Strona główna Owoce i warzywa

Owoce i warzywa

Mało kto ma dzisiaj wątpliwości, że owoce i warzywa w codziennej diecie są niezwykle korzystne i ważne dla zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia. Tego typu produkty roślinne przede wszystkim zawierają bardzo cenne składniki odżywcze, m.in. witaminy, sole mineralne, czy też błonnik i enzymy. Bardzo często zwraca się uwagę na ich właściwości przeciwutleniające, zapewniające skuteczniejszą ochronę przed rozwojem poważnych chorób. Do ich spożywania zachęcani są praktycznie wszyscy, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Warto jednak pamiętać, że żadne pojedyncze warzywo czy owoc nie jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego ważne jest ich urozmaicenie i wzajemne uzupełnianie. Z tego względu, zwraca się często uwagę, że warto przede wszystkim spożywać warzywa i owoce w różnych kolorach, gdyż stanowią one pierwszą wskazówkę dla zachowania odpowiedniej różnorodności dietetycznej. Coraz częściej mówi się również, że przy ich wyborze warto kierować się pewnym rytmem przyrodniczym. Polega on na wybieraniu głównie owoców i warzyw sezonowych i pochodzących z danego obszaru geograficznego. Być może natura sama podpowiada nam co jest dla nas najlepsze.

 

owoc mango

Owoc mango w ochronie zdrowia i urody

Owoce mango są kochane przez niemal wszystkich, zwłaszcza gdy są świeże i słodkie. Oprócz tego, że są smaczne, oferują także liczne korzyści dla zdrowia...
jarmuż

Jarmuż – Właściwości lecznicze i odżywcze, przepisy

Coraz częściej sklepy spożywcze i ze zdrową żywnością oferują świeży jarmuż. Czy wiecie jednak o wszystkich właściwościach, jakie nieść może za sobą to warzywo?...
melonowiec

Melonowiec właściwy czyli zdrowy owoc papai

Melonowiec właściwy carica papaya, to wspaniała bylina, rodząca pyszne i odżywcze owoce, znane na całym świecie jako papaja. Dzięki obecności wielu cennych związków aktywnych,...
owoce Goji

Owoce Goji w naturalnej ochronie zdrowia

W tradycyjnej medycynie chińskiej owoce Goji stosowane są już od ponad dwóch tysięcy lat. Niektóre legendy mówią o tym, że czasach starożytnych tybetańscy mnisi...
aronia

Aronia – Wartości odżywcze, właściwości, zastosowania

Aronia czarnoowocowa (łac. Photinia melanocarpa) to gatunek dość dużego krzewu, należącego do rodziny różowatych. Dzięki wielu cennym właściwościom zdrowotnym, a także atrakcyjnemu smakowi, coraz...
seler naciowy

Seler naciowy – Właściwości i wskazówki jak jeść

Seler stał się w ostatnich latach bardzo popularnym w Polsce warzywem, szczególnie jego naciowa odmiana. Coraz chętniej dodawany jest do rozmaitych potraw oraz stanowi...
imbir na odchudzanie

Imbir na odchudzanie – Zalecenia i działanie

Imbir jest rośliną kwitnącą, uprawianą głównie ze względu na swój korzeń, będący przede wszystkim przyprawą do gotowania i pieczenia. Jego właściwości pozwalają także zmniejszać...
granat

Granat – Właściwości, jak jeść, wartości

Granat jest jednym z najzdrowszych owoców na ziemi. Zawiera cały szereg pożytecznych związków roślinnych, które posiadają naturalną zdolność zapobiegania wielu chorobom i uciążliwym dolegliwościom....
awokado

33 niesamowite właściwości awokado

Naturalnie awokado występuje na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Ze względu na swój charakterystyczny kształt oraz ciemnozieloną, chropowatą skórkę w niektórych rejonach świata...
papaja

Papaja – Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne

Papaja, znana również jako melonowiec właściwy (Carica papaya L.), pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Jej owalne lub gruszkowate jagody...
malina moroszka

Malina moroszka w naturalnej ochronie zdrowia i urody

Malina moroszka jest bardzo ceniona zarówno jako doskonały składnik kulinarny, jak i dodatek do kosmetyków naturalnych i tradycyjnych preparatów zdrowotnych. Ze względu na swoje...
żurawina

Żurawina – Podstawowe fakty i właściwości zdrowotne

Żurawina to owoc z rodziny wrzosowatych, a jej są krewnymi są jagody i borówki. Posiada wspaniałe właściwości odżywcze, ze względu na bogactwo związków bioaktywnych,...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY