Owoce i warzywa

Mało kto ma dzisiaj wątpliwości, że owoce i warzywa w codziennej diecie są niezwykle korzystne i ważne dla zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia. Tego typu produkty roślinne przede wszystkim zawierają bardzo cenne składniki odżywcze, m.in. witaminy, sole mineralne, czy też błonnik i enzymy. Bardzo często zwraca się uwagę na ich właściwości przeciwutleniające, zapewniające skuteczniejszą ochronę przed rozwojem poważnych chorób. Do ich spożywania zachęcani są praktycznie wszyscy, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Warto jednak pamiętać, że żadne pojedyncze warzywo czy owoc nie jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego ważne jest ich urozmaicenie i wzajemne uzupełnianie. Z tego względu, zwraca się często uwagę, że warto przede wszystkim spożywać warzywa i owoce w różnych kolorach, gdyż stanowią one pierwszą wskazówkę dla zachowania odpowiedniej różnorodności dietetycznej. Coraz częściej mówi się również, że przy ich wyborze warto kierować się pewnym rytmem przyrodniczym. Polega on na wybieraniu głównie owoców i warzyw sezonowych i pochodzących z danego obszaru geograficznego. Być może natura sama podpowiada nam co jest dla nas najlepsze.

 

opuncja figowa

Opuncja figowa – Właściwości odżywcze i zdrowotne

Opuncja figowa to potoczna nazwa owocu, który rośnie na szczytach liści pewnego gatunku kaktusów. W całej Ameryce Północnej i Południowej można spotkać około 200...
oliwki

Oliwki – Właściwości i wartości zdrowotne

Mimo, iż znacznie więcej uwagi poświęca się zwykle oliwie z oliwek, warto bliżej spojrzeć na same oliwki. Klasyfikowane są jako owoce drzewa Olea europea...
malina moroszka

Malina moroszka w naturalnej ochronie zdrowia i urody

Malina moroszka jest bardzo ceniona zarówno jako doskonały składnik kulinarny, jak i dodatek do kosmetyków naturalnych i tradycyjnych preparatów zdrowotnych. Ze względu na swoje...
marakuja

Marakuja – Rodzaje, właściwości, zastosowania

Marakuja, znana również jako passiflora lub męczennica, to owoc egzotyczny, o pomarszczonej skórce i pokrywającym nasiona purpurowo-brązowym miąższu. Nasiona uznawane są zwykle jako bardzo...
dzika róża

Dzika róża – Najważniejsze właściwości i zastosowania

Dzika róża jest niezwykle bogatym źródłem wielu cennych substancji czynnych, decydujących o jej wysokim potencjale zdrowotnym i kosmetycznym. Można ją spotkać w postaci różnorodnych...
awokado

33 niesamowite właściwości awokado

Naturalnie awokado występuje na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Ze względu na swój charakterystyczny kształt oraz ciemnozieloną, chropowatą skórkę w niektórych rejonach świata...
jagody Acai

Jagody Acai – Właściwości, działanie i opinie

Zdrowy styl życia to nie tylko aktywność fizyczna, ale także odpowiednia dieta, zawierająca w sobie wiele owoców i warzyw. Jagody są bogate w witaminy...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY