Nalewki

Nalewki lecznicze to płynne i niezagęszczane preparaty zdrowotne, wytwarzane w procesie wytrawienia świeżych lub wysuszonych surowców roślinnych, a także rozpuszczonych wyciągów i ekstraktów. Do ich przygotowania najczęściej stosuje się wysokoprocentowy alkohol etylowy, czasami jako mieszaninę z wodą. Nalewki zdrowotne mogą być przygotowywane z jednego lub wielu różnych surowców roślinnych. W wyniku maceracji lub perkolacji otrzymuje się preparat leczniczy, który zawiera najważniejsze cechy zdrowotne zawartych w nim roślin. Ważnym warunkiem do uzyskania odpowiednich efektów jest właściwe rozdrobnienie surowca, a także sposób przechowywania. Ograniczenie trwałości nalewek związana jest z rozpuszczonymi w nich składnikami, które z czasem wydzielają się w postaci osadu. W związku z tym, nastąpić może zmniejszenie ilości kluczowych związków czynnych, które decydują o właściwościach leczniczych. Jednym z ważniejszych warunków optymalnego uzyskania wytrawiania surowca jest jego odpowiednie rozdrobnienie. Produkty tego typu od stuleci znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej i do dzisiaj cieszą się ogromną popularnością. Można je samodzielnie przygotowywać w domu i stosować zgodnie z własnymi potrzebami.

nalewka żurawinowa

Nalewka żurawinowa – Przepis i stosowanie

Nalewka żurawinowa przede wszystkim działa rozgrzewająco i ma niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Może skutecznie pomagać leczyć z przeziębienia, grypy i wielu innych...
nalewka z piołunu

Nalewka z piołunu – Przepis, właściwości i stosowanie

Nalewka z piołunu to jedna z najczęstszych form korzystania z niezwykłych właściwości tej niezwykłej rośliny. Wykazuje ona przede wszystkim właściwości lecznicze w zakresie normowania...
nalewka z pokrzywy

Nalewka z pokrzywy – Właściwości i zastosowanie

Nalewka z pokrzywy to wspaniały sposób na wydobycie z tej niepozornej rośliny najcenniejsze składniki lecznicze, które wspomóc mogą organizm w zapobieganiu i leczeniu wielu...
nalewka aroniowa

Nalewka aroniowa – Przepis, działanie i stosowanie

Nalewka aroniowa posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i może być naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Sprawdza się doskonale przy zbyt wysokim ciśnieniu krwi, nadmiernym...
nalewka z aloesu

Nalewka z aloesu – Przepisy, właściwości i zastosowania

Nalewka z aloesu to wspaniały sposób na wykorzystanie właściwości zdrowotnych tej wspaniałej rośliny. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a pożytki z jej stosowania...
nalewka buraczana

Nalewka buraczana – Przepis, właściwości i stosowanie

Nalewka buraczana nazywana jest często "byczą krwią" i sprawdza się doskonale w zakresie wspomagania leczenia wielu dolegliwości zdrowotnych. Przede wszystkim stosuje się ją na...
nalewka szałwiowa

Nalewka szałwiowa – Przepis i zastosowanie

Szałwia lekarska to wspaniała roślina zielna, która znajduje wiele różnych zastosowań. Oprócz funkcji przyprawy kulinarnej wykazuje również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wspomaga m.in. wydzielanie...
nalewka fenkułowa

Nalewka fenkułowa – Przepis i zastosowanie

Lecznicza nalewka fenkułowa to przede wszystkim dość mało popularny sposób na pozbycie się wielu typowych dolegliwości trawiennych. Doskonale reguluje pracę jelit i żołądka, wzmaga...
nalewka mniszkowa

Nalewka mniszkowa – Przepis, zastosowania, działanie

Nalewka mniszkowa to doskonała propozycja na wyjątkowy preparat zdrowotny, który można samodzielnie wykonać we własnym domu. Umożliwia ona korzystanie z niezwykłych właściwości rośny, m.in....
nalewka eukaliptusowa

Nalewka eukaliptusowa – Przepis i zastosowanie

Nalewka eukaliptusowa znajduje przede wszystkim zastosowanie w leczeniu układu trawiennego i oddechowego. Można ją również z powodzeniem stosować od zewnątrz, gdyż działa znieczulająco i...
nalewka cytryńcowa

Nalewka cytryńcowa – Przepis i zastosowania

Nalewka cytryńcowa jest bodaj najlepszym preparatem domowym, ułatwiającym skuteczny detoks i regenerację całego organizmu. Cytryniec chiński sprawdza się doskonale w stanach zmęczenia fizycznego i...
nalewka bazyliowa

Nalewka bazyliowa – Przygotowanie i stosowanie

Bazylia to niezwykle popularna roślina zielna, znana przede wszystkim ze swych wyjątkowych walorów smakowych. Od wieków wykorzystuje się jednak również jej cenne właściwości lecznicze....

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY