Owoc mango w ochronie zdrowia i urody

3
1346
owoc mango
Owoce mango posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych

Owoce mango są kochane przez niemal wszystkich, zwłaszcza gdy są świeże i słodkie. Oprócz tego, że są smaczne, oferują także liczne korzyści dla zdrowia i urody. Poznajmy najważniejsze właściwości i zastosowania tych niezwykłych owoców.

Uznaje się, że owoc mango pochodzi z Indii, gdzie dostrzeżono jego wspaniałe właściwości odżywcze już ok. 4 tysięcy lat temu. W Europe pojawił się dopiero w XVI wieku, dzięki portugalskim podróżnikom odwiedzającym Daleki Wschód. Obecnie mango jest uprawiane w wielu zakątkach świata i występuje w ponad tysiącu gatunkach. Pojedyncze owoce mogą ważyć nawet pół kilograma, a drzewa na których rosną mogą osiągać nawet 30 metrów.

Wartości odżywcze owocu mango

  • Kalorie: mango dostarcza 59 kcal ze 100 g owocu.
  • Białka: zawartość białka wynosi 0,8 g, co stanowi około 2% zalecanej dziennej dawki.
  • Węglowodany: w 100 g owocu znajduje się 15 g węglowodanów, z czego 1,6 g to błonnik, a reszta to cukry.
  • Tłuszcze i kwasy tłuszczowe: zawartość tłuszczu to ok 0,4 g, w tym ok. 0,1 g kwasów nasyconych, 0,2 g kwasów jednonienasyconych i 0,1 g wielonienasyconych. Wśród nich znajdują się kwasy omega-3 i omega-6. Mango nie zawiera cholesterolu.
  • Minerały: wśród składników mineralnych można wymienić 11 mg wapnia, 0,2 mg żelaza, 10 mg magnezu, a także fosfor, potas, sód, cynk oraz miedz i w niewielkich ilościach selen.
  • Witaminy: owoc mango zawiera witaminy A, C, E, K i B6, a także tiaminę, niacynę, cholinę i kwas foliowy.

Jedną z cech charakterystycznych dla mango jest obecność mangiferyny, będącej biologicznie czynną substancją, należącą do grupy ksantonów. Może ona skutecznie zwalczać drobnoustroje oraz wirusy, jak również wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Obecność mangiferyny w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i chroni komórki narządów wewnętrznych. Wpływa także na poprawę pamięci oraz niweluje negatywne skutki promieniowania UV.

Owoc mango w zapewnianiu korzyści dla skóry

Poza tym, że jest bardzo miłe dla kubków smakowych, owoc mango wykazuje niesamowite właściwości dla pielęgnacji skóry. Jest on doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza witaminy C, które utrzymują cerę w należytym zdrowiu i w pełni naturalnego blasku. Owoce mango są często używane w różnych domowych maseczkach i peelingach do ciała. Z tego samego względu można je również często spotkać w dostępnych w sklepach kosmetykach naturalnych i organicznych.

  1. Domowe remedium na zaskórniki

To może być nieco zaskakujące, ale mango może być stosowane do usuwania zaskórników. W celu przygotowania domowej receptury potrzeba przygotować:

  • 1 łyżeczka miąższu mango,
  • pół łyżeczki świeżego mleka,
  • 2-3 krople miodu.

W celu pozbycia się zaskórników należy przygotować delikatny peeling, mieszając łyżeczką miąższ mango, ze świeżym mlekiem lub mlekiem w proszku oraz miodem. Tak przygotowany kosmetyk rozetrzyj na twarzy okrężnymi ruchami. Zabieg pomoże w usuwaniu martwego naskórka i zaskórników, a tym samym doda cerze przyjemnego blasku.

  1. Odzyskiwanie blasku cery

Mango jest idealne dla skóry, ponieważ ma zdolność do zmniejszenia przebarwień, wyprysków i trądziku, przywracając jej w ten sposób naturalny blask. Zawarta w owocu witamina A i beta-karoten doskonale odmładzają i ożywają skórę. Z tego powodu ekstrakt z mango znaleźć można w wielu peelingach i kremach do ciała.

  1. Odmładzanie wyglądu

Zawarte w owocu mango antyoksydanty pozwalają opóźniać proces starzenia skóry i zapobiegają nadmiernej pigmentacji. Chronią one również skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą prowadzić do nowotworów. Z kolei witamina C pozwala wspierać leczenie trądziku i potrądzikowych blizn. Przy bezpośrednim stosowaniu zewnętrznym owocowego miąższu możliwe jest uzyskanie efektu wygładzenia skóry, gdyż działa on jak naturalny krem nawilżający.

  1. Poprawa kondycji cery

Owoc mango zawiera witaminę A, która jest istotnym składnikiem odżywczym, umożliwiającym utrzymanie dobrego zdrowia skóry oraz błon śluzowych. Skórka mango jest doskonałym środkiem ochronnym, zmniejszającym szkodliwość efektów opalania na słońcu. Do przygotowania domowego kosmetyku ochronnego potrzeba jedynie:

  • skórki z mango,
  • 1 łyżeczki mleka.

Najprostszym sposobem jest przetrzeć twarz i ręce rozgniecioną skórą z mango, a następnie przetrzeć to miejsce mlekiem. Całość zmyć zimną wodą po 10 – 15 minutach. Taki zabieg powinno się stosować najmniej dwa lub trzy razy w tygodniu. Należy również pamiętać, że stosowanie mango nie zastępuje kremów ochronnych.

  1. Zmniejszanie przebarwień cery

Skórka z mango jest również korzystna w zakresie zmniejszania i wyrównywania przebarwień cery. Do przygotowania domowego kosmetyku należy zdobyć:

  • suszone skórki mango,
  • 1 łyżeczkę jogurtu,
  • opcjonalnie niewielką ilość miąższu papai,

Suszone skórki należy zmielić lub dokładnie rozgnieść w moździerzu, a następnie połączyć z jogurtem. Opcjonalnie można dodać niewielką ilość miąższu papai. Po dokładnym wymieszaniu miksturę należy zastosować na twarz i zmyć po ok. 15 minutach. Regularna pielęgnacja z użyciem skórek mango pozwoli zmniejszyć ciemne plamy i przebarwienia, a także nadać cerze złotawego blasku.

  1. Naturalna pomoc w leczeniu trądziku

Surowy sok z mango posiada doskonałe właściwości ściągające i może bardzo pomocny w walce z  trądzikiem. Przygotowując domowy preparat na trądzik potrzebujemy jedynie:

  • 1 surowe mango,
  • pół szklanki wody.

Kawałek owocu mango należy gotować pod przykryciem, do uzyskania efektu rozgotowania. Uzyskany płyn należy przelać do wygodnego naczynie i regularnie stosować jako toniku do usuwania trądziku.

  1. Naturalne oczyszczanie twarzy

Zawarte w mango składniki zapewniają doskonałe właściwości oczyszczające, dlatego owoc ten może być z powodzeniem stosowany jako składnik domowego preparatu. Aby go wykonać należy przygotować:

  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżka pulpy mango.

Przygotowując domowy preparat oczyszczający połącz łyżeczkę mąki pszennej z miąższem mango. Tak wykonaną pastę codziennie nakładaj na skórę jako maseczkę. Pozwoli ona ożywić cerę i głęboko ją oczyścić, sięgając w głąb porów.

  1. Domowy środek do mycia twarzy

Z owocu mango można także przygotować wspaniały środek do codziennego mycia twarzy, zapewniający wspaniałe właściwości pielęgnacyjne. W tym celu należy się zapatrzeć:

  • 1 łyżeczka miąższu mango,
  • 1 łyżeczka sproszkowanych migdałów,
  • 1 łyżka mleka.

Domowy środek do mycia twarzy poprzez dokładne połączenie wszystkich składników i może być z powodzeniem stosowany przy wszystkich typach cery.

  1. Ochrona skóry wrażliwej

Owoc mango może być bardzo przydatny w domowej pielęgnacji wrażliwej cery. Do przygotowania zabiegu należy zaopatrzyć się w:

  • 1 łyżka pulpy mango,
  • 1 łyżeczka płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka mleka,
  • 1 łyżeczka miodu.

Wymieszaj wszystkie składników razem w mikserze. Umyj twarz zimną wodą, a następnie ją osusz i nałóż przygotowaną pastę na skórę twarzy. Całość zmyj zimną wodą po ok. 15 minutach.

  1. Delikatne złuszczanie skóry twarzy

Owoc mango to doskonały składnik odżywczy, przydatny podczas domowego złuszczania skóry twarzy. Do przygotowania delikatnego peelingu potrzebujemy:

  • 1 obrane mango,
  • 2 łyżki mleka w proszku,
  • 1 łyżeczka sproszkowanych migdałów,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego owsa.

Domową maseczkę złuszczającą można przygotować przez zmieszanie w blenderze obranego mango wraz z 2 łyżkami pełnego mleka w proszku, migdałami i owsem. Powstały kosmetyk można stosować na skórze twarzy i szyi. Po nałożeniu masującymi ruchami i odczekaniu ok. 20 minut, całość należy spłukać letnią wodą.

Korzyści z mango do włosów

Owoce mango są bogate w witaminy i składniki mineralne, które doskonale odżywiają włosy i znacząco stymulują ich wzrost. Z tego powodu można je często spotkać w wielu naturalnych kosmetykach do codziennej pielęgnacji.

  1. Domowa odżywka do włosów

Mango może być świetnym składnikiem domowej odżywki do włosów, zapewniającej doskonałe efekty pielęgnacyjne. W tym celu należy przygotować:

  • 2 łyżki pulpy mango,
  • 1 łyżka jogurtu,
  • 2 żółtka jaj.

Wymieszaj 2 łyżki rozgniecionego miąższu mango z łyżką jogurtu i dwoma żółtkami jaj. Zastosuj na włosy i pozostaw na ok. 30 minut. Zabieg taki pozwoli odżywić włosy, czyniąc je bardziej miękkimi i łatwymi w układaniu. Domowa odżywka może być stosowana do każdego rodzaju włosów.

  1. Naturalna walka z łupieżem

Owoc mango zawiera witaminę A, która pomaga w zwalczaniu łupieżu i dodaje włosom blasku. Jest ono często stosowane jako składnik organicznych kosmetyków nawilżających włosy. Mango zawierają również witaminę E, która poprawia krążenie skóry głowy i stymuluje wzrost włosów. W celu zwiększenia efektywności przeciwłupieżowej warto połączyć je z olejkiem jojoba lub olejkiem rycynowym.

  1. Zapobieganie wypadaniu włosów

Olej z pestek mango jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Zawarte w jądrze nasiona składniki wykazują ponadto wspaniałe właściwości nawilżające. Możesz przygotować taki olej samodzielnie, usuwając zewnętrzną skorupę nasiona mango i dodając jego zawartość do oleju kokosowego lub oleju sezamowego. Następnie należy pojemnik z olejem umieść na kilka dni w ciepłym miejscu, aby składniki dobrze się połączyły. Regularne korzystanie z tej mikstury powinno sprawić, że długie włosy będą silniejsze i nie będą nadmiernie wypadać.

Korzyści z mango dla zdrowia

Owoce mango posiadają znaczne ilości cennych składników odżywczych, wpływających na utrzymanie dobrej kondycji i unikanie wielu dolegliwości zdrowotnych.

  1. Zapobieganie nowotworom

Zawarte w mango antyoksydanty wykazują znaczny potencjał ochronny przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki ich obecności w diecie pozwalają nie tylko hamować procesy starzenia, ale także chronić przed rozwojem nowotworów. Większość źródeł wskazuje przede wszystkim na skuteczność w zapobieganiu rakowi piersi, prostaty i jelita grubego oraz białaczce. W tym kontekście wskazuje się przede wszystkim bogactwo polifenoli, przyczyniających się do ograniczenia rozwoju komórek nowotworowych.

  1. Ochrona dobrego wzroku

Podobnie jak większość składników diety, bogatych w witaminę A, owoc mango przyczynia się do ochrony aparatu widzenia.

  1. Zapobieganie udarom

Owoce mango znane są również z potencjału zapobiegania udarom, ponieważ kontrolują poziomu homocysteiny we krwi. Zawierają także sporą ilość potasu, dzięki czemu wpływają na obniżenie podwyższonego poziomu ciśnienia tętniczego. Jedzenie tych owoców może pozytywnie wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju zespołu metabolicznego, który jest wypadkową podwyższonego poziomu trójglicerydów, cholesterolu, cukru oraz ciśnienia tętniczego.

  1. Zwiększenie tempa metabolizmu

Podobnie jak papaja, ze względu na bogactwo błonnika, owoc mango również może pomóc w poprawie procesów trawienia. Błonnik pomaga w odpowiedniej perystaltyce jelit, a to z kolei umożliwia zwiększenie szybkości przemiany materii. Zwiększone tempo metabolizmu pomaga w usunięciu tkanki tłuszczowej z brzucha i zwiększeniu energii organizmu. Jak widać jest to owoc idealny dla osób stosujących dietę.

  1. Zwiększanie odporności organizmu

Owoc mango zawiera 25 odmian karotenoidów i dużą zawartość witaminy C, które przyczyniają się do utrzymania sprawnego układu odpornościowego. Z kolei sok z tego owocu pozytywnie wpływa na przyspieszenie regeneracji podrażnionego gardła oraz naturalnie łagodzi chrypkę i dolegliwości bólowe.

  1. Zapobieganie cukrzycy

Mango pozwala obniżać poziom cholesterolu i zapobiegać cukrzycy. Co prawda zawiera naturalny cukier, ale równocześnie wykazuje niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że jego spożyciu poziom cukru we krwi się prawie nie zmienia. Niektóre źródła wskazują, że zawarte w mango składniki regulują poziom lipidów, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

  1. Alkalizowanie organizmu

Owoc mango pomaga w utrzymaniu równowagi zasadowej w ludzkim organizmie, gdyż zawiera takie substancje jak kwas jabłkowy, kwas winowy, a także bardzo dobrą ilości kwasu cytrynowego. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomagać w procesie odmładzania i naprawie komórek. Pomaga także w detoksykacji skóry od wewnątrz i zapobiega powstawaniu trądziku.

  1. Zwiększanie płodności

Świeże mango są bogate w kwas foliowy, który pomaga w poprawie płodności i zapobieganiu poronieniom. Określane są czasem jako “owoce miłości”, ze względu na swoje właściwości afrodyzyjne. Ich regularna konsumpcja może zwiększyć potencję u mężczyzn, a zawarta w nich duża ilość witaminy E pomaga w regulacji hormonów płciowych i zwiększa libido.

  1. Obniżenie poziomu cholesterolu

Wysokie poziomy błonnika, witamina C i pektyny przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu w surowicy krwi organizmu. Pochodzący z mango błonnik ogranicza ponadto wydzielanie hormonu zwanego leptyną, który współodpowiedzialny jest za wytwarzanie komórek tłuszczowych. Wysoka zawartość antyoksydantów polifenolowych w diecie zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w tętnicach, który tworzy niebezpieczne płytki i zatory. Jak wcześniej wspomniano, owoc mango zawiera związek o nazwie mangiferina, który obniża stężenie cholesterolu LDL i triglicerydów, oraz jednocześnie zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL.

  1. Prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego

Owoce mango zawierają dużą ilość witaminy B6, która pomaga w poprawie funkcji mózgu i utrzymaniu sprawnego systemu nerwowego. Poprawia również nastrój, przez naturalną regulację stresu, oraz zapewnia przypływ energii. Zawarty w mango kwas glutaminowy doskonale poprawia pamięć i koncentrację, natomiast pirydoksyny pomagają w wytwarzaniu w mózgu kwasu gamma-amino masłowego lub hormonalnego GABA. Hormon ten działa jako neuroprzekaźnik w centralnym układzie nerwowym i hamuje neurotransmisję w mózgu, wywołując uspokojenie.

  1. Cenne dożywienie dzieci

Bardzo wiele dzieci lubi owoc mango, dlatego może się stać zamiennikiem słodyczy. Można je dodawać do dżemów i galaretek, a także mieszać z innymi zdrowymi składnikami, czyniąc je bardziej smacznymi dla wybrednych dzieci. Dzięki temu mango dostarczy liczne pierwiastki śladowe, takie jak miedź, selen, cynk i potas, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju maluszka. Nieobecność tych minerałów w diecie może powodować wiele problemów zdrowotnych i dolegliwości.

  1. Zapobieganie przewlekłemu zmęczeniu i anemii

Niedobory witaminy E w organizmie generalnie zdarzają się dość rzadko, gdyż zwykle można je zaobserwować u osób cierpiących na zaburzenia wchłaniania tłuszczu lub zmagających się z niektórymi chorobami genetycznymi. Objawem braku tej substancji jest ciągłe zmęczenie, anemia, szybsze starzenie się skóry, a także podatność na infekcje. Owoce mango doskonale uzupełniają ewentualne niedobory tej witaminy.

Jak wybrać dobry owoc mango

Dobry wybór owocu powinien być dokonany przez sprawdzenie zapachu i faktury, a nie koloru, ponieważ na rynku dostępne są różne odmiany. Barwa owocu nie musi być oznaką dojrzałości. Aromat powinien być wyraźny i charakterystycznie owocowy. Przy zakupie mango warto wybierać egzemplarze bez ciemnych plam, wad lub pęknięć. Świeże mango ma średnio ok. 10 cm długości i może ważyć w przedziale 0,3 – 1,5 kg.

Większe owoce mają wyższy stosunek miąższu do wagi nasion. Niedojrzałe mango jest zawsze zielone, a dojrzałe owoce mogą mieć zabarwienie od żółtego lub pomarańczowego do czerwonego. Istnieje kilka odmian, gdzie dojrzałe mango zachowują zielone zabarwienie. Warto unikać egzemplarzy, które mają siniaki lub wysuszonych skórkę. Należy również unikać takich, które nie mają intensywnego aromatu. Niedojrzałe mango mają nieprzyjemny smak, gdy są spożywane na surowo. Dojrzałe owoce są miękkie w dotyku i można je delikatnie zgnieść.

Przechowywanie mango

Właściwe przechowywanie owoców mango jest konieczne, aby zapewnić ich świeżość i dobry smak. Wymagania zależą od odmiany i stopnia dojrzałości. Jeśli owoc jest twardy i zielony powinien być na kilka dni umieszczony w papierowej torbie i przechowywany w temperaturze pokojowej, aż do uzyskania pełnej dojrzałości. Owoce mango na ogół mają trwałość od jednego do dwóch tygodni. Po dojrzeniu mogą być przechowywane w lodówce, najczęściej przez okres od dwóch do pięciu dni.

Owoce mango można również zamrażać, zarówno w całości, jak i pocięte na kawałki. Po zamrożeniu skórka czernieje, jednak miąższ pozostaje w niezmienionym stanie. Przed zamrożeniem obrane mango posypać można cukrem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, w celu rozpuszczenia cukru we własnych sokach. Owoce należy zamknąć w szczelnym pojemniku, pozostawiając 1 cm przestrzeni lub w plastikowych workach, po wcześniejszym wyciśnięciu całego powietrze na zewnątrz.

Wskazówki dotyczące wykorzystania mango w potrawach

Jako jeden z najpyszniejszych owoców mango najczęściej spożywane jest na surowo. Cechuje się delikatną mieszanką smaków brzoskwiń, ananasów i moreli, dlatego znajduje liczne zastosowania kulinarne. Poniżej przedstawiamy tylko kilka wybranych.

  1. Sałatka i deser z mango

Miąższ mango pokrojony w kosteczkę to fantastyczny dodatek do sałatek owocowych. Aby zapobiec wypływaniu z niego soku, który może całkowicie zagłuszyć smak i zniszczyć konsystencję potrawy, można osusz kawałki owocu przed ich dodaniem. Z aromatem mango świetnie komponują się jabłka, papaja, banany, kantalupa, ananasy, gruszki, wiśnie i pomarańcze. Do całości warto dodaj szczyptę cynamonu lub soku z limonki.

Będąc naturalnie słodkimi, owoce mango stanowią świetny dodatek do deserów. Może być zmieszane z jogurtem naturalnym lub dodane do zdrowego smoothie.

  1. Sałatka i deser z mango

Miąższ mango pokrojony w kosteczkę to fantastyczny dodatek do sałatek owocowych. Aby zapobiec wypływaniu z niego soku, który może całkowicie zagłuszyć smak i zniszczyć konsystencję potrawy, można osusz kawałki owocu przed ich dodaniem. Z aromatem mango świetnie komponują się jabłka, papaja, banany, kantalupa, ananasy, gruszki, wiśnie i pomarańcze. Do całości warto dodaj szczyptę cynamonu lub soku z limonki.

Będąc naturalnie słodkimi, owoce mango stanowią świetny dodatek do deserów. Może być zmieszane z jogurtem naturalnym lub dodane do zdrowego smoothie.

  1. Marynata i salsa z mango

W niektórych krajach surowe mango są powszechnie stosowane do przygotowywania marynat. Uzyskiwany z nich sok jest często dodawany do nadania potrawom charakterystycznego smaku i aromatu.

Z mango można przygotować salsę, dodając do niego papaję, awokado oraz trochę soku z cytryny i siekanej kolendry. Salsę można dodać do zmorzonego kurczaka, wołowiny lub krewetek, albo spożywać jako przekąskę z chipsami lub frytkami.

  1. Owoc mango z grilla

W celu przygotowania mango z grilla będziemy potrzebować 3 jędrne i dojrzałe owoce oraz 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Mango należy przeciąć na połówki, a następnie posmarować oliwą i położyć na rozgrzanym grillu w odległości ok. 5-8 cm od źródła ciepła. Należy je piec dopóki delikatnie zbrązowieją i zmiękną. Tak przygotowane mango to wspaniały dodatek do dowolnego typu mięsa.

 

Źródła:

  1. Kostermans AJHG, Bompard JM (1993). The Mangoes: Their Botany, Nomenclature, Horticulture and Utilization. Academic Press. ISBN 9780124219205.
  2. Geoff Burnie i inni: Botanica. Rośliny ogrodowe. Könemann, 2005. ISBN 3-8331-1916-0.
  3. Kulkarni RS, Chidley HG, Pujari KH, Giri AP and Gupta VS, 2012, Geographic variation in the flavour volatiles of Alphonso mango. Food Chemistry, 130, 58–66.
  4. Berardini N, Fezer R, Conrad J, Beifuss U, Carle R, Schieber A (2005). “Screening of mango (Mangifera indica L.) cultivars for their contents of flavonol O – and xanthone C-glycosides, anthocyanins, and pectin”. J Agric Food Chem. 53 (5): 1563–70.
  5. Susser, Allen (2001). The Great Mango Book. New York: Ten Speed Press. ISBN 1-58008-204-1.

3 KOMENTARZE

  1. Roślina z rodziny nanerczowatych, pochodząca z Indii, uprawiana w strefie międzyzwrotnikowej. Jajowate, soczyste owoce dostarczają dużych ilości błonnika (w jednym owocu jest 7 g tego składnika). Jeden owoc mango zawiera ponad 8000 IU beta karotenu, tj. o ponad 150% więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten przeciwutleniacz. Średniej wielkości owoc pokrywa także niemal w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę C ma też dużo potasu.
    Beta karoten chroni przed rozwojem raka oraz arteriosklerozy, która może prowadzić do udaru mózgu i zawału serca. Witamina C, która jest przeciwutleniaczem, przeciwdziała czynnikom rakotwórczym oraz chroni przed chorobami serca. Wzmacnia system immunologiczny oraz 2apobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym.
    Błonnik pokarmowy wzmaga perystaltykę jelit, co chroni przed rozwojem raka jelita grubego i odbytnicy.

  2. Uwielbiam smak mango i mogę je jeść codzienne. Ostatnio spróbowałam grilowanego i też było pyszne. Polecam spróbować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.