Olejek z drzewa herbacianego – Właściwości i zastosowanie
Olejek z drzewa herbacianego to bardzo praktyczny, niedrogi, o wielu zastosowaniach dla zdrowia, produkt naturalny. Nie bez powodu ceniony jest na świecie, jako jeden...
Ostropest plamisty – Właściwości, działanie, stosowanie
Ostropest plamisty to wyjątkowa roślina, o niezwykle cennych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które są powszechnie wykorzystywane przede wszystkim do detoksykacji organizmu, a zwłaszcza wątroby....
Seler naciowy – Właściwości i wskazówki jak jeść
Seler stał się w ostatnich latach bardzo popularnym w Polsce warzywem, szczególnie jego naciowa odmiana. Coraz chętniej dodawany jest do rozmaitych potraw oraz stanowi...
Herbata z ostropestu i jej zalety zdrowotne
Herbata z ostropestu oferuje bezpieczny i naturalny sposób na detoks naszego organizmu. Jest również nieoceniona w kontekście regeneracji wątroby, a także przyczyniania się do...
Żywokost lekarski – Właściwości i zastosowania
W ciągu ostatnich dwóch stuleci w medycynie ludowej żywokost lekarski stosowany był jako jedna z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Powszechnie wierzono również, że jego...
Czystek – Właściwości, efekty, opinie i dawkowanie
Czystek (Cistus x incanus) jest jedną z najsilniej działających roślin, które umożliwiają efektywne wsparcie ludzkiego systemu odpornościowego, zasadniczo bez powodowania istotnych skutków ubocznych oraz...
Olej z czarnuszki – Najważniejsze właściwości
Spośród kilkuset recenzowanych naukowych publikacji o korzyściach i właściwościach, jakie posiada olej z czarnuszki, jedno jest jasne - istnieje zaledwie kilka problemów, przy których...
Olej słonecznikowy – Właściwości, zastosowanie, skład
Większość najważniejszych właściwości zdrowotnych, jakie wykazuje olej słonecznikowy zawiera się w zdolności do zapewnienia sercu lepszego zdrowia, wzmocnieniu układu odpornościowego organizmu, zwiększeniu zasobów energii,...
Olej rzepakowy – Zastosowania i właściwości
Właściwości zdrowotne, jakie posiada olej rzepakowy, są bardzo szerokie. Wpływa on m.in. na polepszenie kondycji serca, obniżenie złego cholesterolu, skuteczną ochronę skóry, zwiększenie zasobów...
Spirulina – Dawkowanie, działanie i skutki uboczne
Spirulina to rodzaj niezwykle popularnej w ostatnim czasie algi, która została uznana za jeden z najlepszych składników ludzkiej diety. O jej wspaniałych właściwościach odżywczych...
Jarmuż – Właściwości lecznicze i odżywcze, przepisy
Coraz częściej sklepy spożywcze i ze zdrową żywnością oferują świeży jarmuż. Czy wiecie jednak o wszystkich właściwościach, jakie nieść może za sobą to warzywo?...
Szałwia hiszpańska (nasiona Chia) – Fakty żywieniowe
Szałwia hiszpańska Salvia hispanica, lepiej znana jako Chia, to małe czarne nasionka rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Była cennym dodatkiem ubogiego pożywienia już...