olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego – Właściwości i zastosowanie

Olejek z drzewa herbacianego to bardzo praktyczny, niedrogi, o wielu zastosowaniach dla zdrowia, produkt naturalny. Nie bez powodu ceniony jest na świecie, jako jeden...
ostropest plamisty

Ostropest plamisty – Właściwości, działanie, stosowanie

Ostropest plamisty to wyjątkowa roślina, o niezwykle cennych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które są powszechnie wykorzystywane przede wszystkim do detoksykacji organizmu, a zwłaszcza wątroby....
seler naciowy

Seler naciowy – Właściwości i wskazówki jak jeść

Seler stał się w ostatnich latach bardzo popularnym w Polsce warzywem, szczególnie jego naciowa odmiana. Coraz chętniej dodawany jest do rozmaitych potraw oraz stanowi...
żywokost

Żywokost lekarski – Właściwości i zastosowania

W ciągu ostatnich dwóch stuleci w medycynie ludowej żywokost lekarski stosowany był jako jedna z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Powszechnie wierzono również, że jego...
herbata z ostropestu

Herbata z ostropestu i jej zalety zdrowotne

Herbata z ostropestu oferuje bezpieczny i naturalny sposób na detoks naszego organizmu. Jest również nieoceniona w kontekście regeneracji wątroby, a także przyczyniania się do...
czystek

Czystek – Właściwości, efekty, opinie i dawkowanie

Czystek (Cistus x incanus) jest jedną z najsilniej działających roślin, które umożliwiają efektywne wsparcie ludzkiego systemu odpornościowego, zasadniczo bez powodowania istotnych skutków ubocznych oraz...
olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki – Najważniejsze właściwości

Spośród kilkuset recenzowanych naukowych publikacji o korzyściach i właściwościach, jakie posiada olej z czarnuszki, jedno jest jasne - istnieje zaledwie kilka problemów, przy których...
olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy – Właściwości, zastosowanie, skład

Większość najważniejszych właściwości zdrowotnych, jakie wykazuje olej słonecznikowy zawiera się w zdolności do zapewnienia sercu lepszego zdrowia, wzmocnieniu układu odpornościowego organizmu, zwiększeniu zasobów energii,...
olej rzepakowy

Olej rzepakowy – Zastosowania i właściwości

Właściwości zdrowotne, jakie posiada olej rzepakowy, są bardzo szerokie. Wpływa on m.in. na polepszenie kondycji serca, obniżenie złego cholesterolu, skuteczną ochronę skóry, zwiększenie zasobów...
spirulina

Spirulina – Dawkowanie, działanie i skutki uboczne

Spirulina to rodzaj niezwykle popularnej w ostatnim czasie algi, która została uznana za jeden z najlepszych składników ludzkiej diety. O jej wspaniałych właściwościach odżywczych...
szałwia hiszpańska

Szałwia hiszpańska (nasiona Chia) – Fakty żywieniowe

Szałwia hiszpańska Salvia hispanica, lepiej znana jako Chia, to małe czarne nasionka rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Była cennym dodatkiem ubogiego pożywienia już...
jarmuż

Jarmuż – Właściwości lecznicze i odżywcze, przepisy

Coraz częściej sklepy spożywcze i ze zdrową żywnością oferują świeży jarmuż. Czy wiecie jednak o wszystkich właściwościach, jakie nieść może za sobą to warzywo?...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY