Wiele osób buraki traktuje jako warzywo mało wykwintne i kojarzy je z tanią kuchnią dla mas. Należą one jednak do najzdrowszych roślin jadalnych, które można zastosować w wielu różnych potrawach. Rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia skierowało uwagę wielu osób na sok z buraka, który w ostatnim czasie stał się niezwykle popularny. W niniejszym artykule przybliżamy jego najważniejsze właściwości i zastosowania.
Stale rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia i odżywiania, coraz większej ilości osób sprawiło, że ponownie odkrywamy to, co zostało w ostatnich latach nieco zapomniane. Dobry przykład stanowią niezwykle popularne i powszechnie występujące w Polsce buraki oraz wytwarzany z nich sok. Coraz więcej osób dostrzega jednak wiele korzyści, jakie płyną z regularnego spożycia niektórych produktów warzywnych i owocowych, pochodzących z danego obszaru klimatycznego. Dzięki temu sok z buraka stał się w ostatnim czasie niezwykle popularny, podobnie jak sok z selera czy sok z żurawiny.
Buraki – Właściwości odżywcze
Buraki zawierają spore ilości witamin, minerałów, a także przeciwutleniaczy oraz błonnika. Bogate są przede wszystkim bogate w witaminę C oraz witaminę B6, a także w kwas foliowy, mangan, betainę i potas. Stanowią ponadto wyjątkowe źródło cennych fitoskładników, zwanych betalainami. Betanina i wulgaksantyna, odpowiedzialne za charakterystyczną i silną barwę buraków, posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz detoksykacyjne.
100 g surowych buraków posiada 43 kcal wartości energetycznej. Ponadto, w tej ilości znajdziemy:
- węglowodany – 9,6 g,
- błonnik – 2,8 g,
- białko – 1,6 g,
- tłuszcz – 0,2 g.
Sok z buraka – Właściwości zdrowotne
Najwięcej korzyści z buraków czerpie się, gdy są spożywane na surowo, np. w postaci świeżego soku. Oto 10 powodów, dla których warto spożywać codziennie szklankę soku z buraków.
Pomaga obniżyć poziom ciśnienia krwi
Sok z buraków pozwala obniżać nadmierne ciśnienie krwi. Tak naprawdę, po jego spożyciu ciśnienie krwi powinno od razu zacząć spadać i pozostawać obniżone nawet przez dobę. Naukowcy uważają, że ta właściwość warunkowana jest naturalnie występującymi azotanami, które znajdują się w tym wyjątkowej roślinie. Wszystkie warzywa zawierają azotany, jednakże średniej wielkości burak zawiera nawet ok. 20 razy więcej azotanów, niż jakiekolwiek inna jadalna roślina. W związku z tym, buraki są najlepiej oceniane pod kątem produkcji tlenku azotu. Należy pamiętać o tym, że naturalnie występujące azotany są zdrowe, a te występujące w przetworzonym jedzeniu, już nie koniecznie.
W jednym z badań naukowcy odkryli, że picie tylko jednej szklanki soku z buraków pozwala obniżyć ciśnienie skurczowe nawet o 4 do 5 punktów. W innym badaniu uczestnicy, którzy regularnie spożywali sok z buraków przez miesiąc, cieszyli się obniżonym ciśnieniem krwi, poprawą funkcji śródbłonka, a także zmniejszoną sztywnością tętnic.
Wykazuje właściwości odtruwające
Sok z buraka to doskonały suplement diety, o bardzo skutecznych właściwościach detoksykacyjnych. Może pomóc przy wyniszczonej wątrobie, unieszkodliwiając toksyny i stymulując komórki wątroby do pracy. Właściwość ta wynika z obecności metioniny oraz betainy i glicyny, które pomagają w zakresie wielu funkcji organizmu.
Chroni przed przedwczesnym starzeniem
Chociaż dostępnych jest wiele środków do pielęgnacji skóry, które obiecują ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, to sok z buraków wykonuje w tym zakresie wspaniałą robotę. Zawarte w burakach przeciwutleniacze doskonale chronią skórę poprzez neutralizowanie wolnych rodników. Pochodzący z buraków likopen pomaga utrzymać elastyczność skóry, chroniąc ją przed niszczącym działaniem słońca.
Może chronić przed chorobami nowotworowymi
W latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia węgierki lekarz Alexander Ferenczi wykorzystywał surowy sok z buraków do leczenia chorób nowotworowych. Pacjenci, z którymi pracował, byli już po chemioterapii i radioterapii, często zakwalifikowani jako osoby w końcowej fazie choroby. Chociaż do dzisiaj nie ma jednoznacznych i potwierdzonych badań na ten temat, wciąż wielu ludzi na świecie próbuje stosować tą terapię.
Niektórzy naukowcy doszli do wniosku, że buraki pod wieloma względami mogą być pomocne w walce z nowotworami złośliwymi oraz z białaczką. Właściwość ta wymaga jednak potwierdzenia w wielu badaniach, zanim zacznie się ją traktować poważnie.
Pomaga polepszyć trawienie
Regularne spożywanie soku z buraków pomaga stymulować jelita do pracy oraz sprawniej rozkładać pokarm. W tym celu należy pić ½ szklanki, najlepiej przed posiłkiem lub w dowolnym momencie, kiedy występuje roztrój żołądka.
Walczy ze stanami zapalnymi
Zawarta w burakach betaina jest silnym składnikiem aktywnym, który chroni komórki, białka oraz enzymy przed stresem oksydacyjnym, często wynikającym ze środowiska zewnętrznego. Zmniejsza również stany zapalne, chroni narządy wewnętrzne, jak i zmniejsza czynniki ryzyka wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych.
Dodaje energii
Jeśli podczas treningu odczuwa się spore zmęczenie, to warto wesprzeć się sokiem z buraków. W jednym badaniu osób, które przed treningiem spożywały sok z buraków były w stanie przedłużyć ćwiczenia o 16%. Ta cenna korzyść ze spożywania życiodajnego napoju najprawdopodobniej z naturalnie występujących azotanów. Związki azotowe bardzo często stosowane są w suplementach diety dla sportowców, które mają pomagać w podniesieniu siły i wytrzymałości. Związki te zmieniają się w tlenek azotu i redukują koszt tlenowy w czasie ćwiczeń. W ten sposób zwieszają tolerancję organizmu na wysiłek o wysokiej intensywności.
Może obniżyć poziom cukru we krwi
Jest to dobra wiadomość dla osób, które borykają się z problemem zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Sok z buraków jest w stanie obniżyć poziom glukozy we krwi, co wynika w największym stopniu z obecności błonnika rozpuszczalnego.
Może poprawić sprawność seksualną
W pewnym okresie w historii buraki były wykorzystywane jako rodzaj pierwowzoru Viagry. Starożytni Rzymianie uważali je jako skuteczne lekarstwo i dlatego, kiedy chcieli poprawić swoje libido, sięgali po sok i jedli surowe buraki. Badania wykazały, że buraki są dobrym źródłem boru, który jest bezpośrednio związany z produkcją hormonów płciowych. Poza tym, po ich spożyciu, zwiększony poziom tlenku azotu wpływa na zwiększenie przepływu krwi. W efekcie tego zwiększają się fizyczne możliwości seksualne.
Pozostałe wybrane korzyści ze spożywania soku z buraków
- pomoc przy zmniejszeniu bólu stawów,
- wsparcie dla funkcji poznawczych,
- pomóc w poprawie i utrzymaniu zdrowego wzorku.
Sok z buraka – Przepisy
Nie przejmujcie się, jeśli nie chcecie pić soku z buraków w czystej postaci, bowiem jest wiele innych sposobów na to, by czerpać z niego wspaniałe korzyści zdrowotne. Oto kilka smacznych przepisów, które warto wyborować.
Idealny napój na początek dnia
Składniki:
- 1 duży, organiczny burak, obrany i pokrojony na ćwiartki,
- 2 opłukane i obrane serca organicznego selera,
- 2 serca organicznej sałaty rzymskiej.
- 8 organicznych marchewek.
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksuj na gładkie smoothie. Takim napojem można rozpoczynać każdy dzień i cieszyć się z jego wspaniałych korzyści terapeutycznych.
Sok z buraków i imbiru
Zawarty w tym napoju imbir nadaje orzeźwiającego smaku, a buraki kontrastują swoja słodyczą.
Składniki:
- 2 organiczne średniej wielkości buraki, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki.
- sok i skórka z ½ cytryny,
- 2 organiczne spore marchewki,
- 1 posiekany kawałek imbiru wielkości kciuka.
Całość należy dokładnie zmiksować i dodać wody mineralnej według uznania.
Zdrowy napój z buraka, ananasa i jabłka
Zawarty w smoothie ananas doskonale pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych.
Składniki:
- 1 średniej wielkości organiczny burak, obrany i pokrojony w mniejsze kawałki,
- 1 świeży ananas,
- 1 organiczne jabłko.
Wszystkie składniki należy umyć i zmiksować w blenderze. Można podawać z kostkami miodu, dla lepszego efektu orzeźwienia.
Sok z buraka z dużą dawką witaminy C
Taki sok dodaje dużego kopa układowi odpornościowemu.
Składniki:
- 1 organiczny duży burak,
- 2 średniej wielkości pomarańcze,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 4 kostki lodu.
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze i cieszyć się smakiem i właściwościami napoju.
Jak przechowywać sok z buraków
Świeży sok, taki jak sok z buraków, nie powinien być przechowywany przez dłuższy czas. Najlepiej codziennie przygotowywać świeży i trzymać go w lodówce, nie dłużej niż dobę. Dzięki temu będziemy mieć możliwość czerpać z niego możliwie najwięcej korzyści odżywczych i zdrowotnych. Z upływem bowiem najcenniejsze jego składniki ulegają utlenieniu, a jego moc znacznie słabnie. Jeśli zaistnieje konieczność przechowywania soku z buraków dłużej niż dobę, warto dodać do niego odrobinę soku z cytryny, by dłużej zachować jego świeżość. Do przechowywania soku z buraków zawsze należy wykorzystywać jedynie szczelne i szklane naczynie.
Jeśli uda się wam kupić więcej buraków, można z nich wycisnąć sok i zamrozić. Odpowiednio zamrożony i przechowywany można przechowywać do ok. miesiąca.
Samodzielne uprawianie buraków
Buraki nie są szczególnie trudne do uprawy i dostępnych jest wiele gatunków tych warzyw. Każda odmiana ma unikalny zestaw korzyści, a niektóre z odmian uprawiane są ze względu na liście, czyli popularną botwinę. Z kolei inne odmiany uprawia się dlatego, że dłużej nadają się do przechowywania.
Buraki najlepiej rosną w pełnym słońcu i można je sadzić około miesiąca przed ostatnimi przymrozkami. W zależności od tego, w jakiś strefie chcemy prowadzić uprawę, termin wysiewu będzie inny. Nasiona buraków należy siać bezpośrednio do gruntu na głębokość ok. jednego centymetra i w odległości około 5 cm od siebie. Rzędy powinny być oddalone do siebie o około 25 cm.
Nasiona buraków generalnie preferują dość chłodną glebę. Dla dobrego wzrostu buraków bardzo często stosuje się naturalny kompost, a optymalna kwasowość gleby powinna się mieścić w przedziale od 6,2 do 7,0 pH.
Sok z buraka – Właściwości i zastosowania kosmetyczne
Sok z buraków może działać zdrowotnie również wtedy, kiedy stosuje się go miejscowo, a nie tylko podczas spożywania. Warto jednak pamiętać, że zawarty w burakach barwnik silnie brudzi i przebarwia skórę, zwłaszcza gdy nie jest połączony z innymi składnikami. Kiedy jednak zostanie zastosowany miejscowo, sok z buraka może wykazać wiele cennych właściwości.
- pomaga usuwać martwe komórki naskórka, a także utrzymuje skórę promienną i elastyczną,
- rozjaśnia skórę oraz poprawić koloryt cery,
- pomaga usunąć ciemne plamy i przebarwienia skóry, wyrównując jej koloryt,
- pomaga zmniejszyć podrażnienie suchej i swędzącej skóry głowy,
- wchłania zanieczyszczenia ze skóry ciała i głowy,
- pomaga zmniejszyć cienie,
- zapewnia ładny i naturalny odcień na ustach, a także ich miękkość i elastyczność,
- przywraca siłę i naturalny połysk włosów.
Przepisy na domowe kosmetyki z sokiem z buraków
Oto kilka sposobów na wypróbowanie soku z buraków w zakresie pielęgnacji urody.
Organiczna farba do włosów
W celu naturalnego poprawienia kolorów włosów, a także, by nadać im miękkości i połysku, można wykorzystać sok z buraków. Zawiera on w pełni naturalny barwnik, a jednocześnie nie ma w nim ostrych chemikaliów, które znajdują się w dostępnych w sklepach kosmetykach drogeryjnych. W celu uzyskania naturalnej farby do włosów należy wymieszać szklankę soku z buraków, ½ szklanki naparu z czarnej herbaty oraz ½ szklanki wody różanej. Tak przygotowaną mieszanką należy płukać włosy raz w tygodniu, by uzyskać piękny odcień włosów.
Maseczka rozjaśniająca skórę
Twoja skóra z pewnością pokocha taką odżywczą maseczkę. W celu wykonania naturalnego zabiegu należy wymieszać łyżkę stołową soku z buraków, szczyptę kurkumy, ½ łyżeczki śmietany oraz 1 łyżkę mączki z ciecierzycy pospolitej. Przygotowaną mieszankę nakłada się na oczyszczoną skórę twarzy, szyi oraz włosy. Po pozostawieniu na ok. 15 min. Całość należy spłukać letnią wodą. Przed zabiegiem warto wykonać próbę na ręce lub nodze.
Tonik do twarzy z buraka i imbiru
Tego rodzaju tonik jest bardzo prosty w wykonaniu i można go stosować codziennie. Dzięki niemu skóra pozostanie dłużej świeża i czysta. Wystarczy jeden średniej wielkości burak zmiksować z małym kawałkiem imbiru. Całość dobrze wymieszać i odcedzić sok. Powstały płyn należy nakładać na skórę twarzy za pomocą czystego wacika, a następnie całość spłukać i osuszyć skórę. Domowy tonik nadaje się do codziennego użytku i najlepiej go stosować rano i wieczorem.
Uwaga: Należy pamiętać, że sok z buraków może plamić, dlatego należy zachować ostrożność w miejscu, w którym się go używa.