Soja – Główne właściwości odżywcze i zdrowotne

2
2804
soja
Z soi można wykonać niezliczoną ilość potraw

Soja stała się popularna i ważna w ostatnich dziesięcioleciach, ze względu na wzrost popularności mleka sojowego i białek roślinnych. Wysoki poziom białka, czyni ją idealnym substytutem mięsa dla wegetarian, a szeroki wybór produktów sojowych stworzył ogromny nowy rynek. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Soja warzywna to gatunek rośliny strączkowej, która stała się jednym z najczęściej spożywanych składników pokarmowych na świecie. Uznawana jest za bardzo pożywną i zdrową roślinę, o dobrych predyspozycjach do masowej uprawy. W największych ilościach produkowana jest w Stanach Zjednoczonych i Ameryce Południowej, ale w rzeczywistości pochodzi z obszaru Azji Wschodniej. Jej nazwa naukowa to Glycine Max i jest klasyfikowana jako roślina oleista, dorastająca nawet do 2 metrów.

Soja jako składnik wielu produktów spożywczych

Jednym z głównych powodów powodzenia soi jest to, że zawiera ona więcej cennego białka niż inne produkty roślinne. Białko sojowe jest niezwykle użyteczne, dlatego ta mała, skromna, fasolowata roślina stała się zaskakująco znacząca w skali gospodarki rolnej całego świata. Wytwarza się z niej bardzo dużo różnorodnych artykułów spożywczych, m.in. mleko sojowe, tofu, olej sojowy, sos sojowy czy nawet kotlety wegetariańskie.

Ponadto soja zawiera olbrzymie ilości innych składników odżywczych, co sprawia, że jest wprost niezastąpiona dla wielu osób stosujących dietę, a także tych, które potrzebują ogólnej poprawy stanu zdrowia, wegan i wegetarian. O jej walorach i znaczeniu dietetycznym można mówić niemal bez końca, jednak warto skupić się na kwestiach zasadniczych. Przyjrzyjmy się zatem bliżej podstawowym i kluczowym właściwościom odżywczym soi.

Wartość odżywcza soi

Korzyści zdrowotne soi są pochodną licznych składników odżywczych, w tym witamin, związków organicznych, a także znacznych ilości błonnika pokarmowego i bardzo dużej ilości cennego białka. W odniesieniu do witamin, soja zawiera witaminę K, ryboflawinę, kwas foliowy, witaminę B6, tiaminy i witaminę C. W kwestii minerałów warto wspomnieć o znacznych ilościach żelaza, manganu, miedzi, fosforu, potasu, magnezu, cynku, selenu i wapnia. Jest również bardzo dobrym źródłem wielu związków organicznych i przeciwutleniaczy. Poniżej przedstawiamy zestawienie najważniejszych składników zawartych w tej wyjątkowej roślinie.

 

Wartość odżywcza soi w 100 g

Wartość energetyczna446 (kcal)
Białko36 g
Węglowodany

w tym:

30 g
         Cukry proste7 g
Tłuszcz

w tym:

20 g
         Kwasy tłuszczowe wielonienasycone11 g
         Kwasy tłuszczowe jednonienasycone4,4 g
         Kwasy tłuszczowe nasycone2,9 g
Cholesterol0 g
Błonnik9 g
Magnez280 mg
Wapń277 mg
Żelazo15,7 mg
Sód2 mg
Potas1797 mg
Kwas askorbinowy6 mg
Witamina B60,4 mg
Witamina B120 µg
Witamina A22 IU

 

Dzięki bogactwu składników odżywczych soja wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, w tym możliwość poprawy metabolizmu, skutecznej pomocy w odchudzaniu, ochrony zdrowia serca, obrony przed chorobami nowotworowymi, zmniejszenia skutków menopauzy, poprawy zdrowia układu pokarmowego, poprawy kondycji kości, zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę oraz poprawę wyglądu i ujędrnienie ciała. Korzenie soi są również bogatym źródłem alantoiny, niezwykle cennego składnika aktywnego, wykorzystywanego powszechnie w przemyśle kosmetycznym.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze korzyści płynące z regularnego spożywania soi.

Podstawowe korzyści zdrowotne, wynikające ze stosowania soi:

  1. Utrzymanie właściwej wagi ciała

Na urzynanie prawidłowej wagi ciała soja działa dwutorowo. Przede wszystkim ten wyjątkowy składnik odżywczy, a także wykonywane na jego bazie produkty, pozwalają na tłumienie apetytu. Efekt ten pozwala pomóc w eliminacji nadmiernego objadania się, ewidentnie prowadzącego do otyłości i związanego z tym ryzyka zdrowotnego. Warto jednak pamiętać, że soja zapewnia również przyzwoitą ilość błonnika i białka, które w nadmiernej ilości mogą pomóc w przybieraniu na wadze, również w postaci mięśni. Dlatego soja może być niezwykle korzystna dla osób, które chcą zarówno stracić, jak i zyskać wagę, a tym samym doprowadzić do jej właściwej wartości. Ponadto skutecznie chroni ona przed chorobami związanymi z wagą, takimi jak cukrzyca czy dolegliwości układu krążenia.

  1. Profilaktyka przeciwnowotworowa

Zawarte w soi przeciwutleniacze istotnie wzmacniają efekt zapobiegawczy występowania różnego typu nowotworów. Neutralizują one działanie wolnych rodników, które są bardzo niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego. To właśnie wolne rodniki mogą powodować duże zagrożenie dla zdrowia i kondycji organizmu, gdyż przez nie zdrowe komórki mutują w śmiercionośne komórki nowotworowe. Ponadto wysoka zawartość błonnika w soi łagodzi i usprawnia procesy trawienia i zmniejsza obciążenie układu żołądkowo-jelitowego. Tym samym regularne spożywanie soi zmniejsza ryzyko powstania raka okrężnicy i jelit.

  1. Zwiększona aktywność metaboliczna

Jak wspomniano powyżej, soja jest niezwykle ważnym źródłem cennego i wysokowartościowego białka. Jest to niezwykle ważny aspekt, gdyż to właśnie aminokwasy są jednym z podstawowych budulców komórek i naczyń krwionośnych, znajdujących się we wszystkich częściach ludzkiego ciała. Białka z soi zapewniają utrzymanie zdrowie i wzrostu zdrowych komórek na właściwym poziomie. Soja jest ponadto szczególnie ważnym produktem żywnościowym w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, zastępując składniki odżywcze pochodzące z mięsa i ryb.

  1. Wspomaganie w okresie menopauzy

Soja jest bardzo dobrym źródłem izoflawonów, które są niezbędnymi składnikami układu rozrodczego kobiety. Jak wiadomo w okresie menopauzy następuje spadek poziomu estrogenów, powodując wiele szkód dla dobrej kondycji i samopoczucia. Zawarte w produktach sojowych izoflawony są zdolne do wiązania się z komórkami receptora estrogenowego, dzięki czemu organizm w okresie klimakterium nie odczuwa istotnych dolegliwości. Efekt ten może bowiem złagodzić wiele objawów menopauzy, takich jak wahania nastroju, uderzenia gorąca czy bóle brzucha. Okres menopauzy może być dla wielu kobiet bardzo traumatycznym okresem życia, jednak obecność soi w codziennej diecie to świetny sposób, by sobie pomóc i lepiej się poczuć.

  1. Utrzymanie dobrej kondycji serca

Soja jest bardzo dobrym źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć całkowity poziom cholesterolu. tym samym pozwala ona zapobiegać miażdżycy tętnic, która może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, że istnieją pewne konkretne kwasy tłuszczowe, które są niezbędne i kluczowe dla zdrowego funkcjonowania układu krwionośnego. Dwa z tych kwasów tłuszczowych to kwas linolowy i kwas linolenowy. Soja i produkty sojowe zawierają je w dość znacznych ilościach, a tym samym pomagają regulować funkcje komórek mięśni gładkich ciała utrzymywać odpowiednie ciśnienie krwi.

  1. Zapewnienie zdrowia jelit

Jednym z najczęściej brakujących we współczesnej diecie człowieka składników odżywczych jest błonnik. Jest on absolutnie niezbędny dla zapewnienia i efektywnego funkcjonowania układu pokarmowego. Ponadto, błonnik pobudza perystaltykę, która jest skurczem mięśni gładkich, popychających pokarmy przez system wydalniczy. Zapobieganie zaparciom jest niezwykle ważne, gdyż mogą się one przekształcić w poważną chorobę, w tym również przyczyniać się do powstania nowotworu jelita grubego. Również dlatego właśnie niezwykle bogata w cenny błonnik soja jest tak cenionym składnikiem diety, nie tylko wegetariańskiej.

  1. Wzmocnienie kości

Bardzo wysoki poziom zawartych w soi witamin i składników mineralnych, jak i wprost imponujące poziomy wapnia, magnezu, miedzi, selenu i cynku stanowią bardzo ważny czynnik dla wielu procesów zachodzących w organizmie. Jedną z najważniejszych funkcji jest niewątpliwie jej wpływ na utrzymanie zdrowych kości. Soja zawiera bowiem bardzo ważne składniki odżywcze, absolutnie niezbędne do stymulacji regeneracji i odbudowy kości. Regularne spożywanie soi może być długoterminowym rozwiązaniem dla wielu problemów, takich jak osteoporoza, które bardzo powszechnie występują podczas starzenia się organizmu.

  1. Zapobieganie wadom wrodzonym dziecka

Zawarty w soi kompleks witamin z grupy B jest również bardzo imponujący, a wysoki poziom kwasu foliowego jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapewnia bowiem skuteczną profilaktykę wad wrodzonych niemowląt, co istotnie podnosi szansę na urodzenie zdrowego i szczęśliwego dziecka.

  1. Zapobieganie cukrzycy

Soja jest również skutecznym składnikiem diety, wspomagającym zapobieganie i leczenie cukrzycy, przede wszystkim dlatego, że wykazuje zdolność do zwiększenia efektywności receptorów insuliny w organizmie. Tym samym przyczynia się do lepszego zarządzania insuliną i zapobiegania problemom diabetologicznym. Badania naukowe nad tym aspektem zdrowotnym są dopiero we wstępnej fazie rozwoju, pierwsze wyniki są bardzo obiecujące, głównie w populacjach azjatyckich.

  1. Zwiększenie natlenienia krwi

Miedź i żelazo są niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek, a tym samym praktycznie odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Przy odpowiedniej ilości czerwonych krwinek w organizmie, wszystkie narządy ciała są odpowiednio dotlenione, co pozwala im na odpowiednie działanie. Soja zawiera obydwa te pierwiastki w dość dużych ilościach, dlatego doskonale uzupełnia wszelkie wszelkie niedobory w codzienne diecie.

  1. Niwelowanie zaburzeń snu

Soja pomaga również regulować metabolizm organizmu, a tym samym skutecznie pomóc w zmniejszeniu zaburzeń snu oraz występowaniu bezsenności. Soja posiada również wysoką zawartość magnezu, który jest bardzo cennym pierwiastkiem, bezpośrednio łączonym ze zwiększeniem jakości i czasu trwania snu.

Przeciwwskazania i ograniczenia

Mimo, iż istnieje bardzo szeroki zakres korzystnych aspektów spożywania soi i produktów sojowych, wiązać się może z nią kilka potencjalnie negatywnych skutków zdrowotnych. Najważniejsze z nich to:

  • Poziom estrogenów: Ponieważ istnieje związek spożywaniu soi z poziomem estrogenu, niektórzy mężczyźni mogą od czasu do czasu mieć zachwiania równowagi hormonalnej, głównie w przypadku spożywania dużej ilości soi lub mleka sojowego. Może to również prowadzić do okresowej niepłodności, zaburzeń seksualnych, niższej liczby plemników, a nawet zwiększenia ryzyka występowania niektórych nowotworów. Obecnie trwają na całym świecie liczne badania w tym zakresie.
  • Tarczyca: Uważa się, że zawarte w soi składniki mogą zakłócać aktywności gruczołu tarczycy. Warto zatem obserwować reakcję własnego organizmu czy nie dotykają go jakieś dodatkowe problemy i niedomagania.

Oprócz tych ujemnych efektów, które zdarzają się u stosunkowo niewielkiej części populacji, soja jest bardzo zdrowym i niezwykle korzystnym wyborem, pozwalającym wzbogacać codzienną dietę wielu milionom ludzi.

2 KOMENTARZE

  1. I mozna do komentarza poprzedniczki dodac tylko ze juz nie ma czystej soi …a Pl przyjela ustawe o uzywaniu GMO wiec droga wolna ………..i wybor czy odzywiac sie zdrowo czy nie…..

  2. To bardzo niedobra roślina zawierająca goitrogeny, hemaglutyninę, daidzeinę, genisteinę, fityny, fitoestrogeny, inhibitory proteazy, szczawiany. Wiele osób bardzo skarży się na negatywny wpływ na sylwetkę tej rosliny. Nie dziwi mnie to. Takie połączenie tłuszczu z węglowodanami na pewno ma niewiele wspólnego ze zdrowiem. Ta strona jest dobra, ale soja nie ma nic wspólnego z dobrocią. Te całe doniesienia naukowe o jej dobroczynnym wpływie pochodzą prosto od przedstawicieli wielkiego przemysłu. Zresztą wystarczy wziąć to do ust. pzdr

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.