Przepis na zdrowe pesto z jarmużu

0
2770
pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu jest bardzo zdrowe i łatwe do przygotowania

Jarmuż jest bardzo zdrowym warzywem, które jest niezwykle trudne do pokonania pod względem zawartości cennych składników odżywczych. Stanowi on  doskonały wybór dla tych, którym zależy na zdrowej i zrównoważonej diecie. Niniejszy przepis na pesto z jarmużu to z kolei doskonała propozycja na smaczny posiłek i wykorzystanie wspaniałych właściwości odżywczych warzywa.

Jarmuż jest przede wszystkim doskonałym źródłem witamin A, C i K, a także zawiera znaczne ilości manganu, miedzi i fitochemikaliów, które uważane są za naturalne związki chroniące przed niektórymi typami nowotworów. Ponieważ zawiera on tak wiele różnych składników odżywczych, może odgrywać ważną rolę, jako wspaniałe uzupełnienie zdrowej i zrównoważonej diety. Jednym ze sposobów wykorzystania jego najcenniejszych właściwości może być właśnie zdrowe pesto z jarmużu.

Jarmuż – Właściwości odżywcze

Jarmuż jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, gdyż zawiera go aż 69 μg w 80 g gotowanego produktu. Kwas foliowy należy do grupy witamin B i jest bardzo ważny dla utrzymania zdrowia. Wspomaga m.in. wzrost płodu w łonie matek, uczestniczy w tworzeniu się krwi i wspiera układ odpornościowy w prawidłowym funkcjonowaniu.

Jarmuż jest także bogaty w luteinę, czyli związkiem przeciwutleniającym, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowia oczu.  W kilogramie tego warzywa znajduje się aż ok. 76 mg luteiny na kg, gdy w brokułach jedynie 17 mg. Zaleca się, by dzienna dawka wynosiła ok. 6-10 mg.

80 g jarmużu zawiera ponadto ok.  448 μg witaminy A, która odgrywa znaczącą rolę nie tylko w utrzymaniu prawidłowych funkcji skóry, ale i wzroku. Ponadto wspiera układ odpornościowy, podobnie jak witamina C. Jarmuż zawiera jej aż 17 razy więcej niż marchew. Witamina C jest niezwykle ważna dla tworzenia kolagenu, a także wspiera zdrowie naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry i zębów. Ułatwia ponadto wchłanianie żelaza i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Jarmuż jest także doskonałym źródłem witaminy K, gdyż zawiera jej aż 704,8 μg na 100 g. Witamina K największe znaczenie ma dla prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowia kości. Ponadto, te wspaniałe warzywo z rodziny kapusiowatych cieszy się niską kaloryczności i prawie nie zawiera tłuszczów. 80 g jarmużu dostarcza jedynie 19 kcal oraz 2,2 g błonnika.

[Koniecznie przeczytaj: Jarmuż – Właściwości lecznicze i odżywcze, przepisy]

Przepis na pesto z jarmużu

Tradycyjne, włoskie pesto przygotowuje się z bazylii, oliwy z oliwek, orzeszków pinii oraz parmezanu. Można je podawać z makaronem, a także z warzywami i mięsem. Obecnie jednak coraz bardziej popularny staje się przepis na pesto z jarmużu, z którego można przygotowywać bardzo podobne i zdrowe dania. Poniżej przedstawiamy przepis na ok. 4 osoby, jednak można przygotować go więcej i wykorzystać w późniejszym czasie.

Składniki:

Z liści jarmużu należy usunąć zdrewniałe łodyżki, a następnie całość drobno pokroić, by dały się łatwiej zmiksować. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i wykonujemy z nich jednolitą masę. W razie potrzeby można dodać trochę więcej oliwy z oliwek.

Pesto z jarmużu można podawać z makaronem spaghetti, penne czy innym ulubionym. Do takiego dania dodać można również gotowane na parze warzywa, np. różyczki brokuła lub kalafiora, suszone pomidory czy zblanszowaną cukinię. Po wymieszaniu z sosem całość można udekorować orzechami i nasionami.

Poprzedni artykułOlejek z drzewa herbacianego na trądzik
Następny artykułSok z selera – Właściwości odżywcze i zdrowotne
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.