Owoce i warzywa

Mało kto ma dzisiaj wątpliwości, że owoce i warzywa w codziennej diecie są niezwykle korzystne i ważne dla zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia. Tego typu produkty roślinne przede wszystkim zawierają bardzo cenne składniki odżywcze, m.in. witaminy, sole mineralne, czy też błonnik i enzymy. Bardzo często zwraca się uwagę na ich właściwości przeciwutleniające, zapewniające skuteczniejszą ochronę przed rozwojem poważnych chorób. Do ich spożywania zachęcani są praktycznie wszyscy, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Warto jednak pamiętać, że żadne pojedyncze warzywo czy owoc nie jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego ważne jest ich urozmaicenie i wzajemne uzupełnianie. Z tego względu, zwraca się często uwagę, że warto przede wszystkim spożywać warzywa i owoce w różnych kolorach, gdyż stanowią one pierwszą wskazówkę dla zachowania odpowiedniej różnorodności dietetycznej. Coraz częściej mówi się również, że przy ich wyborze warto kierować się pewnym rytmem przyrodniczym. Polega on na wybieraniu głównie owoców i warzyw sezonowych i pochodzących z danego obszaru geograficznego. Być może natura sama podpowiada nam co jest dla nas najlepsze.

 

seler naciowy

Seler naciowy – Właściwości i wskazówki jak jeść

Seler stał się w ostatnich latach bardzo popularnym w Polsce warzywem, szczególnie jego naciowa odmiana. Coraz chętniej dodawany jest do rozmaitych potraw oraz stanowi...
melonowiec

Melonowiec właściwy czyli zdrowy owoc papai

Melonowiec właściwy carica papaya, to wspaniała bylina, rodząca pyszne i odżywcze owoce, znane na całym świecie jako papaja. Dzięki obecności wielu cennych związków aktywnych,...
jeżyny

Jeżyny – Właściwości odżywcze i korzyści zdrowotne

Jeżyny to wspaniałe owoce jagodowe, występujące w wielu miejscach na świecie. Charakteryzują się wspaniałymi właściwościami odżywczymi, dzięki którym poleca się je często jako doskonałe...
opuncja figowa

Opuncja figowa – Właściwości odżywcze i zdrowotne

Opuncja figowa to potoczna nazwa owocu, który rośnie na szczytach liści pewnego gatunku kaktusów. W całej Ameryce Północnej i Południowej można spotkać około 200...
malina moroszka

Malina moroszka w naturalnej ochronie zdrowia i urody

Malina moroszka jest bardzo ceniona zarówno jako doskonały składnik kulinarny, jak i dodatek do kosmetyków naturalnych i tradycyjnych preparatów zdrowotnych. Ze względu na swoje...
marakuja

Marakuja – Rodzaje, właściwości, zastosowania

Marakuja, znana również jako passiflora lub męczennica, to owoc egzotyczny, o pomarszczonej skórce i pokrywającym nasiona purpurowo-brązowym miąższu. Nasiona uznawane są zwykle jako bardzo...
koper włoski

Koper włoski – Właściwości i przepisy zdrowotne

Koper włoski to coraz częściej spotykana w polskich sklepach roślina spożywcza, znana również jako koper słodki lub fenkuł włoski (łac. Foeniculum vulgare Mill.). Posiada...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY