Witamina E – Właściwości, działanie i stosowanie

0
264
witamina E
Witamina E odpowiedzialna jest za wiele ważnych funkcji w organizmie

Witamina E to wyjątkowo ważny dla zachowania zdrowia rodzaj związków aktywnych, które posiadają istotny wpływ na wiele funkcji organizmu. Ze względu na swoje wszechstronne działanie znana jest m.in. jako “witamina płodności”, a także “witamina młodości”. W istocie stanowi pewną grupę związków organicznych, określanych mianem tokoferoli i tokotrienoli. Zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w kwasach tłuszczowych i stanowi jeden z najważniejszych dla organizmu przeciwutleniaczy. Poniżej przedstawiamy jej najważniejsze funkcje, właściwości, najcenniejsze źródła, a także sposoby zastosowania.

Witaminy to związki biochemiczne, które wchodzą w skład koenzymów i niebiałkowych enzymów, umożliwiając zdrowe życie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wyróżnia je jedna podstawowa cecha – należy je dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ nie można wytworzyć ich samodzielnie. Niedobory witamin mogą wynikać nie tylko z powodu braku prawidłowego odżywiania, ale także z powodu zakłóceń ich wchłaniania przez leki, używki, a czasem choroby. Jedną z najbardziej rozpoznawalnych związków tego typu jest witamina E, stanowiąca grupę pochodnych α-tokoferolu, o zbliżonej aktywności fizjologicznej.

Witamina E zasadniczo opisuje całą grupę rozpuszczalnych w tłuszczach organicznych związków chemicznych, skład których wchodzą tokoferole (T) i tokotrienole (T3). Wspólną cechę tych substancji dwupierścieniowy szkielet 6-hydroksychromanu oraz zbudowany z trzech jednostek izoprenowych łańcuch boczny. Obejmują również ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów, aktywności enzymatycznej i prawidłowości przebiegania procesów neurologicznych. Ponadto, przyczyniają się do spowalniania procesów starzenia i ograniczają ryzyko rozwoju wielu dolegliwości i chorób. Jej najlepszymi źródłami są tłuszcze roślinne, takie jak olej słonecznikowy, a także nasiona i orzechy, oraz niektóre warzywa i owoce.

Dowiedzmy się więc, w jaki sposób można uzyskać wszystkie te wspaniałe korzyści witaminy E oraz co możemy nazwać jej najlepszymi źródłami, suplementami oraz oznakami niedoboru lub przedawkowania.

Witamina E – Właściwości i wpływ na zdrowie

Uzupełnienie codziennej diety i regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę E może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, z których najważniejsze wymieniamy poniżej.

  1. Witamina E a równowaga cholesterolu

Cholesterol jest naturalnie występującą substancją wytwarzaną przez wątrobę i wymaganą przez organizm do prawidłowego funkcjonowania komórek, układu nerwowego i hormonalnego. Kiedy jego poziom jest w równowadze, organizmowi nic nie grozi i może funkcjonować w pełnym zdrowiu. Gdy jednak cholesterol ulega utlenianiu, staje się niezwykle niebezpieczny. Badania wykazały, że pewne związki witaminy E służą jako naturalnie ochronny przeciwutleniacz, który zmniejsza zakres utleniania cholesterolu. Substancja ta może skutecznie zwalczać uszkodzenia powstałe przez wolne rodniki, zapobiegając wielu szkodliwym efektom.

Działanie witaminy E pozytywnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego ze względu na ich zdolność do zmniejszania aktywności enzymu, który kontroluje produkcję cholesterolu, zwaną reduktazą HMG-CoA. Dzięki temu można zapobiegać adhezji komórkowej, a zatem spowolnić postęp miażdżycy lub stwardnienia tętnic. Należy zauważyć, że syntetyczna witamina E nie ma takich samych zalet jak jej naturalne formy. Zbyt dużo alfa-tokoferolu może w rzeczywistości wpływać na obniżenie efektywności działania delta i gamma-tokotrienoli, które są dwoma najbardziej bioaktywnymi związkami, związanymi z czynnościami kardioprotekcyjnymi.

  1. Tokotrienole mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory i poprawiać efekty leczenia

Witamina E jest czasami stosowana w celu zmniejszenia szkodliwych skutków leczenia medycznego, takiego jak radioterapia czy dializa. Dzięki temu, że jest silnym przeciwutleniaczem, skutecznie zwalcza wolne rodniki w organizmie. Jest również stosowana w celu zmniejszenia niepożądanych skutków ubocznych działania leków, które mogą powodować wypadanie włosów lub uszkodzenie płuc.

Pewne właściwości działania witaminy E są również związane ze skuteczniejszą ochroną przed rozwojem nowotworów. W kilku badaniach na zwierzętach dowiedziono zahamowania wzrostu guza dzięki stosowaniu doustnych dawek tokotrienoli. Chociaż jest jeszcze wiele jest jeszcze do odkrycia na tym polu, już  kilka mechanizmów ich działania zostało rozpoznanych. Wiadomo, że tokotrienole indukują śmierć komórek rakowych, wyłączając w nich pewne geny i hamując angiogenezę. W badaniach na zwierzętach wykazano ich szczególne działanie w zakresie przed nowotworami piersi, prostaty, wątroby i skóry.

  1. Wpływ na równowagę hormonalną

Witamina E może odgrywać kluczową rolę w równoważeniu działania układu hormonalnego i nerwowego. Objawy zaburzeń równowagi hormonalnej mogą obejmować PMS, niekontrolowany przyrost masy ciała, alergie, infekcje dróg moczowych, zmiany w skórze, odczucia lęku i zmęczenia. Utrzymywanie równowagi hormonalnej umożliwia skuteczniejsze kontrolowanie wagi ciała, regularniejszy cykl menstruacyjny oraz zapewnienie większej energii w codziennym życiu.

Przyjmowanie suplementu witaminy E w okresie 2-3 do trzech dni przed, i po menstruacji może przyczynić się do zmniejszenia skurczy, złagodzenia uczucia niepokoju, obniżenia łaknienia oraz redukcji inne objawów PMS. Pochodne witaminy E wpływać mogą pozytywnie na zmniejszenie natężenia bólu, czasu jego trwania, a także redukować obfitość krwawienia miesiączkowego. Wpływają one przede wszystkim na naturalne zrównoważenie poziomu hormonów i pomagają utrzymać regularny cykl miesiączkowy.

  1. Duże znaczenie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu podczas ciąży

Witamina E ma kluczowe znaczenie w czasie ciąży, a także w zakresie prawidłowego rozwoju niemowląt i dzieci. Chroni przed rozpadem krytyczne dla zdrowia kwasy tłuszczowe i pomaga kontrolować stany zapalne w organizmie. Niektórzy eksperci uważają, że największe zapotrzebowanie na witaminę E występuje w ciągu ok. 1000 dni od momentu poczęcia, ponieważ wpływa na wczesne etapy rozwoju neurologicznego, w tym mózgu, które mogą wystąpić tylko w tym konkretnym okresie. Z tego powodu zaleca się, aby kobiety w ciąży, karmiące matki i dzieci do 2 roku życia przyjmowały naturalne składniki diety, które będą bogate w tę właśnie witaminę. Zawsze warto upewniać się, że spożywamy jej wystarczającą ilość, aby zapobiec ewentualnym nieprawidłowościom rozwojowym.

  1. Witamina E poprawia wytrzymałość fizyczną i siłę mięśni

Witamina E bywa często stosowana dla poprawy wytrzymałości fizycznej organizmu. Przede wszystkim może na zwiększenie ogólnej energii i zmniejszenie poziomu stresu oksydacyjnego w mięśniach po treningu. Eliminuje także zmęczenie, stymulując lepsze krążenie krwi, a także wzmacnia ściany naczyń włosowatych i odżywia komórki. Wpływa również pozytywnie na poprawę siły mięśni.

  1. Witamina E w walce z wolnymi rodnikami i zapobieganiu rozwojowi chorób

Wolne rodniki powodują stres oksydacyjny w organizmie i niszczą jego zdrowe komórki, co w efekcie może prowadzić do wielu poważnych chorób, m.in. serca i nowotworów. W naturalny sposób tworzą się one w każdym organizmie, głównie jako produkt uboczny procesu metabolicznego, i mogą powodować poważne uszkodzenia. Pewne kongenery witaminy E wykazują jednak silne zdolności antyoksydacyjne, które mogą skutecznie zmniejszać wielkość uszkodzeń powodowanych procesem utleniania. Pozwalają tym samym redukować stany zapalne, a także naturalnie spowolnić proces starzenia się komórek i zwalczać problemy zdrowotne, takie jak choroby serca.

Badania wykazały, że mogą one znacznie zwiększyć odporność organizmu, a tym samym zapobiegać powstawaniu zarówno powszechnie występujących, jak i bardzo poważnych chorób. Ostatnie wyniki sugerują, że w przypadku wzmocnienia odporności i działania antyoksydacyjnego najskuteczniej działające wydają się α-tokotrienol i γ-tokotrienol, a w mniejszym stopniu δ-tokotrienol.

  1. Witamina E w regeneracji uszkodzonej skóry

Nie od wczoraj wiadomo, że witamina E działa niezwykle korzystnie na skórę, wzmacniając ściany naczyń włosowatych oraz poprawiając nawilżenie i elastyczność. Działa także jako naturalny i niezwykle skuteczny przeciwstarzeniowy składnik odżywczy dla całego organizmu. Badania wykazały, że związki witaminy E pozwalają redukować stany zapalne zarówno wewnątrz organizmu, jak i na skórze. Pomagają także na znacznie dłużej zachować zdrową i młodą cerę, ponieważ potrafią wnikać w skórę i wbudowywać się w cement międzykomórkowy, dzięki czemu mogą chronić naskórek przed niszczeniem, a także zmniejszają jego wrażliwość na promieniowanie UV. Ich właściwości przeciwutleniające są również pomocne, gdy jesteśmy narażeni na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych, takich jak dym papierosowy czy promieniowanie ultrafioletowe. Ponadto, w ochronie skóry uzupełnia doskonale działanie m.in. retinoli, chroniąc również przed rozwojem nowotworów.

Przyjmowanie witaminy E wraz z witaminą C pozwala skuteczniej łagodzić stany zapalne skóry, także po nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV, a także może być pomocne w zmniejszaniu objawów trądziku i egzemy. Tokoferole pomagają ponadto w procesie gojenia się skóry. Związki te są wchłaniane przez warstwę naskórkową i mogą być stosowane do wspomagania leczenia oparzeń słonecznych. Ponieważ przyspiesza regenerację komórek, witamina E jest także stosowana w leczeniu blizn i trądziku, a także zapobieganiu pojawiania się oznak starzenia. Jest często stosowanym składnikiem wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, przeznaczonych do hamowania powstawania zmarszczek, utracie jędrności i elastyczności skóry, a także matowieniu. Dzięki jej regularnemu stosowaniu skóra wygląda zdrowiej i młodziej.

  1. Witamina E wspomaga zdrowy wzrost włosów

Ponieważ witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga także zmniejszyć uszkodzenia, powodujące problemy z włosami. Bardzo często stosuje się do stymulowania krążenia w skórze głowy, a tym samym aktywowania pracy cebulek włosowych. Olejek z witaminą E może pomagać zatrzymać naturalne nawilżenie skóry głowy, dzięki czemu nie ulega nadmiernemu przesuszeniu i łuszczeniu. Bardzo często stanowi jeden ze składników kosmetyków pielęgnacyjnych, zapewniając dodatkowo właściwości konserwujące. Stosowanie witaminy E do regeneracji i ochrony włosów umożliwia przywrócenie im zdrowego i świeżego wyglądu. Warto regularnie nakładać kilka kropel bogatego w nią olejku, zwłaszcza gdy wyglądają na suche i matowe.

  1. Witamina E wpływa na poprawę wzroku

Witamina E może pomóc zmniejszyć ryzyko związanego z zaawansowanym wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, co jest dość częstą przyczyną ślepoty. Należy jednak pamiętać, że może być ona  skuteczna jedynie w towarzystwie odpowiednich dawek witaminy C, beta-karotenu i cynku. Stwierdzono także, że codzienne przyjmowanie dużych dawek naturalnych form witaminy E i witaminy A poprawia gojenie i widzenie u osób poddawanych zabiegom okulistyki laserowej.

  1. Witamina E wspomaga utrzymanie funkcji poznawczych

Badania pokazują, że działanie przeciwzapalne tokotrienoli może przyczyniać się do skuteczniejszej ochrony przed chorobą Alzheimera. Witamina E może spowalniać utratę pamięci i spadek funkcjonalności u osób z umiarkowanie chorobami neurodegeneracyjnymi. Tym samym przyczynia się do opóźniania utraty niezależności osób starszych i potrzeby zapewnienia im codziennej opieki. Przyjmowana wraz z witaminą C witamina E może wpływać pozytywnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju kilku postaci otępienia.

Źródła witaminy E

żródła witaminy EWiększość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że witamina E to zbiorowa nazwa dla ośmiu podobnych do siebie związków, a mianowicie czterech tokoferoli i czterech tokotrienoli. Większość odkrytych dotychczas i opisanych w niniejszym artykule korzyści zdrowotnych wynika z działania α-tokoferolu. W ostatnim czasie naukowcy zwrócili większą uwagę również na inne kongenery, ze szczególnym uwzględnieniem tokotrienolu, który przez niektórych uważany jest za “witaminę E. XXI wieku”. α i β-tokotrienole uznawane są dotychczas za najmniej aktywne formy witaminy, podczas gdy γ i δ-tokotrienole za najbardziej aktywne. Niektóre odkrycia sugerują, że α-tokoferol może być nawet szkodliwy, ponieważ może zakłócać wchłanianie innych form witaminy E.

Biorąc pod uwagę wszystkie dotychczas znane fakty uznaje się powszechnie, że najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia jest pozyskiwanie z naturalnego źródła diety wszystkich związków witaminy E, które wykazują różne zalety. Dostarczanie ich w codziennej diecie, zamiast w postaci syntetycznych suplementów, daje większą pewność zachowania właściwego bilansu i odpowiedniej przyswajalności. Ogromna większość syntetycznej i zawartej w suplementach witaminy nie jest typem, który faktycznie znajduje się w przyrodzie i niekoniecznie jest pomocny w zachowaniu pełni zdrowia. Wiadomo również na pewno, że niezwykle ważne są tokotrienole, które są powszechnie dostępne i popularne w diecie większości ludzi. Należą do nich głównie orzechy i nasiona, a także wytwarzane z nich oleje jadalne.

Zawartość witaminy E w 100g poszczególnych produktów:

  • Poniżej 0,5 mg – produkty nabiałowe, czerwone mięso, morszczuk, dorsz, kasza jaglana, kasza manna, kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż biały, płatki kukurydziane, mąka pszenna,  burak, ziemniak, cykoria, cebula, kalafior, fasolka szparagowa, sałata, ogórek, truskawka, banan, wiśnia, jabłko, gruszka, pomarańcza,
  • 0,5 – 1 mg – mięso drobiowe, karp, jajka kurze, spirulina, ryż brązowy, mąka żytnia, soja, marchew, brukselka, brzoskwinie, morele,
  • 1 – 10 mg – makrela, łosoś, śledź i mintaj, płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy włoskie, orzechy arachidowe, jarmuż, dynia, pomidory, brokuły, kapusta biała, szczypiorek, szpinak, papryka, pietruszka, masło, mango, porzeczki czarne, awokado, kiwi,
  • Powyżej 30 mg – olej słonecznikowy, olej z zarodków pszennych, orzechy laskowe.

Oto porady dotyczące wyszukiwania najlepszych źródeł witaminy

  • Oprócz wymienionych wyżej dobrych źródeł witaminy E można także wskazać na olej ryżowy, olej palmowy i olej z otrębów ryżowych, a także orzeszki ziemne i orzechy pekan.
  • Powszechnie występujące w diecie produkty zbożowe, takie jak owies, żyto i ziarna zbóż jęczmiennych, zawierają pewne ilości witamin z grupy E, jednak nie tak wiele jak ich rzadziej spotykane odmiany.
  • Dobrym zwyczajem dietetycznym jest dodawanie orzechów lub nasiona do płatków zbożowych, płatków owsianych lub sałat. Można również jeść surowe orzechy lub zrobić własne, ziarniste musli.
  • Warto dodawać naturalną witaminę E do posiłków dzięki sałatkom ze szpinaku lub jarmużu, a także dodatkom pomidorów lub nawet świeże owoców, takich jak awokado, mango czy papaja. Całość powinien zwieńczyć dresing z dobrej jakości oleju roślinnego, np. słonecznikowego, rzepakowego lub oliwy z oliwek.
  • Jeśli szukasz zdrowej i treściwszej przekąski, spróbuj pokrojonego jabłka z masłem orzechowym z orzeszków ziemnych lub awokado na grzance z pełnego ziarna.
  • Innym prostym sposobem na uzyskanie pewnych korzyści z witaminy E jest dodanie do każdej receptury jedynie jednej łyżki oleju z kiełków pszenicy.

Zalecane dawki witaminy E

Przed podjęciem decyzji o suplementacji warto pamiętać, że pozyskiwanie witamin z pożywienia jest znacznie lepszą opcją, niż zażywanie suplementu, ponieważ wówczas trudno ją przedawkować, jest lepiej przyswajana i zbilansowana.

Wielkość zapotrzebowania na witaminę E jest od kilku czynników, a najbardziej od wieku, płci oraz kondycji fizjologicznej. Najczęściej są to niżej wymienione górne wartości.

Dzieci w wieku:

  • 1 – 3 lata: 6 mg na dobę,
  • 4 – 8 lat: 7 mg na dobę,
  • 9 – 13 lat: 11 mg na dobę.

Kobiety:

  • 14 lat i więcej: 15 mg na dobę,
  • w ciąży: 15 mg na dobę,
  • karmiące piersią: 19 mg na dobę.

Mężczyźni:

14 lat i więcej: 15 mg na dobę.

Należy pamiętać, że ponieważ witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, suplementy działają najlepiej, gdy są wchłaniane wraz z pożywieniem. Ich przyswajalność zależeć również będzie od obecności witaminy A, kompleksu B, C, a także selenu, manganu i fosforu.

Przyczyny i objawy niedoboru witaminy E

Niedobory witaminy E, czyli niedostateczna ilość jej kongenerów w codziennej diecie, od dawna uważany jest za dość rzadki przypadek. Jej braki mogą raczej wynikać z innych przyczyn, niż nieodpowiednie odżywianie. Niektórzy eksperci zwracają jednak uwagę, że wielu ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy E w optymalnej postaci i spożywa zbyt mało produktów bogatych w naturalne formy tokotrienoli.

Istnieją szczególne sytuacje, które mogą prowadzić do niedoboru witaminy E, głównie z powodu konfliktu działania niektórych składników odżywczych. Również niemowlę urodzone o wadze mniejszej niż 1,7 kg jest zagrożone niedoborem tego ważnego dla rozwoju składnika. W takich przypadkach to pediatra powinien ocenić potrzeby żywieniowe małego dziecka, aby zapobiec ewentualnym problemom. Kolejną grupą narażoną na problemy z niedoborem witaminy E stanowią ludzie cierpiący ze względu na utrudnione wchłanianie tłuszczów, np. z zapaleniem jelit. Niestety w takich przypadkach problem dotyczy także innych witamin rozpuszczalnych w kwasach tłuszczowych.

Ludzie, którzy cierpiący z powodu niewłaściwego metabolizmu tłuszczu z diety narażeni są na zwiększone ryzyko witaminy E. Dotyczy to m.in. osób ze zdiagnozowaną mukowiscydozą, rekonwalescentów po operacji zmniejszania żołądka lub też osób z zaburzeniami wchłaniania, z powodu choroby Leśniowskiego-Crohna, choroby wątroby lub niewydolności trzustki. typowe objawy jej niedoboru obejmują m.in.:

  • utratę koordynacji ruchowej,
  • przewlekłe zmęczenie i anemia,
  • problemy z płodnością,
  • problemy z kośćmi i zębami,
  • zrogowacenia skóry i widoczność oznak starzenia,
  • zaburzenia wzroku i mowy,
  • zwiększoną podatność na infekcje.

Efekty uboczne działania witaminy E

Witamina E jest korzystna dla większości zdrowych osób przyjmujących ją w zalecanych dawkach doustnie lub bezpośrednio na skórę. Jednak w przypadku dużych dawek odnotować można niepożądane reakcje organizmu. Może być niebezpieczna, gdy przyjmowana jest w bardzo dużych ilościach przez osoby, które chorują na serce lub cukrzycę. W przypadku poważnych problemów zdrowotnych suplementację witaminową zawsze należy konsultować z lekarzem i zazwyczaj nie przekraczać dawki 400 IU na dobę.

Niektóre badania pokazują, że przyjmowanie każdego dnia dużej dawki syntetycznej witaminy E, która wynosi od 300 do 800 IU, może zwiększyć ryzyko poważnego udaru krwotocznego mózgu o 22%. Jednym z poważnych skutków ubocznych jej nadmiaru jest także zwiększone ryzyko krwawienia, szczególnie wewnątrzczaszkowego.

Zawsze należy unikać przyjmowania suplementów zawierających witaminę E lub jakiekolwiek innych przeciwutleniających witamin bezpośrednio przed i po angioplastyce. Mogą one istotnie przeszkadzać w prawidłowym leczeniu.

Przedawkowanie suplementów witaminy E może potencjalnie prowadzić do następujących problemów zdrowotnych:

  • niewydolność serca u osób chorych na cukrzycę,
  • nasilające się zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • zwiększające się ryzyko nawrotu nowotworu mózgu, szyi i prostaty,
  • zwiększenie krwawienia podczas i po operacji,
  • zwiększenie ryzyka śmierci po zawale serca lub udarze.

Jedno z badań wykazało, że suplementy witaminy E mogą być również szkodliwe dla kobiet we wczesnym stadium ciąży. Kobiety, które je przyjmowały podczas pierwszych ośmiu tygodni częściej doświadczały wrodzonych wad serca swoich dzieci. Z tego powodu nie należy samodzielnie podejmować suplementacji i zawsze konsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem.

Wysokie dawki suplementów witaminy E mogą czasami prowadzić do nudności, biegunki, skurczów żołądka, zmęczenia, osłabienia, bólu głowy, niewyraźnego widzenia, wysypki, siniaków i krwawienia. Miejscowo stosowana witamina E może u niektórych osób podrażnić skórę, dlatego zawsze warto przed jej zastosowaniem wykonać próbę i upewnić się czy nie doświadczamy nadwrażliwości.

Możliwe interakcje z lekami i suplementami

Suplementy witaminy E mogą spowolnić krzepnięcie krwi, dlatego w przypadku stosowania leków przeciwzakrzepowych może zwiększyć ryzyko powstawania siniaków i krwawień. Dotyczy to m.in. takich leków jak aspiryna, klopidogrel, ibuprofen i warfaryna. Przyjmowanie witaminy E z tego typu lekami zawsze powinno być konsultowane z lekarzem.

Leki stosowane w celu obniżenia poziomu cholesterolu mogą również wchodzić w interakcje z witaminą E. Nie wiadomo, czy samo przyjmowanie witaminy E obniża skuteczność działania niektórych leków obniżających poziom cholesterolu, ale wydaje się, że wpływa na poziom cholesterolu po uzupełnieniu jej o beta-karoten, witaminę C i selen.

Podsumowanie

  • Witamina E niezwykle korzystnie wpływa na ludzki organizm, przede wszystkim pełniąc rolę naturalnego przeciwutleniacza. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, a korzyści z jej działania obejmują m.in. lepsze funkcjonowanie wielu narządów, odpowiednią aktywność enzymatyczną i prawidłowe procesy neurologiczne.
  • Witamina E to w istocie zbiorowy opis ośmiu związków, czterech tokoferoli i czterech tokotrienoli, które zapewniają różne korzyści. W celu zapewnienia najlepszych korzyści należy zadbać o wszystkie jej związki, najlepiej pochodzące z codziennej diety.
  • Korzyści z działania witaminy E obejmują m.in. zrównoważenie poziomu cholesterolu, zwalczanie wolnych rodników, zapobieganie rozwojowi wielu chorób, regenerację uszkodzonej i zmęczonej skóry, zagęszczanie włosów, zrównoważenie poziomu hormonów, redukowanie objawów PMS, poprawę widzenia, pomoc w utrzymaniu funkcji poznawczych, potencjalnie obniżanie ryzyka zachorowania na nowotwór i zwiększenie efektywności leczenia medycznego, a także zwiększenie wytrzymałości fizycznej i siły mięśni.
  • Witamina E w pożywieniuWitamina E występuje tylko w pokarmach roślinnych, w tym w niektórych olejach, orzechach, ziarnach, owocach i kiełkach. Jej syntetyczna forma jest również dostępna jako suplement diety. Do najlepszych produktów spożywczych, z których można uzyskać najwięcej tych ważnych dla zdrowia związków, należą m.in. nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe, kiełki pszenicy, mango, awokado, dynia piżmowa, brokuły, szpinak, kiwi i pomidory.
  • Witamina E korzystnie wpływa na matkę i dziecko w czasie ciąży, ponieważ jest to witamina niezbędna do zapewnienia właściwego wzrostu i rozwoju.
  • Objawy niedoboru witaminy E obejmują m.in. utratę koordynacji mięśni oraz zaburzenia widzenia i mowy.
  • Witamina E może być niebezpieczna, gdy przyjmowana jest w bardzo dużych ilościach. Dotyczy to szczególnie osób, które cierpią z powodu poważnych dolegliwości układu sercowo-naczyniowego lub cukrzycy. Należy unikać przyjmowania dawek powyżej 400 IU na dobę.

 

Źródła:

  1. https://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/images/Files/Witamina_E_Co_kryje_swiat_tokoferoli_Bozena_Milanovic.pdf
  2. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-13b99899-a7e2-4535-96dd-cffe370c1c5b
  3. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.bwnjournal-article-ksv58p199kz
  4. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.baztech-bb0702fb-23a5-46c4-85bc-62356d08c931
  5. Witaminy, praca zbiorowa pod red. prof. Jana Gawęckiego, Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, Zeszyt 5, Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Poznań 2000

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.