Owoce i warzywa

Mało kto ma dzisiaj wątpliwości, że owoce i warzywa w codziennej diecie są niezwykle korzystne i ważne dla zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia. Tego typu produkty roślinne przede wszystkim zawierają bardzo cenne składniki odżywcze, m.in. witaminy, sole mineralne, czy też błonnik i enzymy. Bardzo często zwraca się uwagę na ich właściwości przeciwutleniające, zapewniające skuteczniejszą ochronę przed rozwojem poważnych chorób. Do ich spożywania zachęcani są praktycznie wszyscy, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Warto jednak pamiętać, że żadne pojedyncze warzywo czy owoc nie jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego ważne jest ich urozmaicenie i wzajemne uzupełnianie. Z tego względu, zwraca się często uwagę, że warto przede wszystkim spożywać warzywa i owoce w różnych kolorach, gdyż stanowią one pierwszą wskazówkę dla zachowania odpowiedniej różnorodności dietetycznej. Coraz częściej mówi się również, że przy ich wyborze warto kierować się pewnym rytmem przyrodniczym. Polega on na wybieraniu głównie owoców i warzyw sezonowych i pochodzących z danego obszaru geograficznego. Być może natura sama podpowiada nam co jest dla nas najlepsze.

 

czarny bez

Czarny bez – Właściwości, zastosowania, opinie

Nie od wczoraj wiadomo, że owoce jagodowe są bardzo odżywcze i korzystne dla zdrowia. Dlatego właśnie czarny bez jest jednym z tych produktów, które...
aronia

Aronia – Wartości odżywcze, właściwości, zastosowania

Aronia czarnoowocowa (łac. Photinia melanocarpa) to gatunek dość dużego krzewu, należącego do rodziny różowatych. Dzięki wielu cennym właściwościom zdrowotnym, a także atrakcyjnemu smakowi, coraz...
koper włoski

Koper włoski – Właściwości i przepisy zdrowotne

Koper włoski to coraz częściej spotykana w polskich sklepach roślina spożywcza, znana również jako koper słodki lub fenkuł włoski (łac. Foeniculum vulgare Mill.). Posiada...
opuncja figowa

Opuncja figowa – Właściwości odżywcze i zdrowotne

Opuncja figowa to potoczna nazwa owocu, który rośnie na szczytach liści pewnego gatunku kaktusów. W całej Ameryce Północnej i Południowej można spotkać około 200...
owoce Goji

Owoce Goji w naturalnej ochronie zdrowia

W tradycyjnej medycynie chińskiej owoce Goji stosowane są już od ponad dwóch tysięcy lat. Niektóre legendy mówią o tym, że czasach starożytnych tybetańscy mnisi...
granat

Granat – Właściwości, jak jeść, wartości

Granat jest jednym z najzdrowszych owoców na ziemi. Zawiera cały szereg pożytecznych związków roślinnych, które posiadają naturalną zdolność zapobiegania wielu chorobom i uciążliwym dolegliwościom....
żurawina

Żurawina – Podstawowe fakty i właściwości zdrowotne

Żurawina to owoc z rodziny wrzosowatych, a jej są krewnymi są jagody i borówki. Posiada wspaniałe właściwości odżywcze, ze względu na bogactwo związków bioaktywnych,...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY