Witamina C – Właściwości i zastosowania kwasu askorbinowego

0
374
witamina C
Witamina C to naturalna substancja przeciwutleniająca, mająca ogromne znaczenie dla utrzymania pełni zdrowia

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, to rozpuszczalny w wodzie związek aktywny, który wykazuje nie tylko szerokie właściwości zdrowotne. Chociaż słynie przede wszystkim ze wzmacniania odporności, witamina C znajduje także szerokie zastosowanie w kosmetyce, głównie w zakresie zapobiegania procesom starzenia. Dość bogato występujący w warzywach i owocach kwas askorbinowy przede wszystkim jest naturalnym przeciwutleniaczem, który spełnia szerokie funkcje ochronne i regeneracyjne. W niniejszym artykule wskazujemy najważniejsze właściwości witaminy C, a także jej najbogatsze źródła w żywności i wskazówki względem zapewnienia sobie optymalnych dawek.

Istnieje wiele witamin, które mogą podobnie jak witamina C, pochwalić się tak rozmaitymi korzyściami zdrowotnymi i pielęgnacyjnymi. Nie ma jednak drugiego tak wszechstronnego i dość powszechnie występującego składnika, który oddziałuje na nasz organizm. Tak naprawdę witamina C działa prawie na wszystko, od zdrowia skóry po funkcje odpornościowe. Wprowadzając do swojej codziennej diety zaledwie kilka bogatych w nią produktów, można łatwo skorzystać ze wszystkich jej właściwości.

Ile witaminy C potrzebuje dziennie dziennie nasz organizm i w jaki sposób można zmaksymalizować jej spożycie dla lepszego efektu? Na te i inne ważne pytania postaramy się odpowiedzieć poniżej..

Czym jest witamina C i jaką odgrywa rolę w organizmie?

Witamina C, zwana również kwasem askorbinowym, jest rozpuszczalną w wodzie witaminą. Działa jako przeciwutleniacz, a także odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia tkanki łącznej organizmu. Może również pomóc w ochronie zdrowia serca, a także naprawić oraz zregenerować tkanki, jak i zwiększyć wchłanianie przez organizm innych składników odżywczych.

Witaminę C można znaleźć przede wszystkim w owocach oraz warzywach, którymi idealnie uzupełnia się zdrową dietę. Niedobór tej ważnej substancji może powodować prawdziwe spustoszenie w organizmie, m.in. generować takie objawy jak zmęczenie i osłabienie, powstawanie siniaków i obrzęków, a także krwawiące dziąsła, a w skrajnych przypadkach i szkorbut.

Ponieważ organizm nie produkuje i nie magazynuje witaminy C, konieczne jest jej spożywanie wraz ze zrównoważoną dietą, a więc nie powinno w niej zabraknąć owoców i warzyw. Korzyści z jej działania mogą także obejmować zwiększone wchłanianie żelaza, lepsze działanie układu odpornościowego, a także zmniejszone ryzyko wystąpienia stanów chorobowych, takich jak dna moczanowa czy dolegliwości układu sercowo-naczyniwego.

Korzyści z pokarmów zawierających witaminę C

  • Wspomaga zdrową skórę i odpowiednie tworzenie kolagenu.
  • Poprawia wchłanianie żelaza.
  • Zmniejsza ryzyko dny moczanowej.
  • Walczy z wolnymi rodnikami i spowodowanymi przez nie obrażeniami.
  • Wzmacnia funkcję odpornościową.
  • Zwiększa skuteczność leczenie chorób nowotworowych.
  • Poprawia zdrowie serca.
  1. Wsparcie dla zdrowia skóry i produkcji kolagenu

Włączenie do diety wielu produktów zawierających witaminę C może przyczynić się do zachowania blasku, zdrowia i młodzieńczego wyglądu skóry. W American Journal of Clinical Nutrition opublikowano wyniki głównych badań na ten temat, które objęło 4000 kobiet i ich diety. Okazało się, że spożywanie większej ilości żywności o wysokiej zawartości tej witaminy wiązało się z mniejszym ryzykiem powstawania zmarszczek oraz suchości skóry. Istnieją również pewne dowody na to, że miejscowe stosowanie tego cennego związku w postaci surowicy pomaga zmniejszyć zaczernienie skóry, które wynika często z nadmiernej ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe. Co więcej, okazało się, że może nawet o 60% zmniejszyć ilość komórek narażonych na oparzenia słoneczne.

Jednym z powodów, dla których pokarmy bogate w witaminę C mogą być tak korzystne dla skóry jest fakt, że stanowi ona istotny składnik umożliwiający tworzenie się kolagenu. Kolagen jest ważnym białkiem, które wykorzystywane jest do wytworzenia tkanek skóry, ścięgien, a także więzadeł oraz naczyń krwionośnych. Szczególnie ważny jest on dla zachowania zdrowia skóry i pozwala m.in. wspomagać proces gojenia się ran i powstawania blizn. Jedno z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Kilonii w Niemczech wykazało, że kolagen może pomóc w utrzymaniu jej elastyczności i właściwej wilgotności. Takie działanie sprawia, że konieczne jest wprowadzenie do diety produktów bogatych w witaminę C.

  1. Poprawa wchłaniania żelaza

Żelazo jest ważną substancją śladową, która jest niezbędna dla wielu aspektów zdrowia organizmu. Co najważniejsze, żelazo jest jednym z istotniejszych składników hemoglobiny, która pomaga zaopatrywać wszystkie komórki w organizmie w tlen. Niedobór tego kluczowego składnika może przyczynić się do rozwoju niedokrwistości, która charakteryzuje się między innymi osłabieniem, dusznościami oraz zawrotami głowy.

Spożywanie pokarmów bogatych w żelazo i witaminę C może poprawić wchłanianie tego pierwiastka, a tym samym stać się impulsem do zapobiegnięcia jego niedoborom. Jedno z badań pokazało, że spożywanie 100 mg kwasu askorbinowego w posiłkach zwiększyło wchłanianie żelaza nawet o 67%.

  1. Zmniejszenie ryzyka dny moczanowej

Dna moczanowa jest bolesnym stanem zapalenia stawów, który może powodować zaczerwienie oraz silną tkliwość w kończynach. Stan ten dotyka szczególnie dużych paców u stóp. Chociaż często do złagodzenia tego rodzaju dolegliwości wykorzystywane są leki przeciwzapalne, to najczęściej zaleca się długoterminowe zmiany w diecie oraz stylu życia. Dzięki temu można zapobiec nawrotom tej nieprzyjemnej i bolesnej choroby.

Dodanie do diety większej ilości produktów zawierających witaminę C jest łatwym i skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia dny moczanowej. W Archives of Internal Medicine opublikowano wyniki jednego z największych badań przeprowadzonych w tym zakresie. Według ich wyników wysokie spożycie witaminy C może wiązać się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju dny moczanowej. Przyjmowanie co najmniej 1500 mg suplementowanej witaminy C prawdopodobnie zmniejsza nawet o połowę ryzyko wystąpienia tej choroby.

  1. Walka z uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki

Witamina C jest jednym z podstawowych przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Co więcej, może również chronić przed toksycznymi chemikaliami oraz zanieczyszczeniami, takimi jak na przykład dym papierosowy.

Wolne rodniki mogą gromadzić się w organizmie i przyczyniać się do powstania wielu poważnych chorób. Chodzi między innymi o choroby nowotworowe, choroby serca, a także cukrzycę oraz zapalenie stawów. Tego rodzaju chorobotwórcze warunki są generowane w czasie z powodu takich czynników jak zła dieta, niezdrowy tryb życia, czy też długotrwałe narażenie na zanieczyszczenia i toksyny ze środowiska. Jedną ze świadomych odpowiedzi prewencyjnych może być zwiększenie spożycia produktów bogatych w kwas askorbinowy i inne naturalne przeciwutleniacze.

  1. Zwiększanie funkcji odpornościowych organizmu

Dla wielu ludzi sięganie po pokarmy oraz suplementy zawierające duże ilości witaminy C jest czymś naturalnym, kiedy tylko zaczynają odczuwać skutki złej pogody. W ostatnich latach dobrze udokumentowane zostały właściwości przeciwutleniające oraz korzyści wpływające na odporność witaminy C. Jednym z głównych objawów niedoboru witaminy C jest bowiem osłabienie układu odpornościowego. W celu zapobieżenia tego rodzaju dolegliwościom często poleca się regularne spożywanie posiłków bogatych w naturalne przeciwutleniacze, np. niektóre owoce czy zioła, takie jak czarny bez, aronia, czy czystek.

Warto przeczytać: Czystek – Właściwości, efekty, opinie i dawkowanie

W jednym z badań przeprowadzonych w Szwajcarii wykazano, że uzyskanie wystarczającej ilości witaminy C z codziennej diety może pomóc w zmniejszeniu objawów ogólnego osłabienia, a także w skróceniu czasu trwania infekcji dróg oddechowych, czyli przeziębienia, zapalenia oskrzeli lub zapalenia zatok. Poza tym, może również zmniejszyć częstość występowania innych chorób, takich jak zapalenie płuc, malaria czy biegunka.

  1. Zwiększenie skuteczności leczenia chorób nowotworowych

Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, który prawdopodobnie może pomóc zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Zarówno w badaniach laboratoryjnych, jak i na zwierzętach, wykazano, że ma ona silne właściwości antyrakowe. Co więcej, dowiedziono również, że pochodząca np. z cytryn czy pomarańczy witamina C blokuje wzrost oraz rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Takie działanie witaminy C może wiązać się zatem z niższym ryzykiem zachorowania na choroby nowotworowe.

To nie wszystko, bowiem witamina C może również przynieść pewne korzyści, kiedy jest stosowana równocześnie z tradycyjnymi metodami leczenia raka. Na podstawie jednego dużego przeglądu 76 badań pokazano, że dożylne podawanie witaminy C może istotnie wydłużyć czas nawrotu choroby, zmniejszyć rozmiar guza, a także poprawić jakość życia. Może również zmniejszyć przykre objawy związane z chemioterapią, takie jak nudności, depresja i zmęczenie.

  1. Wsparcie dla zdrowia serca

Szacuje się, że wśród najczęstszych przyczyn zgonów ludzi na świecie, choroby serca stanowią prawie 32%. Wskazuje się jednocześnie, że zmiana diety oraz stylu życia jest najprostszym sposobem na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca. Niektóre badania pokazują nawet, że włączenie do diety zaledwie kilku produktów bogatych w witaminę C może pomóc w zmniejszeniu kilku czynników ryzyka wystąpienia problemów w układzie sercowo-naczyniowym.

W jednym z badań przeprowadzonych w Finlandii stwierdzono, że osoby przyjmujące co najmniej 700 mg witaminy C dziennie miały nawet o 25% niższe ryzyko zachorowania na serce. Wyniki te porównano do osób, które nie przyjmowały dodatkowych porcji witaminy C. Inne badanie pokazało, że przyjmowanie zaledwie 500 mg witaminy C dziennie znacząco zmniejszyło zarówno poziom trójglicerydów, jak i złego cholesterolu LDL. Zarówno trójglicerydy, jak i zły cholesterol, są głównymi czynnikami przyczyniającymi się do rozwoju poważnych chorób serca.

Witamina C – Objawy i przyczyny niedoboru

Istnieje co najmniej kilka charakterystycznych objawów niedoboru witaminy C, a długotrwałe utrzymywanie jej niskiego poziomu może mieć ewidentnie szkodliwy wpływ na zdrowie. W rzeczywistości ciężki niedobór witaminy C może powodować szkorbut, czyli przykrą chorobę, wynikającą z rozkładu kolagenu. Objawy tego niedoboru to między innymi siniaki, krwawienie z dziąseł oraz ogólne zmęczenie i osłabienie.

Niektóre z najczęściej występujących objawów niedoboru witaminy C, to przede wszystkim:

  • łatwo powstające siniaki,
  • obrzęk, krwawienie i stany zapalne dziąseł,
  • wolniejsze gojenie się ran,
  • suche i rozdwajające się włosy,
  • suche i czerwone plamy na skórze,
  • szorstka, sucha i łuszcząca się skóra,
  • krwotoki z nosa,
  • osłabiony układ odpornościowy,
  • zaburzenia trawienia, takie jak nieszczelne jelito,
  • możliwy przyrost masy ciała, wynikający ze spowolnionego metabolizmu,
  • obrzęk i bolesność stawów.

typowe dolegliwości, wynikające z niedoboru witaminy C, mogą z czasem ulec pogorszeniu, a tym samym mogą doprowadzić do powstania poważniejszych problemów zdrowotnych, m.in. takich jak:

  • nadmierne ciśnienie krwi,
  • choroba pęcherza moczowego,
  • niektóre choroby nowotworowe,
  • miażdżyca,
  • udar.

Zalecane dawkowanie witaminy C

Ile witaminy C potrzeba, by zoptymalizować jej dawkę do celów zdrowotnych? Wymagania dotyczące kwasu askorbinowego różnią się w zależności od wielu różnych czynników, czyli między innymi wieku oraz płci. Generalnie więcej tej ważnej substancji potrzebują kobiety w ciąży, jak również matki karmiące piersią, a także palacze i osoby biernie palące.

Przyjmuje się, że dzienna optymalna dawka witaminy C wynosi:

Niemowlęta

  • 0-6 miesięcy – 40 mg/dzień,
  • 7-12 miesięcy – 50 mg/dzień.

Dzieci

  • 1-3 lata – 15 mg/dzień,
  • 4-8 lat – 25 mg/dzień,
  • 9-13 lat – 45 mg/dzień.

Nastolatki

  • Dziewczyny 14-18 lat – 65 mg/dzień,
  • Dziewczyny w ciąży – 80 mg/dzień,
  • Dziewczyny karmiące piersią – 115 mg/dzień,
  • Chłopcy 14-18 lat – 75 mg/dzień.

Dorośli

  • Mężczyźni w wieku od 19 lat – 90 mg/dzień,
  • Kobiety w wieku od 19 lat – 75 mg/dzień,
  • Kobiety w ciąży – 85 mg/dzień,
  • Kobiety karmiące piersią – 120 mg/dzień.

Dodatkowo, osoby palące wyroby tytoniowe lub osoby narażone na bierne palenie powinny zwiększyć swoją dzienną dawkę kwasu askorbinowego o 356 mg na dobę, co zaspokoi dzienne zapotrzebowania na ten ważny związek.

Chociaż dawki suplementów witaminy C mogą się od siebie różnić, to na ogół większość porcji zawiera 1000 mg w kapsułce. Jest ona także często dostępna w różnych multiwitaminach w dawce około 50-100 mg. Nie ma istotnych dowodów na to, że wysoki poziom witaminy C, wynoszący w jednej dawce nawet 2000 mg i przyjmowany w postaci suplementu, powoduje negatywne efekty, poza nieznacznym podwyższeniem ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych.

Witamina C w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej

Produkty bogate w witaminę C od dawna są cenione ze względu na swoje liczne właściwości wspierające zdrowie. Co więcej, owoce oraz warzywa często uważane są za podstawę w wielu formach medycyny holistycznej, w tym między innymi w Ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej.

W Chinach bardzo często uważa się, że bogata w kwas askorbinowy cytryna pomaga w usunięciu toksyn, oczyszczeniu organizmu oraz przeciwdziałaniu stagnacji. Natomiast truskawki gaszą pragnienie i oczyszczają gardło.

Natomiast medycyna ajurwedyjska promuje jedzenie różnych sezonowych owoców oraz warzyw, aby zmaksymalizować odżywczą jakość stosowanej na co dzień diety. Ogólnie niezależnie od jakości diety zaleca się spożywanie owoców bogatych w witaminę C. Co więcej, jeśli jest to możliwe, to najlepiej wybierać świeże owoce, a nie sok owocowy, by lepiej zoptymalizować swoją dietę i pozytywnie wpływać na zdrowie.

Witamina C z pożywienia czy suplementów?

Wiele osób zastanawia się czy lepiej udać do sklepu spożywczego, czy do apteki, aby zaopatrzyć się najlepsze źródła kwasu askorbinowego. Warto zatem wskazać, że istnieje kilka różnić pomiędzy witaminą zawartą w produktach spożywczych i lekach, które niewątpliwe warto wziąć pod uwagę.

Pod względem biodostępności oba źródła witaminy C wydają się mniej więcej podobne. Według jednego z przeglądów, który został opublikowany w Nutrients, wyniki badań przeprowadzonych na zwierzętach wykazały różnicę biologiczną witaminy C w pożywieniu w porównaniu do zawartej w suplementach. Natomiast badania przeprowadzone na ludziach wykazały, że oba te rodzaje substancji są wchłaniane na podobnym poziomie.

W kilku badaniach zaobserwowano jednak pewne skutki uboczne, wynikające z suplementacji syntetycznej witaminy C. Jednocześnie okazało się, że efekty uboczne nie występują w przypadku spożywania bogatych w witaminę C składników spożywczych. Jedno badanie wykazało, że suplementacja kwasu askorbinowego wiązała się ze znacznie wyższym ryzykiem występowania kamieni nerkowych u mężczyzn.

Poza tym, naturalne produkty zawierające witaminę C najczęściej bogate są również w inne ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik czy też inne przeciwutleniacze, a także najróżniejsze inne witaminy i minerały. Dlatego właśnie, jeśli tylko jest to możliwe, najlepiej wybierać naturalne źródła tej substancji, a nie suplementy diety. Dzięki temu można nie tylko skorzystać z unikalnych korzyści działania kwasu askorbinowego, ale również uzupełnić dietę o wiele innych składników, które są niezbędne do zachowania pełni zdrowia.

Jak zapewnić sobie większe ilości witaminy C w diecie? Jak gotowanie wpływa na witaminę C?

Uzyskanie większej ilości kwasu askorbinowego w diecie może być tak proste, jak dodanie do niej kilku nowych produktów, które go zawierają. Wystarczy nieco zmienić menu i dodać więcej świeżych owoców oraz warzyw, dzięki temu dostarczy się do organizmu wystarczające ilości witaminy C. Warto także dodać do jednego z posiłków sałatkę z samych warzyw lub też zamienić słodkie przekąski na owoce.

Należy jednak pamiętać o tym, by jeśli tylko jest to możliwe, to spożywać świeże owoce i warzywa, a nie gotowane. Badania pokazują, że gotowanie, pieczenie i smażenie znacznie zmniejszają ilość składników odżywczych w produktach zawierających tę cenną substancję. Jedno z badań pokazało, że usmażenie brokułu zmniejszyło w nim zawartość witaminy C o 38%.

Przedstawienie polecanych pokarmów zawierających witaminę C

Najlepszym sposobem na wprowadzenie do codziennej diety odpowiedniej ilości witaminy C, jest dodanie do niej wielu produktów bogatych w tę wyjątkową substancję. Jakie produkty spożywcze warto zatem regularnie jeść? Oto kilka najlepszych źródeł kwasu askorbinowego, które w większości posiadają niską kaloryczność, a jednocześnie zawierają wiele innych ważnych dla zdrowia i urody składników odżywczych:

  • Czarna porzeczka – 1 szklanka: 203 mg – 338%*,
  • Czerwona papryka – 1 szklanka: 190 mg – 317%*,
  • Kiwi – 1 szklanka: 164 mg – 273%*,
  • Gujawa – 1 owoc: 126 mg – 209%*,
  • Zielona papryka – 1 szklanka: 120 mg – 200%*,
  • Pomarańcze – 1 duży owoc: 98 mg – 163%*,
  • Truskawki – 1 szklanka: 89 mg – 149%*,
  • Papaja – 1 szklanka: 87 mg – 144%*,
  • Brokuły – 1 szklanka, surowych warzyw: 81 mg – 136%*,
  • Jarmuż – 1 szklanka, surowy: 80 mg – 134%*,
  • Pietruszka – 1 szklanka: 80 mg – 133%*,
  • Ananas – 1 szklanka: 79 mg – 131%*,
  • Brukselka – 1/2 szklanki, gotowana: 48 mg – 81%*,
  • Kalafior – 1 szklanka, surowy: 46 mg – 77%*,
  • Mango – 1 szklanka: 46 mg – 76%*,
  • Cytryna – 1 owoc: 45 mg – 74%*,
  • Grejpfrut – ½ owocu: 38 mg – 64%*,
  • Miodunka – 1 szklanka: 32 mg – 53%*,
  • Groch – 1 szklanka, gotowanego: 23 mg – 38%*,
  • Pomidory – 1 szklanka, surowe: 23 mg – 38%*,

* orientacyjne dzienne zapotrzebowanie

Przepisy na witaminę C

Niewątpliwe warto stale szukać kreatywnych sposób na urozmaicenie swojej codziennej diety, by także wzbogacić ją o cenne źródła kwasu askorbinowego? Oto kilka sposobów na włączenie produktów dostarczając dziennego zapotrzebowania na tę witaminę:

  • koktajl truskawkowy z kiwi,
  • miodowy sorbet,
  • pieczona brukselka z jabłkiem i orzechami pekan,
  • sałatka z kalafiora,
  • chipsy z jarmużu.

Historia witaminy C

W XVII wieku szkorbut stał się poważnym problemem dla brytyjskie marynarki wojennej. Stanowi ł on poważny stan chorobowy, wynikający z niedoboru witaminy C, który może prowadzić do krwawienia z dziąseł, siniaków, a nawet do śmierci. Co więcej, w pewnym momencie szkorbut uznano za główną przyczynę śmierci wśród brytyjskich żeglarzy. Początkowo jednak nie znano przyczyn jego występowania.

W roku 1747 James Lind zaczął przeprowadzać eksperymenty na brytyjskim okręcie marynarki wojennej. To właśnie on przypisywał sobie odkrycie, że cytryna w diecie pomaga w zwalczaniu szkorbutu, a jak się później okazało, właśnie dzięki zawartości witaminy C. W kolejnych latach pokarmy bogate w kwas askorbinowy, takie jak cytryna czy limonka, stały się podstawowymi składnikami pożywienia żeglarzy podczas długich morskich podróży.

Obecnie niedobór witaminy C występuje znacznie rzadziej, a naukowcy wciąż odkrywają nowe elementy z długiej listy potencjalnych korzyści jej działania. Również z tego powodu rośnie nacisk na spożywanie większej ilości świeżych owoców oraz warzyw, które istotnie wzbogacą codzienną dietę i zapewnią wystarczająca ilość witamin.

Dodatkowe wskazówki i zalecane środki ostrożności

Witamina C nie jest magazynowana w organizmie, a jej nadmiar jest na bieżąco wydalany. Dlatego właśnie przedawkowanie tej rozpuszczalnej w wodzie substancji aktywnej zazwyczaj nie jest problemem. Mimo to, nadal ważne jest, by nie przekraczać górnej granicy dziennej bezpiecznej dawki, która wynosi ok. 2000 mg. Chodzi w tym przede wszystkim o uniknięcie niepożądanych efektów, takich jak roztrój żołądka oraz biegunka.

Niedawno przeprowadzone badania sugerują istnienie związku między przedawkowaniem witaminy C a wystąpieniem kamieni nerkowych. Badanie to pokazało, że suplementacja zbyt dużej ilości kwasu askorbinowego doprowadziło do zwieszenia ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych u badanych mężczyzn. Dlatego właśnie osoby, które mają już pewną historię z kamieniami nerkowymi, przed rozpoczęciem spożywania suplementów powinny skonsultować się z lekarzem. Dobrym pomysłem w takiej sytuacji jest również spożywanie witaminy C z naturalnych źródeł, a nie z suplementów.

Suplementy z kwasem askorbinowym mogą również wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. W szczególności może negatywnie działać z estrogenem, inhibitorami proteazy, a także z niektórymi lekami przeciwzakrzepowymi, niacyną i lekami zawierającymi glin – takimi jak fosforanowe środki wiążące. W związku z tym pacjenci, którzy regularnie zażywają któryś z tych leków, powinni skonsultować się z lekarzem, zanim rozpocząć suplementację witaminy C.

Podsumowanie

  • Witamina C jest rozpuszczalną w wodzie substancją, która działa jako naturalny przeciwutleniacz. Odgrywa ważną rolę w wielu aspektach zdrowia, od skóry po odporność organizmu.
  • Obiecujące badania sugerują, że zwiększenie spożycia kwasu askorbinowego może pomóc w promowaniu tworzenia kolagenu, poprawie wchłaniania żelaza, zwiększeniu skuteczności leczenia chorób nowotworowych, a także w zwiększeniu odporności. Co więcej, może to pomóc również w zmniejszeniu ryzyka występowania stanów chorobowych, takich jak choroby serca i dna moczanowa.
  • Jakie pokarmy zawierają witaminę C? Chociaż można ją znaleźć w wielu zdrowych produktach spożywczych, to najwięcej tej cennej substancji zawierają owoce oraz warzywa. Dużo ilości kwasu askorbinowego znaleźć możemy między innymi w czerwonej papryce, kiwi, a także gujawie oraz czarnych porzeczkach.
  • Suplementacja witaminy C jest szeroko dostępna, nie mniej jednak lepiej ją spożywać wraz z naturalnymi produktami spożywczymi.
  • Jeśli jest to tylko możliwe, najlepiej jest regularnie spożywać surowe, niegotowane warzywa i owoce. Dzięki temu otrzyma się z nich maksymalne dawki kwasu askorbinowego, zapewniające zdrowie i dobrą kondycję.

 

Źródła:

  1. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., “Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015
  2. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15558527
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500406
  5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15987848
  6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636648
Poprzedni artykułReceptura na domowe perfumy dla mężczyzny
Następny artykułNalewka eukaliptusowa – Przepis i zastosowanie
Przede wszystkim jestem pasjonatką i propagatorką wiedzy na temat zdrowego stylu życia. Od wielu lat interesuję się działaniem rozmaitych składników aktywnych, witamin i minerałów, a zwłaszcza ich wpływem na ludzki organizm. Swoją wiedzą farmaceutyczną i doświadczeniem najczęściej dzielę się w formie artykułów prasowych i opracowań, które mam nadzieję pomagają czytelnikom w utrzymaniu pełni zdrowia, kondycji i dobrego samopoczucia. Swoje artykuły kieruję przede wszystkim do czytelników, którzy szukają jasnych i czytelnych informacji, pozbawionych niestrawnego medycznego żargonu. Prywatnie jestem miłośniczką sportu i aktywnej rekreacji. Uwielbiam kontakt z przyrodą i kocham wszystko, co naturalne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.