Owsianka z ostropestem plamistym i dodatkami? Trudno jest znaleźć lepszą propozycję na śniadanie. Można do niej dodawać rozmaite składniki, m.in. owoce, ziarna czy tłuszcze roślinne. W naszej propozycji jednym z najważniejszych dodatków będzie ostropest plamisty, który posiada liczne właściwości zdrowotne. Dzięki takiemu śniadaniu zyskamy siły na większą część dnia, a także zapewnimy ochronę naszej wątroby.
Owsianka to nic innego jak płatki owsiane przygotowane na mleku lub wodzie. Dawniej w wielu domach stanowiła podstawę porannej diety, jednak w ostatnich czasach została nieco zapomniana. Na szczęście coraz więcej osób zaczyna interesować się zdrowym żywieniem, które zapewnia więcej sił i energii, chroni organizm przed chorobami, a także ogranicza procesy starzenia oraz wspomaga pielęgnację urody. Jak wiadomo, jesteśmy tym co jemy. Dlatego tak ważna jest nasza dieta i wybory żywieniowe. Owsianka z ostropestem plamistym stanowić może doskonały przykład na odpowiednią kompozycję składników odżywczych, zapewniającą lepsze samopoczucie.
Owsianka z ostropestem plamistym
Owsianka może stanowić bardzo smaczne i pożywne danie, które można dowolnie komponować. Poniżej przedstawiamy naszą propozycję:
Składniki:
- 1 miarka płatków owsianych,
- 3 miarki wody,
- 2 miarki mleka sojowego lub kokosowego,
- 2 łyżki mielonego ostropestu plamistego, najlepiej moczonego przez noc,
- 1 łyżka namoczonych nasion chia lub siemienia lnianego,
- kilka truskawek,
- drobno pokrojone jabłko,
- domowa granola,
- szczypta cynamonu,
- opcjonalnie – syrop z agawy, ksylitol, cukier trzcinowy,
- opcjonalnie – odżywka białkowa dla sportowców.
Do owsianki można również dodawać inne składniki, w zależności od potrzeb żywieniowych lub smaku.
Przygotowanie:
- do garnka wlewamy wodę i wsypujemy przepłukane wcześniej płatki owsiane,
- całość zagotowujemy na małym ogniu,
- po uzyskaniu odpowiedniej miękkości owsianki dodajemy ostropest, mleko, cynamon, oraz nasiona chia lub siemię lniane, a następnie wszystko mieszamy,
- całość dosładzamy syropem z agawy lub innym słodkim dodatkiem, a także dodajemy białko w proszku.
- Po wyłożeniu do talerza dodajemy owoce i granolę.
Dlaczego owsianka z ostropestem i owocami jest zdrowa?
Owsianka zapewnia całe spektrum wartości odżywczych, dzięki obecności różnorodnych składników. Najważniejsze z nich to jednak same płatki owsiane oraz zmielone nasiona ostropestu.
Płatki owsiane
Zawarty w płatkach błonnik przede wszystkim pozwala skutecznie dbać o linię. Jest również pożywką dla dobrych bakterii, wspomaga pracę jelit oraz zapewnia uczucie sytości. Ponadto płatki owsiane wpływają na:
- obniżenie poziomu cholesterolu,
- zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego,
- naturalnie stabilizują poziom cukru,
- dostarczają znacznych ilości magnezu,
- chronią układ krwionośny,
- zapewniają znaczną energię na długi czas.
Ostropest plamisty mielony
Dodanie do owsianki mielonych nasion ostropestu zapewnia dostarczenie organizmowi cennych składników aktywnych, pozwalających w skuteczny sposób chronić układ trawienny, a w szczególności wątrobę. Jego zastosowanie zapewnia m.in.:
- lepszą ochronę przed wszelkimi dolegliwościami wątroby,
- skuteczniejszą ochronę przeciwnowotworową,
- redukcję uczucia zgagi,
- ograniczenie reakcji alergicznych,
- zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nerek.
Pozostałe składniki
Dodanie do owsianki owoców zapewnia dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i cukrów prostych, dających więcej energii na rozruch z samego rana. Nasiona chia lub siemię lniane to przede wszystkim bogactwo ważnych dla zdrowia kwasów omega-3. Odżywka białkowa to z kolei źródło ważnych aminokwasów, pozwalających na szybszą regenerację całego organizmu.
Ja przyrządzam owsiankę następująco:
– wieczorem do talerza wsypuję 4 łyżki płatków owsianych i zalewam wrzątkiem
– po upływie około 30 minut dodaję łyżkę zmielonego w młynku od kawy siemienia lnianego i łyżkę zmielonego
ostropestu
– zalewam to jeszcze łyżeczką rozpuszczonego miodu w chłodnej wodzie
Tak przygotowany posiłek jem na następny dzień na śniadanie z kromką chleba z masłem i z dżemem własnej produkcji.
Proszę i zdanie czy dobrze postępuję?