Pewnie wszyscy już dobrze znają żel AloeVera, czyli miąższ z aloesu zwyczajnego. Jest on przez wielu wykorzystywany do miejscowego leczenia ran ciętych, łagodzenia oparzeń słonecznych, jak również do wsparcia gojenia infekcji. W ostatnim czasie na rynku coraz bardziej popularny jest sok z aloesu, który również zapewnić może wiele korzyści dla naszego zdrowia. Poznajmy ten wyjątkowy produkt, określany w wielu miejscach na świcie jako superfood.
Aloes to bardzo soczysta roślina, która może rosnąć w wielu różnych klimatach. Wytrzymuje temperatury od ujemnych, aż do onyk. 76℃. Może rosnąć zarówno w suchych miejscach, jak i deszczowych, pod warunkiem, że korzeń nie zostanie uszkodzony czy ucięty. Aloes zwyczajny dobrze rośnie również w domu. Zebrane liście można samodzielnie przetworzyć na żel lub wykonać z nich sok z aloesu.
Sok z aloesu – Właściwości odżywcze i zdrowotne
W ostatnim czasie popularność soku aloesowego znacznie wzrosła, praktycznie na całym świcie, również w Polsce. Polecany jest jako zdrowa alternatywa dla wielu tradycyjnych napojów, a także środek wspomagający utrzymanie dobrej kondycji i zdrowia. Czy słusznie? Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości jakie możne nam zapewnić aloes.
Alkalizowanie organizmu
Dla utrzymania zdrowia ludzki organizm musi zachować równowagę pomiędzy kwasowością a zasadowością, a odczyn powinien być lekko alkaliczny z zakresu pH 7,35 – 7,45. Na utrzymanie tej równowagi mają przede wszystkim wpływ produkty spożywcze, których na co dzień używamy do przygotowywania napojów i posiłków.
Wielu współczesnych dietetyków wskazuje, że optymalna struktura ludzkiej diety powinna składać się z ok. 80% produktów alkalicznych i 20% kwasowych. Duże spożycie mięsa, jajek, nabiału oraz ziaren powoduje, że nasza dieta staje się bardzo kwaśna. Dlatego w takim przypadku warto częściej sięgać po takie produkty jak sok z aloesu. Wpłynie on korzystnie na przywrócenie równowagi i odzyskanie optymalnego odczynu. Sok Aloe Vera pomaga również w zmniejszeniu objawów kwasicy organizmu.
Niektórzy badacze wskazują, że może istnieć pewna zależność między kwasowością diety a zachorowalnością i śmiertelnością, wywołaną chronicznymi chorobami. Ponieważ większość czynników chorobotwórczych rzadziej występuje w środowisku alkalicznym, można tę właściwość wykorzystać w zapobieganiu różnym chorobom i innym zdrowotnym powikłaniom. Na pewno uzasadnione jest również przeprowadzenie dalszych badań w tym zakresie.
Usuwanie toksyn z organizmu
Sok z aloesu jest idealny do regulowania prawidłowych ruchów w jelicie. Pomaga tym samym w zapobieganiu gromadzenia się toksyn oraz odpadów metabolicznych w jelicie grubym, oraz w całym przewodzie pokarmowym. Aloes jest bogaty w liczne witaminy, minerały oraz enzymy, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie nerek, a narząd ten jest najważniejszym organem odpowiedzialnym za detoksykację organizmu.
Po rozwarstwieniu liści aloesu wypływa z nich sok, który naturalnie ma konsystencję żelu. Po ich przecięciu możecie się przekonać, że sok nie płynie tak szybko jak woda, ale znacznie wolniej. Taka konsystencja pozwala sokowi lepiej się wchłonąć, a także wypchnąć toksyny z przewodu żołądkowo-jelitowego. Po spożyciu przemieszcza się przez organizm, wyzwalając go z niebezpiecznych toksyny. Wystarczy rozgniecione liście aloesu wrzucić do wody lub dodać je do koktajlu, by skutecznie oczyścić organizm ze szkodliwych odpadów procesu metabolicznego.
Sok AloeVera pozwala szybciej schudnąć
Każdy chciałby znaleźć cudowny środek, który pomógłby w szybkim usunięciu nadmiernej masy ciała. Niestety, sok z aloesu nie jest magicznym środkiem na tego typu problem. Pozwala jednak wspomóc proces odchudzania, m.in. poprzez detoksykację organizmu, a przede wszystkim pomaga w utrzymaniu niższej wagi na dłużej. Korzyści te wynikają z kilku jego właściwości, a przede wszystkim z:
- silnej mocy antyoksydacyjnej,
- wsparcia dla zdrowego ruchu jelit oraz procesu trawienia,
- zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie,
- zmniejszenia zakwaszenia organizmu.
Wszystkie te korzyści mają bezpośredni wpływ na sposób, w jaki organizm radzi sobie z utratą wagi. Należy pamiętać, że bez zachowania zdrowego procesu trawienia są minimalne szanse na stałą utratę tkanki tłuszczowej. Potwierdzają to również pewne wyniki badań, które sugerują, że spożywanie żelu AloeVera częściowo wpływa na zmniejszenie akumulacji tkanki tłuszczowej, m.in. poprzez stymulację procesu wydalania i wytwarzania energii. Sok z aloesu może być zatem korzystny w zakresie zapobiegania i obniżenia otyłości, związanej z niewłaściwą dietą.
Przeciwdziałanie stanom zapalnym
Jak wiadomo, bardzo różne czynniki mogą wywoływać w organizmie stany zapalne, które z kolei przyczyniają się do wywołania wielu poważnych chorób i dolegliwości. Mogą być one m.in. spowodowane urazami lub też odpowiedzią autoimmunologiczną organizmu. Tak czy inaczej, stan zapalny sprawia, że poszczególne części ciała odczuwają ból, który wszystko minimalizuje codzienne czynności.
Sok z aloesu zawiera co najmniej kilka ważnych dla zachowania zdrowia substancji, m.in. takich jak aloesyna, campesterol, beta-sitosterol, lupeol, auksyny, gibberelliny, bradykinazy, kwas salicylowy, a także witaminę A, C oraz E. Dlatego następnym razem, kiedy pojawi się stan zapalny, wystarczy wypić nieco soku AloeVera. Do najskuteczniejszych związków przeciwzapalnych należy beta-sitosterol, który używany bywa przez biegaczy w celu zminimalizowania obrzęków po kontuzji.
Badania wykazały, że wytwarzana z miodu, mleka i aloesu maść skutecznie pobudza proliferację komórek. Proces ten przyczynia się do zwiększenia szybkości zamykania się ran, powiększania naczyń krwionośnych, a także zwiększania gęstości włókien kolagenowych. Stosowanie maści z żelem aloesowym zmniejsza również ilość wydzielin wypływających z ran, zmniejsza ogniska zapalne i redukuje widoczność blizn. Zgodnie z uzyskanymi wynikami morfologicznymi i morfometrycznymi uznano, że taka maść jest bogata w lecznicze biomateriały i minerały, mogące również dawać korzystne efekty przy leczeniu oparzeń.
Wspomaganie działania systemu immunologicznego
System odpornościowy człowieka zawsze jest niemal zawsze gotowy na odparcie ataku czynników zewnętrznych, pochodzących z otoczenia w którym żyje. Nie mniej jednak, jeśli presja jest zbyt duża, może sobie nie poradzić. Sok z aloesu może pomóc organizmowi dostarczać polisacharydy, które wpływają na wytwarzanie makrofag, będących narzędziem obrony przed infekcjami.
Poza polisacharydami sok AloeVera zawiera również cenne przeciwutleniacze, które redukują negatywny wpływ wolnych rodników, naturalnie wytwarzanych w procesie metabolicznym i dostarczanym z zewnątrz organizmu. Przeciwutleniacze pomagają również spowolnić proces starzenia i uszkodzenia komórek. Także zawarte w aloesie bradykinazy stymulują układ immunologiczny oraz przyczyniają się do skuteczniejszej walki z infekcjami.
Ważnym składnikiem aloesu jest cynk, dzięki któremu produkt ten idealnie nadaje się do walki z niedoborem tego pierwiastka. Związek ten jest również niezbędny dla zachowania właściwych funkcji odpornościowych organizmu. Pomaga on organizmowi odeprzeć choroby, zabija bakterie oraz chroni funkcjonowanie błon komórkowych. Cynk jest kluczowym składnikiem strukturalnym dla wielu receptorów oraz białek, które przyczyniają się do utrzymania zdrowego i zrównoważonego nastroju oraz prawidłowych funkcji układu immunologicznego.
Poprawa trawienia i zmniejszenie podrażnień
Ze względu na złe nawyki żywieniowe i stres, zdrowie układu pokarmowego bardzo często narażone jest na poważny szwank. Wiele osób cierpi z powodu problemów z układem pokarmowym, takich jak wrzody, refluks, czy też ogólne podrażnienia żołądka.
Naturalny sok AloeVera posiada co najmniej trzy właściwości, które mogą poprawić zdrowie układu pokarmowego oraz zmniejszyć jego podrażnienie:
- Roślina ta jest adaptatorem, który może regulować pracę układu trawiennego organizmu oraz poprawiać regularny ruch jelit.
- Aloes może łagodzić efekty kwaśnego refluksu oraz zespołu jelita drażliwego.
- Sok z aloesu może pomóc organizmowi w pozbyciu się pasożytów.
Wszystkie te właściwości zapewniają efekty synergiczne, w zakresie zapewniania właściwego trawienia. Może to mieć kluczowe znaczenie dla skutecznego odchudzania oraz utrzymania ogólnego stanu zdrowia organizmu.
Badania wykazały, że AloeVera wykazuje właściwości antybakteryjne przeciw zarówno podatnym, jak i odpornym szczepom Helicobacterpylori. To odkrycie może mieć wpływ na zjawisko odporności na antybiotyki tego typu bakterii. Sok z aloesu może być skutecznym środkiem wspomagającym leczenie zakażenia żołądka Helicobacterpylori, szczególnie w połączeniu z antybiotykami.
Niwelowanie zaparć
Każdy, kto kiedykolwiek miał zaparcie, wie, że to nic przyjemnego. Spożywanie soku Aloe Vera może skutecznie zapobiec zarówno zaparciom, jak i biegunce. Zawiera on ok. 20 substancji, zwanych antrachinonami, które wykazują działanie przeczyszczające. Do najsilniejszych należy aloina i emodin.
Sok z aloesu pomaga także w pozbyciu się niebezpiecznych bakterii, które przedostały się do organizmu. Wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia, a także polepsza samopoczucie. Przeczyszczające właściwości aloesu przyczyniło się do uwielbienia tej rośliny przez środowisko medycyny ludowej.
Obniżanie wysokiego poziomu cholesterolu
Sok z aloesu zawiera substancję zwaną beta-sitosterolem. Badania wykazały, że może ona utrzymywać kontrolę nad wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Związek ten jest typem sterolu, który zatrzymuje absorpcję cholesterolu, pomagając zmniejszyć jego całkowity poziom w organizmie, a tym samym wspiera utrzymanie zdrowia całego układu sercowo-naczyniowego.
Dane z niektórych badań sugerują, że AloeVera może być skuteczne w zapobiegania osadzaniu się tłuszczu w żyłach. Może również zmniejszyć ryzyko miażdżycy tętnic poprzez zmianę kluczowych czynników ryzyka. Potrzebne są jednak dalsze badania w tym zakresie, w celu zrozumienia mechanizmów, dzięki którym roślina ta wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.
Stabilizacja poziomu cukru we krwi
Właściwości aloesu zwyczajnego badane również były pod kątem działania na poziom cukru we krwi. Ustalono, że w przypadku cukrzycy, sok AloeVera może pomóc w jego regulowaniu. Aloes posiada trzy różne związki, które są odpowiedzialne za takie efekty, a należą do nich lektyny, mannans i antrachinony. Przeprowadzonych kilka badań potwierdziło, że regularne spożywanie aloe vera z wodą wpływa pozytywnie na utrzymanie właściwego poziomu glukozy w krwi.
Źródła badawcze wskazały, że stosowanie ekstraktu aloe vera przez pacjentów z cukrzycą w okresie czterech tygodni może przyczynić się do regulacji stężenia cukru we krwi. Po ośmiu tygodniach wpływa on także na złagodzenie nieprawidłowego poziomu lipidów.
Zaobserwowane przesłanki wskazują na potencjalne korzyści ze stosowania AloeVera w celu poprawy czynników glikemicznych u pacjentów z cukrzycą typu II oraz przy stanach przedcukrzycowych. Nie mniej jednak, biorąc pod uwagę ograniczony dostęp do dowodów naukowych oraz niejednolite wyniki, konieczne są dalsze badania. Muszą być one być przeprowadzone w konkretnym zakresie, a także kontrowane poprzez użycie standardowych preparatów. Dzięki temu będzie możliwe rzetelne ustalenie, jaka ilość aloesu wpływa na kontrolę czynników powodujących cukrzycę.
Uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów
Czy wiedzieliście, że sok AloeVera jest bogatą mieszanką witamin i minerałów? Składa się głównie z wody, której zawartość wynosi ok. 98,5%, jednak tylko nieliczne napoje mogą pochwalić się tak imponującą zawartością cennych substancji odżywczych. Do najważniejszych z nich można zaliczyć:
- witaminy: A (beta-karoten), B1, B2, B3, B6, a także B12, C, E, oraz kwas foliowy i cholina,
- kwasy tłuszczowe: cztery rodzaje steroli roślinnych – cholesterol, lupeol, campesterol i β-sitosterol,
- aminokwasy: alanina, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicyna, histydyna, hydroksyprolina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, prolina, treonina, tyrozyna i walina,
- enzymy: fosfataza alkaliczna, amylaza, karboksypeptydaza, katalaza, cyklooksydaza, cyklooksygenaza, lipaza, oksydaza, karboksylaza fosfoenolopirogronianowa i dysmutaza ponadtlenkowa,
- minerały: wapń, chlor, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, azot, potas, fosfor, sód i cynk.
Sok z aloesu zawiera również różne fosfolipidy, taniny, kwasy tłuszczowe oraz niezbędne aminokwasy. Ogólnie rzecz ujmując, produkt ten jest jednym z najbardziej napakowanych w składniki odżywcze napojem dostępnym na rynku.
Lecznicze działanie na dziąsła i całą jamę ustną
Czy wiecie, że niezliczone korzyści stosowania soku z aloesu sięgają także pozytywnego wpływu na higienę jamy ustnej? Jego zdolność do zmniejszania stanu zapalnego oraz eliminowanie szkodliwych bakterii ma zastosowanie przy profilaktyce chorób dziąseł. Aloes zawiera kilka substancji aktywnych, które są odpowiedzialne za te korzyści, a do najważniejszych należy aloina, emodin i lupeol. Istnieją dowody na to, że aloes może powstrzymać krwawienie dziąseł, a nawet wyleczyć z owrzodzenia jamy ustnej.
Badania medyczne wykazały, że utrzymanie zdrowych dziąseł ma kluczowe znaczenie dla ogólnego samopoczucia. Żywność oraz patogeny przedostają się do ust a jeśli pozwoli się im tam zostać i rosnąć, to zapewnia się im otwartą drogę do infekcji całego organizmu. Aloe vera staje się ostatnio coraz bardziej popularnym składnikiem past do zębów, co potwierdza korzyści, jakie zapewniać może w zakresie naturalnej opieki stomatologicznej. Żel z aloesu w wyższym stężeniu wykazuje właściwości antybakteryjne, dlatego może być z powodzeniem wykorzystany do doustnej profilaktyki zdrowotnej.
Wspaniałe efekty nawilżające
Żel aloesowy może mieć wiele różnych zastosowań, a także może być wykorzystywany miejscowo na różne problemy skórne. W zakresie pielęgnacji skóry wykazuje wspaniałe właściwości ochronne, a przede wszystkim:
- działa jako naturalny środek nawilżający,
- wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe, czyli przeciwutleniające, które utrzymują skórę młodą i świeżą.
Picie soku z aloesu zwyczajnego pozwala na zachowanie właściwego uwodnienia organizmu, co również jest bardzo korzystne dla utrzymania skóry w dobrej kondycji.
Wyniki badań pokazują, że liofilizowany ekstrakt z aloesu jest naturalnym i bardzo skutecznym składnikiem, poprawiającym hydratację skóry. Dzieje się tak prawdopodobnie poprzez mechanizm utrzymania wilgoci, dlatego może on być doskonałym składnikiem kosmetyków nawilżanych.
Stosowany miejscowo żel aloesowy może być bezpieczną i użyteczną alternatywą dla leków przeciwhistaminowych oraz miejscowo stosowanych kortykosteroidów. Dotyczy to szczególnie pacjentów ciepiących na powtarzające się i przewlekłe atopowe zapalenie skóry.
Leczniczy wpływ na trądzik i przebarwienia skóry
Żel z aloe vera to skuteczny sposób na walkę z trądzikiem i szpecącymi plami na skórze. Działa on wewnętrznie, poprzez dostarczenie do organizmu niezbędnych witamin i składników odżywczych. Sok z aloesu jest skuteczny nie tylko w powyższych przypadkach, gdyż pomaga również na:
- zmniejszenie stanów zapalnych skóry,
- walkę z infekcjami bakteryjnymi,
- głębokie nawilżenie skóry.
Miejscowe stosowanie żelu Aloe Vera pomaga złagodzić skórę, naprawić jej wady, jak również nawilżyć oraz zminimalizować stany zapalne, które spowodowane mogą być goleniem lub oparzeniem słonecznym. Wszystko to poprawia ogólną kondycję i wygląd skóry. Zawarte w nim składniki wpływają także na redukcję trądziku. Kombinacja tretinoiny oraz żelu AloeVera, w przypadku leczenia umiarkowanego trądziku pospolitego, może być dobrze tolerowana i bardziej skuteczna, ani tradycyjne leki.
Poprawa wzrostu i kondycji włosów
Jeśli zawsze marzyliście o długich i lśniących włosach, to powinniście zacząć regularnie pić sok aloesu. Pomaga on utrzymać prawidłowe pH w strukturze włosów, co wpływa na przyspieszenie ich wzrostu i pomaga w zachowaniu odpowiedniej wilgoci.
Sok AloeVera może być również pomocny wtedy, kiedy nałoży się go bezpośrednio na skórę głowy. Dzięki temu może przyczyniać się do:
- usunięcia łuszczącej się skóry, która zatyka pory,
- usunięcia nadmiaru łoju, który może prowadzić do wypadania włosów.
Słowo końcowe na temat soku aleosowego
Sok z aloesu uznany został w ostatnim czasie prawdziwą “super żywnością”, którą coraz częściej wykorzystuje się w przemyśle spożywczym. Bardzo niewielka ilość napojów ma taką długą listę potencjalnych korzyści zdrowotnych.
W przypadku zakupu soku aloesowego zawsze warto wybierać wśród produktów naturalnych, które nie zostały przetworzone czy pasteryzowane. Warto także pamiętać o tym, że aloes przynosi korzyści nie tylko w chwili, kiedy stosuje się go miejscowo na rany, ale również wpływa korzystnie na organizm, gdy jest spożywany.
Aloes zapewnia lepsze gojenie się oparzeń i mniej codziennych problemów okulistycznych. Pozdrawiam!