Papaja to owoc popularnie zwany „owocem aniołów”. W medycynie naturalnej wykorzystywany jest już od Starożytności. Papaja jest uznawana za bardzo cenny produkt spożywczy, bogaty w antyutleniacze, witaminy, minerały i inne składniki, zapewniające wprost niewiarygodnie dużo korzyści odżywczych. W tym artykule dowiecie się więcej o korzyściach, jakie dawać może regularne picie soku z papai.
Sok z papai to doskonała propozycja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za jedzeniem owoców, a jednocześnie chcieliby uzupełnić dietę o naturalne i zdrowe składniki. Same owoce mają dość zwartą konsystencję, trochę podobną do melona, i nie dają zbyt wiele płynu przy wyciskaniu. Dlatego właśnie sok z papai to raczej mocno rozdrobniony owoc, rozcieńczony w wodzie lub innym soku, najczęściej z pomarańczy.
Sok z papai w ilości tylko jednej szklanki może być doskonałym sposobem na uzupełnienie codziennej diety w niezbędne składniki odżywcze, m.in. minerały i witaminy. Zawiera on bardzo korzystny dla zdrowia enzym trawienny zwany papainą, który używany jest w naturalnym leczeniu rozmaitych urazów oraz alergii. Sok z papai zawiera również witaminę A, witaminę B, a także witaminę C, witaminę K oraz beta-karoten. W tym artykule dowiesz się wszystkiego na temat korzyści płynących z soku z papai.
Sok z papai – Profil żywieniowy
100 gramów papai zawiera około:
- 74% dziennej zalecanej dawki witaminy C,
- 41% dziennej zalecanej dawki witaminy A,
- 10% dziennej zalecanej dawki witaminy B9,
- tylko 0,2 g tłuszczu i aż 1,8 g błonnika.
100 g owocu papai to jedynie ok. 40 kcal.
Dzięki swojemu profilowi odżywczemu papaja jest jednym z najlepszych owoców wpływających na redukcję cholesterolu.
Poniżej przedstawiam niektóre z potencjalnych właściwości soku z papai
Wspomaga ochronę organizmu przed nowotworami
Uważa się, że sok z papai jest stosunkowo skuteczny w zakresie wspomagania leczenia nowotworów, w szczególności raka okrężnicy. Znaczne ilości błonnika z papai wpływają na szybsze oczyszczanie organizmu i redukowanie wpływu toksyn, które niszczą zdrowe komórki i wywołują na ich mutacje. Również obecny w papai likopen pozwala lepiej zapobiegać rozwojowi nowotworu.
Nadaje skórze naturalnego blasku
Papaja bardzo dobrze wpływa na ogólną kondycję skóry. Miazga z owoców papai może służyć jako doskonała maska na twarz, która zapobiegnie wypryskom oraz zapychaniu się porów. Zawarty w niej enzym papainy pomaga rozpuszczać martwe komórki i nadaje skórze świeży wygląd. Wyrównuje także koloryt cery. Oprócz zastosowań zewnętrznych wpływa również doskonale na prawidłowe odżywienie skóry od środka.
Redukuje zaparcia
Wysoka zawartość błonnika w owocach papai pozwala na zminimalizowanie zaparć. Dzięki temu można odczuć ulgę i lekkość, a także przyśpieszyć przemianę energii, dzięki której uzyskamy więcej energii. Wpływa ona również pozytywnie na proces odchudzania.
Wspomaga leczenie problemów gastrycznych i niestrawności
Obecny w papai enzym papainowy zapewnia ulgę przy problemach żołądkowych i niestrawności. Pokarmy są lepiej trawione, a organizm może uzyskać więcej wartości odżywczych.
Pomaga zapobiegać zawałowi serca
Badania wykazały, że papaja jest bardzo skuteczna przy zapobieganiu udarowi mózgu oraz wysokiemu ciśnieniu krwi. Właściwość ta wynika głównie z potencjału obniżania złego cholesterolu we krwi. Wpływa również na zmniejszenie ryzyka zawału mięśnia sercowego.
Wspomaga leczenie stanów zapalnych układu oddechowego
Codzienne spożywanie soku z papai pomaga w redukcji stanów zapalnych układu oddechowego, co wynika przede wszystkim z bogactwa przeciwutleniaczy, łagodzących wszelkie infekcje wirusowe i bakteryjne.
Pozytywnie wpływa na regulację cyklu miesiączkowego
Papaja może być również stosowana przy nieregularnych miesiączkach, gdyż zawarte w niej związki aktywne pomagają łagodzić skurcze menstruacyjne i sprzyjają regularnemu przepływowi krwi. Niektóre źródła podają jednak, że nie powinna być stosowana podczas ciąży, ponieważ wpłynąć może na przedwczesne wywołanie porodu.
Chroni migdałki przed infekcjami
Jeśli często cierpisz z powodu infekcji migdałków możesz spróbować zastosować sok z papai. Wystarczy dodać do niego nieco miodu i regularnie płukać gardło.
Chroni przed infekcjami
Uważa się, że nasiona z papai posiadają właściwości ochronne przeciw infekcjom, a także zapobiega rozwojowi robaków jelitowych. W celu pozbycia się problemu należy przez 7 dni spożywać jedną szklankę soku z papai dziennie. Sok z papai jest również skuteczny w eliminowaniu łupieżu. W tym celu, przed ich myciem, warto z niego wykonywać maseczki do włosów, najlepiej z dodatkiem olejku awokado lub olejku rycynowego.
Zwiększa poziom odporności organizmu
Papaja jest bogata w witaminę A oraz witaminę C, dzięki czemu zwiększa ogólny poziom odporności organizmu. Pozwala także zwalczać wysoką gorączkę oraz przeziębienie.
Znaczenie soku z papai w diecie budwigowej
Według dr Budwig, jednej z najbardziej znanych na świecie autorek diet zdrowotnych, połączenie soku z papai z mielonym siemieniem lnianym pozwala uzyskać pozytywną interakcję składników aktywnych. Osiągnięty w ten sposób efekt synergii to przede wszystkim wyższa bioaktywność tego wspaniałego produktu dietetycznego. Zwolennicy diety budwigowej twierdzą, że sok z papai w połączeniu z siemieniem lnianym to wspaniały i domowy środek leczniczy. Zawarta w owocu papaina może bowiem wykazywać znacznie wyższą siłę działania, dzięki obecności związków cyjanogennych, pochodzących z nasion lnu.
Zmielone siemię z sokiem z papai wykazuje wyższą aktywność biologiczną, w szczególności wzrasta zakres działania cennych enzymów trawiące białko. Dotyczy to takich związków jak papaina, chymopapaina, peptydazy oraz lizozym. Układ pokarmowy wykorzystuje te enzymy do trawienia pokarmów, a układ immunologiczny ma wyższą zdolność eliminacji tzw. „żywych białek”, czyli wirusów, bakterii, grzybów, ale także toksyn białkowych. Zawarta w soku papaina jest związkiem szczególnie aktywnym w środowisku zasadowym, dlatego może mieć bardzo duże znaczenie w procesie detoksykacji i odkwaszaniu organizmu.
Jak zdobyć sok z papai
Sok z papai to w Polsce wciąż dość rzadko dostępny w sklepach produkt spożywczy, dlatego warto rozważyć samodzielne jego wykonanie. Oto nasza propozycja wykonania dwóch porcji:
Składniki:
- Dojrzały owoc papai – 500 g pokrojone w kostkę,
- 1 szklanka soku pomarańczowego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu.
Wykonanie:
Papaję, sok pomarańczowy, sok z cytryny oraz miód dokładnie wymieszać w blenderze, aż powstanie gładka konsystencja. Wlać do dużego słoika i schłodzić. Podawać schłodzony.
Mamy nadzieję, że spodobały się Wam przedstawione powyżej korzyści ze stosowania soku z papai. Zapewne warto zastanowić się, czy nie sięgać po ten owoc, w takiej czy innej formie.