Pestki słonecznika to wspaniałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, minerałów, witamin oraz cennych fitoskładników. Ta wyjątkowa przekąska może doskonale wzbogacić codzienną dietę i przyczynić się do lepszego funkcjonowania organizmu. Ziarna słonecznika uznawane są za jedno z najzdrowszych składników pokarmowych, który w dodatku jest łatwo dostępny i tani.
Nasiona słonecznika to nie tylko smaczna przekąska, ale przede wszystkim zdrowy produkt spożywczy. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które pomagają w utrzymaniu optymalnego funkcjonowania organizmu. Wygoda stosowania tych nasion umożliwia dodanie ich do wielu potraw, a tym samym wzbogacenie o dodatkowe wartości odżywcze. Można jeść same nasiona słonecznika lub też wykorzystać je jako dodatek do sałatek, zup lub innych potraw.
Pestki słonecznika – Najcenniejsze składniki odżywcze
Pestki słonecznika stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które mogą wpłynąć na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich.
Witamina E i selen
Nasiona słonecznika są przede wszystkim bardzo dobrym źródłem witaminy E, a jedna garść tej zdrowej przekąski zawiera znaczną część zalecanej dziennej dawki. Witamina E to naturalny przeciwutleniacz, który pomaga organizmowi chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Powszechnie uznaje się, że osoby spożywające większe ilości witaminy E narażone są na mniejsze ryzyko rozwoju chorób serca. Ponadto wpływa ona na utrzymanie zdrowia oczu, w tym uchronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Selen to cenny minerał, który z witaminą E działa jako silny przeciwutleniacz i chroni komórki przed uszkodzeniami. Jedna garść ziaren słonecznika dostarcza nawet 1/4 dziennego zapotrzebowania organizmu na selen.
Dobre tłuszcze i białko
Nasiona słonecznika zawierają mononienasycone i wielonienasycone tłuszcze, które uznawane są za bardzo zdrowe. Przede wszystkim dlatego, że przyczyniają się do podniesienia poziomu dobrego cholesterolu (HDL), a jednocześnie do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL). Zawarty w nasionach olej słonecznikowy to ok. 90% tłuszczów w zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona słonecznika zawierają również białko, które pomaga budować i utrzymać mięśnie w dobrej kondycji.
Kwas foliowy
Obecny w słoneczniku kwas foliowy to Witamina B, która naturalnie występuje w wielu rodzajach żywności. Systematyczna forma tej witaminy nazywana jest kwasem foliowym. Witamina pomaga budować nowe komórki, także łańcuchy kodu genetycznego DNA i RNA. Może również pomóc przy zapobieganiu mutacjom DNA, które z kolei prowadzić mogą do rozwoju nowotworów. Kwas foliowy jest również konieczny do wytwarzania nowych czerwonych krwinek, a także do właściwego metabolizmu i utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny oraz aminokwasów. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, gdyż wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Garść nasion słonecznika dostarcza nawet kilkunastu procent dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Inne witaminy i minerały
Pestki słonecznika zawierają również znaczne ilości miedzi, cynku, a także żelaza i błonnika. Składniki odżywcze pomagają dostarczać tlen do krwinek, a następnie całego organizmu. Minerały i błonnik pozwalają również wytwarzać energię, utrzymują układ odpornościowy we właściwej kondycji, a także stabilizują poziom glukozy we krwi, utrzymują poziom cholesterolu we krwi na bezpiecznym poziomie, a nawet zapobiegają zaparciom.
Pestki słonecznika – Właściwości zdrowotne
Pestki słonecznika wspomagają utrzymanie zdrowia układu sercowo-naczyniowego
Zawarta w nasionach słonecznika witamina E spełnia funkcje antyoksydacyjne, chroniące układ krążenia poprzez wymiatanie wolnych rodników, które powodują utlenianie cholesterolu. Podczas utleniania cholesterol przykleja się do ścian naczyń krwionośnych i przyczynia się do rozwoju miażdżycy, co prowadzić może do zablokowania tętnic, ataków lub udaru mózgu. Nasiona słonecznika są także doskonałym źródłem witaminy C, która również pomaga w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.
Nasiona słonecznika pozwalają obniżyć poziom cholesterolu i poprawiają trawienie
Nasiona słonecznika zawierają wysoki poziom fitosteroli, których właściwości fizyczne podobne są do cholesterolu. Zawierają bogactwo jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które redukują poziom złego cholesterolu. Cały proces wspierany jest także przez obecność błonnika. Błonnik pokarmowy pomaga także w procesie trawienia, zapobiegać zaparciom i przyspieszać proces oczyszczania organizmu z toksyn.
Pestki słonecznika chronią przed rozwojem nowotworów
Zawarte w pestkach słonecznika przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom komórek, które często prowadzą do rozwoju raka. Te cenne składniki odżywcze pozwalają chronić tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Nasiona słonecznika zawierają także znaczne ilości fitosteroli, zwanych lignanami, które także chronią przed rozwojem nowotworów, m.in. okrężnicy, prostaty i piersi.
Nasiona słonecznika wspomagają zdrowie kości i stawów
Nasiona słonecznika są bogate w magnez, który jest niezbędnym dla utrzymania zdrowia kości składnikiem mineralnym. Większość magnezu w organizmie jest obecna w naszych kościach i pomaga w utrzymaniu ich we właściwej strukturze. Pestki zawierają także cenną miedź, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania enzymów, uczestniczących w sieciowaniu kolagenu i elastyny. Tym samym ma istotny wpływ na utrzymanie wytrzymałości i elastyczność kości i stawów.
Zawarte w słoneczniku składniki aktywne łagodzą nerwy i zapewniają zdrowie psychiczne
Nasiona słonecznika mają pozytywny wpływ na ogólny nastrój i zmniejszają szanse na rozwój depresji. Właściwość ta wynika z obecności tryptofanu, niezbędnego aminokwasu, który pomaga wytwarzać ważny neuroprzekaźnik, czyli serotoninę. Gdy serotonina jest uwalnia się w organizmie, łagodzone są wewnętrzne napięcia, mózg staje się spokojniejszy i ciało się lepiej relaksuje. Znajdująca się w nasionach słonecznika cholina pomaga w poprawie pamięci i usprawnia funkcje poznawcze.
Z kolei magnez pomaga zmniejszyć częstość napadów migreny, obniża ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca, bólowi i zmęczeniu. Minerał ten pozwala utrzymywać nerwy w stanie rozluźnienia, uniemożliwiając przepływ wapnia do komórek nerwowych. Wpływa także na rozluźnienie naczyń krwionośnych i mięśni. Zbyt niskie poziomy magnezu powodują, że zbyt duże ilości wapnia dostają się do komórek nerwowych, co powoduje nadmierne skurcze mięśni. Nasiona słonecznika posiadają także znaczne ilości potasu, który pomaga zrównoważyć działanie sodu we krwi i obniża ciśnienie krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Ziarna słonecznika wspomagają zdrowie mięśni i kości
Kiełki nasion słonecznika są jednym najlepszych wegetariańskich źródeł białka. Pomaga ona w naprawie tkanki mięśniowej i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Białko jest również niezbędne do prawidłowego rozwoju kości, a tym samym zapobiega osteoporozie. Nasiona słonecznika mogą być dobrą alternatywą dla mięsnych białek, szczególnie dla wegan i wegetarian.
Pestki słonecznika wspomagają zachować zdrowie skóry
Odpowiednie odżywianie jest warunkiem zachowania zdrowej i pięknej skóry. Zawarta w słoneczniku witamina E doskonale chroni skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i pozwala dłużej zachować jej zdrowy i młody wygląd. Zawarta w nich miedź jest z kolei niezbędna do produkcji melaniny, która odpowiedzialna jest za nadanie cerze ciemniejszego odcieniu. Dzięki temu organizm może bronić się przed niszczącym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Ponadto, zawarte w słoneczniku związki aktywne pozwalają zapobiegać powstawaniu blizn i powstawaniu zmarszczek.
Pestki słonecznika pozwalają utrzymać zdrowie włosów
Zawarty w nasionach słonecznika cynk w naturalny sposób wspomaga wzrost włosów, jednak jego nadmierne spożycie może przynieść odwrotny efekt. Z kolei witamina E stymuluje cebulki włosowe poprzez zwiększenie krążenia krwi w skórze głowy. Pestki słonecznika zawierają jednocześnie witaminę B6, która jest nie tylko kluczowa dla wchłaniania cynku, ale ma również wykazuje pewne właściwości, pozwalające na zapobieganie wypadaniu włosów.