowe rzeczywiście posiadają moc obniżenia poziomu cukru we krwi i poprawiają wrażliwość organizmu na insulinę, a tym samym pomagają w poprawie poziomu płodności.

  1. Przeciwskurczowe podczas miesiączki

Orzechy laskowe są bogate w magnez, witaminę E, wapń i inne składniki odżywcze, które niezaprzeczalnie wykazują pozytywny wpływ na łagodzenie skurczów, a tym samym pomagają w trudnym okresie miesiączki. Dają kobietom większy komfort i wpływają na polepszenie samopoczucia.

  1. Bogate źródło żelaza

Niektóre badania wskazują, że orzechy laskowe to naturalny środek na niedobory żelaza i liczne problemy zdrowotne, które z nich wynikają. Jak wiadomo, czerwone krwinki potrzebują żelaza do przyswajania tlenu, a dzięki temu zapewniają organizmowi sprawniejsze działanie i ograniczenie ryzyka różnorodnych problemów zdrowotnych. Garść orzechów laskowych zapewnia ok. 30 % zalecanej dziennej żelaza.

  1. Dobre dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

W okresie ciąży prawidłowe odżywianie jest szczególnie ważne, zarówno dla zdrowia matki, jak i dziecka. Orzechy laskowe mogą stanowić bogate źródło rozmaitych składników odżywczych, bardzo istotnych dla odpowiedniego przebiegu ciąży. Między innymi doskonale uzupełniają niedobory żelaza i wapnia. Również kobiety karmiące piersią mogą uznać je jako doskonałą przekąskę, często ograniczającą poczucie głodu.

  1. Dobre źródło witaminy K

Witamina K to jeden z podstawowych składników diety, potrzebnych do zapewnienia prawidłowego procesu krzepnięcia krwi. Odgrywa bardzo istotną rolę, chroniąc czasami przed sytuacjami zagrażającymi życiu. Witamina K jest również niezbędna do prawidłowego przyswajania wapnia, a tym samym zmniejszenia ryzyko złamań kości i osłabienia struktury zębów.

  1. Pomoc dla diabetyków

Regularne spożywanie orzechów laskowych są często zalecane przez dietetyków, które sprawdzają się jako zdrowa przekąska, szczególnie dla osób cierpiących lub zagrożonych ryzykiem cukrzycy typu 2. Głównie dzięki bogactwu błonnika pozwalają zapobiegać nadmiernemu wzrostowi poziomu cukru we krwi. Ponadto, spożywanie orzechów laskowych pozwala wpływać na zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu, przy równoczesnym obniżeniu złego. Zawarte w nich składniki odżywcze chronią organizm przed licznymi zagrożeniami, związanymi wysokim poziomem cukru i cholesterolu. Warto pamiętać jednak, by w przypadku koniecznej diety cukrzycowej zawsze dbać o własne bezpieczeństwo i konsultować z lekarzem planowane włączenie nowych artykułów odżywczych.

  1. Dobre dla dzieci

Często mówi się, że kwas foliowy jest niezbędnym elementem diety, który przyczynia się do prawidłowego rozwoju niemowląt. Zaledwie 30 g orzechów laskowych stanowi ok. 17% zalecanej dziennej dawki tej ważnej witaminy.

  1. Korzystne do kontrolowania poziomu ciśnienia krwi

W większości przypadków orzechy laskowe korzystnie wpływają na zdrowie osób cierpiących na nadciśnienie. Stanowią dobre źródło zdrowych tłuszczów, natomiast nasycone tłuszcze to zaledwie 1,5 g na 30 g tych orzechów. Ta niewielka ilość zapewnia także 46 mg magnezu, 193 g potasu oraz 2,7 g błonnika pokarmowego. Szczególna rolę odgrywać może właściwa dawka potasu, która jest niezbędna do obniżenia poziomu ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka związanego z wystąpieniem różnych dolegliwości układu sercowo-naczyniowego, w tym udarów mózgu.

  1. Pomoc w zwiększeniu masy ciała

Bogactwo orzechów laskowych w zdrowe kwasy tłuszczowe może również pomóc w stopniowym przyroście masy ciała, co może być przydatne w okresie rekonwalescencji. Zawsze jednak przed zmianą diety w takim przypadku należy skonsultować z lekarzem, aby uniknąć niepotrzebnych komplikacji zdrowotnych.

Korzyści stosowania orzechów laskowych dla zdrowia i wyglądu skóry

  1. Pomagają w opóźnianiu procesów starzenia

Jedna filiżanka orzechów laskowych oferuje około 86% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Zawiera także witaminę A i witaminę C, które stanowią silne i cenne dla organizmu przeciwutleniacze. Efekt synergiczny działania tych witamin pozwala zapobiegać przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek mimicznych, a tym samym opóźniać widoczność procesów starzenia się skóry.

  1. Utrzymują właściwy poziom nawodnienia

Jak wspomniano powyżej orzechy laskowe zawierają znaczne ilości cennej witaminy E, która wraz z kwasami tłuszczowymi pozwala na utrzymanie dobrego poziomu nawilżania skóry. Dzięki temu skóra może odzyskać promienisty i przejrzysty wygląd, bez uciążliwego efektu tłustości.

  1. Utrzymują skórę zdrową i świeżą

Orzechy laskowe stanowią bogate źródło cennych przeciwutleniaczy, które odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia skóry. Zwalczają one wolne rodniki, które mogą czynić w organizmie wiele szkodliwych efektów, m.in. przyczyniać się do uszkodzeń skóry. Chronią również skórę przed rozwojem choroby nowotworowej, która może być wywoływana przez promieniowanie UVA / UVB. Obecne w orzechach laskowych flawonoidy dodatkowo stymulują regenerację komórek skóry i pozwolą sprawniej pozbywać się martwych komórek, przyczyniając się do widocznie zdrowszego i młodszego wyglądu cery.

  1. Chronią przed niszczącym działaniem promieni UV

Olej z orzechów laskowych posiada liczne właściwości pielęgnacyjne dla skóry, także ochronnych i regenerujących. Może działać jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroniąc przed szkodliwym działaniem promieni UV. Wystarczy zmieszać go z kilkoma kroplami olejku z sezamu, awokado oraz orzechów włoskich, i tak uzyskaną substancję codziennie stosować na zagrożone obszary skóry. Zapewni ona podstawową ochronę oraz ograniczy ryzyko rozwoju problemów dermatologicznych.

  1. Domowe kosmetyki na trądzik

Możliwe zastosowanie orzechów laskowych znacznie wykracza poza wytwarzanie nutelli i babeczek. Stanowią one doskonały składnik kuracji przeciwtrądzikowej, najczęściej przy zastosowaniu wraz z ziarnami kawy. W tym celu warto zgnieć 1 łyżeczkę prażonych orzechów i wymieszać go razem z ½ łyżeczki mielonej kawy oraz ½ łyżeczki cukru, a całość wymieszać z olejem kokosowym lub oliwą z oliwek. Tak przygotowany peeling doskonale sprawdzi się podczas leczenia trądziku.

  1. Bezpieczne i delikatne dla skóry wrażliwej

Delikatnie nawilżające i kondycjonujące właściwości tych orzechów czynią je idealnym, naturalnym balsamem dla skóry wrażliwej i suchej. Z tego powodu można jest spotkać w składach INCI wielu pielęgnacyjnych kosmetyków naturalnych.

Korzyści stosowania orzechów laskowych dla zdrowia i wyglądu włosów

  1. Wzmacniają włosy

Oleju z orzechów laskowych można używać w codziennej pielęgnacji włosów, w celu naturalnego wzmocnienia ich struktury. Wystarczy zastosować niewielką ilość na skórę głowy i włosy, a następnie przez kilka minut delikatnie wmasowywać. Po zabiegu warto głowę owinąć ręcznikiem i pozostawić na noc, jeśli to możliwe całość zmywając dopiero następnego dnia. W tym celu warto użyć łagodnego szamponu bez SLS i innych dodatków chemicznych. Kuracja taka niewątpliwie pomoże we wzmocnieniu włosów od korzeni.

  1. Dobre dla włosów suchych i zniszczonych

Jeśli zauważasz, że twoje włosy są zbyt suche i łamliwe, orzechy laskowe mogą przyjść ci z pomocą. Dodaj 2 łyżki mocno rozdrobnionych orzechów do 2 jaj, a następnie całość dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną maskę stosuj na suchą skórę głowy i włosy, a po odczekaniu przynajmniej 20 minut, zmyj głowę letnią wodą. Warto przy tym użyć dobrego szamponu naturalnego.

  1. Pomoc dla farbowanych włosów

Orzechy laskowe to naturalne składniki w różnych środkach barwiących. Najdą włosom wspaniały, lekko brązowy odcień, a także dbają o to, by kolor utrzymywał się dłużej. Z tego powodu można je znaleźć w wielu kosmetykach organicznych do pielęgnacji farbowanych włosów.

  1. Przeciwdziałanie rozdwajaniu końcówek

Regularne stosowanie zaledwie kilku kropli oleju z orzechów laskowych na rozdwajające się końcówki może znacznie poprawić ich kondycję. Wraz z upływem czasu kondycja włosów powinna się wyraźnie poprawić, jednak pod warunkiem niestosowania szkodliwych zabiegów termicznych i chemicznych. Jeżeli zależy nam na zdrowym i pełnym życia wyglądzie fryzury warto także unikać przesuszających kosmetyków drogeryjnych, zawierających chemiczne substancje pieniące, takie jak SLS czy SLES.

Potencjalne skutki uboczne działania orzechów laskowych

Orzechy laskowe generalnie wydają się być zupełnie bezpieczne, jednak niektórzy ludzie mogą być na nie uczuleni. Po ich zastosowaniu mogą wówczas wystąpić poważne reakcje alergiczne, w tym problemy z oddychaniem, a nawet zagrażająca życiu anafilaksja. Najczęściej reakcje alergiczne występują u osób uczulonych także na orzeszki ziemne, pyłki bylicy, orzechy brazylijskie, pyłki brzozy i orzechy makadamia.

Jak wspomniano powyżej orzechy te są dość kalorycznym przysmakiem, dlatego też należy zachować ostrożność dietetyczną i spożywać je w sposób rozważny. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub nieoczekiwanych reakcji organizmy zawsze należy skonsultować się z lekarzem.

Serdecznie zachęcamy do dzielenia się artykułem w swoich społecznościach oraz pisania uwag poniżej w polu komentarza.

 

Źródła

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

 

Determination of lipid and phenolic fraction in two hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars grown in Poland. Food Chem. 2015 Feb 1;168:615-22. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.07.107. Epub 2014 Jul 30.

Analysis of different European hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars: authentication, phenotypic features, and phenolic profiles. J Agric Food Chem. 2014 Jul 2;62(26):6236-46. doi: 10.1021/jf5018324. Epub 2014 Jun 24.

Antioxidant phytochemicals in hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut byproducts. J Agric Food Chem. 2007 Feb 21;55(4):1212-20. Epub 2007 Jan 24.

Roasting affects phenolic composition and antioxidative activity of hazelnuts (Corylus avellana L.). J Food Sci. 2011 Jan-Feb;76(1):S14-9. doi: 10.1111/j.1750-3841.2010.01898.x. Epub 2010 Nov 10.

Antioxidant activity of hazelnut skin phenolics. J Agric Food Chem. 2009 Jun 10;57(11):4645-50. doi: 10.1021/jf900489d.

Hazelnut supplementation enhances plasma antioxidant potential and lowers plasma cholesterol levels. Clin Chim Acta. 1999 Jun 15;284(1):113-5.

Fatty acid profile, tocopherol, squalene and phytosterol content of walnuts, almonds, peanuts, hazelnuts and the macadamia nut. Int J Food Sci Nutr. 2004 May;55(3):171-8.

Hazelnut-enriched diet improves cardiovascular risk biomarkers beyond a lipid-lowering effect in hypercholesterolemic subjects. J Clin Lipidol. 2013 Mar-Apr;7(2):123-31. doi: 10.1016/j.jacl.2012.10.005. Epub 2012 Oct 26.

Effects of Hazelnut Consumption on Blood Lipids and Body Weight: A Systematic Review and Bayesian Meta-Analysis. Nutrients. 2016 Nov 25;8(12). pii: E747.

Effects of hazelnut-enriched diet on plasma cholesterol and lipoprotein profiles in hypercholesterolemic adult men. Eur J Clin Nutr. 2007 Feb;61(2):212-20. Epub 2006 Sep 13.

Hazelnut consumption decreases the susceptibility of LDL to oxidation, plasma oxidized LDL level and increases the ratio of large/small LDL in normolipidemic healthy subjects. Anadolu Kardiyol Derg. 2010 Feb;10(1):28-35.

Effects of different forms of hazelnuts on blood lipids and α-tocopherol concentrations in mildly hypercholesterolemic individuals. Eur J Clin Nutr. 2011 Jan;65(1):117-24. doi: 10.1038/ejcn.2010.200. Epub 2010 Sep 29

The intake of a hazelnut skin extract improves the plasma lipid profile and reduces the lithocholic/deoxycholic bile acid faecal ratio, a risk factor for colon cancer, in hamsters fed a high-fat diet. Food Chem. 2015 Jan 15;167:138-44. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.06.072. Epub 2014 Jun 24.

The dose of hazelnuts influences acceptance and diet quality but not inflammatory markers and body composition in overweight and obese individuals. J Nutr. 2013 Aug;143(8):1254-62. doi: 10.3945/jn.113.174714. Epub 2013 Jun 12.

Effects of hazelnuts consumption on fasting blood sugar and lipoproteins in patients with type 2 diabetes. J Res Med Sci. 2013 Apr;18(4):314-21.

Current guidelines for nut consumption are achievable and sustainable: a hazelnut intervention. Br J Nutr. 2011 May;105(10):1503-11. doi: 10.1017/S0007114510005283. Epub 2011 Jan 28.

Hazelnut Allergens: Molecular Characterization, Detection, and Clinical Relevance. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Nov 17;56(15):2579-2605.

Poprzedni artykułAronia – Wartości odżywcze, właściwości, zastosowania
Następny artykuł8 możliwych działań ubocznych stosowania nasion kozieradki
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

4 KOMENTARZE

  1. Zjadłem sporo tych orzechów i nie wiem czy to ma związek z moim świądem i pieczeniem w okolicy kostek – coś nie do opisania, czy to możliwe od nadmiaru zjedzenia tych “smakołyków” ?

  2. Orzechy laskowe to chyba mój ulubiony rodzaj orzechów zaraz po pistacjach 🙂 Lubię robić mixy z orzechów i podjadać je jako przekąskę w pracy, czy przed telewizorem. Ostatnio też odkryłam masło w 100% z orzechów laskowych i dosłownie się zakochałam! 😉

  3. Mi się te orzechy kojarzą z dzieciństwem i świętami. Zawsze było ich trochę z pomarańczami w zakładowych paczkach mikołajkowych. 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.