Owsianka z ostropestem plamistym i owocami

1
4157
owsianka z ostropestem plamistym
Owsianka z ostropestem plamistym i owocami to doskonała propozycja na rozpoczęcie dnia

Owsianka z ostropestem plamistym i dodatkami? Trudno jest znaleźć lepszą propozycję na śniadanie. Można do niej dodawać rozmaite składniki, m.in. owoce, ziarna czy tłuszcze roślinne. W naszej propozycji jednym z najważniejszych dodatków będzie ostropest plamisty, który posiada liczne właściwości zdrowotne. Dzięki takiemu śniadaniu zyskamy siły na większą część dnia, a także zapewnimy ochronę naszej wątroby.

Owsianka to nic innego jak płatki owsiane przygotowane na mleku lub wodzie. Dawniej w wielu domach stanowiła podstawę porannej diety, jednak w ostatnich czasach została nieco zapomniana. Na szczęście coraz więcej osób zaczyna interesować się zdrowym żywieniem, które zapewnia więcej sił i energii, chroni organizm przed chorobami, a także ogranicza procesy starzenia oraz wspomaga pielęgnację urody. Jak wiadomo, jesteśmy tym co jemy. Dlatego tak ważna jest nasza dieta i wybory żywieniowe. Owsianka z ostropestem plamistym stanowić może doskonały przykład na odpowiednią kompozycję składników odżywczych, zapewniającą lepsze samopoczucie.

Owsianka z ostropestem plamistym

Owsianka może stanowić bardzo smaczne i pożywne danie, które można dowolnie komponować. Poniżej przedstawiamy naszą propozycję:

Składniki:

  • 1 miarka płatków owsianych,
  • 3 miarki wody,
  • 2 miarki mleka sojowego lub kokosowego,
  • 2 łyżki mielonego ostropestu plamistego, najlepiej moczonego przez noc,
  • 1 łyżka namoczonych nasion chia lub siemienia lnianego,
  • kilka truskawek,
  • drobno pokrojone jabłko,
  • domowa granola,
  • szczypta cynamonu,
  • opcjonalnie – syrop z agawy, ksylitol, cukier trzcinowy,
  • opcjonalnie – odżywka białkowa dla sportowców.

Do owsianki można również dodawać inne składniki, w zależności od potrzeb żywieniowych lub smaku.

Przygotowanie:

  • do garnka wlewamy wodę i wsypujemy przepłukane wcześniej płatki owsiane,
  • całość zagotowujemy na małym ogniu,
  • po uzyskaniu odpowiedniej miękkości owsianki dodajemy ostropest, mleko, cynamon, oraz nasiona chia lub siemię lniane, a następnie wszystko mieszamy,
  • całość dosładzamy syropem z agawy lub innym słodkim dodatkiem, a także dodajemy białko w proszku.
  • Po wyłożeniu do talerza dodajemy owoce i granolę.

Dlaczego owsianka z ostropestem i owocami jest zdrowa?

Owsianka zapewnia całe spektrum wartości odżywczych, dzięki obecności różnorodnych składników. Najważniejsze z nich to jednak same płatki owsiane oraz zmielone nasiona ostropestu.

Płatki owsiane

Zawarty w płatkach błonnik przede wszystkim pozwala skutecznie dbać o linię. Jest również pożywką dla dobrych bakterii, wspomaga pracę jelit oraz zapewnia uczucie sytości. Ponadto płatki owsiane wpływają na:

  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego,
  • naturalnie stabilizują poziom cukru,
  • dostarczają znacznych ilości magnezu,
  • chronią układ krwionośny,
  • zapewniają znaczną energię na długi czas.

Ostropest plamisty mielony

Dodanie do owsianki mielonych nasion ostropestu zapewnia dostarczenie organizmowi cennych składników aktywnych, pozwalających w skuteczny sposób chronić układ trawienny, a w szczególności wątrobę. Jego zastosowanie zapewnia m.in.:

  • lepszą ochronę przed wszelkimi dolegliwościami wątroby,
  • skuteczniejszą ochronę przeciwnowotworową,
  • redukcję uczucia zgagi,
  • ograniczenie reakcji alergicznych,
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nerek.

Pozostałe składniki

Dodanie do owsianki owoców zapewnia dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i cukrów prostych, dających więcej energii na rozruch z samego rana. Nasiona chia lub siemię lniane to przede wszystkim bogactwo ważnych dla zdrowia kwasów omega-3. Odżywka białkowa to z kolei źródło ważnych aminokwasów, pozwalających na szybszą regenerację całego organizmu.

Poprzedni artykułCzarny bez – Właściwości, zastosowania, opinie
Następny artykułCzystek – Efekty stosowania popularnego zioła
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

1 KOMENTARZ

  1. Ja przyrządzam owsiankę następująco:
    – wieczorem do talerza wsypuję 4 łyżki płatków owsianych i zalewam wrzątkiem
    – po upływie około 30 minut dodaję łyżkę zmielonego w młynku od kawy siemienia lnianego i łyżkę zmielonego
    ostropestu
    – zalewam to jeszcze łyżeczką rozpuszczonego miodu w chłodnej wodzie
    Tak przygotowany posiłek jem na następny dzień na śniadanie z kromką chleba z masłem i z dżemem własnej produkcji.
    Proszę i zdanie czy dobrze postępuję?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.