Kozieradka albo Methi to bodaj najczęściej wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej zioło. Pobudza zarówno smak, jak i zapach potrawy. Jednakże oprócz tego przyprawa ta ma również właściwości lecznicze. Stwierdzono, że kozieradka może regulować poziom cholesterolu we krwi, a także pozwala efektywnie i zdrowo funkcjonować naszemu układowi sercowo-naczyniowemu.
Najgorsze jest to, że przy podwyższonym poziomie cholesterolu nie występują żadne objawy. W rezultacie bardzo trudno jest podjąć środki zapobiegawcze, aby uchronić się przez tą chorobą. Jednak regularne stosowanie kozieradki w diecie, unikanie palenia, a także stały kontakt z lekarzem pozwoli na uniknięcie tej poważnej dolegliwości i na obniżenie cholesterolu. Jak zatem działa kozieradka na cholesterol i czy może pomóc obniżyć jego poziom? Rzućmy okiem na to, w jaki sposób można wykorzystać to wspaniałe zioło, by mieć cholesterol pod kontrolą.
Charakterystyka ziela kozieradki
Kozieradka jest jedną z najstarszych roślin uprawnych do celów leczniczych, rodzimych dla południowej Europy i Azji. Jest to bardzo popularna roślina uprawiana obecnie w całym regionie Morza Śródziemnego, Argentynie, Afryce Północnej, Francji, Indiach i USA. zioło to posiada bardzo długą tradycję wykorzystania i jest wymieniana szczegółowo w pismach egipskich już w okresie ok. 1500 p.n.e..
Kozieradka to jednoroczna roślina strączkowa rosnąca do wysokości ok. 65 cm. Wytwarza jasnozielone liście, małe białe kwiaty i długie strąki, z których każdy zawiera od 10 do 20 małych, twardych, złocisto-brązowych nasion. Nasiona mają ostry zapach i dość gorzki smak, opisywany jako podobny do spalonego selera.
Zmielony na drobno proszek z nasion kozieradki jest ulubionym składnikiem indyjskiego curry, ale można dodać go również do dowolnego innego dania. Nasiona kozieradki są specjalnie palone i mielone, aby zrobić z nich swoistą kawę. Po zakupie kozieradkę można przechowywać w chłodnym, suchym miejscu przez okres do sześciu miesięcy.
Jak działa kozieradka – Praca dla obniżki cholesterolu
Badania wykazały, że kozieradka posiada pewne cenne związku chemiczne, które mają ogromny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Oto co o nich wiadomo:
Śluzowaty błonnik
Powłoczka nasion kozieradki zawiera składniki polisacharydowe zwane śluzem, co sprawia, że to zioło jest zdumiewającym źródłem zarówno rozpuszczalnego w wodzie błonnika 21,7 %, jak i nierozpuszczalnego – 26,8 %. Wysoki poziom błonnika ma kluczowy wpływ na jakość przetwarzanych składników spożywczych. W ten sposób ogranicza wchłanianie cholesterolu do jelita cienkiego. Zawartość błonnika kozieradki jest uważany również jako cenny pokarm ze strony probiotycznych bakterii jelitowych. Bakterie te odprowadzają lotny kwas tłuszczowy z krwiobiegu i hamują produkcję cholesterolu w wątrobie. Spożywając codziennie 20-25 g kozieradki możemy obniżyć poziom „złego” cholesterolu lub poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) w naszym organizmie.
Saponiny
Obecność innych polisacharydów, zwanych saponinami, pozwala na zachowanie poziomu cholesterolu we krwi pod kontrolą. Gdy dodamy tego zioła do codziennej diety, saponiny w nim zawarte połączą się z solami żółciowymi i stworzą duże micele. Tak powstała nowo substancja pozwoli na wydalenie soli żółciowych w dość dużym stopniu. Ostatecznie spowoduje to, że organizm wchłonie mniejsze ilości cholesterolu.
Beta-sitosterol
Nasiona kozieradki zawierają sterole roślinne zwane beta-sitosterolami. Mimo, że związki te są podobne do naszego cholesterolu, to jednak można ją pozyskać jedynie z roślin. Według naukowców beta-sitosterol może znacznie obniżyć poziom cholesterolu w naszym organizmie poprzez hamowanie absorpcji podczas trawienia żywności. Dlatego też spożywanie kozieradki jest wskazane u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Jak stosować kozieradkę na cholesterol
Regularne spożywanie kozieradki jest zalecane przez wielu lekarzy, w celu kontrolowania poziomu cholesterolu. Pod warunkiem jednak, że stosuje się do zalecanych sposobów spożywania tego zioła.
Kozieradka z wodą
Spożywanie kozieradki w wodzie jest najprostszym sposobem na regulowanie poziomu cholesterolu. Suche nasiona kozieradki można również piec. Po ostygnięciu należy je zmielić na gładki i drobny proszek. Przechowywać w szczelnym słoiczku lub pojemniku. Przygotować roztwór: dodać 1 łyżeczkę proszku z kozieradki do 1 szklanki wody. Taki płyn spożywać przynajmniej dwa raz dziennie.
Kozieradka w codziennych potrawach
Nasiona kozieradki mogą być stosowane jako przyprawa. Kiełki mogą być spożywane jak warzywo, a delikatne świeże lub suszone liście mogą być wykorzystywane jako zioła do przyprawiania gotowanych potraw. Poniżej przedstawiamy sposoby, jak wykorzystać kozieradkę w codziennej diecie:
- dodać liście kozieradki do curry z soczewicy lub po prostu do sałatki,
- posypać spożywane posiłki prażonymi nasionami kozieradki,
- lekko uprażyć nasiona kozieradki i dodać je do dipów, zup i marynat,
- kiełki kozieradki umieścić na noc w gorącej wodzie. Jeść je na 15-20 minut przed posiłkiem,
- przygotowując naleśniki, placki lub coś podobnego, dodaj proszek kozieradki do mieszanki ciasta,
- dodaj świeżo zmieloną kozieradkę do curry lub sosu z mięsem.
Zastosowanie kozieradki na cholesterol wcale nie musi wiązać się z wielkimi wyrzeczeniami i znoszeniem przykrych smaków.
Pozostałe zastosowania kozieradki
Zakup dostępne na rynku suplementy z kozieradki. Można je kupić w postaci tabletek, kapsułek lub w postaci płynnej. Produkty takie stanowią tylko jeden ze sposobów, dzięki któremu kozieradka będzie obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Dzięki wyżej wymienionemu postępowaniu będziesz mieć możliwość zachować odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, a także poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucia.
Źródła
- Belguith-Hadriche O. and others, “Lipid-Lowering and Antioxidant Effects of an Ethyl Acetate Extract of Fenugreek Seeds in High-Cholesterol-Fed Rats“, J. Agric. Food Chem., 2010, 58 (4), pp 2116–2122
- Petit P.R. and others, “Steroid saponins from fenugreek seeds: Extraction, purification, and pharmacological investigation on feeding behavior and plasma cholesterol“, Steroids, Volume 60, Issue 10, October 1995, Pages 674–680
Muszę przyznać że kozieradka nie wygląda zachęcająco ale za to jest bardzo zdrowa.